Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

5.7.2021 14:36 Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

Henri Kantonen ja Carl Lindbom pelasivat menneellä kaudella Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koronapandemia väritti ranskalaissarjojen kautta, kun kauteen mahtui muutamia keskeytyksiä ja loppukaudesta rästipelit pelattiin tiukalla aikataululla. Se toi mukanaan haasteita myös pelaajille.

- Raskas ja pitkä kausi henkisesti sekä fyysisesti. Missään vaiheessa ei ollut täyttä varmuutta mitä seuraavalla viikolla tapahtuu, niin kyllä se hieman vaikeuttaa keskittymistä ja valmistautumista. Pitkiä taukoja peleistä ja sitten yhtäkkiä aletaan pelata 2-3 peliä viikossa, Seppälä myönsi.

- Meillä oli kaksi peliä loka-marraskuussa ja muuten 2-4 peliä kuussa. Sitten maalis-huhtikuusta lähtien pelasimme 3/4 kaudesta. Paljon tapahtui ja oli aika erikoinen vuosi, komppaa Kantonen.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Aix-Mauriennelle kausi oli myös joukkueena vaikea. Se taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja onnistui lopulta säilyttämään paikkansa ProB:ssä myös ensi kaudeksi.

- Joukkueelta hiukan tahmea kausi, mutta loppua kohden paransimme ja minimitavoite säilytettiin, Seppälä kertaa.

Kantoselle taistelu sarjapaikasta oli uutta.

- Olihan kausi kokemuksena aika ainutlaatuinen ja toivottavasti ei tule uralle enää vastaavaa. Itselläni oli ensimmäistä kertaa sellainen tilanne, että taistelin sarjapaikasta. Se oli erilainen kokemus ja seuran puolelta tuli aika paljon painetta, että pelejä pitää voittaa.

Kantonen aloitti kauden hyvillä peliminuuteilla, mutta kauden edetessä vastuu aaltoili. Kantosen mukaan kausi oli pelillisesti myös hankala.

- Pelillisesti kausi ei ollut minulta eikä joukkueelta hyvä. Lopulta onnistuimme kuitenkin säilyttämään sarjapaikkamme. Ei voi kuitenkaan olla omakohtaisesti tyytyväinen eikä kausi mennyt hirveän hyvin. Syitä on varmasti paljon, mutta yksi pääsyistä oli se, että koris oli aika isosti erilaista kuin mitä olen aiemmin pelannut. Jouduin muuttamaan omaa pelityyliäni. En saanut peliä rullaamaan oikein missään vaiheessa, 22,5 minuutin, 6,4 pisteen, 3,4 levypallon ja 3,0 syötön tilastoilla kauden läpivienyt Kantonen miettii.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Parhaillaan Susijengin kanssa Japanissa oleva Kantonen aikoo tutkia tulevaisuuden vaihtoehtoja rauhassa.

- Vielä ei ole tietoa, mutta päätavoite on, että pääsisi jatkamaan ulkomailla. Vaikea sanoa millaiset mahdollisuudet tuollaisen kauden jälkeen on. Mitään vaihtoehtoja ei ole suljettu pois eikä valintoja tehty, Kantonen kertoo.

Seppälä pelasi toisen kautensa Aix-Mauriennessa kuuluen jälleen joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Seppälä sai vastuuta yli 31 minuuttia ja käytti peliaikansa tehokkaasti hyväkseen upottamalla keskimäärin 14,7 pistettä ja antaen 3,4 korisyöttöä.

- Omaan kauteen olen ihan tyytyväinen, mutta totta kai aina löytyy parannettavaa. Vähän rikkonainen loukkaantumisien takia, ja varsinkin loppukaudella peliruuhkassa tullut loukkaantuminen vaikutti muutamaan peliin, kun ei ihan optimaalista kuntoutusta ehtinyt tekemään, ja ensimmäiset "testaukset" täytyi tehdä suoraan pelissä.

Toisen kautensa ulkomaan kentillä pelannut Seppälä mielii jatkaa edelleen ulkomailla.

- Jatkosuunnitelmat ovat vielä auki, mutta tarkoituksena olisi kesän jälkeen taas pakata laukut. Joitain kyselyitä on jo tullut, mutta ainakin Ranskassa siirtomarkkinat alkavat vasta käynnistyä nyt, kun kausi saatiin vihdoin päätökseen.

Henri Kantosen kauden tilastot
Ilari Seppälän kauden tilastot

Lindbomilla haastava kausi

Carl Lindbom aloitti kautensa Puolan liigassa Ostrow Wielkopolskissa, mutta vaihtoi helmikuussa Ranskan ProB-liigan Antibes Sharksiin. Kokonaisuudessaan Lindbomin kausi oli vaikeuksien värittämä.

Puolan sarja oli Lindbomille ennestään tuttu, sillä kaksi edelliskautta olivat sujuneet Radomin joukkueessa. Aika Ostrow Wielkopolskissa jäi kuitenkin lyhyeksi.

- Oli hankala koronakausi. Ensin olin Ostrow'ssa ja venäytin selän puntilla heti toisella viikolla. Sen jälkeen seurajohto antoi potkut päävalmentajalle ja oli myös heti sitä mieltä, ettei minun kanssani tulisi jatkaa sopimusta, koska selkä ei muka tulisi kuntoon. Se ei kuitenkaan pitänyt paikkansa, sillä pääsin nopeasti takaisin pelikuntoon, mutta se oli sen jälkeen enää tekohengitystä. Uuden paikan etsintä oli jo alkanut, Lindbom kertaa alkukautta, Lindbom kertaa alkukautta.

