Susijengin puolivälierävastustaja, maailmanmestari Espanja pelaa älykoripalloa

12.9.2022 19:10 Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

Hernangomezin veljekset Willy (vas.) ja Juancho kuuluvat Espanjan avainpelaajiin. Kuva: FIBA Europe.

Susijengin valmentaja Hanno Möttölä kertoo ihailevansa Espanjan pelitavassa ennen kaikkea kylmäpäisyyttä, joka tuntuu periytyvän espanjalaisessa koripallossa sukupolvelta toiselle. Tästä kenties kirkkaimpana osoituksena on joukkueen pallonmenetyssaldo – alle kymmenen ottelua kohden.

- Miehet ja pallo liikkuvat. Heillä on kummassakin päässä paljon optioita ja tieto, taito ja vaistot päästä ulos kiperistäkin tilanteista, varsinkin hyökkäyksessä. Kun pallo näennäisesti pysähtyy, he pystyvät silti jatkumaan hyökkäystä. Tuntuu, kuin pelaajat vaistoaisivat joka tilanteessa, mitä pitää tehdä, Möttölä kehuu.

Espanja oli eurooppalaisista maajoukkueista 2010-luvun menestynein kahdella Euroopan mestaruudellaan, yhdellä maailmanmestaruudellaan ja olympiahopeallaan ja -pronssillaan. Vaikka joukkueessa ei enää ole Gasolin veljeksiä ja Ricky Rubiota syömähampainaan, on Espanjan EM-kisatusina täynnä NBA- ja Euroliiga-pelaajia.

- Edellisen kultaisen sukupolven edustajista Rudy Fernandez on edelleen mukana. Tässä miehistössä ei ole ihan samanlaisia maailmantähtiä, mutta yhä edelleen Espanja pelaa ihailtavasti joukkueena, Möttölä kommentoi.

Espanjan dominoiva pelaaja on amerikkalaissyntyinen takamies Lorenzo Brown, joka otti joukkueen reppuselkäänsä neljännesvälierässä Liettua vastaan. Brownin palloskriinit ennen kaikkea Willy Hernangomezin ja Usman Garuban kanssa ovat Espanjan hyökkäyksen ykkösase.

- Meidän on ennen kaikkea pystyttävä pysäyttämään Espanjan pallonliike ja heidän korkea palloskriininsä, joka oli avainasemassa Liettuaa vastaan. Toki voi olla, että äärimmäisen kokenut huippuvalmentaja Sergio Scariolo näkee, että joku muu asia toimii meitä vastaan toimivammin, ja siihenkin on valmistauduttava, Möttölä aprikoi.

- Tiedossa on myös, että Espanja sekoittaa eri puolustustapoja. He vaihtavat puolustustapaa päädystä ja sivurajasta, menevät välillä paikkaan tai box and oneen, toisinaan puolustavat palloskriinit aggressiivisesti ja toisinaan tiedossa on makaavaa paikkaa. Meidän on oltava koko ajan tarkkoja ja pelissä sisällä.

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä

  • Willy Hernangomez (209 cm/28 v): ”Hernangomezin veljeksistä tilastojen valossa parempi ja enemmän sisäpelaaja, joka tahtoo ratkaista oikealta puolelta. Erinomainen hyökkäyslevypallopelaaja, joka on saatava pysäytettyä.”
  • Lorenzo Brown (196/32): ”Takamies, joka tahtoo ennemminkin ajaa kuin ottaa kolmosia, mutta pisti myös pari kovaa ratkaisukolmosta Liettuaa vastaan. Haluaa tulla aina takaisin oikealle kädelle, vaikka ratkaisee mieluummin vasemmalta. Erittäin hyvä syöttämään.”
  • Rudy Fernandez (196/37): ”Suuri kunnioitus häntä kohtaan. Jalka liikkuu 37-vuotiaanakin edelleen yllättävän hyvin. Liettua-pelin ratkaisuhetkillä otti kovat kolmoset ja laittoi ne sisään. Sellainen pelaaja, joka on pystyttävä huomioimaan, kun neljännellä jaksolla aletaan pelata voitosta.”

Susijengi ja Espanja kohtaavat EM-puolivälierässä tiistaina 13.9. klo 17.15 alkaen paikallista aikaa (klo 18.15 Suomen aikaa). Suora lähetys YLE TV2:lla käynnistyy klo 18.00.

Espanja EM-kisoissa 1.-18.9.2022

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2022–23

2

Lorenzo BROWN

196

1990

UNICS Kazan (RUS)

4

Jaime PRADILLA

205

2001

Valencia (ESP)

5

Rudy FERNANDEZ

196

1985

Real Madrid (ESP)

6

Xabi LOPEZ-AROSTEGUI

201

1997

Valencia (ESP)

7

Jaime FERNANDEZ

184

1993

Unicaja Malaga (ESP)

8

Dario BRIZUELA

185

1994

Unicaja Malaga (ESP)

9

Alberto DIAZ

185

1994

Unicaja Malaga (ESP)

11

Sebastian SAIZ

202

1994

Alvark Tokyo (JPN)

14

Willy HERNANGOMEZ

209

1994

New Orleans Pelicans (NBA)

16

Usman GARUBA

203

2002

Real Madrid (ESP)

41

Juancho HERNANGOMEZ

205

1995

Denver Nuggets (NBA)

44

Joel PARRA

200

2000

Joventut Badalona (NBA)

  • Päävalmentaja Sergio SCARIOLO
  • Valmentaja Luis GUIL
  • Valmentaja Angel SANCHEZ-CANETE
 
22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

19.9.2022 08:10 Susijengi

Susijengin päihittänyt Espanja juhlii Euroopan mestaruutta, Susijengi EM-kisojen 7. sijalle

Susijengin EM-puolivälierissä kukistanut Espanja seppelöitiin Euroopan mestarina myöhään sunnuntai-iltana, kun joukkue päihitti EM-finaalissa Ranskan 88–76 (47–37). Pronssiottelussa Saksa nujersi Puolan, joka jäi puolestaan alkulohkossa Susijengin jalkoihin. Susijengi sijoittui EM-kisoissa lopulta seitsemänneksi, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaissijoitus.

18.9.2022 14:24 Susijengi

Puola nimetty vuoden 2025 EM-kisojen neljänneksi isännäksi

Suomen, Kyproksen ja Latvian kumppani vuoden 2025 koripallon EM-kisojen neljäntenä isäntämaana on valittu. FIBA Euroopan hallitus vahvisti lauantaina, että kisojen neljännen alkulohkon isäntämaaksi on nimetty Puola, jonka maajoukkue pelaa paraikaa EM-mitalipeleissä ensimmäistä kertaa 51 vuoteen.

16.9.2022 09:33 Susijengi

Elä uudelleen ikimuistoinen susikesä 2022!

Lauri Markkasen paluu maajoukkuepaitaan, Shawn Huffin ja Petteri Koposen viimeinen susikesä, Miro Littlen debyytti. Lassi Tuovin paikka uutena päävalmentajana. Neljä perättäistä MM-karsintavoittoa, ikimuistoinen EM-alkulohko Prahassa ja riemukas neljännesvälierävoitto Berliinissä. Elä ikimuistoinen susikesä 2022 kuvin, tekstein ja videopätkin uudelleen!

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

13.9.2022 21:28 Susijengi

Susijengi kynnen päässä mitalipelipaikasta, Espanja kiilasi rutiinilla ohi

Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

13.9.2022 11:41 Susijengi

Muistoja Espanjasta: Kotikisavoitto 1967, Koposen crossover ja Laurin voittokori

Susijengi ja Espanja ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaotteluissa 17 kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt suomalaisvoittoon – viimeksi Helsingin EM-kotikisoissa 1967. Nykyjengiläisillä on jäänyt ennen kaikkea mieleen EM-jatkosarjakohtaaminen Ljubljanassa 2013 sekä 20-vuotiaiden miesten vuoden 2016 EM-kisojen jatkoaikavoitto Helsingissä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

11.9.2022 11:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Nautitaan tästä tilanteesta!”

Viisi vuotta kestänyt odotus on ohi ja Susijengillä on jälleen edessään EM-kisojen neljännesvälieräkoitos. Vastaansa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla käytävässä neljännesvälieräottelussaan Susijengi saa Kroatian. Tuore päävalmentaja Lassi Tuovi näkee iltapäivän koitoksen sekä tunnustuksena että välietappina.

