Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

1.7.2022 12:56 Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

Alexander Madsen esitteli koko repertuaariaan Ruotsia vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ruotsi käytti Susijengin varhaisia virhevaikeuksia hyödykseen pelin ensimmäisellä 11-minuuttisella ja upotti ensimmäisestä yhdestätoista kolmen pisteen heittoyrityksestään seitsemän matkallaan 21–34-johtoon.

Tuohon Ruotsin ilonaiheet päättyivätkin. Seuraavan 34 pisteen keräämiseen Ruotsilta kuluikin lähes kolminkertainen aika, kun sinivalkoisten joukkuepuolustus loksahti kohdilleen.

- Sanoisin, että eilisen pakkipelaaminen oli suht hyvää. Olemme olleet sen verran vähän aikaa joukkueena yhdessä, että pieniä yksityiskohtia pystytään parantamaan vielä vaikka kuinka, mutta täytyy antaa koko joukkueelle tunnustus siitä, miten käännettiin alkuvaikeudet voitoksi.

2010-luvun alun arvokisaputkessa Susijengin ison pään puolustuksen kulmakivinä häärivät Tuukka Kotti, 205 cm, ja Kimmo Muurinen, 203 cm. Ruotsia vastaan ”maalivahdeiksi” asettuivat 208-senttisen Madsen ja 213-senttinen Lauri Markkanen, jotka ovat edellisen kerran juosseet kentälle samassa maaottelussa kuusi vuotta sitten, elokuussa 2016.

Kahden erinomaisesti liikkuvan, pitkän ja ulottuvan miehen puolustuspään yhteispelaaminen hyydyttikin Ruotsin alkuvaiheessa mainiosti soljuneen hyökkäyspelin täysin.

- Se tekee tietenkin asiat helpommaksi, että vastustajalla on vähemmän tilaa. Meidän pitää vaan opetella käyttämään kokoamme ja ulottuvuuttamme entistäkin paremmin ja saada treenejä alle, että tunnetaan toisemme kentällä ja tiedetään, mitä pystytään yhdessä tekemään, ”Mädi” pohtii.

- Korinaluspuolustus on tietenkin yksi osa kokonaisuutta. Eilen näkyi hyvin se, että meiltä löytyy kokoa ja liikkuvuutta ihan jokaiselle pelipaikalle myös pointista laitaan. Ihan mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi me joukkuepuolustus saadaan EM-kisojen alkuun mennessä.

Markkanen, yhden miehen ”cheat code”

Ruotsi-ottelu oli Cleveland Cavaliersia edustavalle Lauri Markkaselle ensimmäinen peli susipaidassa neljään vuoteen. Alkujännityksen karistettuaan Markkasesta muodostui Susijengille yhden miehen ”cheat code”, jolle Ruotsilta ei löytynyt vastausta kummassakaan päässä kenttää.

- Kuten Lassi (Tuovi) sanoi, Lauri on aika uusi asia meille. Meillä on pelaajisto vaihtunut aika paljon sitten edellisten EM-kisojen (2017), jonka jälkeen me ollaan pelattu joukkueena MM- ja EM-karsintaa, mutta kun tuo tuon tason pelaajan systeemiin, se avaa ihan uusia ulottuvuuksia, Madsen kehui uusvanhaa joukkuetoveriaan.

Ottelun alussa Susijengi pelasi palloa korin läheisyyteen Markkaselle, jota Ruotsi tuplasi ja hiersi herkeämättä. Vietettyään tovin penkillä Markkanen tuli peliin vahvuuksillaan leikkaamalla lujaa korille ja vastaanottamalla nappisyöttöjä heittopaikkoihin. Kun Markkanen pääsi flow’hun, vapautui koko joukkueen pelaaminen.

- Lauri osaa systeemin, mutta meidän muiden pitää myös ymmärtää, miten Lauria käytetään. Treeneissäkään emme olleet alussa ihan varmoja, miten Laurin kanssa pitää pelata ja ottelun alussa yritimme liikaakin pakottaa palloa hänelle korin lähelle. Kun aloimme taas jakaa palloa koko joukkueena, me tajusimme, että Lauri luo meille muille koko ajan tilaa hyökätä.

Puolustuspäästä puhumattakaan. Madsen on ollut jo vuosien ajan kävelevä blokkiuhka, joka sai Markkasessa vierelleen toisen samanmoisen. Kun korinalustan vartijakaksikon ympäröi Mikael Jantusen, Elias Valtosen ja Sasu Salinin kaltaisilla pakkipään rakkikoirilla, on Susijengillä yhtäkkiä koossa potentiaalisesti yksi Euroopan vahvimmista puolustusjoukkueista.

- Isoin asia on se, että ollaan vasta neljä päivää vedetty niin, että kaikki ovat paikalla. Tämä on hyvä alku Lassi Tuovin päävalmentaja-ajalle ja tästä lähdetään parantamaan entisestään.

Kroatiassa saa painia

Susijengi aloitti MM-karsintansa viime marraskuussa vierastappiolla Ruotsille. Sen jälkeen joukkue on peitonnut Kroatian kotonaan, hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian niin koti- kuin vieraskentällä ja viimeksi revanssiottelussa Ruotsin.

Paikka elo-, marras- ja helmikuussa pelattavissa MM-jatkokarsinnoissa on jo varma. MM-karsintojen ensimmäinen vaihe päättyy sunnuntaina Rijekassa pakkovoiton edessä olevaa Kroatiaa vastaan. Jos torstain vastustaja Ruotsi oli liikkuva, takamiesvetoinen ja pieni joukkue, Kroatialla on tuoda kentälle Dragan Benderin (213 cm), Ante Zizicin (211 cm) ja Ivica Zubacin (213) kaltaisia jermuja.

- Ruotsia vastaan jäi korinaluspainit pienemmälle, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että Kroatiaa vastaan pääsee oikein kunnolla vääntämään korin alla, Madsen naurahtaa.

- Onhan se haaste, koska Kroatia on kuitenkin samalla hyvin liikkuva, nykyaikainen joukkue. Jos vaikkapa Mario Hezonjan (203 cm) päästää vapaalle kentälle, ollaan vaikeuksissa. Pieniä muokkauksia me varmasti tehdään, mutta konsepti pysyy samana: pointin puolustaja aloittaa mahdollisimman ylhäältä ja siitä lähdetään rakentamaan aggressiivista 40 minuutin joukkuepuolustusta.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta jokainen otteluvoitto lasketaan mukaan MM-jatkokarsintoihin. Kroatia on paperilla väkivahva joukkue, mutta vierasvoitto petaisi entistä vahvemmat asetelmat MM-jatkokarsintoihin.

- Tässä on jo lohkovoitto alla ja MM-kisapaikka omissa käsissä. Olisihan se makeaa jatkaa Prahan EM-kisojen jälkeen ensi vuonna kauemmas Aasiaan, toteaa Madsen viitaten Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa pelattaviin syyskuun 2023 MM-kisoihin.

Kroatia ja Susijengi kohtaavat Rijekassa pelattavassa MM-karsintaottelussa sunnuntaina 3.7. klo 21.00 alkaen Suomen aikaa. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella.

Henkilöt

 
28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

8.9.2018 10:43 Susijengi

Suomeen palannut Sasu Salin: ”Kun meillä on fanit tukenamme, me voitetaan kenet vaan”

Loppukesän ja alkusyksyn seurajoukkueensa Unicaja Malagan riveissä viettänyt Susijengin sytyttäjä Sasu Salin, 27, palasi tänään lauantaina Suomeen. Salin on kuulunut joukkueen ratkaisijoihin koko kuluvan vuosikymmenen ja valaa uskoa Susijengin mahdollisuuksiin edetä jatkokarsintojen kautta Kiinan MM-kisakentille.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

Näytä lisää vastaavia