Susijengin nelikko kovin tavoittein Espanjassa

27.9.2018 18:51 Espanjan koripallosarjoissa nähdään tällä kaudella neljä Susijengin pelaajaa, kun Sasu Salin aloittaa toisen kautensa Malagassa, Alexander Madsen hakee läpimurtoa Euroliiga-joukkue Gran Canariassa ja Roope Ahonen sekä Matti Nuutinen havittelevat nousua ACB-liigaan Oviedon riveissä.

Sasu Salin ja Matti Nuutinen nähdään ensi kaudella Espanjan korisparketeilla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Salin lähtee hyvillä mielin toiseen kauteensa Aurinkorannikolla.

- Harjoituskausi on mennyt hyvin ja voitimme juuri Copa Andalusian. Hyvillä fiiliksillä. Tuntuu, että meillä on hyvä joukkue, Salin avaa.

Kolme sormea pystyssä ovat tuttu merkki Sasu Salinin heiton jälkeen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Malaga sai täksi kaudeksi uuden päävalmentajan, kun Salinia aiemmin Gran Canariassa valmentanut Luis Casimiro otti joukkueen ohjat käsiinsä. Tutun valmentajan saapuminen on ollut Salinille mieluisa asia.

- Aika samanlainen rooli on tulossa ja paljon samanlaisia juttuja kuin silloin Gran Canariassa. On ollut helppoa treeneissä, kun hommat ovat aika lailla tutut eikä ole hirveästi tarvinnut sopeutua uusiin asioihin.

Salin kuului viime kaudella Malagan luottopelaajiin eikä tutun valmentajan alla vastuu ole ainakaan pienentynyt. Harjoituspeleissä Salinille on kertynyt sekä vastuuta että onnistumisia.

- Treenipeleissä on tullut hyvin minuutteja, mutta saa nähdä sitten, kun kausi alkaa. Valmentajista ei koskaan tiedä, Salin naureskelee.

Malaga nähdään tällä kaudella myös eurokentillä, kun se pelaa EuroCupia samassa lohkossa kuin Shawn Huffin, Erik Murphyn ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners. Lohkoa täydentävät Torino, Mihailo Pavicevicin valmentama Mornar Bar, Rytas Vilna sekä Kazan.

- Tiukkoja pelejä ja paljon matkustamista on taas edessä. On kiva päästä pelaamaan Shawnia, Erikiä ja ”Pajoa” vastaan. Lohko on kova, mutta mielestäni meillä on mahdollisuudet mennä EuroCupissa tänä vuonna jopa loppuun saakka. Meillä on iskukykyinen joukkue.

Malagan viime kausi ACB-liigassa oli pienoinen pettymys, kun joukkue sijoittui tasaisessa runkosarjassa seitsemänneksi ja putosi lopulta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle. Täksi kaudeksi tähtäin on asetettu korkealle.

- Copa Del Rey on ensimmäinen välitavoite ja ACB:ssa sitten pudotuspeleihin ja vähintään välieriin. Ne tavoitteet ovat ihan saavutettavissa, miettii Salin.

Malagan kausi ACB-liigassa starttaa perjantaina, kun se kohtaa kotikentällään Valencian. EuroCupissa urakka alkaa vieraspelillä Rytasia vastaan tiistaina 2.10.

Madsen hakee läpimurtoa Gran Canariassa

Kahden Tshekin liigassa USK Prahassa vietetyn kauden jälkeen Alexander Madsen, 23, otti uuden haasteen uralleen, kun hän siirtyi kolmen vuoden kehityssopimuksella Euroliigaa tällä kaudella pelaavan Gran Canarian riveihin. Madsen kuului Prahassa joukkueensa tähtipelaajiin ja pääsi pelaamaan lähes niin paljon kuin sielu sieti. Gran Canarian kivikovassa ryhmässä peliaika tulee kuitenkin olemaan ainakin alkuun tiukassa.

- Tämä on uudenlainen haaste ja sellaista halusin. Aikaisemmin minulla on ollut aika lailla taatut minuutit, mutta taso ei välttämättä ole ollut niin korkea. Tämä on nyt siihen verrattuna totaalinen vastakohta. Minulla on monta jätkää edessä ja pitää tehdä duunia saadakseni peliaikaa.

Alexander Madsenilla on edessään uransa kovin haaste. (Kuva: Ville Vuorinen)

Madsen harjoittelee Gran Canarian ykkösjoukkueen kanssa ja pitää samalla pelituntumaa yllä seuran kakkosjoukkueessa, joka pelaa Espanjan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Madsen ei kuitenkaan näe pelaavansa kakkosmiehistössä pitkään.

- Kaikessa on aina omat riskinsä, mutta katsoin tässä olevan mahdollista saavuttaa niin paljon enemmän. Minulla on kova luotto omaan tekemiseeni eikä kakkosjoukkueeseen jääminen ole omassa mielessäni vaihtoehto.

Harjoituksissa Madsen pääsee kehittymään Euroopan eliittiin lukeutuvien pelaajien kanssa ja se on hänen mukaansa kantanut jo hedelmä.

