Jyväskylä ulvoo! Susijengi kaivautui nitrovoittoon, Markkanen huudatti katsomoa 42 pisteellä

18.8.2022 22:19 Ensimmäinen Jyväskylässä pelattu miesten maaottelu 34 vuoteen olisi tuskin voinut mennä paremmin. 4644-päinen kotikatsomo sai ulvoa ja tuuletella, kun kotikaupungin iso poika Lauri Markkanen heitti löylyä 42 pisteellä ja Susijengi noudatti oikeaoppista draaman kaarta kohoamalla kymmenen pisteen takaa 97–94 (87–87, 47–44) -voittoon Ukrainaa vastaan.

Kotihuudeilla raidataan! Lauri Markkanen piiskasi 42 pisteellä Susijengin voittoon Ukrainasta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengillä on taipumus hakea voittonsa jyrkän vaikeuskertoimen takaa ja tämäkin kerta noudatteli ikiaikaista sääntöä. Runsaat neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Ukraina oli imenyt energian kotijoukkueen pelistä ja siirtynyt 71–81-johtoon.

Elias Valtosen (7/2) korinalusliike ja Alexander Madsenin (15/7/3 syöttöä) vapaaheitot toivat kotijoukkueen kuitenkin iskuetäisyydelle. Kun hetkeä myöhemmin Petteri Koponen (9/1/4 syöttöä) upotti kolmosella tilanteeksi 78–81, kohosivat LähiTapiola Areenan desibelit Susijengin kuudennen pelaajan tasolle.

Ja aivan kuten jyväskyläläisyleisö oli odottanutkin, varsinaisen peliajan loppuhetkillä ja jatkoajan alussa talon isännän saappaat kiskoi jalkoihinsa Lauri Markkanen, joka esitteli koko ratkaisuarsenaaliaan ja sivalteli runsaaseen neljään minuuttiin 15 pistettä.

Vaikka Ukraina sai lopussa pienen kirin aikaiseksi, Susijengi kuittasi MM-karsintojen ja EM-kisojen kenraaliharjoituksestaan kolmen pisteen voiton ja Markkanen otti paikkansa parrasvaloissa 42 pisteellä – sivuten Timo Lampénin, Kari-Pekka Klingan ja Hanno Möttölän nimissä olevaa miesten yhden maaottelun piste-ennätystä.

- Ennen peliä sanoin, että tavoitteet tästä illasta on loppuunmyyty halli ja tiukka voitto, ja kumpikin saatiin, Markkanen sädehti ottelun jälkeen.

- En tiennyt piste-ennätyksestä ennen kuin Hanno (Möttölä) siitä pelin loppuvaiheilla sanoi. Pari vapaaheittoa ja pari helppoa nostoa meni ohi, eli kyllä tuossa mahdollisuudet oli ennätystä parannella, mutta voitto haettiin ja se on se, joka lopulta merkitsee.

Tuovi: ”Pidimme päät pystyssä”

Ennen peliä päävalmentaja Lassi Tuovi oli todennut omilleen, että mikäli puolustamme aktiivisesti ja huolellisesti ja pidämme tempoa yllä, olemme vahvoilla – mutta jos annamme Ukrainan hyydyttää pelin ja ottaa aloitteen, käy kalpaten.

Susijengi ja Ukraina olivatkin ottelussa tasaisesti kuskin paikalla ja täsmälleen Tuovin ennakoimin tavoin. Kun Susijengi pääsi juoksemaan, kotijoukkue vei. Vaan jos Ukraina pääsi hyydyttämään peliä, tuli susihyökkäyksestä tahmeaa ja kolmikko Svi Mykhailiuk (20/3/5 syöttöä/3 riistoa)-Issuf Sanon (13/2/6 syöttöä)-Volodymyr Herun (12/6) pääsi puhkomaan reikiä suomalaisselustaan.

Kenraaliharjoitukselle asetetut odotukset siis täyttyivät. Susijengi sai mahdollisuuden oppia ja hienosäätää pelaamistaan pelin sisällä ja taas kerran osoittaa sinivalkoisen sydämen kokoa.

