Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

14.5.2022 11:55 Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

Janne Koskimies pääsi mestaruussuihkuun kultamitalin ratkettua. Kuva: Ville Vuorinen

Janne Koskimies, 34, on viime päivät ollut juhlittu sankari Kauhajoella, kun Karhu Basket juhli kolmatta mestaruuttaan. Vielä ei ole tiedossa, miten pitkään Kauhajoella mestaruutta juhlitaan, mutta juhlitaan.

Koskimies myöntää, että suhtautuminen joukkueeseen oli tänä keväänä poikkeuksellinen verrattuna aiempiin kausiin.

- Lähtökohta kevään pudotuspeleihin oli erilainen, mitä aiempina vuosina. Nyt kaikki puhuivat ”pantterin tuomisesta kotiin”. Kun keväällä 2018 kaadoimme BC Nokian välierässä, kaikki tulivat halaamaan ja onnittelemaan seurahistorian ensimmäisestä mitalista. Ehkä tämä kuvastaa hyvin sitä, mitä tässä aikavälissä on tapahtunut, Koskimies sanoo.

En olisi koskaan uskonut, millaiseen seuraan ja joukkueisiin pääsen mukaan, kun saavuin Kauhajoelle 2017.

Koskimies toimi Jussi Laakson valmennustiimissä, kun joukkue voitti kaksi ensimmäistä mestaruutta. Nyt Koskimies saavutti ensimmäisen päävalmentajana, toisella päävalmentajakaudellaan.

- Ensimmäinen mestaruus on aina ensimmäinen, kun se oli sitä itselleni ja koko tälle upealle seuralle. Tämän kauden mestaruus tuo iloa etenkin näiden pelaajien puolesta, jotka eivät ole aiemmin onnistuneet voittamaan. Heidän reaktionsa mestaruuden jälkeen lämmittävät mieltä vielä pitkään, Koskimies viittaa Kalle Peltoseen, Severi Kaukiaiseen ja Miikka Marttiseen.

Suomen mestaruuden siemen kylvettiin jo viime kauden finaalisarjassa, jossa Vilpas oli Kauhajokea parempi. Koskimies yhdessä valmennustiimin kanssa pystyi analysoimaan, missä heidän pitää tällä kaudella parempia, ja mistä he löytäisivät sen kilpailuedun pahimpiin kilpailijoihin nähden.

Kilpailuedun merkitys

Huippu-urheilussa kilpailuetua voi löytää kilpailijoihin nähden lukuisista eri asioista. Yleensä ne joukkueet, jotka harjoittelevat laadukkaimmin sekä ne, jotka pystyvät tuomaan toimivia pelillisiä asioita kentälle, ovat vahvoilla. Koskimies myöntää, että juuri näissä asioissa he ovat onnistuneet.

- Olimme varmasti tällä kaudella muita joukkueita edellä siinä, miten pystyimme pelin sisällä reagoimaan roolien vaihtuessa. Esimerkiksi niissä tilanteissa, kun heittomme lähtee: miten menemme levypallotilanteeseen, ketkä sinne menevät ja miten hävityn levypallon jälkeistä tilannetta lähdetään heti puolustamaan koko joukkueena. Pelikovuus ja -nopeus on ollut merkittävä tekijä tämän kauden menestyksessä.

Ilo oli pukukopissa ylimmillään. Kuva: Ville Vuorinen
Ilo oli pukukopissa ylimmillään. Kuva: Ville Vuorinen

Koskimies sanoo analysoineensa tarkasti viime kautta, mutta myös kyseenalaistamaan omia toimintatapojaan. Valmentajana toimiminen on jatkuvaa opiskelua ja itsensä kehittämistä. Hän kertoo miettineensä, miksi niissä joukkueissa, jossa hän ollut mukana, on ollut vaikeuksia aina runkosarjan alussa.

- Yleensä joukkueissa, jossa olen ollut mukana, perusasioita on tehty kauden alkupäässä ja kauden alettua on tuotu mukaan taktisia elementtejä ehkä jopa liiankin paljon. Jos karkeasti sanottuna aiemmin käytimme 25% harjoitusajasta aivan perusasioihin, niin tällä kaudella se oli kolme neljäsosaa läpi kauden. Kun perusasiat ovat jatkuvasti selkeänä muistissa, se toimii vahvana selkänojana.

- Tällä kaudella katsoimme vähemmän joukkueen kanssa videoita vastustajien pelaamisesta, sen sijaan katsoimme niitä eurooppalaisia huippujoukkueita, jotka pelaavat samanlaista koripalloa ja jolle tasolle tulevaisuudessa haluamme, Koskimies avaa.

