Daniel Dolenc Liettuan liiganousijan korin alle

10.7.2023 20:07 Karhu Basketin menestyksekkään 2022–23-kauden kulmakiviin sekä Korisliigassa että FIBA Europe Cupissa kuulunut Daniel Dolenc, 29, käyttää ulkomaanoptionsa. 205-senttisen Espoo Basket Teamin kasvatin ja Susijengi-jyrän uusi seura on Liettuan liiganousija BC Mazeikiai, joka on rekrytoinut Dolencia riveihinsä jo pidemmän aikaa.

Daniel Dolenc siirtyy Kauhajoelta Liettuan pääsarjaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

BC Mazeikiai sijoittui Liettuan toiseksi korkeimman sarjatason (NKL) ylemmässä jatkosarjassa neljänneksi, mutta teki selvää jälkeä pudotuspeleissä yltämällä aina Liettuan finaaliin Zalgiris Kaunasin kakkosjoukkuetta vastaan ennen taipumistaan.

- Olemme nousijajoukkue, mutta haluamme lähteä kauteen isolla pamauksella. Budjettimme kilpailee kansainvälisiin sarjoihin osallistuvien liettualaisjoukkueiden kanssa ja valmentaja on saanut joukkueeseen hyviä pelaajia joka pelipaikalle, Dolenc uhkuu.

- Tietysti näin heinäkuussa puheet voi olla kovat, mutta tulokset ratkaisevat ja työ tehdään joka päivä hallilla. Kausi kestää toukokuulle asti ja meidän on pysyttävä läpi kauden yhtenäisinä läpi hyvien ja heikompien hetkien ja lähdettävä haastamaan jokaista joukkuetta, on se sitten Zalgiris Kaunas tai mikä muu tahansa jengi.

Suurimpia syitä Dolencin sopimuksen taustalla on BC Mazeikiain kokenut valmentaja Marius Kiltinavicius, joka rekrytoi Dolencia joukkueeseensa läpi kesän.

- Kiitos Liettuaan kärsivällisyydestä tämän pitkän rekrytointiprosessin aikana. Olen otettu siitä, miten paljon BC Mazeikiai ja valmentaja Kiltinavicius minut joukkueeseensa tahtoivat. Olen itse parhaimmillani, kun pääsen pelaamaan hyvän systeemin sisällä tarkoin määriteltyjen parametrien mukaan, ja uskon, että Mazeikiai on juuri sellainen joukkue, Dolenc kiittää.

- Suuri kiitos myös Suomen päähän kaikille onnittelijoille ja tukijoille. Olen saanut paljon viestejä viimeisen vuorokauden aikana. Se on koskettavaa ja merkitsee minulle paljon.

Korisliigan työhevosesta Itävallan mestariksi

Dolenc debytoi Korisliigassa pelikaudella 2010-11, jolloin hän edusti Espoon Honkaa pääsarjassa yhdentoista ottelun verran. Dolenc kuittasi 19-vuotiaiden poikien SM-sarjassa kultaa keväällä 2011 ja saman ikäluokan SM-hopeaa 2012.

Seuraavat Korisliiga-vuotensa Dolenc pelasi Kouvoissa 2013-15 ja BC Nokiassa 2015-20. Viimeisellä BC Nokian kaudellaan Dolenc mursi itsensä läpi Korisliigan parhaimmistoon kirjautettuaan nokialaisjoukkueelle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden. Keväällä 2016 Dolenc juhli BC Nokian kanssa myös SM-pronssia.

Nokialta Dolencin tie vei Itävaltaan, Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentamaan Swans Gmundeniin. Kausi Gmundenissa oli huippuonnistuminen: Dolenc kirjautti 10,6 pistettä, 4,8 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden ja Swans voitti sekä Itävallan mestaruuden että Itävallan cup-mestaruuden.

Pelikaudella 2021-22 Dolenc edusti Ranskan NM1-liigan Les Sables Vendéetä 8,5 pistettä ja 4,6 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoilla. Päättyneellä kaudella Dolenc auttoi Karhu Basketin Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon. Korisliigassa Dolencin keskiarvot olivat 10,2 pistettä, 4,1 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden.

Dolenc teki Susijengi-debyyttinsä kesällä 2020. Tähän mennessä Dolencille on merkitty kuusitoista miesten maaottelua, joissa hän on uurastanut 2,6 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden. Dolenc on edustanut Suomea vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa ja 2021-23 MM-karsinnoissa.

