Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

25.8.2022 11:16 Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

361 miesten maaottelua ja 3643 maaottelupistettä - Shawn Huffin ja Petteri Koposen maaottelu-ura huipentuu tähän syksyyn. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Parempia asetelmia uransa viimeiseen kotimaaotteluun kaiken nähneet Susijengi-konkarit tuskin saisivat.

Tampereen uutuuttaan kiiltelevällä Nokia Arenalla on tätä kirjoittaessa enää nopeasti hupeneva määrä paikkoja vapaana Susijengin ja Israelin väliseen torstai-illan MM-jatkokarsintakoitokseen. Suomen miesten koripallomaajoukkueen yhden kotiottelun yleisöennätys on syyskuussa 2017 Helsingin Hartwall Arenalla Kreikkaa vastaan kirjattu 12 327, joka on lähellä rikkoutua.

- Onhan tämä huikeaa. Mä ja Petteri molemmat muistetaan ne hetket, kun pelattiin valmistavia maaotteluita parille sadalle katsojalle ja B-divisioonapelejä Vantaan Energia Areenalla ehkä tuhannelle katsojalle. Se, että viidessätoista vuodessa päästään tähän, on tosi kova saavutus, Susijengin kapteeninnauhaa kahdeksatta kesäänsä kantava Shawn Huff miettii.

Kova saavutus on sekin, että Susijengi selvitti MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta tiensä MM-jatkokarsintoihin lohkovoittajana. Vaikka Huffin ja Koposen koripalloura päättyy Prahan ja Berliinin EM-kisoihin, kumpikin tahtoo antaa kaikkensa auttaakseen Susijengin ensi syksynä Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa pelattaviin MM-kisoihin.

- Mä olin ekoina maajoukkuevuosina ihan pikkupoika vielä ja kuuntelin, kuinka nämä vähän kokeneemmat kaverit kelailivat, että oispa kiva päästä edes EM-karsintoihin, niin voisi kokeilla tasoaan isompia korismaita vastaan. Nyt ollaan siinä pisteessä, missä MM-kisapaikka on täysin omissa käsissä. Kyllä se kertoo, että jotain on tehty oikein, Koponen toteaa.

Konkarikaksikolla vahva nousu kaikkien aikojen tilastoissa

Shawn Huffin ura Susijengissä alkoi Ari Tammivaaran päävalmentajakaudella joulukuussa 2003, jolloin Suomi kohtasi Riikassa pelatussa Baltic Cupissa Viron ja Latvian. Koponen puolestaan sai kutsun remmiin vasta 18 vuotta täytettyään ja debytoi Tampereen Pyynikillä pelatuissa PM-kisoissa elokuussa 2006.

Kumpikin pelaaja on vuosien aikana kohonnut tasaisen varmasti miesten kaikkien aikojen maaottelutilaston kärkeen. Ennen MM-jatkokarsintojen ensimmäisen ikkunan alkua on Shawn Huff tukevasti pelattujen maaotteluiden 2. sijalla 215 ottelullaan.

On myös edelleen mahdollista, että Huff saavuttaa ykkössijaa hallitsevan Tuukka Kotin (225 maaottelua) – se toki vaatii sitä, että Huff pelaa kaikki Susijengin elo-syyskuun ottelut ja joukkue etenee Berliinissä EM-mitalipeleihin.

- Se on ehdoton vähimmäistavoite näistä kisoista, kapteeni nauraa.

- Ei voi olla muuta kuin kiitollinen. Se on hirveä läjä otteluita, joihin mahtuu vaikeita hetkiä mutta ennen kaikkea paljon tosi hyviä hetkiä. Niitä matseja alkaa olla sellainen määrä, että ne sekoittuu toisiinsa, ihan ei oo muistot niin freesit kuin muutama vuosi sitten.

Vaikka Koponen onkin Huffia neljä vuotta nuorempi, on hänkin noussut tasaisesti pelattujen maaotteluiden tilastossa ja noussut 146 miesten maaottelullaan Antti Nikkilän ja Kalevi Sarkalahden ohi kaikkien aikojen 14. sijalle. Lisää nousua on näköpiirissä, sillä niin Mikko Koivisto (148), Teemu Rannikko (149), Anssi Rauramo (151) kuin 10. sijan Sakari Pehkonenkin (153) ovat elo-syyskuun aikana tavoitettavissa.

Miesten maajoukkueen kaikkien aikojen pistetilastossa Koposella on puolestaan tuhannen taalan paikka kohota kärkiviisikkoon. Koponen isännöi tällä hetkellä listan kuudetta sijaa 1871 maaottelupisteellään edellään 5. sijan Risto Lignell (1895) ja 4. sijan Hanno Möttölä (1901). Huff puolestaan väijyy Koposen vanavedessä 7. sijalla 1772 pisteellään.

- Kai siinä näkyy se, että monen vuoden ajan jos oli vaikea hetki, pallo pelattiin mulle ja oli vihreä valo heittää. Eikö siinä väkisinkin synny muutama piste, Koponen hymyilee.

Tampereen Nokia Arenalle saapuvalle susiyleisölle konkarikaksikolla on vain yksi toive.

- Meteliä mökkiin, sama ralli päällä kuin EM-kisoissa. Tosi siistiä saada kuudes pelaaja meidän taakse Israelia vastaan!

Susijengi ja Israel kohtaavat MM-jatkokarsintojen avausottelussa Tampereen Nokia Arenalla torstaina 25.8. klo 18.30 alkaen. Ottelulippuja vielä myynnissä täällä.

Nelonen ja Ruutu esittävät ottelun suorana.

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

Näytä lisää vastaavia