- Kilpailu treeneissä on tosi kovaa ja siinäkin mielessä tilanne on täysin eri kuin aikaisemmin. Sen huomasi, kun liityin kesällä mukaan Susijengiin, niin olin heti valmiimpi ja pääsin paremmin mukaan rytmiin ja peleihin.

Monipuolisen ja atleettisen laiturin tavoitteena on lyödä itsensä läpi ykkösjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon mahdollisimman pian.

- Debyytit Euroliigassa ja ACB:ssä ovat tietenkin tavoitteena ja pysyä mahdollisimman paljon ykkösjoukkueen mukana ja mahdollisimman kaukana kakkosjoukkueesta.

Gran Canarian kausi Espanjan liigassa alkaa torstaina vierasottelulla Barcelonaa vastaan. Euroliigassa avausottelu on edessä 12.10. Fenerbahcen vieraana.

Ahonen ja Nuutinen tavoittelevat nousua

Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla LEB Orossa nähdään tällä kaudella kaksi suomalaista ja vieläpä samassa joukkueessa. Viime kaudella LEB Orossa Ourensen riveissä pelannut Roope Ahonen, 28, teki tällä kaudella sopimuksen Oviedon kanssa ja hän sai seuraa Matti Nuutisesta, 28.

Ahosen viime kausi Ourensessa oli vaiherikas, kun joukkue kamppaili häntäpäässä koko alkukauden, mutta vuodenvaihteessa kurssi kääntyi ja joukkue hinasi itseään lähemmäs pudotuspelejä. Lopulta se joutui kuitenkin nuolemaan näppejään jääden ulos pudotuspeleistä.

Roope Ahosella on alkamassa toinen kausi Espanjassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Jos Ourense taisteli sarjan häntäpäässä, niin Oviedoa povataan sarjan kärkitaisteluun. Viime vuonna Oviedo sijoittui runkosarjassa neljänneksi, mutta nousutaistelu tyssäsi heti pudotuspelien avauskierroksella.

- Ajattelin, että jos jään Espanjaan, niin haluan parempaan joukkueeseen, joka taistelee kärkikahinoissa. Valmentaja ja seura saivat ylipuhuttua minut tänne ja he ovat rakentamassa tänne nousevaa ja kehittyvää joukkuetta, Ahonen kertoo.

Ahonen on nauttinut alustaan entisen Espanjan maajoukkuepeluri Javi Rodriguezin alaisuudessa.

- Kaikki on tietenkin vielä alkuvaiheessa, mutta pelisysteemiin ja valmentajaan olen ollut todella tyytyväinen. Hän pelasi urallaan omaa pelipaikkaani, joten hän pystyy varmasti auttamaan minua myös sillä saralla. Joukkue näyttää kaikin puolin hyvältä ja innokkaana odotellaan kauden alkua. Minulle on tarjolla johtava rooli ja iso vastuu.

Oviedo ei ole koskaan pelannut Espanjan pääsarjassa, mutta on kolkutellut sen portteja jo useampana vuonna. Ahonen uskoo tällä kaudella joukkueen nousumahdollisuuksiin.

- Meillä on joukkueessa tosi hyvät espanjalaiset, jotka ovat pelanneet korkealla tasolla ja muutenkin tosi kokenut joukkue. Jos pysymme terveenä, niin meillä on kilpailukykyinen joukkue. Kun löydämme yhteisen sävelen, niin meillä on tosi hyvät mahdollisuudet menestyä, ennakoi Ahonen.

Oman lisänsä kauteen tuo Nuutisen liittyminen joukkuekaveriksi.

- Onhan se hieno juttu, että yksi parhaista kavereista tulee samaan joukkueeseen. Kyllähän se helpottaa aina sekä kentällä että sen ulkopuolella, että on tuttu kaveri mukana. Tosi siisti kausi tulossa siinäkin mielessä, että ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolella minulla on suomalainen joukkuekaveri.

Matti Nuutisella starttaa neljäs kausi ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Nuutisella alkaa urallaan neljäs etappi ulkomailla, kun Kreikan, Ranskan ja Romanian jälkeen edessä on Espanja.

- Tähän asti olen tykännyt paljon. Tämä on taas uusi maa ja pelillisesti taas erilainen sarja kuin missä olen aiemmin pelannut. Treeneissä on menty tosi kovaa ja valmentaja on hyvin vaativa, mikä sopii minulle. Peleissä on vauhtia, mutta myös paljon taktisia asioita, ettei täällä vain juosta päästä päähän, Nuutinen kertoo ensitunnelmistaan.

Nuutinen tunnetaan monikäyttöisenä pelaajana, jonka panos ei aina näy tilastolakanalla. Viime kaudella romanialaisessa Pitestissä pelatessaan hänelle lankesi erikoistehtävät puolustuksessa, mutta Oviedossa hän pääsee käyttämään myös hyökkäysaseitaan.

- Luvassa on isoa roolia kummassakin päässä. Valmentaja on sellainen, joka on halunnut joukkueeseen nimenomaan joukkuepelaajia eikä pisteiden vastuu rajoitu vain parille pelaajalle, vaan ne jakautuvat aika tasaisesti koko joukkueelle. Kaikki pelaajat ovat siinä samalla viivalla. Viime kaudella oma roolini oli lähinnä puolustuspäässä eikä hyökkäyksessä tullut paljon vastuuta, mutta nyt ne ovat enemmän tasapainossa.

Ahosen tavoin Nuutisen mielestä Oviedolla on edellytykset taistella noususta.

- Joukkue on ollut nousujohteinen viime vuosina ja tavoite on pelata pääsarjassa. Jos joukkue pystyy terveenä, niin meillä on mielestäni siihen hyvä sauma. Meillä on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta ja tähän asti kaikki on vaikuttanut hyvältä. Kausi on kuitenkin pitkä.

Ranskassa Roannessa pelatessaan Nuutinen pelasi yhdessä Antti Kanervon kanssa ja nyt joukkuekavereista löytyy Ahonen. Turusta ja Salosta lähtöisin olevat kaverukset ovat jo ehtineet aiheuttaa hämmennystä joukkueen keskuudessa.

- Valmentaja naureskelee harjoituksissa, kun treeneissä kuuluu Varsinais-Suomen murretta ja hänkin haluaa oppia suomea, jotta tietää mistä me puhumme. Siitä on hyötyä, että pystymme nopeasti sopimaan joistain asioista kentälle ilman, että kukaan muu ymmärtää mistä puhumme. Se on selkeä etu.

Oviedo aloittaa kautensa lauantaina 6.10. kotiottelulla Bilbaota vastaan.

 
28.9.2018 17:59 Susijengi

Bundesliigassa runsaasti suomalaismielenkiintoa

Saksan Bundesliigassa on iso suomalaiskiinnostus tällä kaudella, kun sarjan suomalaisedustus on noussut peräti neljällä.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

30.12.2023 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Iisalon ja Jantusen Paris Basketball varmisti pudotuspelipaikan EuroCupissa – Valtonen cup-huipennukseen

Euroopan korisparketeilla palattiin vauhdilla tositoimiin heti joulun jälkeen. Edon Maxhuni jatkoi loisto-otteitaan Ranskassa ja Espanjassa Elias Valtosen Manresa varmisti paikan Copa del Rey’ssä. EuroCupissa Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball sinetöi paikan jo hyvissä ajoin pudotuspeleissä.

21.12.2023 07:55 Suomalaiset ulkomailla

Salin ja Larkas jatkavat Mestarien liigassa - Seppälä ilmiliekeissä Ranskassa

Mestarien liigan alkulohkovaihe saatiin päätökseen ja Sasu Salinin sekä Mikko Larkaksen urakka jatkuu 16 parhaan joukossa. Pelikuntoon palannut Ilari Seppälä oli sen sijaan täysin pitelemätön Ranskassa.

7.12.2023 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen loisti Mestarien liigassa - Sasu Salin rikkoi upean rajapyykin

Alexander Madsenin vahva peli piti VEF Riian jatkohaaveet elossa Mestarien liigassa ja Sasu Salin vei oman ennätyksensä uudelle sataluvulle.

19.10.2023 00:08 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin sytytti sukan tuleen Mestarien liigassa

Sasu Salinin ranne oli tulikuumana Mestarien liigan avauksessa, kun hän pommitti peräti kahdeksan kolmen pisteen heittoa sisään hurjalla prosentilla. Severi Kaukiainen oli Patrioti Levicen ykkösnimi FIBA Europe Cupissa ja Mikael Jantunen esiintyi vahvasti EuroCupissa.

7.10.2023 08:43 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan LEB Oro alkoi suomalaiskohtaamisella

Espanjassa saatiin LEB Oro käyntiin ja Remu Raitasen ja Alex Murphyn joukkueet pääsivät heti ottamaan mittaa toisistaan. Mikael Jantunen puolestaan loisti EuroCupin avauksessa.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

21.11.2019 07:42 Suomalaiset ulkomailla

Madsenin tupla-tupla ei riittänyt - Salin juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

Mestarien liigassa nähtiin suomalaisten kohtaaminen, kun Alexander Madsenin VEF Riika isännöi Sasu Salinin Teneriffaa. Madsen oli joukkueensa ykköstähti tupla-tuplalla, mutta Teneriffa palasi kotimatkalle täyden pistepotin kera.

31.10.2019 08:02 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen tehokkaana Bayern Münchenin voittaessa Real Madridin

Petteri Koponen ja Bayern München pääsivät juhlimaan äärimmäisen maukasta voittoa kaadettuaan Euroliigan ottelussa Real Madridin. Koponen oli jälleen Bayernin kantavia voimia ottelussa heittäen 15 pistettä. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa jatkaa puhtaalla pelillä ja Ranskan cupissa nähtiin suomalaiskohtaaminen.

Näytä lisää vastaavia