Sasu Salinille jatkosopimus Lenovo Tenerifen kanssa

7.7.2023 18:06 Kohta jo vuosikymmenen päivät Espanjassa viihtynyt helsinkiläislähtöinen MaSu-Basketin kasvatti ja Susijengin kapteeni Sasu Salin, 32, jatkaa uraansa Lenovo Tenerifen kanssa. Salin aloittaa 1+1-vuotisen jatkosopimuksensa myötä syksyllä jo viidennen kautensa Teneriffan La Lagunassa.

Sasu Salin viihtyy Teneriffan kultapaidoissa. Kuva: FIBA Champions League.

Salin siirtyi Sloveniasta Espanjaan ensimmäisen kerran kevättalvella 2015 ja hän aloittaa syksyllä peräti yhdeksännen kautensa Espanjan ACB-liigassa. Tuoreen jatkosopimuksen myötä Salinilla on edessään jo viides kokonainen kausi Teneriffan San Cristóbal de La Lagunassa majaansa pitävän Lenovo Tenerifen riveissä.

Lisäksi sopimus sisältää option kaudesta 2024–25.

- Olen perheen kanssa viihtynyt tosi hyvin La Lagunassa ja se projekti, mitä seura lähti tekemään alusta asti, on ollut kiinnostava. Heillä on edelleen haluja jatkaa vanhalla tutulla rungolla ja on siistiä olla osa sitä, Sasu hymyilee.

Salinin kaudet teneriffalaisjoukkueessa ovat olleet hänen Espanjan vuosiensa tilastojen valossa tehokkaimmat, mutta myös voitokkaimmat. Lenovo on Salin avainpelaajanaan juhlinut niin FIBA Intercontinental Cupin (2020, 2023) kuin FIBA Mestareiden Liigankin (2022) mestaruutta ja yltänyt Espanjan ACB-liigassa parhaimmillaan kolmanneksi (2022). Yksilötasolla Salin on myös FIBA Mestarien Liigan kaikkien aikojen eniten kolmen pisteen heittoja upottanut pelaaja.

Myös tulevalla 2023–24-seurajoukkuekaudella Lenovo Tenerife pelaa Espanjan ACB-liigaa sekä FIBA Mestarien Liigaa. Viime kaudella joukkue ylsi ACB-liigassa puolivälieriin ja sijoittui Mestarien Liigassa kolmanneksi.

- Yksilöllisellä tasolla totta kai tavoitteena on, että ensi kauden jälkeen otetaan optiovuosi täytäntöön. On tässä voitettavaakin vielä: olisi makeaa voittaa Espanjan cup ja oltiinhan me pari kautta sitten voiton päässä ACB:n finaalistakin, eli ilman muuta mahdollisuuksia on. Mestarien Liigassa ilman muuta lähdetään taas tavoittelemaan mestaruutta, Salin listaa kauden tavoitteiksi.

Tällä hetkellä Salin valmistautuu kapteenin ominaisuudessa Aasian MM-kisakesään 2023. Susijengi aloittaa MM-kisansa Okinawalla pelattavassa E-lohkossa, jossa se ottaa mittaa olympiapronssimitalisti Australiasta (25.8.), kisaisäntä Japanista (27.8.) ja EM-pronssimitalisti Saksasta (29.8.).

- Keväällä en ollut ihan parhaassa iskussa huhtikuun alun loukkaantumisen vuoksi, vaikka muuten olinkin viimeisissä pudotuspeleissä ihan hyvässä tikissä. Nyt on ollut onneksi aikaa levätä ja laittaa itsensä vielä vähän parempaan kuntoon. Kroppa tuntuu nyt parin viikon treenin jälkeen hyvältä ja on kiva lähteä susikesää kohti!

Slovenian ja Espanjan mitalisti, moninkertainen arvokisakävijä

Salin ponnahti malmilaisen MaSu-Basketin juniorimyllystä suomalaisen koripalloväen tietoisuuteen Espoon Hongassa kaudella 2007–08 vasta 16-vuotiaana. Salin vietti Hongassa kolme kautta, keräsi palkintokaappiinsa yhden SM-kullan sekä yhden Suomen cupin mestaruuden ja viimeisteli viimeisellä kaudellaan Hongalle 9,2 pistettä ja 2,7 levypalloa ottelua kohden.

Salin allekirjoitti 19-vuotiaana monivuotisen sopimuksen Slovenian suurseuran Union Olimpija Ljubljanan kanssa, missä hän viihtyi ensimmäiset neljä ja puoli kautta ammattilaisurastaan. Tuona aikana Salin juhli kolmasti Slovenian cupin mestaruutta ja kerran Slovenian supercupin mestaruutta. Lisäksi hänet nimitettiin kertaalleen Eurocupin viikon pelaajaksi (kausi 2013-14, viikko 7).

