Jääkylmä Jantunen heitti Susijengin voittoon ennätysyleisön edessä

4.8.2023 23:11 Harvassa ovat olleet suomalaisessa koripallohistoriassa ne illat, jolloin Suomi kukistaa mahtimaa Liettuan ykkösmiehistön runsaat kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Perjantai-iltana Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päinen ennätysyleisö rokkasi ja ulvoi, kun Susijengi narrasi liettualaisvieraitaan Mikael Jantusen viime sekunnin korilla 81–79 (45–40).

Yhtä juhlaa! Susijengi tippasi Liettuan kumoon Micke Jantusen viime sekunnin heitolla. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Liettua rynni ottelun viimeisellä minuutilla viiden pisteen takaa tasapisteisiin kolmen saalistamansa hyökkäyslevypallon jälkeisillä koreilla. Kun ottelukellossa oli kuusi sekuntia pelaamatta, Margiris Normantas sivalsi kotiyleisön kuurouttavan vislauksen hiljaiseksi vapaaheittoviivalta ja tasoitti ottelun.

Susijengin aikalisän jälkeen pallo pelattiin odotetusti Lauri Markkaselle. Hänen ottamansa kääntöhyppyheitto lennähti koriraudan yli, mutta erinomaisen ottelun jokapaikanhöylän roolissa pelannut Mikael Jantunen (6/7) oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja vapautti Susijengin voitontanssiin kahden pisteen korillaan.

- Hyvä syöttö Laurilta, pallo koriin ja lähdetään viikonlopun viettoon, virnisti kotiyleisön haamuheitollaan räjäyttänyt Jantunen kommentoidessaan loppuratkaisua.

Jantusen voittokori kruunasi täydellisen koripalloillan: voitto maailmanluokan vastustajasta vain pari viikkoa ennen MM-kisoja viimeisen sekunnin heitolla kotiyleisön edessä. Eikä sovi unohtaa, että Nokia Areenan 13 054 katsojaa oli paitsi suomalaisen koripallohistorian, myös Tampereen viihdepyhätön uusi yleisöennätys.

- Tämän parempaa avausta olisi ollut vaikeaa kuvitella, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi hymyili.

- Saatiin paitsi onnistumisia ja yhteispeliä, myös esimakua niistä haasteista, mitä tullaan kohtaamaan väkisinkin tänä kesänä, ja nousimme niistä yhdessä. On tärkeää, että näemme niitä asioita, mihin meidän pitää varautua ja miten vastustajat tahtovat meitä vastaan pelata.

Pelaajiensa tavoin Tuovi oli haltioissaan Tampereen Nokia Areenan ääriään myöten täyteen pakatusta kotiyleisöstä.

- Tämä oli kesän ensimmäinen ottelu, mutta yleisö piti tänään huolen siitä, että kentällä riitti tunnetta. Me saimme vain keskittyä nauttimaan pelistä ja tunnelmasta.

Oma peli toimi ja näytönantajat vakuuttivat

Kuten ennakkoon oli selvää, kentällä oli kaksi täysin eri pelityylin joukkuetta.

Susijengi oli ottelun alussa virhevaikeuksissa, kun Liettua vyörytti palloa korin läheisyyteen NBA-kolossilleen Jonas Valanciunasille (10/5/3 syöttöä). Liettua pyrki saamaan Susijengin pelaamaan hidasta puolen kentän hyökkäyspeliä ja hetkittäin isäntäjoukkue joutui peräänajajaksi Liettuan etsiessä syöttörallilla vapaata kaukoheittoa.

Mutta joka ainut kerta, kun Susijengi pääsi juoksemaan kenttää, jotain hyvää tapahtui.

Lauri Markkanen (24/7/3 syöttöä) ampaisi hyökkäyslevypallosta kuin hauki rannasta ja sai Liettuan jässikät näyttämään vanhoilta ja hitailta. Alexander Madsen (9/3/5 syöttöä) osoitti isoksi mieheksi merkittävää nopeuttaan ja syöttötaitoaan. Alussa hillunut Valanciunaskin hyytyi Jantusen, Madsenin ja Olivier Nkamhouan (12/2) puolustuksessa.

