Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

24.3.2018 Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

Tulokaskausi on ollut Lauri Markkaselle ikimuistoinen, mutta HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

Siirtyminen NBA:han on tuonut Markkasen päivittäin samoille areenoille maailman parhaiden koripalloilijoiden kanssa.

NBA on hohtoa ja loistoja ja salamavaloja, miljoonasopimuksia ja uutisten pääotsikoita – mutta kuitenkin yksittäisen pelaajan tasolta verrattain tavallisen työssäkäyvän arkea.

Jyväskylän jätistä on kasvanut yleisön suosikki myös Chicagossa.

Kokonaiskuvassa Markkanen on ollut yksi tulokasluokkansa parhaista ja tasaisimmista pelaajista.

Markkanen itse on haasteiden ja odotusten keskellä tyyni. Suurimmat paineet hän asettaa itse itselleen. Kuvat: Suvi Hakkarainen, Matti Koskinen & Ville Vuorinen

Vielä edellisellä kaudellaan Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n Arizona Wildcatsissa Markkanen jakoi aikansa opiskelun ja koripallon kesken. NBA:ssa puoliammattilaisuus on vaihtunut täysipainoiseen ammattilaisuuteen.

Kuusi NBA:n mestaruutta 1990-luvulla voittaneessa Chicago Bullsissa resurssit ovat huippuluokkaa ja joukkueen valmennus- ja huoltoporras on täynnä eri alojen asiantuntijoita, jotka antavat kaiken tietotaitonsa pelaajien käyttöön varmistaakseen, että pelaajat ovat parhaassa terässään 82 iltana vuodessa.

NBA on hohtoa ja loistoja ja salamavaloja, miljoonasopimuksia ja uutisten pääotsikoita – mutta kuitenkin yksittäisen pelaajan tasolta verrattain tavallisen työssäkäyvän arkea.

- Käyt töissä, tulet kotiin, rentoudut vähän ja palaudut, että jaksat taas seuraavana päivänä taas tehdä työtä ja että olet parhaassa terässä peli-iltana. Vapaa-aikaa on yllättävän paljon, vaikka vapaapäivätkin sattuvat tulemaan viikonlopun ulkopuolelle, Markkanen naurahtaa.

- Kahden tunnin treenit tarkoittavat, että hallille mennään puolitoista tuntia ennen treenejä valmistautumaan. Treenien jälkeen pelaajat palautuvat kukin tavallaan, sitten ruokaillaan ja lähdetään kotiin. Kuutisen tuntia taitaa tulla keskimääräiselle työpäivälle mittaa.

Harjoitusrutiinin rikkovat pelit, joita NBA-joukkue pelaa keskimäärin kaksi tai kolme viikkoa kohden. Liigan kaikki 30 joukkuetta kohtaavat toisensa vähintään kahdesti kauden aikana, mikä tarkoittaa jatkuvaa lentoliikennöintiä ympäri Pohjois-Amerikan mannerta.

- Yllättävän hyvin olen pysynyt mukana, vaikka olenkin nähnyt tähän mennessä jo 40 eri hotellia. Hotellihuoneen numeron ja kaupungin merkitsen aina ensimmäiseksi puhelimen muistiinpanoihin, Lauri hymyilee.

- Vaikka pelejä on hirveästi, jostain syystä mulle jää kuitenkin hyvin mieleen yksityiskohtia jokaisesta ottelusta. Ihmismieli on ihmeellinen.

Idolit kilpailijoita muiden joukossa

Siirtyminen NCAA:sta NBA:han on tuonut Markkasen samoille areenoille maailman parhaiden koripalloilijoiden kanssa. Samalla siirtymä on tarkoittanut sitä, että Markkanen on kohdannut harva se ilta samoja pelaajia, joiden julisteet ovat koristaneet hänen seiniään nuorena miehenä Jyväskylässä ja Helsingissä.

- Onhan se ihmeellistä, kun alkulämmittelyssä katsoo kentän toiseen päähän ja siellä on melkein joka ottelussa joku, jota olet seurannut ja jolta olet yrittänyt kopioida liikkeitä, Markkanen pyörittelee päätään.