- Olihan tämä taas osoitus tämän joukkueen venymiskyvystä. Hetkittäin oli vaikeaa, mutta pidimme päät pystyssä ja keskityimme omaan tekemiseen, niin kuin pitääkin, Tuovi kuittasi.

- Ottelu antoi kaiken, mikä kenraaliharjoituksen pitikin antaa. Pääsimme kokeilemaan ja ajamaan sisään asioita, välillä onnistui ja välillä jäi vähän parantamisen varaa. Nyt päivä pari huilia ja sitten on tärkeät päivät edessä.

Madsen jatkoi hyviä otteitaan, veteraaniosasto väkevänä

Lauri Markkasen johtama kori-ilottelu jätti tuskin ainuttakaan LähiTapiola Areenalla istunutta katsojaa kylmäksi. Tapahtuma oli lukuisille halliin saapuneille ensimmäinen paikan päällä seurattu koripallo-ottelu koskaan, eikä parempaa PR:aa olisi voinut keksiä.

- Tuskinpa tämän jälkeen tarvitsee odottaa 34 vuotta seuraavaan Jyväskylässä pelattavaan maaotteluun, Markkanen naurahti.

Markkasen jälkeen korkeimmat pisteet upotti erinomaista kesää pelaava Alexander Madsen, jonka hyökkäyspelaaminen on vuosi vuodelta monipuolisempaa ja tehokkaampaa takuuvarman korinaluspuolustuksen vastapainoksi.

”Finn Towers”-kaksikon (Markkanen-Madsen) lisäksi hyökkäysosaamistaan pääsi esittelemään ennen kaikkea joukkueen veteraaniosasto: kolmosillaan henkeä nostattanut Sasu Salin (11/2/6 syöttöä), isot minuutit huhkinut Petteri Koponen sekä ensimmäisellä puoliskolla lähes yhteen putkeen pisteensä säkittänyt kapteeni Shawn Huff (8/6).

Susijengi kerääntyy sunnuntaina valmistautumaan MM-jatkokarsintaotteluihin Israelia (25.8.) ja Viroa (28.8.) vastaan.

Susijengi – Ukraina 97–94 (16–20, 47–44, 62–71, 87–87), miesten maaottelu, Jyväskylä 18.8.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 42/9/3 riistoa, Alexander Madsen 15/7/3 syöttöä, Sasu Salin 11/2/6 syöttöä, Petteri Koponen 9/1/4 syöttöä, Shawn Huff 8/6, Elias Valtonen 7/2, Mikael Jantunen 3/5, Henri Kantonen 2/1, Miro Little 0/1/3 syöttöä, Ilari Seppälä 0/0/5 syöttöä, Topias Palmi 0/0, Remu Raitanen.

Ukraina: Svi Mykhailiuk 20/3/5 syöttöä/3 riistoa, Issuf Sanon 13/2/6 syöttöä, Volodymyr Herun 12/6.

Henkilöt

 
1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

25.8.2023 14:24 Susijengi

Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

16.8.2023 21:40 Susijengi

Susijengi sai Latvialta kyytiä MM-kenraalissaan

Lauri Markkasta lepuuttanut Susijengi löi tukevat alkutahdit MM-kenraalissaan Latviaa vastaan Riiassa, mutta siihen joukkueen ilonaiheet jäivätkin. Latvia alkoi viritellä karkumatkaa jo ottelun toisella jaksolla ja ampaisi Susijengiltä karkuun kolmannella jaksolla Dairis ja Davis Bertansin ratkaisuilla. Loppulukemat merkittiin Latvialle 94–57 (39–32).

14.8.2023 22:03 Susijengi

Liettua revanssivoittoon sisukkaasta Susijengistä

Susijengi oli jo lähellä vainuta toisen perättäisen voittonsa Liettuaa vastaan maanantai-iltana Klaipedan hallin hiidenpadassa. Päätösjakson keskivaiheen musta pariminuuttinen takasi kuitenkin Liettualle 84-80 (45-43)-kotivoiton erinomaisella ilmeellä pelanneesta ja joka pallosta taistelleesta Susijengistä.