MM-kisapaikoista kilpailevat susipelaajat ammensivat kotiyleisöstä mielin määrin energiaa ja ottivat paikkansa, kun niitä tarjoutui.

Nkamhoua onnistui kolmoskaaren takaa jokaisella neljällä yrityksellään ja keräsi viime minuuteilla hurmaantuneet aplodit torjuessaan Liettuan Ignas Brazdeikisin (10/1) heiton katsomoon.

Jacob Grandison (12/1) osoitti Shawn Huffin manttelinperijän ominaisuuksia oikea-aikaisuudellaan. Sasu Salin (10/1) avasi peliä heitoillaan ja sähinäpuolustuksellaan. Jokainen kentällä käynyt pelaaja sai oman onnistumisenhetkensä.

- Kyllähän me aika hyviä joukkuesuorituksia saadaan aikaiseksi, kun päästään rytmiin, kommentoi erinomaisesti esiintynyt Alexander Madsen.

- Menetyksiä (20 kpl) tuli liikaa ja muutenkin viilattavaa löytyy, mutta sitä varten näitä matseja pelataan, että saadaan peli kuosiin ennen kisoja. Kun päästään pelaamaan omassa tempossa, meidän pelaaminen helpottuu huomattavasti.

Susijengi pelaa seuraavan kotiottelunsa jo keskiviikkona 9.8., kun se kohtaa Espoo Metro Areenalla olympiakarsintoihin valmistautuvan Viron. Liput otteluun ovat myynnissä.

Susijengi – Liettua 81-79 (19–21, 45–40, 63-63), miesten maaottelu, Nokia Areena (Tampere) 4.8.2023

Susijengi: Lauri Markkanen 24/7/3 syöttöä, Olivier Nkamhoua 12/2, Jacob Grandison 12/1, Sasu Salin 10/1, Alexander Madsen 9/3/5 syöttöä, Mikael Jantunen 6/7, Ilari Seppälä 4/1/3 syöttöä, Edon Maxhuni 2/2/5 syöttöä, Henri Kantonen 2/0, Elias Valtonen 0/1, Topias Palmi 0/1, Alex Murphy 0/0, Federiko Federiko 0/0.

Liettua: Margiris Normantas 12/3, Rokas Jokubaitis 13/3/7 syöttöä, Jonas Valanciunas 10/5/3 syöttöä, Ignas Brazdeikis 10/1.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

25.8.2023 14:24 Susijengi

Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

16.8.2023 21:40 Susijengi

Susijengi sai Latvialta kyytiä MM-kenraalissaan

Lauri Markkasta lepuuttanut Susijengi löi tukevat alkutahdit MM-kenraalissaan Latviaa vastaan Riiassa, mutta siihen joukkueen ilonaiheet jäivätkin. Latvia alkoi viritellä karkumatkaa jo ottelun toisella jaksolla ja ampaisi Susijengiltä karkuun kolmannella jaksolla Dairis ja Davis Bertansin ratkaisuilla. Loppulukemat merkittiin Latvialle 94–57 (39–32).

14.8.2023 22:03 Susijengi

Liettua revanssivoittoon sisukkaasta Susijengistä

Susijengi oli jo lähellä vainuta toisen perättäisen voittonsa Liettuaa vastaan maanantai-iltana Klaipedan hallin hiidenpadassa. Päätösjakson keskivaiheen musta pariminuuttinen takasi kuitenkin Liettualle 84-80 (45-43)-kotivoiton erinomaisella ilmeellä pelanneesta ja joka pallosta taistelleesta Susijengistä.

9.8.2023 21:40 Susijengi

Sisulla, ei tyylipisteillä: Susijengi karisti sinnikkään Viron kannoiltaan

Susijengin hyökkäyspelissä oli keskiviikkoiltana enimmän osan ottelusta käsijarru päällä, mutta tauolla rutkasti parantunut joukkuepuolustus ja leveästä rotaatiosta pelin loppuhetkillä löytyneet ratkaisijat takasivat Susijengille 86–80 (46–50) -voiton Virosta 5945-päisen kotikatsomon edessä.