10.9.2022 15:00 Susijengi

Inspiroitunut Kroatia hakee revanssia Susijengistä

Keittiöpsykologian lyhyelläkin oppimäärällä on selvää, että Kroatia saapuu sunnuntain neljännesvälierään latautuneena. Susijengi on kaatanut Kroatian alle vuoden sisään niin koti- kuin vieraskentälläkin. Kolmella erinomaisella kansainvälisellä pelaajalla vahvistunut Kroatia on ollut EM-kisoissa vakuuttava ja on taatusti vaarallinen, jos saa pelata omaa peliään.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

9.9.2022 11:43 Susijengi

Markkanen juhlii EM-kisojen tilastoissa, Susijengi tarkimpia heittojoukkueita

Kun vuoden 2022 EM-kisojen alkulohkon kaikki viisi ottelua on pelattu, on Susijengin Lauri Markkanen jättänyt jäljensä kisojen tilastoihin nousemalla kärkikahinoihin niin piste- kuin vapaaheittotarkkuustilastoissa. Koko joukkueen tasolla Susijengi on EM-kisojen tarkin vapaaheittäjä sekä kolmanneksi tarkin kolmen pisteen heittäjä.

9.9.2022 00:26 Susijengi

Susijengi tanssii Kroatian kanssa neljännesvälierässä

Torstai-iltana Berliiniin saapuneen Susijengin vastustaja sunnuntain EM-neljännesvälierässä on selvinnyt. Prahan D-lohkon toiseksi sijoittunut Susijengi saa vastaansa Milanossa pelatun C-lohkon kolmanneksi sijoittuneen Kroatian. Joukkueet kohtaavat Berliinin Mercedes-Benz Arenalla sunnuntaina.

8.9.2022 17:43 Susijengi

Susijengi tyylitteli Hollannin kumoon alkulohkon päätösottelussa

Susijengin aika Prahassa sai voitokkaan päätöksen torstai-iltapäivänä, kun lohkojumbo Hollanti kaatui O2 Arenalla pistein 88–67 (48–31). Susijengi dominoi kenttätapahtumia joukkuepuolustuksellaan ja kolmen pisteen heittopelillään ja piti huolen siitä, etteivät oranssipaitojen korisepät saaneet tilaisuutta syttyä liekkeihin.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

7.9.2022 17:08 Susijengi

Prahan lohkon päätösvastustaja Hollanti pelaa kaaoskoripalloa

Taidollisesti rajoitteinen, mutta herhiläisenä puolustava ja kovaa tempoa ylläpitävä haastajajengi – Prahan lohkon viimeisessä ottelussa Susijengiä vastaan iskevä Hollanti pelaa pitkälti samoilla aseilla kuin Susijengi viisitoista vuotta sitten. Vaikka Hollanti onkin D-lohkossa voitoton, on coach Möttölän mukaan kyseessä vaarallinen vastustaja.

7.9.2022 10:47 Susijengi

Koponen kohosi ryminällä maajoukkueen pistetilaston neljänneksi

Susijengin kokeneen kaartin kärkinimiin lukeutuva Petteri Koponen, 34, upotti tiistai-iltana Tshekkiä vastaan 14 pistettä ja kohosi kokonaiset kolme sijaa ylöspäin miesten maajoukkueen kaikkien aikojen pistetilastossa. Koponen sinetöi nyt paikkansa miesten maajoukkueen neljänneksi kovimpana korintekijänä kautta historian.

6.9.2022 23:34 Susijengi

Susijengi leimasi Berliinin lentoliput Tshekin kustannuksella

Susijengi varmisti paikkansa EM-kisojen huipennuksessa Berliinissä peittoamalla kiihkeäksi käyneessä tiistaiottelussa kisaisäntä Tshekin 98–88 (51–45). Eikä talon isännästä ollut kahta sanaa. Lauri Markkanen ja Sasu Salin välkehtivät pääosissa, kun Susijengi otti ohjat jo varhain ja kohosi jokaisen vaikean hetken partaalta takaisin ruoriin.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

Näytä lisää vastaavia