Koskimies ei ole yksin ollut kaiken takana, vaan taustalla on ollut tiimi, jossa on ollut selkeät vastuujaot. Valmentajat Risto-Matti Rousku ja espanjalainen Marcos Santos ovat ottaneet vastuullensa paljon, mutta myös osanneet kyseenalaistaa eri toimintatapoja.

- Vaikka minulla on nimellisesti päävalmentajavastuu, on roolia jaettu. Rouskun kanssa olemme tyypillisiä tämän aikakauden valmentajia, joilla on laaja-alaisesti valmennusosaamista. Santos puolestaan oli minulle tuttu jo Solna-vuosilta ja hän haastaa jatkuvasti meidän ajatuksiamme eri tulokulmista.

Pelaajien kehitystarinat kumpuavat harjoittelukulttuurista

Mestaruuden ratkettua pelaajat jakoivat kiitosta valmennuksen suuntaan eri haastatteluissa. Ne eivät vaikuttaneet korulauseilta, vaan olivat aitoa kiitosta kuluneesta kaudesta ja pelin opettamisesta.

- Se tuntuu hyvältä, että pelaajat kokevat, että he ovat pystyneet menemään tässä ympäristössä eteenpäin pelaajina. On muistettava, että valmentajana ei pysty mitenkään miellyttämään kaikkia. Kaikki lähtee jo peluutuksesta, kun kaikkia ei voi samaan aikaan laittaa kentälle. Tämän kauden pelaajat kaikki ovat innokkaita oppimaan uutta ja heillä on ollut huima motivaatio olla parempia verisoita itsestään.

Jatkossakin meidän pitää onnistua rekrytoimaan niitä pelaajia, jotka haluavat kehittyä.

- On pakko myös nostaa esiin se, että meidän pelaajamme ovat hienosti ymmärtäneet rauhoittaa elämän koriksen ulkopuolella, jotta kovasta harjoittelusta ja pelaamisesta pystyy palautumaan. Se ei tarkoita, että elämme täällä Kauhajoella jotain askeettista elämää, mutta arjen toimintaa ohjaavat vahvat rutiinit. Harjoittelemme paljon, jonka lisäksi pelaajilla on tietysti oma perhe-elämänsä tuomassa tasapainoa. Tämä ei tietenkään sovi kaikille, mutta voiko urheilija kehittyä parhaimmakseen, jos ympärillä on jatkuvasti miljoona asiaa meneillään? Koskimies kysyy.

Tällä kaudella joukkueen sisällä nähtiin upeita kasvutarinoita. Joukkueen rotaatio pysyi suurena kauden alusta viimeiseen peliin asti. Ja mikä tärkeintä, pelaajat pelasivat parasta peliään kauden loppupuolella.

Karhu Basket dominoi runkosarjaa, kun se voitti 22 ottelusta 20. Se loi vahvan pohjan ylempään jatkosarjaan ja lopulta ykkössijaan. Kuva: Ville Vuorinen
Karhu Basket dominoi runkosarjaa, kun se voitti 22 ottelusta 20. Se loi vahvan pohjan ylempään jatkosarjaan ja lopulta ykkössijaan. Kuva: Ville Vuorinen

Seuran oma kasvatti Joona Hakamaa otti jälleen huimia kehitysaskeleita. Neljä vuotta sitten seuraan tullut Eero Innamaa on jatkanut kehittymistään kausi toisen perään.

- Kaiken takana on lopulta se harjoittelukulttuuri, joka tänne on vuosien saatossa syntynyt. Rene Rougeau, Bojan Sarcevic, Antti Niskanen ja Cameron Jones ovat harjoituksissa asettaneet riman todella korkealle.

- Muistan kun Eero (Innamaa) tuli 2018 tänne, hän sanoi, että jopa harjoituksissa pärjääminen jännitti häntä, koska kokeneet pelaajat vetävät niin kovaa ympärillä. Nyt hän on meidän varakapteenimme, jonka esimerkkiä seuraan tulleet uudet pelaajat seurasivat pre-seasonilla.

Myös joukkueen amerikkalaisvahvistus Lee Skinner oli alkukaudella mykistynyt seuraan tullessaan.

- Lee sanoi alkukaudella, että Severi (Kaukiainen), Henkka (Kantonen) ja Joona (Hakamaa) painavat hullun kiilto silmissä: koutsi sanoo, että ottakaa kiinni kokokentällä ja nämä nuoret miehet ovat sen jälkeen ihan eläimiä.

Vaikka harjoittelukulttuuri on ollut merkittävä osa nuorten pelaajien kehitystä, Koskimies huomauttaa, että lopulta kaikki lähtee pelaajan omasta ajatusmaailmastaan ja halustaan.