9.8.2023 21:40 Susijengi

Sisulla, ei tyylipisteillä: Susijengi karisti sinnikkään Viron kannoiltaan

Susijengin hyökkäyspelissä oli keskiviikkoiltana enimmän osan ottelusta käsijarru päällä, mutta tauolla rutkasti parantunut joukkuepuolustus ja leveästä rotaatiosta pelin loppuhetkillä löytyneet ratkaisijat takasivat Susijengille 86–80 (46–50) -voiton Virosta 5945-päisen kotikatsomon edessä.

4.8.2023 23:11 Susijengi

Jääkylmä Jantunen heitti Susijengin voittoon ennätysyleisön edessä

Harvassa ovat olleet suomalaisessa koripallohistoriassa ne illat, jolloin Suomi kukistaa mahtimaa Liettuan ykkösmiehistön runsaat kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Perjantai-iltana Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päinen ennätysyleisö rokkasi ja ulvoi, kun Susijengi narrasi liettualaisvieraitaan Mikael Jantusen viime sekunnin korilla 81–79 (45–40).

29.6.2023 20:26 Susijengi

Viro kuittasi Susijengi Rising Starsille kalavelat Tallinnassa

Susijengi Rising Starsin energinen alku hyytyi jääkylmään heittopeliin uusintaottelussa Viron haastajamaajoukkuetta vastaan torstai-iltana Tallinnassa. Vakuuttava, kollektiivinen Viro otti pelin täydellisesti komentoonsa kolmannella jaksolla ja karkasi kotiyleisönsä riemuksi 76-58 (38-34)-voittoon.

21.6.2023 20:59 Susijengi

Susijengi Rising Stars jojotteli Viron nurin

Helsingin URHEA-hallin kotiyleisö sai nähdä jo toistamiseen Suomi-koriksen nousevien toivojen suvereenin esityksen, kun Susijengi Rising Stars kaatoi Viron haastajamaajoukkueen 79–70 (48–27). Vaikka Viro kuroi ison eron pariin kertaan kiinni, oli Suomi donkeillaan, blokeillaan, kolmosillaan ja joukkuepuolustuksellaan selkeästi terävämpi joukkue.

27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

8.9.2022 17:43 Susijengi

Susijengi tyylitteli Hollannin kumoon alkulohkon päätösottelussa

Susijengin aika Prahassa sai voitokkaan päätöksen torstai-iltapäivänä, kun lohkojumbo Hollanti kaatui O2 Arenalla pistein 88–67 (48–31). Susijengi dominoi kenttätapahtumia joukkuepuolustuksellaan ja kolmen pisteen heittopelillään ja piti huolen siitä, etteivät oranssipaitojen korisepät saaneet tilaisuutta syttyä liekkeihin.

6.9.2022 23:34 Susijengi

Susijengi leimasi Berliinin lentoliput Tshekin kustannuksella

Susijengi varmisti paikkansa EM-kisojen huipennuksessa Berliinissä peittoamalla kiihkeäksi käyneessä tiistaiottelussa kisaisäntä Tshekin 98–88 (51–45). Eikä talon isännästä ollut kahta sanaa. Lauri Markkanen ja Sasu Salin välkehtivät pääosissa, kun Susijengi otti ohjat jo varhain ja kohosi jokaisen vaikean hetken partaalta takaisin ruoriin.

6.9.2022 00:45 Susijengi

Mitalisuosikki Serbia järjesti klinikan Susijengiä vastaan

Susijengi sai EM-kisojen kolmanteen ottelunsa suurta ennakkosuosikkia Serbiaa vastaan salama-alun, kun Edon Maxhuni upotti kymmenen pistettä neljään minuuttiin. Valmentajavelho Svetislav Pesicin komentama Serbia nykäisi kuitenkin seuraavan kolmeminuuttisen 14–0 ja petasi siten tiensä vastaansanomattomaan 100–70 (62–34) -voittoon.

Näytä lisää vastaavia