Susijengi Valencian olympiakarsintaturnaukseen – Puola ja Bahama samaan alkulohkoon

27.11.2023 21:11 Arpa siivitti Susijengin ensi heinäkuun (2.-7.7.2024) olympiakarsinnoissa Espanjan Valenciaan, joka on yksi tulevien karsintojen neljästä isäntäkaupungista. Susijengi ottaa Valencian turnauksen alkulohkossa mittaa Puolasta ja Bahamasta ja tarvitsee paikan lohkonsa kahden parhaan joukossa mitelläkseen paikasta Pariisin olympialaisissa.

Susijengi karsii paikasta olympialaisiin Valenciassa. Kuva: Ville Vuorinen

- On ilmiselvää, että jokainen urheilija on joskus unelmoinut mahdollisuudesta pelata olympialaisissa. Nyt olemme yhdessä askeleen lähempänä sitä unelmaa ja mielialat joukkueessa ovat innostuneet, kommentoi Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi.

Susijengin tulevista alkulohkovastustajista Puola on vanha tuttu vuosien takaa. Tuoreessa muistissa esimerkiksi on, kuinka Susijengi päihitti Puolan 89–59 Prahan EM-kisakentillä. Sittemmin Puola teki voimakkaan ryhtiliikkeen ja eteni EM-pronssiotteluun.

Bahama ja Susijengi eivät ole puolestaan kohdanneet aikaisemmin maajoukkuetasolla. Bahama voitti viime kesänä oman olympiaesikarsintaturnauksensa kolmen NBA-pelaajansa Deandre Aytonin, Buddy Hieldin ja Eric Gordonin johdolla kukistettuaan esikarsintojen finaalissa kestomenestyjä Argentiinan.

Bahama yllätti monet, kun se kaatoi Argentiinan olympiaesikarsinnoissa. Kuva: FIBA
Bahama yllätti monet, kun se kaatoi Argentiinan olympiaesikarsinnoissa. Kuva: FIBA

- Maailmanluokan vastustajia jälleen kerran, kuten tällä tasolla sopiikin odottaa. Puola on tietenkin vanha tuttu jo monen vuoden takaa ja Bahama NBA-pelaajineen oli erinomaisen vakuuttava viime kesän otteluissaan, Tuovi kommentoi.

Mikäli Susijengi sijoittuu omassa alkulohkossaan kahden parhaan joukkoon, se etenee turnauksen semifinaaleihin, joissa Valencian karsintaturnauksen kahden alkulohkon voittajat kohtaavat naapurilohkon toiseksi sijoittuneen joukkueen. Toisessa Valenciassa järjestettävässä alkulohkossa pelaavat turnausisäntä ja hallitseva Euroopan mestari Espanja sekä Libanon ja Angola.

Tuovi näkee olympiakarsintaturnauksen osana vuosikymmenten kehitysjatkumoa, jossa Susijengi nousi ensin Euroopan B-divisioonasta EM-karsintoihin (2007), vakiinnutti paikkansa EM-kisatasolla (2011, 2013), ansaitsi kahdesti EM-kisaisännyyden (2017, 2025), selvitti tiensä MM-kisoihin ensimmäisenä eurooppalaisjoukkueena (2022) ja eteni EM-kisoissa puolivälieriin asti (2022).

- Tällaiset mahdollisuudet pitää ensin ansaita. Meillä on Susijengissä vuosikymmenten aikana vahvistunut kollektiivisen tekemisen kulttuuri ja olemme vuosien aikana ymmärtäneet, että jos teemme töitä pyyteettömästi mutta itseemme uskoen, voimme saavuttaa isoja asioita. Nyt olemme taas isojen asioiden äärellä, Tuovi arvioi.

- Toivomme tietysti myös, että meidät jo tähän mennessä isoihin asioihin siivittäneet susifanit saapuvat sankoin joukoin Valenciaan kesälomien alkajaisiksi. Viime kesänä oltiin vähän kauempana, siihen nähden Valencia on lähestulkoon naapurissa.

Dettmann: ”Olympiakarsinnat ovat tämän globaalin suurlajin semifinaalikierros” 

Koripalloliiton valmennuksen johtaja, Susijengiä vuosikymmenet valmentanut Henrik Dettmann tahtoo asettaa avautuneen olympiakarsintapaikan laajempaan kontekstiin.

 - Pitkän aikavälin tavoitteemme on ollut pelata MM-kisoja ja unelmamme pelata olympialaisissa. Viime kesänä pelasimme toista kertaa vuosikymmeneen MM-kisoissa ja nyt olemme ensimmäistä kertaa 36 vuoteen päässeet pelaamalla olympiakisaunelman äärelle, Dettmann huomauttaa.

Susijengi sai hurjan tuen faneiltaan Espanjan MM-kisoissa 2014 - nyt kymmenen vuotta myöhemmin on aika täyttää katsomot jälleen Espanjassa. Kuva: Ville Vuorinen
Susijengi sai hurjan tuen faneiltaan Espanjan MM-kisoissa 2014 - nyt kymmenen vuotta myöhemmin on aika täyttää katsomot jälleen Espanjassa. Kuva: Ville Vuorinen

- Tästä unelmasta pelaaminen on vaatinut suuren yhteisen ponnistuksen koko suomalaiselta korisperheeltä. Ponnistukseen ovat ottaneet osaa pelaajat, valmentajat, seuratoimijat ja ennen kaikkea maailmankuulut fanimme, jotka kaikki ansaitsevat valtavan suuren kiitoksen.