Jyväskylän jätti on kerännyt tulokaskautensa aikana rutkasti kehuja NBA:n parhaimmistolta. LeBron James ja Stephen Curry äimistelivät Markkasen pohjatonta itseluottamusta. Dirk Nowitzki kehui Markkasen olevan häikäisevän monipuolinen. Markkasen ja New York Knicksin Kristaps Porzingisin väliset ottelut ovat tuoneet kerta toisensa jälkeen parhaat tehot irti kummastakin pelaajasta ja herättäneet heissä molemminpuolisen kunnioituksen.

Oma lukunsa on yliopistourheilu ja sen muodostamat siteet. Markkasen tavoin Arizonassa pelanneet NBA-pelaajat aina Andre Iguodalasta Richard Jeffersoniin ja Aaron Gordoniin ovat tulleet toivottamaan Wildcats-toverin tervetulleeksi taalaliigaan.

- Tosi rohkaisevaa kommenttia on tullut monesta suunnasta. Clevelandia vastaan pelatun matsin jälkeen olin jo lähdössä kotiin, kun LeBron James pysäytti tunnelissa ja tuli vaihtamaan muutaman sanan. Siinä meni hetki ihmetellessä.

Vaikka Markkanen on vasta tulokaspelaaja, ymmärtää hän kuitenkin kokonaiskuvan.

- Isossa kuvassa me ollaan kaikki kilpailijoita ja kilpailemme toisiamme vastaan. Ei saa alkaa liikaa ihmettelemään. Meidän tavoitteenamme on kuitenkin voittaa jokainen vastustaja.

Pelimäärään tottuminen suurin haaste

NBA:han totuttautuminen on ollut suuri askel Markkaselle. Edellisellä kaudellaan Arizonassa Markkanen pelasi 37 peliä, sitä edellisellä kaudella HBA-Märskyssä parikymmentä ottelua Yhdysvaltain turnee mukaan lukien. NBA-kauden fyysiset ja psyykkiset vaatimukset ovat eri luokkaa kuin opiskelijakoripallossa.

- Sanoin ennen kautta, että tarkoituksenani on vain oppia mahdollisimman paljon NBA:n tavoille. Kaikki tekeminen NBA:ssa on korkealaatuisempaa kuin NCAA:ssa. Kesti aikansa tottua pelikovuuteen ja -nopeuteen ja siihen, mitä kaikkea tuomarit antavat tehdä, Lauri pohtii.

- Vähitellen totuin rasitukseen ja pelinopeuteen, aloin saada jalkoja mukaan ja hiljalleen totuin rytmiin. Suurin haaste on kuitenkin ollut pelimäärään tottuminen. Siihen, että joka toinen päivä suurin piirtein on uusi peli.

Hurja 82 ottelun NBA-kausi on tarjonnut myös monia vaiheita: pitkän tappioputken alkukaudella, Nikola Miroticin ja Kris Dunnin paluun jälkeinen koko joukkueen flow-tila, Zach LaVinen sisäänajo kauden päätöskolmanneksella. Kokonaiskuvassa Markkanen on ollut yksi tulokasluokkansa parhaista ja tasaisimmista pelaajista.

Chicago Bullsin NBA-kausi päättyy kolmen viikon päästä runkosarjan viimeiseen otteluun Detroit Pistonsia vastaan. Uudelleenrakennuskauden viime kesänä käynnistänyt Bulls on asettanut katseensa jo ensi kauteen, jolloin joukkue hakee uutta nousua nuoren kolmion Markkanen-Dunn-LaVine kanssa.

Kun uusi kausi käynnistyy lokakuussa 2018, Chicago Bullsin Markkasta koskevat odotukset ovat taas astetta korkeammat. Markkanen on kuitenkin haasteiden ja odotusten keskellä tyyni. Suurimmat paineet hän asettaa itse itselleen.

- Joukkueen tasolla ehdoton tavoitteeni on voittaa NBA:n mestaruus jonain päivänä ja kaikki tekeminen tähtää siihen, Markkanen kertoo.

- Sitä odotellessa hyvä välitavoite olisi juosta All Star -matsissa kentälle helmikuussa 2020, jolloin peli pelataan Chicagossa.

Lue myös

 
26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

Näytä lisää vastaavia