- Olen huolestuneena seurannut tätä kulttuuria, joka seuraa laaja-alaisesti nuoria urheilijoita. Monella heistä on todella kova kiire päästä nopeasti johonkin ja omaa vuoroa ei malteta odottaa. Pelipaikkashoppailu on ollut ikävä trendi viime vuosina. Esimerkiksi Joona Hakamaa on hiljalleen kypsynyt tähän hetkeen, että hän voi olla finaaleissa merkittävässä roolissa. Kaikki on tullut pitkäjänteisen työn myötä, jota hän on jaksanut tehdä.

Mitä seuraavaksi?

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala on kertonut, että seura haluaa mennä paitsi eurokentille myös menestyä siellä. Uusi 2500-paikkanen areena tuo seuran urheilupuolelle myös uusia tuulia. Koskimies uskoo, että uuden areenan olosuhteet tulevat entisestään nostamaan myös seuran urheilupuolta.

- Pystymme uusien olosuhteiden myötä panostaa entisestään esim. kuormituksen ja palautumisen seurantaan sekä saamaan uusia työkaluja valmennukselle. Olosuhteet tulevat olemaan huippuluokkaa.

- Jatkossakin meidän pitää onnistua rekrytoimaan niitä pelaajia, jotka haluavat kehittyä. Se on meidän valittu suunta, jota kaikki tukitoimet ja päätökset tukevat, Koskimies sanoo.

Mestaruudenkin takana on ollut tieto siitä, että joukkue pääsee uudelle kotiareenalle syksyllä 2022. Jo joukkueen rakentaminen mestaruuskaudeksikin on peilannut isomman kuvan visiota. Joukkueella on ollut selvä kehitysprofiili, jota se on seurannut.

Seuran oma kasvatti Joona Hakamaa otti tällä kaudella huimia kehitysaskeita. Kuva: Ville Vuorinen
Seuran oma kasvatti Joona Hakamaa otti tällä kaudella huimia kehitysaskeita. Kuva: Ville Vuorinen

- On selvää, että uudella areenalla haluamme olla mahdollisimman hyvä joukkue ja pelata mestaruudesta. Jos muutoksia kotimaisten pelaajien suhteen haluttiin tehdä, se kannatti tehdä jo vuotta ennen siirtymistä uudelle areenalle. Ensisijaisesti tavoitteena tälle kaudelle oli lähteä rakentamaan tulevaisuutta näiden pidempien sopimuksien ympärille.

- Yksi merkittävä tekijä oli se, että haluamme pelata sellaista koripalloa, jolla pystytään menestymään myös eurokentillä. Mikäli siinä onnistumme, pitää meidän kokoonpanomme olla vaativalle ja kuluttavalle pelityylillemme tarpeeksi laaja, Koskimies taustoittaa.

Kulunut kausi opetti paljon ja piirsi suuntaviivaa myös tulevalle.

- Meidän pitää jatkossakin pystyä kehittämään päivittäistä toimintaamme entistä paremmaksi. On selvää, että meillä ei ole suuren maailman resursseja esim. haalia tänne hirveää määrää valmentajia, mutta me, jotka olemme toiminnassa mukana, teemme kaiken niin hyvin kuin pystymme.

- Tulos on tähän asti seurannut toimintatapoja ja niin se tulee urheilussa menemään aina.

 
8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

2.3.2024 20:20 Korisliiga

Korihait selätti Nokian tiukassa väännössä – Kauhajoelle vierasvoitto Katajasta

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ylemmän jatkosarjan ottelua, joissa voittajiksi nousivat Korihait ja Kauhajoki.

1.3.2024 20:20 Korisliiga

Vilpas vaiensi Timi Heinosen tuhannen ottelun juhlat – Jacob Grandison loisti Korisliiga-debyytissään

Miesten Korisliiga palasi maaottelutauolta, ja heti alkuun juhlittiin monenlaisia eri merkkipäiviä.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

1.3.2024 10:15 Korisliiga

Timo Heinonen yltää perjantaina huimaan 1000 Korisliiga-ottelun rajapyykkiin: ”Harjoittelu on nautinnollista”

Perjantaina tehdään suomalaista koripallohistoriaa, kun Helsinki Seagullsin Timo Heinonen, 42, pelaa uransa tuhannennen Korisliiga-ottelun Töölön Kisahallissa ensimmäisenä koripalloilijana.

28.2.2024 08:49 Korisliiga

Tucker Richardson kiittelee vuolaasti valmentaja Greg Gibsonia: ”Hän on kuin kaksi eri ihmistä samassa kehossa”

Runkosarjansa toisella sijalla päättäneen BC Nokian takamies–laituri Tucker Richardson valittiin miesten Korisliigassa kuukauden pelaajaksi tammikuun 2024 osalta.

Näytä lisää vastaavia