Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

10.5.2022 12:22 Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

Henri Kantonen odottaa keskiviikkoa ja paluuta kotiyleisön eteen. Kuva: Ville Vuorinen

Kauhajoki haki finaalisarjan ensimmäisen vierasvoiton maanantaina Salosta ja siirtyi ottelusarjassa 3–1-johtoon. Lopputulos merkitsi sitä, että Suomen mestaruus on ensimmäistä kertaa katkolla keskiviikkona oranssin yleisön edessä Kauhajoella.

Jos kaksi ensimmäistä finaalia olivat suurine kotivoittoineen selkeitä lopputuloksien suhteen, kahden viimeisen pelin ratkaisu on nähty vasta ottelun viimeisessä pallonhallinnassa. Molemmat näistä ovat kääntyneet Kauhajoen suuntaan.

- Viimeiset ottelut ovat näyttäneet, miten pienistä yksityiskohdista on otteluiden voitot olleet kiinni. Pienet virheet ovat monesti kertautuneet ja ne ovat näkyneet otteluiden loppuhetkillä. Opimme eilen, että mikään johto ei ole turvallinen, Kantonen avaa.

Kauhajoki johti parhaimmillaan maanantaina jo 24 pisteellä avauspuolikkaalla. Vilpas kuitenkin kiri ennen puoliaikaa Kauhajoen johdon kahdeksaan pisteeseen ja nousi päätöskympillä parhaimmillaan viiden pisteen johtoon.

Kantonen on finaalisarjassa tarjoillut muun muassa Simeon Carterille maukkaita syöttöä. Kuva: Ville Vuorinen
Kantonen on finaalisarjassa tarjoillut muun muassa Simeon Carterille maukkaita syöttöä. Kuva: Ville Vuorinen

Lopulta Kauhajoen Cameron Jonesin 13 peräkkäistä pistettä käänsi lopussa pelin kauhajokisille. Jos tunneskaala maanantain finaalin sisällä katsomossa oli käsinkosketeltava, sitä se oli myös joukkueille ja sen jäsenille.

- Kyllähän siinä päässä varmasti kaikilla liikkui, että miten voimme hukata niin ison johtoaseman. Oli varmasti tiedossa, että Vilpas saa yhden runin, jolla se saa kurottua johtoamme kiinni. Pitää kuitenkin olla ylpeä kaikista pelaajistamme, kuinka hyvin kokosimme itsemme loppua kohti.

Kantonen ei ole yllättynyt uusista vastuunkantajista

Finaalisarja on osoittanut, mikä merkitys yleisöllä ja täysillä lehtereillä on ollut. Välillä otteluissa meteli on noussut niin kovaksi, että kommunikaatio joukkuekavereiden välillä on ollut haastavaa.

- On ollut mahtavaa pelata kahden näin fanaattisen kotiyleisön edessä. Kommunikaatio on ollut haastavaa, kun ei ole aina kuullut mitä joukkuekaveri sanoo. Yleisö on myös lisännyt omaa tunneskaalaa. Veikkaan, että usean pelaajan mielestä vastustajan kaksi koria ja sen tuomat neljä pistettä tuntuvat paljon isommalta, kun yleisö elää joukkueen takana siinä hetkessä, Kantonen kertoo.

Kauhajoki on saanut finaalisarjan sisällä hienosti uusia vastuunkantajia. Neljännessä finaalissa Eero Innamaa rokotti Vilpasta 10 pisteen edessä. Viidennessä finaalissa oli Joona Hakamaan vuoro vastata huutoon tuoden penkiltä 12 pistettä. Kantonen ei itse ole yllättynyt joukkuekavereiden edesottamuksista.

- Jo syksyllä näin, millaisia kehitysaskeleita he ovat ottaneet jälleen kesän aikana. Itse näen, että kaikki kumpuaa lopulta siitä, miten laadukkaasti olemme harjoitelleet koko kauden ajan. Heiltä on vaadittu samaa, mitä kaikilta muiltakin. Kun vaatimustaso joukkueen sisällä on sama kaikille, tällaiset kasvutarinat syntyvät luontaisesti.

- Jos joku asia harjoituksissa ei ole mennyt nappiin, sitä on jauhettu niin kauan, että se on kunnossa. He ovat jaksaneet tehdä sen työn ja nyt se valmennuksemme tekemä hieno työ kantaa hedelmää, Kantonen kiittelee.

Keskiviikkona luvassa huima ilta

Kauhajoki saa tuttuun tapaansa hienon kotiyleisön tuekseen keskiviikkona pelattavaan viidenteen finaaliin. Liikuntahalli tulee olemaan ääriään myöten täynnä.

Kauhajoen Liikuntahalli tulee keskiviikkona olemaan täpösen täynnä. Kuva: Ville Vuorinen
Kauhajoen Liikuntahalli tulee keskiviikkona olemaan täpösen täynnä. Kuva: Ville Vuorinen

- On todella etuoikeutettua olla tässä tilanteessa, kun pääsemme kotiyleisön eteen mestaruuden ollessa meille katkolla. Tulossa on varmasti taas astetta hienompi ottelutapahtuma. Tunnetaso kentällä ja katsomossa on noussut jokaiseen otteluun, Kantonen jakaa kiitosta faneille.

Kantonen oli voittamassa Kauhajoen seurahistorian ensimmäistä mestaruutta yhdessä Rene Rougeaun kanssa keväällä 2018, Cameron Jones ja Rougeau teki saman yhdessä vuotta myöhemmin.

Nyt kolmikko yrittää tehdä saman tempun. Kantoselle tilanne ei ole uusi, mutta monet pelaajista eivät ole kokeneet finaaleita aiemmin urallaan.

- Olemme keskustelleet asiasta joukkueen sisällä. Miikka Marttiselle nämä pudotuspelit ovat ensimmäiset hänen urallaan. Kun voitimme 2018, kyseiset finaalit olivat ensimmäiset Greg Manganolle, vaikka hän oli aika paljon maailmaa nähnyt kolmekymppinen ammattilainen. On oikeasti aika harvinaista urheilijana päästä kokemaan mitään tällaista, olemme etuoikeutetussa asemassa ja meidän on nautittava tästä.

- On hienoa päästä keskiviikkona fanaattisten ihmisten eteen pelaamaan mestaruudesta. Toivon mukaan kaikki tulevat meidän kanssamme pitämään hauskaa keskiviikkona. Tiedän, ettei minun tarvitse kehottaa heitä pitämään ääntä – he tekevät sen varmasti, Kantonen vinkkaa fanien suuntaan.

Henkilöt

 
23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia