Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

3.7.2022 23:57 Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

Saa tuulettaa! Lauri Markkanen ja Sasu Salin kunnostautuivat Susijengin vierasvoitossa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Pakkovoiton edessä ollut Kroatia näytti olevan katkaisemassa Susijengin voittoputkea, kun Sasu Salinille vihellettiin epäurheilijamainen virhe kolmen pisteen tappioasemassa 46 sekuntia ennen loppua ja Kroatian ykkösnimi Bojan Bogdanovic pääsi vapaaheittoviivalle.

Bogdanovic kasvatti heitollaan kotijohdon neljään, jonka jälkeen 216-senttiselle Ivica Zubacille tarjoutui vielä mahdollisuus viimeistellä hyökkäyslevypallosta. Ottelu sai kuitenkin uuden käänteen, kun Edon Maxhuni antoi laulaa ja toi Susijengin kolmoskaaren takaa pisteen päähän, 79–78, vain 23 sekuntia ennen loppua.

Kaukoheittonsa jälkeen Maxhuni rikkoi taktisesti Kroatian 20-vuotiasta Lovro Gnjidiciä, jonka vapaaheitot kolahtivat rautoihin. Seuranneella aikalisällä susiluotsi Lassi Tuovi komensi kentälle pitkät tovit penkillä istuneen Petteri Koposen, joka vieraiden viimeisessä hyökkäyksessä loi maltilla tilaa ja tarjosi nappisyötön Lauri Markkaselle – kulmakolmonen sukkana sisään ja Susijengi johtoon.

Pelikelloon jäi Markkasen johtoheiton jälkeen vielä neljä sekuntia. Alexander Madsen puolusti Bojan Bogdanovicin kolmosen tyylipuhtaasti pois, mutta kun Markkanen rikkoi Zubacia levypallotilanteessa. Zubac kivitti kuitenkin kummatkin heittonsa, Kroatia jäi MM-jatkokarsintojen ulkopuolelle ja Susijengi eteni jatkoon viidellä voitolla kuudesta ottelusta.

- Kun Kroatia teki omat ”runinsa” vapailla ja vähän vaikeammillakin heitoilla ja sai hengen päälle kolmannella jaksolla, me puhuttiin siitä, että pitää olla rohkea ja rauhoittua ja luottaa siihen, että kyllä ne heitot menevät sisään, Susijengin ratkaisijoihin lukeutunut Edon Maxhuni (7/2/5 syöttöä) pohti.

- Meissä on kaikissa iso susi sisällä. Pelattiin järkyttävän kovaa koko neljäs jakso ja luotettiin siihen, että tullaan takaisin ja voitetaan. Jokainen tunsi paikkansa ja tiesi roolinsa.

Maxhuni pelasi ottelussa 19 minuuttia ja kirjautti joukkueen parhaan +/- -saldon, +19.

Kahden puoliskon peli

Paikoin pätsiksi kuumenneessa ja hikilammikoita parketilleen keränneessä Rijekan hallissa nähtiinkin kahden aivan erilaisen puoliskon peli.

Ottelun alkupuoliskolla Susijengin valmennusjohto peluutti koko kahdentoista miehen rotaatiotaan ja dominoi kenttää alkuvihellyksestä asti. Lauri Markkasen ja Alexander Madsenin onnistumiset kaaren takaa veivät vieraat 2–14-johtoon ja Kroatian pelaajat hiiltyivät joka pelipaikalla lihaan purevien susien raateluhampaiden välissä. Susijengi määräsi pelin tempon ja eteni pukukoppiin yhdeksän pisteen johdossa.

Kopista palasi Rijekan halliin ammattiylpeytensä löytänyt Kroatia. Kotijoukkueen taistelun ilmentymäksi kohosi Bojan Bogdanovic, joka aloitti puoliskon kolmella perättäisellä korilla ja paimensi Susijengin pelinrakentajaa Edon Maxhunia koko kentällä. Roko Prkacin huudatti kotiyleisöä akrobaattisilla donkeillaan ja Susijengi näytti paikoin lamaantuneelta, kun hyvätkin heitot hylkivät rautoja ja syötöt syöksyivät päätyrajasta yli ja suoraan vastustajien hyppysiin.

Vaan konsepti kesti loppuun asti.

- Ensimmäinen puolisko oli meiltä karsintojen parasta peliä, ja vielä vaikeissa olosuhteissa hyvää joukkuetta vastaan. Saatiin puolustus hyvin toimimaan, ja oli hyvä meininki, vaikkei heitto aina pudonnutkaan, arvioi toisen voittonsa yhtä monesta ottelusta päävalmentajana hakenut Lassi Tuovi.

- Tiesimme, että vastustajalla on hirveä talentti, ja että he pelaavat selkä seinää vasten kotikentällään. He reagoivat odotusten mukaisesti ja tasaisten joukkueiden välinen taisto päättyi tänäänkin viimeisiin heittoihin. Pari kertaa Kroatia näytti karkaavan, mutta hyvä näin.

Voittoputkessa jatkoon, jatkokarsinnat käynnistyvät elokuussa

Susijengi avasi MM-karsintansa viime marraskuussa tappiolla Ruotsille, mutta on sittemmin yltänyt karsintalohkonsa voittajana viiden voiton putkeen. Marraskuisen Kroatia-kotivoiton jälkeen seurasi koti- ja vierasvoitot Sloveniasta, revanssivoitto Ruotsista ja kaiken huipentumana sunnuntai-illan Kroatia-trillerin voitto.

Kroatia-voitollaan Susijengi tarjosi elämänlangan myös Ruotsille, joka olisi Kroatian voiton tullen tipahtanut jatkosta. Nyt Suomi vei Ruotsin MM-jatkokarsintoihin mukanaan.

