Lauri Markkanen: ”Siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään”

18.8.2022 10:48 Lauri Markkanen on koripallouransa aikana kokenut monenlaista, mutta torstai-ilta tulee olemaan hänellekin merkkipaalu. Susijengin syömähammas saa tänään ensimmäistä kertaa urallaan vetää Suomi-paidan ylleen kotikaupungissaan.

Lauri Markkanen ja Susijengi kohtaavat tänään Ukrainan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Markkanen pelasi keskikesällä ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen Susijengin kohdatessa MM-karsintaottelussa Ruotsin. Kotiyleisön eteen juokseminen pitkäksi venyneen tauon jälkeen toi kokeneellekin pelaajalle perhosia vatsaan ja kyyneliä silmiin.

Torstai-illan tapahtumia ei ole vielä kirjoitettu Suomi-koriksen historiankirjoihin, mutta odotettavissa on, että yleisön reaktio nostaa Markkasen ihon jälleen kananlihalle.

- Ihan älyttömän siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään. Onhan tätä ajatusta Jyväskylässä pelattavasta maaottelusta heitelty ilmaan jo jonkun vuoden ajan ja nyt se viimein tapahtuu, Lauri hymyilee.

- Tää kaupunki on merkinnyt mulle ihan valtavan paljon, ja mä näen tämän ottelun mahdollisuutena antaa takaisin yhteisölle. Siellä on tosi paljon tuttuja katsomossa ja toivottavasti myös jokunen juniori, joita mä oon innostanut tämän lajin pariin.

Edellisen kerran Suomen miesten maajoukkue pelasi Jyväskylässä marraskuussa 1988, jolloin kotijoukkue taipui Neuvostoliitolle kahdella pisteellä. Jokin silta rakentuu siinäkin, että tuossa ottelussa Suomi-paitaan pukeutui isä-Pekka Markkanen.

- Onhan siitä kotona puhuttu, että tässä vähän niin kuin ympyrä sulkeutuu. Silloin 34 vuotta sitten tuli takkiin, mutta siitä lähdetään, että illan matsi voitetaan. Ehkä sitten seuraavaan Jyväskylässä pelattavaan maaotteluun ei tuu niin pitkää taukoa, Lauri naurahtaa.

Jyväskylä, koripallokaupunki

Lauri Markkanen näki päivänvalon 22. toukokuuta 1997 Vantaalla, mutta käytännössä Markkasen perheen veljessarjan kuopus eli lapsuutensa ja nuoruutensa Jyväskylässä.

- Jyväskylän Monitoimitalolla on tietysti tullut vietettyä tosi paljon aikaa junnuvuosina, kun edustin HoNsUa ja BC Jyväskylää. Sitten tietysti Säynätsalo, Äänekoski, nämä kaikki pienemmät paikkakunnat lähellä, kaikkien salit on koluttu junnuvuosien peleissä moneen kertaan. Jäähallissa pelaaminen on mulle ihan uusi kokemus, hän kertoo.

- Sitten tietenkin kesällä pelattiin katukorista Monnarin (monitoimitalo) kentällä. Siellä kului pitkät päivät kavereiden kanssa. Välillä haettiin evästä lähikaupasta ja sitten jatkettiin taas.

Urheilun saralla Jyväskylä tunnetaan Suomessa paitsi Matti Nykäsen kotipitäjänä, myös ralli- ja jääkiekkokaupunkina – Jypinkylänä – eikä sovi unohtaa Kirittärien kiitoa naisten Superpesiksessä. Lauri kuitenkin vannoo, että koripallolla on omat vannoutuneet ystävänsä kaupungissa.

- Ei mulla koskaan oo ollut ongelmia löytää koriksesta innostuneita kavereita. Ihan samalla tavalla täällä on seurattu Susijengiä ja Korisliigaa ja NBA:ta kuin missä tahansa muuallakin. Kun tänne kesäisin tulee, aina ihmiset tahtoo koriksesta jutella, eli kai tässä tasainen kulttuurinmuutos on meneillään.

Markkanen uskoo myös Jyväskylän tulevaisuuteen koripallokaupunkina. Markkasen esimerkki on kasvattanut juniorikoripalloilijoiden määrää kaupungissa jo joidenkin vuosien ajan. Myös kaupungilla vietetty paripäiväinen osoittaa, että Susijengi aiheuttaa kuhinaa.

- Mun kuuleman perusteella koris on täällä nousussa. Lisää pelaajia vaan seuroihin ja sitä kautta junnumaajoukkueisiin ja toivottavasti joskus nähdään jyväskyläläinen joukkue Korisliigoissakin, Lauri jatkaa.

- Pari vuotta sitten Hippokselle valmistui ihan uusi katukoriskenttä, joka on nyt muuttanut Valorinteelle. Siellä toivottavasti pelaa tänäkin kesänä tulevaisuuden susijengiläisiä ja susileidejä.

Susijengi ja Ukraina kohtaavat Jyväskylän LähiTapiola Areenalla torstaina 18.8. klo 18.30. Ottelu televisioidaan suorana JIM-kanavalla ja Ruutu-palvelussa.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia