Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

19.2.2024 11:43 Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

Huippukuntoinen Edon Maxhuni johdattaa Susijengin helmikuun karsintaikkunaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Maxhuni kellotti puoli vuotta sitten Okinawan MM-alkulohkossa Susijengille 7,2 pistettä ja 3,8 syöttöä ottelua kohden, mutta kärsi kesällä alaraajavammasta, jonka kuntouttamiseen hän käytti koko MM-kisoja seuranneen kuukauden.

Täyteen kuntoon päästyään Maxhuni allekirjoitti uransa viidennen ammattilaissopimuksen, tällä kertaa Ranskan liigan jumbojoukkue Le Portelin kanssa. Le Portel kaipasi kipeästi vahvistusta pelinrakennusosastolleen, kun sen seuraikoni Benoit Mangin joutui pitkälle sairaslomalle. Maxhuni ei arastellut, vaan johdatti Le Portelin kahdeksaan voittoon seuraavasta yhdeksästä ottelusta.

Ja vaikka Le Portel keskitalvella yskähtelikin hieman, EM-karsintatauolle joukkue lähti kolmen voiton putkessa.

- Meille tuli muutamia miehistönvaihdoksia joulun ja uudenvuoden tienoilla. Muutama viikko kului ihan vaan siihen, että opeteltiin toisiamme ja yritettiin löytää identiteettimme, Maxhuni summaa.

- Viimeisen parin viikon aikana ollaan löydetty se sama pelityyli ja groove, joka meillä oli loka-marraskuussa. Tuntui tosi hyvältä lähteä susi-ikkunaan kolmen voiton putkessa ja tietoisena siitä, että meillä on hyvät asemat maalis-huhtikuun pudotuspelijahtiin.

Maxhunilla on meneillään paras kausi ammattilaisurallaan. Viime kaudella hän kohosi ensimmäistä kertaa korkean tason eurooppalaisen sarjan avauspointiksi Saksan Crailsheim Merlinsissä ja tällä kaudella hän on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi viimeistelemällä 11,1 pistettä, 3,7 syöttöä ja 1,8 levypalloa ottelua kohden.

- Mun mielestä oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana samalla, kun ympäristö on koventunut. Ranskassa pelataan mun mielestä yhtä pykälää parempaa ja fyysisempää koripalloa kuin Saksassa, vaikka Bundesliigakin on ihan loistosarja.

”Suurimmat paineet on aina omassa päässä”

Maxhunin tähänastisella ammattilaisuralla kulkee kaksi punaista lankaa.

Ensimmäinen on se, että koska maailma on täynnä 188-senttisiä korintekokykyisiä pelinrakentajia, on Maxhuni joutunut etenemään Espanjan alasarjojen, Viron ja Hollannin kautta Saksan ja Ranskan pääsarjoihin ja osoittamaan arvonsa aina uudelleen.

Suurin harppaus tapahtui syyskesällä 2022, jolloin Susijengi ylsi Maxhuni pelinrakentajanaan EM-kisoissa lähelle paikkaa Euroopan neljän parhaan joukossa.

- Prahan ja Berliinin kisat on ollut mun tähänastisen uran isoin ponnahduslauta. Ne kisat meni joukkueena ja henkilökohtaisella tasolla melkein täydellisesti. Sain pelata vapautunutta korista omana itsenäni ja näyttää, että pystyn olemaan voittavan joukkueen pointti Euroliiga- ja NBA-pelaajia vastaan, Maxhuni pohtii.

Maxhuni on osoittanut olevansa voittava pelaaja myös ammattilaissarjoissaan. Virossa Maxhuni saalisti joukkueineen Viron-Latvian liigan pronssia, Hollannissa kansallisen mestaruuden. Niin nyt Le Portelissa kuin viime kaudella Crailsheimissä Maxhuni on nostanut liigan häntäpäähän veikatun joukkueen pudotuspelikamppailuun.