Uusi osoite löytyi Ranskan Rivieralta, kun Lindbom teki sopimuksen ProB:ssä pelaavan Antibes Sharksin kanssa.

- Olin tosi innoissani uudesta mahdollisuudesta. Kuitenkin jo muutamien harjoitusten jälkeen ennen ensimmäistä peliäni, seurajohto ilmoitti valmentajan vaihtuvan. Samalla sitten tuli uusi pelityyli ja uudet vahvistukset, Lindbom kertoo.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Uuden päävalmentajan alaisuudessa Lindbomille ei löytynyt kunnollista roolia. Peliaika vaihteli, ja vaikka onnistumisiakin tuli, niin Lindbomin asema oli koko ajan vaikea.

- Pelityyli oli minulle ihan uusi eikä sopinut omiin vahvuuksiini millään tavalla. Se oli tosi hankalaa.

Antibes taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja lopulta sarjapaikka jäi pelillisesti uusimatta. Kabinettien kautta Antibes nähdään kuitenkin myös ensi kaudella ProB:ssä.

- Siellä oli hätänappi jo pohjassa, kun menin sinne, ja sitä painettiin sitten koko loppukausi. Emme pelanneet joukkueena hyvin enkä pelannut itsekään. Tiesin kuitenkin pystyväni pelaamaan siinä sarjassa.

Aivan pelkästään pyyhkeitä aika Antibesissa ei kuitenkaan saa.

- Kaupunki on kaunis ja organisaatio sekä puitteet ovat mahtavat, Lindbom kehaisee.

Lindbom otti vaikeasta kaudesta mukaansa positiiviset asiat.

- Aika paljon oli kauden aikana huonoa tuuria, mutta tämä oli opettavainen kausi. Olen joutunut vaikeisiin tilanteisiin ja pystynyt selviämään niistä. Lisäksi pelillisesti pystyin kauden aikana parantamaan monia heikkouksiani. Jos tulevina kausina tulee tällaisia samanlaisia vaikeuksia, niin osaan kääntää ne entistä paremmin voitokseni.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Lindbomin kannalta vielä auki.

- Katselen nyt ihan rauhassa minne menen. Nautiskellaan nyt perhe-elämästä vähän aikaa, tuoreen tyttövauvan isä kertoo.

Carl Lindbomin tilastot Puolassa
Carl Lindbomin tilastot Ranskassa

Loukkaantumiset riivasivat van Andringan kautta

Marius van Andringan ensimmäisestä kaudesta ulkomaan kentillä muodostui lähes painajaismainen. Kausi meni penkin alle sekä koronapandemian että van Andringan loukkaantumisten takia.

- Kausi taisi keskeytyä kahdeksan tai yhdeksän kertaa koronapandemian takia. Me olimme viisi kertaa karanteenissa, eli yhteensä 50 päivää. Kokonaisuudessaan kausi oli aika hirveä. Kuuden pelin jälkeen kausi keskeytyi kahdeksi kuukaudeksi ja joukkueestamme kaikki muut paitsi kaksi pelaajaa sairastui koronaan, itse kahdesti viruksen sairastanut van Andringa manaa.

Lorientin kausi alkoi hyvin ja joukkue taisteli NM1:n kärkisijoista vielä joulutauolle lähdettäessä. Kevätkaudella joukkueen tulokset kuitenkin heikkenivät useiden karanteenien takia. Van Andringa taisteli lähes koko kauden eri loukkaantumisten kanssa ja kausi päättyi lopulta leikkauspöydälle.

- Tämä oli varmasti urani vaikein kausi. Preseason meni vielä hyvin, vaikka putosimme Ranskan cupista ensimmäisellä kierroksella. Omalta kohdaltani pari ensimmäistä peliä tuntui ihan ok, mutta sitten alkoi sama polvi vaivata kuin ennenkin. Yritin pelata muutaman pelin ja sain piikkiä polveen ja kipulääkkeitä. Lopulta polveen piikitettiin myös omaa vertani, muttei siitäkään ollut apua. Vihdoin sain luvan käydä leikkauttamassa polven, van Andringa kertaa kautta.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

- Kokonaismaku kaudesta oli tosi tosi huono enkä toivoisi tällaista kenellekään. Yritin pelata loukkaantuneena ja siitä alkoi sitten helvetillinen kierre, joka lähti vyörymään kuin lumipallo. Kun polvi ei ollut kunnossa, niin se sitten heijastui selkään ja se kipeytyi. Nyt vain yritän päästä taas täyteen kuntoon enkä koskaan enää pelaa, jos olen rikki. Joko pääsen täyteen kuntoon ja jatkan uraani, tai jos en pääse, niin sitten en jatka, van Andringa jatkoi.

Seuraavaksi van Andringa haluaa jättää kauden taakseen ja on suunnannut katseensa jo eteenpäin.

- Jatkan uraani omilla ehdoillani ja yritän päästä parhaaseen mahdolliseen kuntoon, ja se duuni on aloitettu jo. Siinä menee pari kuukautta ennen kuin pääsen takaisin pelikentille ja kunnon preseasonin jälkeen pääsisin taas oikeasti kuntoon ja pelaamaan hyvällä tasolla. Into pelaamaan on hirveän kova. Haluan olla taas niin hyvä kuin tiedän pystyväni olemaan. Teen sen kuitenkin omilla ehdoillani.

Marius van Andringan kauden tilastot

 
20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

Näytä lisää vastaavia