Susijengi juhlii Viro-kotiottelussa legendojen iltaa

3.11.2022 11:08 Susijengi huomioi maanantaina 14.11. Espoo Metro Areenalla pelattavan Viro-maaottelun yhteydessä viime vuosina maajoukkueuransa lopettaneita pitkäaikaisia avainpelaajiaan Tuukka Kottia, Jamar Wilsonia, Shawn Huffia, Mikko Koivistoa, Petteri Koposta ja Matti Nuutista.

Susijengi muistaa viime vuosina lopettaneita legendojaan maanantain 14.11. Viro-ottelussa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengiä vuosina 2004–2022 valmentanut Koripalloliiton urheilutoimenjohtaja Henrik Dettmann kuvailee nyt järjestettävää legendojen iltaa keinoksi arvostaa ja huomioida joukkueen pitkäaikaisia luottohahmoja.

- Susijengi on innostanut ja innostanut niin laji-ihmisiä kuin laajemmin suomalaista urheiluväkeä pitkän taipaleensa aikana. On enemmän kuin tarpeellista kiittää ja huomioida Susijengin tarinassa merkittäviä rooleja näytelleitä avainhahmoja, Dettmann taustoittaa.

Legendojen iltana huomioitavat pelaajat ovat kaikki pelanneet Susijengissä vielä tällä vuosikymmenellä: Tuukka Kotti EM-karsintaottelussa Sveitsin Fribourgissa 23.2.2020, Matti Nuutinen ja Mikko Koivisto EM-karsintaottelussa Georgian Tbilisissä 21.2.2021, Jamar Wilson MM-karsintaottelussa Slovenian Koperissa 28.2.2022 ja Shawn Huff ja Petteri Koponen EM-puolivälieräottelussa Berliinissä 13.9.2022.

- Nyt huomioitavat pelaajat muodostavat Susijengin legendojen ensimmäisen vuosiluokan. Useimmat heistä ovat olleet mukana aivan Susijengin tarun alusta asti B-divisioonasta tähän päivään, Dettmann jatkaa.

- Legendojen illassa on aineksia vaikka vuotuiseksi perinteeksi, joka antaa meille mahdollisuuden tuoda vuosien aikana ansioituneita Susijengin jäseniä toistensa pariin ja yleisön eteen kiitoksena kaikesta siitä, mitä he ovat yhteiseen kekoon kantaneet.

Susijengin legendojen illan häämöttäessä Dettmann tahtoo muistuttaa joukkueen olevan osa pidempää historiallista jatkumoa. 

- Susijengiin on haastava päästä, mutta joukkueesta on mahdoton poistua. Laajemminkin Susijengin pelaajista puhuttaessa en koskaan käyttäisi määritelmää ”ex-pelaaja”. Sen sijaan he ovat ikuisia susijengiläisiä, jotka ottavat vuorollaan paikkansa katsomon puolella aiempien vuosikymmenten kantasusien joukossa.

Susijengin legendat seuraavat 14.11. pelattavaa MM-karsintaottelua perheineen, tapaavat ottelun yhteydessä mediaa ja faneja sekä illallistavat joukkueen kanssa.

Liput otteluun >

Susijengin 14.11. muistettavat legendat pähkinänkuoressa

Tuukka Kotti

Takamiehenä ensimmäiset maaottelunsa pelannut FoKoPon kasvatti kouliutui nykyaikaiseksi liikkuvaksi korinaluspelaajaksi Providencen yliopistossa ja lunasti paikkansa Susijengin monivuotisena sisäpuolustuksen kulmakivenä maajoukkueen noustua Euroopan B-divisioonasta EM-karsintoihin.

Kirjautti maajoukkueurallaan vallitsevan Suomen ennätyksen, 225 miesten maaottelua, joiden aikana heitti 1627 pistettä, pelasi neljät EM- ja yhdet MM-kisat ja paimensi arvokisatasolla Nikola Pekovicin, Ioannis Bourousiksen, Jusuf Nurkicin ja Timofej Mozgov’n kaltaisia Euroopan huippunimiä.

Jamar Wilson

New Yorkin Bronxin katukoriskenttien kasvatti löysi tiensä Suomeen avioliiton kautta ja ymmärsi rakastavansa Suomea heitelleessään onkea eräänä kesäiltana mökillänsä. Mies, joka vetää Maamme-laulun joka kerta yhtä tulenpalavalla tunteella.

Susijengin korkeaoktaanisen hyökkäyksen sähikäinen vuosien 2015 ja 2017 EM-kisoissa. Pallovelho ja vauhtikone, joka muistetaan erityisesti moninkertaisena Ranskan kaatajana.

Shawn Huff

Kapteeni, kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas. Peri Hanno Möttölältä Susijengin kapteeninnauhan kesällä 2015 ja on siitä lähtien tuonut vuosien ajan esikuvallisuutensa ja ammattitaitonsa joukkueen käyttöön.

”Liimapelaaja” – tekee kummassakin kenttäpäädyssä juuri sitä, mitä joukkue eniten kaipaa. Tappavan tarkka hyppyheitto vielä melkein 40-vuotiaana. Päätti uransa syyskuussa Prahan ja Berliinin EM-kisoihin 224 maaottelun, 1811 maaottelupisteen ja kuusien pelattujen arvokisojen jälkeen.

Mikko Koivisto

”La Bomba”, Vantaan Pussihukkien kasvatti, joka lähti Pähkinärinteestä maailmalle ja palasi North Carolina Greensboron yliopiston kautta Eurooppaan juuri silloin, kun Susijengi kaipasi maailmanluokan heittäjää.

Hurjat 148 maaottelua, joissa keräsi skriinien takaa juoksuilla kolmosilla 740 pistettä. Aina vakaa kultaranne, älypelaaja, pukukopin hengenluoja ja likaisen työn tekijä, viisien arvokisojen kävijä.

Petteri Koponen

Entinen ihmepoika, myöhempien aikojen Kenraali Koponen. Malmin jääräpää, MaSu-Basketin kasvatti, vuoden 2007 NBA-draftin ensimmäisen kierroksen varaus, Italian ja Venäjän ja Espanjan ja Saksan kävijä. Susijengin monivuotinen syömähammas.

Peräti 154 maaottelua, niissä kaikkien aikojen neljännelle sijalle oikeuttavat 1914 pistettä. Pelasi Suomi-paidassa kuudet arvokisat, joissa näytti taitojaan niin Milos Teodosicille, Vassilis Spanoulisille kuin Ricky Rubiollekin.

Matti Nuutinen

Matti Mäyrä, The Nuutinator. Voimanpesä, joka on läpi uransa ollut aina valmis puolustamaan niin isompaansa kuin pienempäänsäkin. Ikitaistelija, sytyttäjä, aina varma kulmakolmonen, duunarin sanakirjamääritelmä.

Susijengissä 79 maaottelua, joissa 319 pistettä. Kolmien arvokisojen kävijä, joka tuskin koskaan unohtaa, kuinka räjäytti Bilbaon Areenan huutamaan nimeään rytmissä kesällä 2014.

 
28.2.2023 13:07 Susijengi

Kroatian kaatajaiset ja mestari-Slovenian tuplavoitto – näin Susijengi selvitti tiensä Aasian MM-kisoihin

Susijengi selvitti eilen päättyneissä MM-karsinnoissa tiensä Aasian MM-kisoihin ensimmäisenä joukkueena Euroopasta. MM-kisapaikka irtosi seitsemän ottelun mittaisella voittoputkella vuoden 2022 helmikuun ja elokuun välisenä aikana. Elä uudelleen Susijengin matka karsintojen haastavilta alkumetreiltä Aasian kisaparketeille!

27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

26.2.2023 19:18 Susijengi

Susijengi ja Saksa julkistivat kokoonpanot MM-karsintahuipennukseen, Kaukiainen debytoi

Susijengi ja Saksa ovat vahvistaneet kahdentoista hengen miehistönsä maanantai-iltana Espoo Metro Areenalla pelattavaan MM-karsintojen huipennukseen, joka ratkaisee samalla karsintalohkon ykkössijan. Erinomaista kautta Karhu Basketissa pelaava Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 24, nousee ensimmäistä kertaa uransa aikana Susijengin tusinaan.

26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

23.2.2023 17:33 Susijengi

Susijengi ja Israel nimesivät tusinansa perjantain maaotteluun

Susijengi ja Israel ovat vahvistaneet kaksitoistapäiset miehistönsä perjantai-iltapäivän MM-karsintaotteluun. Israel isännöi Susijengiä Tel Avivin Drive In Arenalla perjantaina klo 14.30. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruudussa.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.2.2023 11:35 Susijengi

Susijengi viimeiseen MM-karsintaikkunaan lohkovoitto mielessään

Paikkansa Aasian MM-kisoissa jo hyvän aikaa sitten valmistautunut Susijengi kerääntyy sunnuntaina yhteen viimeisen MM-jatkokarsintaikkunan merkeissä. Viimeisessä kahdessa karsintaottelussa kantoina Susijengin kaskessa seisovat ensiksi Israel ja sen jälkeen lohkojohtaja Saksa, joka peittosi suomalaisvieraansa viime marraskuussa.

31.12.2022 14:22 Susijengi

Teneriffan kolmoslinko Sasu Salin: ”Tämä on hyvä paikka olla”

Susijengin kapteeni ja helsinkiläisen MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 31, sai suotuisien otteluohjelmien ansiosta kokea ammattilaisurallaan tuiki harvinaisen Suomen joulun. Nyt joulu on vietetty ja Sasu on palannut Espanjan liigaan siivittämään joukkuettaan, sarjakärkeä hätyyttelevää Lenovo Teneriffaa kohti uusia urotekoja yhtenä sen kärkipelaajista.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

13.11.2022 20:25 Susijengi

Susijengi ja Viro vahvistivat maanantain kokoonpanonsa

Lassi Tuovin valmentama Susijengi ja Jukka Toijalan luotsaama Viro ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan MM-karsintaotteluun. Ottelu pelataan Espoo Metro Areenalla klo 18.30 alkaen ja televisioidaan suorana Nelosella klo 18.20 alkaen.

13.11.2022 10:05 Susijengi

Viro juoksee nuorisokaartilla Susijengin kimppuun maanantaina

Jukka Toijalan luotsaama Viro menetti perjantaina mahdollisuutensa selvitä Aasian MM-kisoihin. Joukkueen tähtäimessä on kuitenkin menestys 2020-luvun jälkipuoliskolla, ja lähtee jokaiseen jäljellä olevaan MM-karsintaotteluun kiusaajana, joka härnää, prässää ja juoksee vastustajaltaan jalkoja alta.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

Näytä lisää vastaavia