Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

26.9.2022 19:37 Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

Topias Palmi teki EM-kisojen aikana sopimuksen Craiovan kanssa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Hopkins on ehtinyt olla Craiovassa pidempään valmistautumassa kauteen, kun taas Palmi liittyi joukkueen mukaan vasta hiljattain EM-kilpailujen jälkeen. Hopkinsin mukaan harjoituskaudella on menty kovaa.

- Alku on ollut tosi opettavainen ja treenit ovat olleet yllättävän hyviä ja raskaita. Ei mitään entisiltä valmentajilta pois, mutta tänä kesänä on ollut oman urani vaativimmat treenit. Ne ovat opettaneet paljon ja vaatimustaso on todella korkealla.

- Meillä on ollut parit treenit päivässä ja molemmat kestävät pari tuntia. Nyt tuntee, että on ammattipelaaja ja saa tosissaan tehdä töitä. Jos on jossain vaiheessa ollut vähän laiska fiilis, niin täällä siihen ei ole mitään mahdollisuutta, Hopkins kertoo.

Vaikka harjoitukset ovat olleet rankkoja, niin Hopkins on ottanut haasteen nauttien vastaan.

- Saa ja pystyy tekemään töitä. Olen oppinut nauttimaan tästä jokapäiväisestä duunista ja grindista.

Hopkinsin mukaan päävalmentaja Vitali Stepanovskin pelikirjasta ei välttämättä kaikkia taktisia hienouksia löydy, mutta vaatimustaso koripallon perusperiaatteiden suhteen on korkealla.

- Meiltä vaaditaan perusjuttujen tekemistä hyvin ja oikein. Pelaamme aika perus korista, mutta teemme kaikki yksityiskohdat oikein ja keskittyneesti. Se on mielestäni hyvä juttu.

Palmi on samoilla linjoilla Hopkinsin kanssa.

- Pirun kovaa on menty treeneissä. Valmentaja on tosi vaativa ja koko ajan mennään kovaa. Hyvä pöhinä ollut päällä tähän mennessä.

Palmi ammentaa maajoukkuekesästä oppia

Palmi liittyi joukkueen mukaan lähes suoraan EM-kisoista. Historiallisista EM-kisoista jäi Palmille hienot muistot.

- Ne olivat todella hieno kokemus ja hienoja pelejä. Varsinkin Prahassa, missä oli yli 5000 suomalaista, joka peli tuntui kotipeliltä. Kokonaisuudessaan turnaus meni hyvin, vaikka viimeinen Espanja-tappio jäikin harmittamaan. Olisimme ihan hyvin voineet voittaa, jos olisimme jatkaneet samalla tavalla kuin aloitimme. Näin jälkikäteen mietittynä turnaus oli meiltä kuitenkin hieno, Palmi palaa EM-tunnelmaan.

EM-kisoissa Palmi pääsi mittaamaan omaa osaamistaan maanosan parhaimpia pelaajia vastaan ja kesän kovat pelit toivat paljon oppia myös seurajoukkuekauteen.

- Ei paljon kovempitasoisessa ympäristössä voi pelata, kun on NBA-pelaajia ja Euroopan huippuja vastassa. Sai tuta kuinka fyysistä se koris on, ja sen millä tasolla pelikovuus ja tempo on ihan huipulla. Sitä yritän pitää yllä myös seurajoukkueessa.

EM-kilpailujen aikana varmistui myös Palmin pesti Craiovassa, vaikka keskusteluja oli käyty kesän mittaan.

- Seura oli pitkin kesää useaan otteeseen yhteydessä, mutta he miettivät vielä millaisia palasia he joukkueeseen tarvitsevat ja sen takia sopimus meni sen verran myöhään. Valmentaja olisi ottanut minut heti, mutta muiden joukkueen rakennuspalikoiden takia sopimus vähän venyi. Sitten aika lailla kun pääsimme Berliiniin, niin tuli tieto, että juuri minunlaiselle pelaajalle löytyy paikka joukkueessa. Pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen sopimusehdoista ja sen jälkeen oli helppo panna nimi paperiin, Palmi kertoo sopimuksen taustoista.

Kaverukset Craiovassa

Tamperelaislähtöinen Palmi ja Nokialta ponnistava Hopkins ovat hyviä kavereita jo ennestään. Palmi myöntää, että Hopkinsista oli paljon apua hänen tehdessään päätöstä.

- Se helpotti paljon valinnan tekemistä, kun "Hoppa" pystyi kertomaan hyviä asioista seurasta. On kiva, kun on tuttu joukkueessa jonka kanssa voi vähän jutella ja viettää muutenkin aikaa. "Hoppa" on auttanut paljon siinä, että olen päässyt helpommin sisään joukkueeseen. Hänestä on ehdottomasti ollut iso apu, kiittelee Palmi.