- Suurimmat paineet on aina omassa päässä. Mä tiedän itse, millä tasolla pystyn pelaamaan ja oon käyttänyt näytön paikkaani, kun oon sen saanut. Ihan ehdoton lähitulevaisuuden tavoite on pelata vielä pykälää tai kahta paremmassa joukkueessa FIBA Mestareiden Liigaa, Eurocupia tai parhaassa tapauksessa Euroliigaa ja osoittaa sielläkin, mihin mä pystyn.

Maxhunin ammattilaisuran toinen punainen lanka on se, että hän on hurmannut yleisönsä nimenomaan pienissä kaupungeissa.

Viron-Latvian liigassa Maxhuni edusti Pärnua (39 000 asukasta), Hollannissa Jyväskylän kokoista Hertogenboschia (150 000). Saksalaista koripallokulttuuria hän pääsi ammentamaan Crailsheimissa (33 000), ja nyt ympäristönä on piskuinen Le Portel (8 900), jonka kolmen tuhannen katsojan halli on myyty loppuun joka otteluun.

- No, mä olen itse kotoisin pienestä kaupungista (Hyvinkää, 46 500 asukasta), joten on ollut tosi helppo sopeutua tällaisiin ympäristöihin. Sekin auttaa, että kaikissa näissä kaupungeissa on ollut iso koriskulttuuri ja suurin piirtein puoli kaupunkia on pakkautunut halliin katsomaan meidän otteluita. Joskus tarkoitus on voittaa katsojien sydämet vielä isommassa kaupungissa.

”Serbia olisi se kaikista isoin päänahka”

Tähänastisella urallaan 46 miesten maaottelua pelannut ja niissä 383 pistettä upottanut Maxhuni on palannut helmikuun viimeisiksi päiviksi Suomeen johdattamaan Susijengin vuosien 2024–25 EM-karsintoihin.

Vaikka Susijengillä onkin jo takataskussaan syksyn 2025 EM-kisaisännyys Tampereella, on Maxhunin mukaan joukkueen valmistautuminen sama kuin aina ennenkin.

- Tavoite on voittaa joka ottelu, mihin susipaita vedetään päälle. Meillä on näissä karsinnoissa kuusi kovaa ottelua aikaa hakea uusia kokemuksia joukkueena ja tuoda uusia juttuja sisään. Ilman muuta lähdetään voittamaan tätä lohkoa ja joka ottelua siinä.

Heti karsintojen avausottelussa tiedossa on Susijengille ja kosovolaistaustaiselle Maxhunille suurimman mahdollisen kokoluokan haaste, kun kahdentoista Euroliiga-pelaajan Serbia toivottaa perjantai-iltana Susijengin vastaansa Belgradiin.

Viime vuosien karsinnoissa ja arvokisoissa Susijengi on peitonnut entisen Jugoslavian maista niin vuoden 2017 Euroopan mestarin Slovenian kuin perinteisen korismaan Kroatiankin. Serbiaa vastaan sinivalkopaidat hakivat edellisen voittonsa elokuussa 2008, kun tämän susiryhmän kuopus Olavi Suutela oli vasta kaksivuotias.

- Henkilökohtaisesti aina sytyttää ekstrapaljon, kun vastaan tulee entisen Jugoslavian alueen maa. Ymmärrän, mitä vastustaja puhuu kentällä ja voin sen perusteella auttaa koutseja ja joukkuekavereita valmistautumaan seuraavaan puolustukseen ja voin vähän jutellakin jotain kivaa vastustajalle, Maxhuni hymyilee.

- Slovenia ja Kroatia me on viime vuosina kaadettu, mutta Serbia olisi varmaan se kaikista isoin päänahka. Me voidaan nyt mennä Belgradiin nauttimaan ja pelaamaan täydellinen ottelu, koska meillä ei oo mitään hävittävää.

Serbia isännöi Susijengiä Belgradissa perjantai-iltana 23.2., suora lähetys JIM-kanavalla ja Ruutu-palvelussa klo 21.00 alkaen.

Susijengi kohtaa Tanskan Espoo Metro Areenalla maanantaina 26.2. klo 18.30. Liput otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

Näytä lisää vastaavia