Dettmann muistuttaa, että jos MM- ja EM-kisojen taso on timantinkova, olympialaisten koripalloturnaukseen osallistuvat vain parhaista parhaat maat. Olympialaisiin tiensä jo raivanneiden kahdeksan joukkueen joukosta löytyvät mm. hallitseva olympiakultamitalisti Yhdysvallat ja maailmanmestari Saksa. Jopa hallitseva Euroopan mestari Espanja joutuu karsimaan paikastaan olympialaisiin.

- Olympiakarsinnat ovat kaikkea muuta kuin alkuerä, jossa tulosrajan saavuttanut saa osallistua kisoihin. Karsinnat ovat kokonaisuudessaan tämän globaalin suurlajin semifinaalikierros ja itse olympiaturnaus sen finaali. Enkä yhtään yllättyisi, jos neljästä karsintaturnauksesta olympialaisiin etenisi neljä eurooppalaista joukkuetta, Dettmann jatkaa.

- Susijengillä on nyt historiallinen mahdollisuus pelata paikasta Pariisin olympialaisissa. Ehkäpä ennen kesän 2028 Los Angelesin kisoja näemme myös Susiladiesin karsimassa olympiakisapaikasta.

Edellinen olympiakarsintaturnaus 1988, edelliset olympialaiset 1964 

Edellisen kerran Suomen miehet osallistuivat koripallon olympiakarsintoihin heinäkuussa 1988, josta tulee ensi kesänä kuluneeksi 36 vuotta. Vuoden 1988 karsinnat pelattiin Hollannin Arnhemissä, jossa Suomi päihitti Turkin ja Tanskan, mutta taipui Saksalle ja Italialle. Henrik Dettmann kuului tuolloin Suomen miesten maajoukkueen valmennusportaaseen.

Olympiakarsinnoista Suomi eteni olympiakisoihin edellisen ja ainoan kerran vuonna 1964. Kalevi Tuomisen valmentama maajoukkue voitti Sveitsin Genevessä pelatuissa karsinnoissa kahdeksasta pelaamasta ottelustaan seitsemän ja varmisti olympiakisapaikkansa sijoituttuaan karsintojen toiselle sijalle.

Ennen Tokion olympialaisia Suomi oli esiintynyt miesten koripallon olympianäyttämöllä vuoden 1952 Helsingin kotikisoissa.

Pariisin olympialaisten miesten turnaukseen ovat paikkansa jo varmistaneet maailmanmestari Saksa, MM-hopeamitalisti Serbia, MM-pronssimitalisti Kanada, hallitseva olympiakultamitalisti Yhdysvallat, kisaisäntä ja hallitseva olympia- ja EM-hopeamitalisti Ranska, hallitseva olympiapronssimitalisti Australia sekä maanosakiintiöiden avulla syyskuun MM-kisoissa kolmeen voittoon yltäneet Japani (Aasia) ja Etelä-Sudan (Afrikka).

Faktalaatikko: kesän 2024 olympiakarsinnat

  • MM-karsinnat pelataan 2.-7.7.2024
  • Olympiakarsintaturnaukset järjestetään Valenciassa (Espanja), Riiassa (Latvia), Pireuksessa (Kreikka) ja San Juanissa (Puerto Rico)
  • Olympiakarsintaturnaukset pelataan kahdessa kolmen joukkueen lohkossa. Kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee karsintaturnauksen semifinaaliin. Semifinaalin voittajat ratkaisevat kunkin olympiakarsintaturnauksen voittajan, joka etenee Pariisin olympialaisiin
  • Pariisin olympialaisissa pelaa kaksitoista joukkuetta
  • Turnauspaikkansa Pariisissa jo varmistaneet joukkueet: Saksa, Serbia, Kanada, Yhdysvallat, Ranska, Australia, Japani, Etelä-Sudan
  • Pariisin olympialaiset järjestetään 26.7.-11.8.2024.

Vuoden 2024 olympiakarsintaturnaukset

  • Valencia, Espanja LOHKO A: Libanon, Angola, Espanja LOHKO B: Susijengi, Puola, Bahama
  • Riika, Latvia LOHKO A: Georgia, Filippiinit, Latvia LOHKO B: Brasilia, Kamerun, Montenegro
  • Pireus, Kreikka LOHKO A: Slovenia, Uusi-Seelanti, Kroatia LOHKO B: Egypti, Kreikka, Dominikaaninen tasavalta
  • San Juan, Puerto Rico LOHKO A: Meksiko, Norsunluurannikko, Liettua LOHKO B: Italia, Puerto Rico, Bahrain

--

Susijengin olympiakarsintojen matkapaketit tulevat myyntiin tapahtumakumppani Elämyksen kautta. Viralliset matkapaketit tulevat myyntiin lähipäivinä, mutta Elämys kartoittaa jo parhaillaan kiinnostuneita. Voit nyt varata sitoumuksetta etuosto-oikeutesi Elämyksen nettisivuilla >

 
28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

27.2.2024 18:11 Susijengi

Jacob Grandison loppukaudeksi Salon Vilppaaseen

Susijengin MM-kisamiehistöön viime kesän Okinawan kisoissa kuulunut suomalais-yhdysvaltainen Jacob Grandison, 25, on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Korisliigan ylempää loppusarjaa pelaavan Salon Vilppaan kanssa. Pitkän NCAA-uran pelannut 198-senttinen Grandison aloitti ammattilaisuransa talvella Espanjan kakkosliigan Menorcassa.

27.2.2024 11:34 Susijengi

Tuoville ja Salinille pykälänousuja kaikkien aikojen maaottelutilastoissa

Susijengin päävalmentajan tehtävään kesällä 2022 noussut Lassi Tuovi, 37, saavutti tukun ikonisia valmentajanimiä kaikkien aikojen valmennettujen miesten maaotteluiden tilastossa. Susikapteeni Sasu Salin nousi puolestaan pykälän pelattujen maaotteluiden listassa.

27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

Näytä lisää vastaavia