Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

8.2.2010 Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät, pelikenttää koskevat sääntöuudistukset astuvat voimaan Suomessa 1.7.2010.

Pelikenttään tulevista muutoksista näkyvimmät koskevat kolmen pisteen heittokaarta ja kolmen sekunnin aluetta, jonka muoto muuttuu ja jonka sisälle maalataan "törmäysvirheestä vapaan alueen” puoliympyrä.

Näkyvin muutos on kolmen pisteen heittokaaren siirtyminen puoli metriä nykyistä kauemmaksi eli 6,25 metristä 6,75 metriin (Huom! Sivurajan suuntaisella suoralla osuudella etäisyys on 6,60 m).

Muut huomattavat muutokset ovat kolmen sekunnin alueen muuttuminen suorakaiteen muotoiseksi ja korin alle tuleva ”törmäysvirheestä vapaan alueen” puoliympyrä.

Lisäksi heittokellon (24-sekunnin laite) tulee olla sellainen, että se voidaan helposti, joko valintakytkimellä tai manuaalisesti, asettaa näyttämään jäljellä olevaa 14 sekunnin hyökkäysaikaa ilman, että kelloa tulee käyttää 24 sekunnista alaspäin.

Kentän koko (28 x15 m) ei muutu eli pääty- ja sivurajat pysyvät paikoillaan.

Suomessa uudet kentän viivoja koskevat pelisäännöt tulevat kaikilla sarjatasoilla voimaan 1.7.2010 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien tällä hetkellä perusparannettavien ja korjattavien kohteiden tai käynnissä olevien uudisrakennusten toteutuksessa kannattaa jo huomioida sääntömuutokset pysyvissä (kiinteästi lattiaan maalatuissa) rajamerkinnöissä ja tarvittaessa merkitä vielä toistaiseksi voimassa olevien sääntöjen mukaiset rajat esimerkiksi teippausten avulla.

Koripalloliitto on lähestynyt kuntien liikuntatoimia sääntömuutoksista viikolla 4.

Suomen Koripalloliitto esittää kunnille osoittamassaan kirjelmässä, että ainakin kaikki ne liikuntahallit ja -salit, joissa pelataan huippu- tai kilpasarjojen otteluita (miesten, naisten ja nuorten SM-sarjat ja I divisioonat), maalataan uusien pelisääntöjen edellyttämillä raja- ja kenttämerkinnöillä jo ennen seuraavan pelikauden 2010–11 alkamista, jotta lajin sääntöjen mukaisen kilpailutoiminnan jatkuminen turvataan. Tavoite on, että ylimpien sarjatasojen käyttämät salit saadaan korjattua uusien sääntöjen mukaisiksi joko perusteellisemman lattiaremontin yhteydessä tai ainakin tilapäisesti lakkauksen päälle maalaamalla.

Harrastekoripallosarjoissa uudet viivat voidaan tarvittaessa merkitä teippaamalla tai jollain muulla väliaikaisella merkintätavalla.

Lisäinformaatiota pelikenttää koskevista sääntöuudistuksista

Alle on listattu linkit PDF-tiedostoihin. HUOM! Pelikenttäkaavio kannattaa suurentaa A3-kokoon.

 
26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

22.5.2010 Pohjoinen alue

Koripallon C-nuorten SM-kilpailu tekee paluun

Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

5.6.2003 Pohjoinen alue

Nuorten valtakunnallisten sarjojen 2003-04 tietopaketti ja ilmoittautuminen

Nuorten SM-sarjojen pelitavat ja –aikataulut kaudelle 2003-04 on hyväksytty. Suurimmat muutokset kokivat A- ja B-nuorten SM-sarjat, joissa pelaa tulevalla kaudella entistä enemmän joukkueita kokonaan uudistetulla formaatilla. Nuorten SM-sarjoihin ja valtakunnallisiin I divisiooniin tulee ilmoittautua 1.8.2003 mennessä.

Näytä lisää vastaavia