Shawn Hopkins aloittaa toisen kautensa ammattilaisena ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Myös Hopkins on iloinen saadessaan tuttua seuraa joukkueeseen.

- Otin ilolla hänen siirtymisensä vastaan. Topias on hyvä ystävä ja olemme viettäneet paljon aikaa autossa, kun olemme ajaneet kesäisin Pirkanmaalta Susijengin harjoituksiin. Lisäksi pelaajana Topias tuo tietenkin skorausvoimaa joukkueeseen. Uskon, että tämä auttaa kumpaakin, että olemme täällä kaksin ja onhan se hienoa saada pelata kaverin kanssa. Pukukopissakin voidaan puhua Tampereen murretta, Hopkins naurahtaa.

Kovat tavoitteet kauteen

Viime kaudella Islannissa pelanneella Hopkinsilla on alkamassa toinen kausi ulkomailla ammattilaissarjassa ja hän toivoo pystyvänsä ottamaan entistä isomman loikan eteenpäin.

- Henkilökohtaisesti haluan harjoitella myös heikkouksiani tänä vuonna ja lisätä omaan pelikirjaani uusia sivuja enkä vain vahvistaa vahvuuksiani. Minulla on kova treenimotivaatio ja meillä on treeniympäristö, joka puskee eteenpäin.

Palmi on aiempina kausina pelannut Italiassa Vanoli Cremonassa ja viime kausi meni belgialaisseura Limburg Unitedissa. Aiempia kausia ovat kuitenkin varjostaneet milloin loukkaantumiset tai sairastelut ja milloin valmentajan peluutusjärjestelmä. Tällä kaudella Palmi toivoo pystyvänsä nousemaan sille tasolle, jolle tietää kykenevänsä.

- Omana henkilökohtaisena tavoitteena on olla tuottoisa pelaaja ja vahvistus joukkueelle, joka voi auttaa joukkuetta, tehdä pisteitä ja olla uhkana hyökkäyspäässä. Nyt se on enää itsestä kiinni ja joka päivä teen töitä sen eteen. Haetaan sellaista kautta, ettei ole pettynyt fiilis kauden jälkeen, Palmi miettii.

FIBA Europe Cupin karsinnat edessä

Craiovan kilpailukausi alkaa jo tiistaina 27.9., kun se pelaa FIBA Europe Cupin karsintaturnausta Liettuassa. Craiova kohtaa avausottelussa isäntäjoukkue Jonavan ja ottelun voittajaa odottaa välierässä itävaltalainen Kapfenberg Bulls. Kaavion toisella puolella on virolainen Kalev/Cramo, kroatialainen Cedevita Junior sekä kosovolainen Prishtina.

- Mielestäni meillä on hyvät mahdollisuudet mennä jatkoon, jos pystymme pelaamaan samalla tasolla kuin harjoituskaudella. Meillä on ollut hyvä harjoituskausi alla ja jos pystymme toteuttamaan peliämme hyvin, niin meillä on mahdollisuudet, arvioi Hopkins.

- Olisi seuralle hieno ja iso juttu päästä lohkovaiheeseen, Palmi toteaa.

Craiova sijoittui viime kaudella Romanian liigan runkosarjassa viidenneksi ja putosi puolivälierissä niukasti Ilari Seppälän tuolloin edustamalle Pitestille 1-2. Hopkins uskoo joukkueen iskukykyyn tällä kaudella.

- Pystymme haastamaan minkä jengin tahansa, ja se on paljon meistä itsestämme kiinni miten toteutamme omaa pelityyliämme ja perusasioita. Meillä on hyviä yksilöitä ja tietotaitoinen valmentaja. Jos olemme kaikki samalla sivulla, on meitä vaikea voittaa.

FIBA Europe Cupin ensimmäinen karsintapeli on edessä tiistaina ja välierä pelataan jo keskiviikkona. Lohkopaikan ratkaiseva finaali on edessä perjantaina.

FIBA Europe Cupin lohkopaikasta taistelee myös Joensuun Kataja, joka pelaa oman karsintaturnauksensa Bulgariassa. Kataja pääsi suoraan välieriin ja kohtaa israelilaisen Hapoel Haifan keskiviikkona. Kaavion toisella puolella ovat kreikkalainen Aris, liettualainen Wolves sekä isäntäjoukkue Rilski Sportist.

Lohkovaiheessa nähdään varmuudella suomalaisväriä, kun Korisliigan hallitseva mestari Kauhajoen Karhubasket pelaa G-lohkossa. Lisäksi Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden pelaa A-lohkossa sekä Edon Maxhunin edustama Merlins Crailsheim löytyy lohkosta H. 

Lisätietoa: FIBA Europe Cup

 
11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

Näytä lisää vastaavia