Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

21.5.2022 09:04 Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

Mikael Jantunen ja Edon Maxhuni aloittavat mestaruustaistelun viikonloppuna. (Kuva: Ville Vuorinen)

Yhteisliigan pudotuspelijärjestelmä on hieman normaalia poikkeavampi ja kimurantimpi. Ensin yhteisliigassa maiden kuusi parasta joukkuetta jatkoivat kauttaan kansallisissa pudotuspeleissä ja liittyvät yhteisliigan pudotuspeleihin kansallisten pudotuspelien jälkeen. Kansallisten sarjojen pudotuspelien ulkopuolelle jääneet joukkueet sen sijaan aloittivat yhteisliigan pudotuspelit.

Heroes eteni Hollannin finaaliin voittamalla Donar Groningenin suoraan kolmessa ottelussa. Finaalissa vastaan asettuu Leiden.

- Voitimme välierät 3-0, mutta ne olivat koko ajan tasaista vääntöä. Emme rehellisesti sanottuna odottaneet vievämme ottelusarjaa suoraan kolmessa pelissä, mutta meillä on hyvä henki joukkueessa ja uskoimme omaan tekemiseemme, Maxhuni aloittaa.

Leiden oli yhteisliigassa paras hollantilaisjoukkue ja joukkueiden keskinäiset kohtaamiset kauden aikana menivät 1-1. Maxhuni odottaakin tiukkaa finaalitaistelua.

- Tosi kovia pelejä on tiedossa. He pelaavat nopeaa koripalloa ja vähän samanlaista kuin me. Molemmilla on aika lailla samanlainen pelityyli, joten yleisölle on tulossa varmasti viihdyttävä finaalisarja.

Maxhunille finaalisarja on henkilökohtaisesti tärkeä, sillä viime kaudella pelatessaan Pärnussa hän oli finaalin häviävänä osapuolena ja Heroes hävisi myös Hollannin cupin finaalin aiemmin tällä kaudella.

- Tässä on hävitty kaksi finaalia putkeen, joten nyt on iso halu voittaa. Eikö se niin ole, että kolmas kerta toden sanoo. Tämä on iso juttu ainakin henkilökohtaisesti.

Kansallinen mestari pääsee suoraan yhteisliigan välieriin. Hävinnyt joukkue sen sijaan aloittaa pudotuspelit puolivälieristä, joten yhteisliigaakin ajatellen mestaruus olisi tärkeä.

- Meillä on tavoitteena menestyä myös siellä. Mestaruudella pääsisimme suoraan välieriin ja sitä kautta saisimme hyvät mahdollisuudet menestyä myös yhteisliigassa.

Heroes sijoittui yhteisliigan ylemmässä loppusarjassa viidenneksi edellään Leiden sekä kolme belgialaisjoukkuetta. Heroes lähtee yhteisliigan pudotuspeleihin haastajana, mutta Maxhuni ei näe syytä miksei joukkue voisi menestyä.

- Ennen kauden alkua oli puhetta, etteivät hollantilaisseurat pysty pärjäämään belgialaisille, mutta sekä me että Leiden voitimme muun muassa Oostenden. Ehkä tasossa on pieni ero belgialaisjoukkueiden hyväksi, mutta ei se ole niin iso kuin luullaan, Maxhuni miettii.

Oostende suosikkina Belgian finaaleihin

Oostende oli yhteisliigan ylemmän loppusarjan ykkönen häviten vain kaksi ottelua runkosarjan aikana. Belgian välierissä se kaatoi Mons-Hainautin suoraan kolmessa ottelussa, kun taas finaalivastus Mechelen joutui punnertamaan täydet viisi ottelua Leuven Bearsia vastaan.

- Näitä pelejä kaikki haluavat pelata. Meillä on nyt kauden huipennus edessä ja meillä on hyvät lähtökohdat. Hoidimme välierät suoraan kolmessa pelissä ja saimme pienen tauon ennen finaaleja. Mechelen joutui pelaamaan kaikki viisi ottelua, joten ehkä meillä on siinä pieni etu, Jantunen pohtii finaalisarjan lähtöasetelmia.

Oostende on Belgian selkeä ykkösjoukkue ja se on juhlinut mestaruutta kymmenenä kautena peräkkäin. Yksi pokaali kuitenkin karkasi aiemmin tällä kaudella sen käsistä, kun Oostende hävisi yllättäen Belgian cupin finaalissa Topias Palmin Limburg Unitedille.

- Se oli harmin paikka ja tuo lisämotivaatiota ja -energiaa näihin peleihin, sillä emme ole voittaneet vielä mitään joukkueena, yhteisliigan vuoden kuudenneksi pelaajaksi valittu Jantunen kertoo.

Jantunen tiedostaa, että kaikki katseet ovat Oostendessa sekä Belgian sarjassa että yhteisliigassa. Ennakkosuosikin asema ei kuitenkaan tuota lisäpaineita.

- Voitimme runkosarjan ja joukkueesta on aistittavissa, että meillä on vain yksi ja ainoa tavoite, eli voittaa. Täällä on hyvä taso ja meillä oli parissa pelissä vaikeuksia hollantilaisjoukkueita vastaan. Tässä vaiheessa kilpailuja ei ole enää kuin hyviä joukkueita jäljellä ja cupin finaali osoitti, että jokaisessa pelissä pitää olla valmiina ja keskittyneenä.

Hollannin ja Belgian kansallisten sarjojen mestaruudet ratkeavat paras viidestä -järjestelmällä. Yhteisliigan pudotuspeleissä on mukana myös Topias Palmin Limburg United, joka on raivannut tiensä kolmannelle pudotuspelikierrokselle. Limburg United kohtaa kolmannella kierroksella Donar Groningenin.

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

Näytä lisää vastaavia