Kevättalvella 2015 Salin kaupattiin Olimpijasta Espanjan ACB-liigaa ja Eurocupia pelanneeseen CB Gran Canariaan. Salin solmi CB Gran Canarian kanssa jatkosopimuksen, joka piti hänet seurassa kevääseen 2017 asti. Salin ja CB Gran Canaria veivät Espanjan Supercupin mestaruuden syksyllä 2016.

Vuosina 2017-19 Salin edusti Espanjan liigaa, Euroliigaa ja Eurocupia pelannutta Unicaja Malagaa. Kesällä 2019 hänen tiensä vei nykyisen joukkueeseensa, Teneriffan Lagunan kaupungissa majaansa pitävään Lenovo Tenerifeen, jonka kanssa Salin on tehnyt lopullisen läpimurtonsa Espanjan liigan eliittiin.

Salin on ollut avainpelaajia Teneriffan joukkueessa viimeisen neljän kauden aikana ja juhlinut joukkueensa kanssa FIBA Intercontinental Cupin mestaruutta 2020 ja 2023, FIBA Mestareiden Liigan mestaruutta 2022, FIBA Mestareiden Liigan kolmatta sijaa 2023 sekä Espanjan ACB-liigan kolmatta sijaa 2022.

Yli kahdeksan vuotta kestäneellä taipaleellaan Euroopan kovatasoisimpana kansallisena pääsarjana tunnetussa Espanjan ACB-liigassa Salin on pelannut 284 ottelua 21,4 minuutin, 8,6 pisteen, 2,0 levypallon ja 1,3 riiston keskiarvoin. Salin on upottanut uransa aikana Espanjan kentillä hurjat 590 kolmen pisteen heittoa.

Salin kuuluu myös Suomen kaikkien aikojen maajoukkuekoripalloilijoiden eliittiin.

Salin on kuulunut Susijengin avainpelaajiin aina debyyttikesästään 2010 asti, jolloin hän kohosi kertayrittämällä joukkueen parhaaksi pistemieheksi (12,7p/ottelu) ja koko EM-karsintojen tarkimmaksi kolmen pisteen heittäjäksi (64,0%).

Susijengin kapteeniksi syksyllä 2022 nimetty Salin on tähän mennessä pelannut 131 miesten maaottelua ja heittänyt niissä 1306 pistettä, joka oikeuttaa hänet kaikkien aikojen miesten maaotteluiden pistetilaston 17. sijaan heti Teemu Rannikon (15.) ja Anssi Rauramon (16.) vanavedessä.

Salin on edustanut Suomea vuosien 2011, 2013, 2015, 2017 ja 2022 EM-kisoissa, vuoden 2014 MM-kisoissa, vuosien 2012 ja 2020-21 EM-karsinnoissa sekä vuosien 2017-19 ja 2021-23 MM-karsinnoissa. Nuorten maajoukkueurallaan Salin pelasi 66 ottelua 15,9 pisteen keskiarvolla.

Henkilöt

 
7.12.2023 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen loisti Mestarien liigassa - Sasu Salin rikkoi upean rajapyykin

Alexander Madsenin vahva peli piti VEF Riian jatkohaaveet elossa Mestarien liigassa ja Sasu Salin vei oman ennätyksensä uudelle sataluvulle.

3.12.2023 11:07 Susijengi

Severi Kaukiainen loppukaudeksi BC Kalev/Cramon paitaan

Syyskauden ajan Patrioti Leviceä FIBA Europe Cupissa ja Slovakian liigassa edustanut Peli-Karhujen kasvatti ja hallitseva Korisliigan MVP Severi Kaukiainen, 25, vaihtaa maata ja seuraa. 185-senttinen Kaukiainen on allekirjoittanut loppukauden kattavan sopimuksen Viron ja Latvian yhteisliigaa pelaavan perinteikkään tallinnalaisjoukkue BC Kalev/Cramon kanssa.

27.11.2023 11:28 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset onnistuivat laajalla rintamalla Euroopan parketeilla

Sasu Salin pääsi juhlimaan Kanariansaarten derbyn voittoa, kun Teneriffa jatkoi nousuvirettään. Remu Raitanen jatkoi vahvoja esityksiään Espanjassa, Mikael Jantunen ja Edon Maxhuni olivat iskussa Ranskassa ja Henri Kantonen johdatti joukkueensa voittoon Liettuassa.

23.11.2023 09:34 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen siivitti joukkueensa tärkeään voittoon

Alexander Madsen oli isossa roolissa, kun VEF Riika merkkautti avausvoittonsa Mestarien liigan lohkovaiheessa ja piti jatkohaaveensa elossa. Sasu Salin ja Perttu Blomgren olivat myös vahvassa vedossa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

9.11.2023 13:08 Susijengi

Mikko Larkas SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi

Susijengin valmennusjohtoon jo seitsemän vuotta kuulunut Mikko Larkas, 42, siirtyy Ranskan pääsarjaa ja FIBA Mestareiden Liigaa pelaavan SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi 1+1-vuotisella sopimuksella. Viimeisen neljän vuoden ajan Larkas on työskennellyt vantaalaisseura PuHu Junioreissa urheilutoimenjohtajana.

9.11.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin vei Mestarien liigan Susijengikohtaamisen

Mestarien liigassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin toivotti Alexander Madsenin tervetulleeksi Teneriffan aurinkosaarelle. Salin pääsi ottelun jälkeen paukuttelemaan henkseleitään voiton kunniaksi.

2.11.2023 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Jacob Grandison debytoi Espanjassa – Remu Raitanen hyvässä heittovireessä

Susijengin paidassa MM-kisoissa nähty Jacob Grandison debytoi uuden seuransa Menorcan riveissä. Remu Raitasen sihti oli kohdillaan ja Mikael Jantusen loisto-otteet EuroCupissa saivat jatkoa.

29.10.2023 18:57 Susijengi

Jacob Grandisonin ammattilaisura käyntiin Menorcassa

Viisivuotisen yliopistoliigauransa viime keväänä päättänyt ja Susijengiä Okinawan MM-kisoissa edustanut Jacob Grandison, 25, aloittaa ammattilaisuransa. Duken yliopistossa viime kaudella pelannut 198-senttinen Grandison liittyy Espanjan kakkosliigassa (LEB Oro) pelaavan Menorcan joukkueeseen.

24.10.2023 11:56 Susijengi

Erik Murphy Japanin pääsarjaan

Viimeiset kolme kautta Fukushima Firebondsia Japanin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla edustanut Susijengin veteraanisentteri Erik Murphy, 33, nousee sarjatasoa ylemmäs. 208-senttinen Murphy on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Japanin B1-liigan itälohkossa pelaavan Gunma Crane Thundersin kanssa.

23.10.2023 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Edon Maxhunin hienoille alkukausille jatkoa

Mikael Jantusen vahva debyyttikausi Paris Basketballin riveissä sai jatkoa viikonloppuna ja Edon Maxhuni oli jälleen liekeissä Le Portelin riveissä. Alex Murphy ja Remu Raitanen pääsivät juhlimaan voittoja Espanjassa.

19.10.2023 00:08 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin sytytti sukan tuleen Mestarien liigassa

Sasu Salinin ranne oli tulikuumana Mestarien liigan avauksessa, kun hän pommitti peräti kahdeksan kolmen pisteen heittoa sisään hurjalla prosentilla. Severi Kaukiainen oli Patrioti Levicen ykkösnimi FIBA Europe Cupissa ja Mikael Jantunen esiintyi vahvasti EuroCupissa.

16.10.2023 09:53 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kuritti debyytissään Paris Basketballia – ”Oli kiva olla taas parketilla”

Edon Maxhuni teki erinomaisen debyytin Ranskan liigassa, kun hän oli ottelun ykkösnimi Le Portelin kaataessa Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketballin.

12.10.2023 09:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen sinetöi Paris Basketballille voiton EuroCupissa

Mikael Jantunen pääsi iskemään lopullisen niitin Paris Basketballin voitolle, kun Reyer Venezia kaatui EuroCupissa. Daniel Dolenc oli vahvassa vireessä Liettuassa ja Severi Kaukiainen sekä Trey Niemi auttoivat joukkueensa voittoihin Slovakiassa ja Italiassa.

9.10.2023 07:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin teki upeaa seurahistoriaa

Sasu Salinista tuli lauantaina Teneriffan onnistuneiden kolmen pisteen heittojen ennätysmies, kun hän auttoi joukkueensa kauden avausvoittoon. Ranskassa Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo juhlivat derby-pelin voittoa.

8.10.2023 14:00 Susijengi

Edon Maxhunin ura jatkuu Ranskan liigassa

Susijengin avainmiehistöön lukeutuva pelinrakentaja ja Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 25, on solminut syyskauden kattavan sopimuksen Ranskan liigaa pelaavan Le Portelin kanssa. Maxhunin sopimus sisältää molemminpuolisen option kevätkaudesta 2024.

7.10.2023 08:43 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan LEB Oro alkoi suomalaiskohtaamisella

Espanjassa saatiin LEB Oro käyntiin ja Remu Raitasen ja Alex Murphyn joukkueet pääsivät heti ottamaan mittaa toisistaan. Mikael Jantunen puolestaan loisti EuroCupin avauksessa.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

2.10.2023 10:22 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäellä vahva debyytti Bundesliigassa

Aatu Kivimäki esiintyi vahvasti ensiesiintymisessään Saksan Bundesliigassa ja Anton Mirolybov ja Samuli Nieminen pääsivät heti nostelemaan pokaalia Itävallassa.

30.9.2023 08:50 Suomalaiset ulkomailla

Iisalon ja Jantusen Paris Basketball historialliseen voittoon

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen edustama Paris Basketball otti historiansa suurimman voiton Ranskan ProA:ssa ja jatkaa puhtaalla pelillä. Saksassa ja Sloveniassa puolestaan saatiin sarjakausi korkattua.

Näytä lisää vastaavia