Joukkueet etenevät näin MM-jatkokarsintoihin, joissa Susijengi saa vastaansa Gordon Herbertin valmentaman Saksan, Jukka Toijalan valmentaman Viron sekä Israelin. Karsinnat jatkuvat elokuun viimeisellä viikolla pelattavilla koti- ja vierasotteluilla.

- Voidaan olla erittäin tyytyväisiä viiden voiton saldoon kuudesta ottelusta, etenkin, kun joukkue ja kokoonpano ja valmennusjohtokin ovat eläneet karsintojen aikana, Tuovi kiitteli omiaan.

- Jos Kroatian, Slovenian ja Ruotsin muodostamasta lohkosta saa viisi voittoa matkaan MM-jatkokarsintoihin, voi unelmoida entistä isommin ja jatkaa elokuussa siitä, mihin tänään jäätiin.

Kroatia – Susijengi 79–81 (17–21, 34–43, 61–60), miesten maaottelu (MM-karsintaa), Rijeka (Kroatia) 3.7.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 19/7, Sasu Salin 14/1, Alexander Madsen 10/8, Elias Valtonen 8/9, Edon Maxhuni 7/2/5 syöttöä, Mikael Jantunen 6/3, Miro Little 5/2, Topias Palmi 3/2, Ilari Seppälä 3/2, Petteri Koponen 3/0, Shawn Huff 2/3, Olivier Nkamhoua 0/1.

Kroatia: Ivica Zubac 21/8/3 blokkia, Bojan Bogdanovic 21/6/4 syöttöä, Mario Hezonja 13/6/3 syöttöä, Toni Perkovic 9/2.

Ottelutilastot: Kroatia – Susijengi

 
27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

28.11.2021 21:46 Susijengi

Maxhuni ja Salin pommittivat Susijengin avausvoittoon MM-karsinnoissa

Yli 5000 susifania sai tuulettaa täysin palkein sunnuntai-iltana Espoo Metro Areenalla, kun Edon Maxhuni ja Sasu Salin takasivat viime hetkien kolmosillaan Susijengille elintärkeän MM-karsintavoiton Kroatiasta. Pieni viisikko, uhrautuva joukkuepuolustus ja erinomainen kaukoheittopeli olivat sinivalkean voiton elementit 77–71 (34–34) -voitossa.

25.11.2021 23:39 Susijengi

Håkansson tukahdutti Susijengin kiriyritykset Tukholman illassa

Susijengi oli jälleen lähellä kääntää piinallisen illan voitoksi, kuten aiemminkin viime vuosien arvokisakarsinnoissa. Jengi kiri Ruotsia vastaan pelatun MM-karsinta-avauksen päätösjaksolla 17 pisteen päästä kahden heiton tuntumaan, kunnes Ruotsin tähti Ludvig Håkansson otti kentän haltuunsa ja johdatti sinikeltapaidat arvokkaaseen 72–62 (31–19) -voittoon.

21.2.2019 22:10 Susijengi

Wilsonin kikkapussista löytyi 29 pistettä, Susijengin MM-unelma elää Ranska-voitolla

Susijengi iski kyntensä syvälle Ranskan lihaan 7009 katsojan edessä Espoo Metro Areenalla ja pääsi tuulettamaan rankasti elintärkeää 76-69 (31-33)-voittoa MM-karsintojen viimeisessä kotiottelussa. Susijengi sai tarvittavan vetoavun Bosnian voittaneelta Tshekiltä ja sai MM-kisapaikan kohtalon omiin tassuihinsa. Sunnuntaina Susijengi tarvitsee MM-kisoihin päästäkseen vähintään kolmen pisteen voiton Venäjästä Permissä.

30.11.2018 22:36 Susijengi

Susijengille sydäntäsärkevä tappio, Venäjä vei jatkoajalla

Susijengin päätösneljänneksen 13 pisteen johto ei riittänyt, kun Venäjä kipusi rinnalle ja jatkoajalla ohitse MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. 6. pelaaja tuki Susijengiä antaumuksella ja sydämellä loppuun asti, mutta itänaapuri väänsi 75-77 (36-27, 68-68) -voiton.

25.10.2018 15:32 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu Venäjää vastaan loppuunmyyty – Ranska-ottelun liput myyntiin 5.11.

Susijengin MM-karsintaotteluun on vielä reilut viisi viikkoa aikaa, mutta Espoo Metro Areenalla pelattava kamppailu Venäjää vastaan on jo myyty täyteen. MM-jatkokarsintojen viimeinen kotiottelu pelataan Ranskaa vastaan 21.2.2019 ja liput tulevat myyntiin 5.11.2018.

13.9.2018 21:59 Pääjuttu

Salinin heittokäsi yli kiehumispisteen, Susijengi ravasi Bosnia-Hertsegovinan ohitse

Susijengin kolmen neljänneksen loistopelaaminen poiki 24 pisteen johdon, mutta MM-karsintaottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan äityi jännitysnäytelmäksi. Susijengi piti päänsä mielettömän kotiyleisönsä edessä ja tuuletti 85-81 (43-34) –voittoa. Espoo Metro Areenan illan sankari oli 27 pistettä upottanut Sasu Salin.

2.7.2018 22:11 Susijengi

Susijengi ilotteli lohkokakkosena MM-jatkokarsintoihin täyden Hartwall Arenan todistaessa

Peräti 12 183 -päinen kotikatsomo loi heinäkuisena maanantaina Hartwall Arenalle viime syksyn EM-kotikisojen tunnelman, kun alkuvaikeuksista selvinnyt Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena. Tehotrio Koponen-Salin-Markkanen liekitti islantilaissukkaa 64 pisteen edestä.

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

Näytä lisää vastaavia