Juniorimaajoukkueurallaan Dolenc pelasi hurjat 114 ottelua ja heitti niissä yhteensä 647 pistettä. Dolencilla on tilillään myös yksi miesten haastajamaaottelu.

Henkilöt

 
27.11.2023 11:28 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset onnistuivat laajalla rintamalla Euroopan parketeilla

Sasu Salin pääsi juhlimaan Kanariansaarten derbyn voittoa, kun Teneriffa jatkoi nousuvirettään. Remu Raitanen jatkoi vahvoja esityksiään Espanjassa, Mikael Jantunen ja Edon Maxhuni olivat iskussa Ranskassa ja Henri Kantonen johdatti joukkueensa voittoon Liettuassa.

23.11.2023 09:34 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen siivitti joukkueensa tärkeään voittoon

Alexander Madsen oli isossa roolissa, kun VEF Riika merkkautti avausvoittonsa Mestarien liigan lohkovaiheessa ja piti jatkohaaveensa elossa. Sasu Salin ja Perttu Blomgren olivat myös vahvassa vedossa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

9.11.2023 13:08 Susijengi

Mikko Larkas SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi

Susijengin valmennusjohtoon jo seitsemän vuotta kuulunut Mikko Larkas, 42, siirtyy Ranskan pääsarjaa ja FIBA Mestareiden Liigaa pelaavan SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi 1+1-vuotisella sopimuksella. Viimeisen neljän vuoden ajan Larkas on työskennellyt vantaalaisseura PuHu Junioreissa urheilutoimenjohtajana.

9.11.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin vei Mestarien liigan Susijengikohtaamisen

Mestarien liigassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin toivotti Alexander Madsenin tervetulleeksi Teneriffan aurinkosaarelle. Salin pääsi ottelun jälkeen paukuttelemaan henkseleitään voiton kunniaksi.

2.11.2023 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Jacob Grandison debytoi Espanjassa – Remu Raitanen hyvässä heittovireessä

Susijengin paidassa MM-kisoissa nähty Jacob Grandison debytoi uuden seuransa Menorcan riveissä. Remu Raitasen sihti oli kohdillaan ja Mikael Jantusen loisto-otteet EuroCupissa saivat jatkoa.

29.10.2023 18:57 Susijengi

Jacob Grandisonin ammattilaisura käyntiin Menorcassa

Viisivuotisen yliopistoliigauransa viime keväänä päättänyt ja Susijengiä Okinawan MM-kisoissa edustanut Jacob Grandison, 25, aloittaa ammattilaisuransa. Duken yliopistossa viime kaudella pelannut 198-senttinen Grandison liittyy Espanjan kakkosliigassa (LEB Oro) pelaavan Menorcan joukkueeseen.

24.10.2023 11:56 Susijengi

Erik Murphy Japanin pääsarjaan

Viimeiset kolme kautta Fukushima Firebondsia Japanin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla edustanut Susijengin veteraanisentteri Erik Murphy, 33, nousee sarjatasoa ylemmäs. 208-senttinen Murphy on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Japanin B1-liigan itälohkossa pelaavan Gunma Crane Thundersin kanssa.

23.10.2023 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Edon Maxhunin hienoille alkukausille jatkoa

Mikael Jantusen vahva debyyttikausi Paris Basketballin riveissä sai jatkoa viikonloppuna ja Edon Maxhuni oli jälleen liekeissä Le Portelin riveissä. Alex Murphy ja Remu Raitanen pääsivät juhlimaan voittoja Espanjassa.

19.10.2023 00:08 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin sytytti sukan tuleen Mestarien liigassa

Sasu Salinin ranne oli tulikuumana Mestarien liigan avauksessa, kun hän pommitti peräti kahdeksan kolmen pisteen heittoa sisään hurjalla prosentilla. Severi Kaukiainen oli Patrioti Levicen ykkösnimi FIBA Europe Cupissa ja Mikael Jantunen esiintyi vahvasti EuroCupissa.

16.10.2023 09:53 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kuritti debyytissään Paris Basketballia – ”Oli kiva olla taas parketilla”

Edon Maxhuni teki erinomaisen debyytin Ranskan liigassa, kun hän oli ottelun ykkösnimi Le Portelin kaataessa Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketballin.

12.10.2023 09:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen sinetöi Paris Basketballille voiton EuroCupissa

Mikael Jantunen pääsi iskemään lopullisen niitin Paris Basketballin voitolle, kun Reyer Venezia kaatui EuroCupissa. Daniel Dolenc oli vahvassa vireessä Liettuassa ja Severi Kaukiainen sekä Trey Niemi auttoivat joukkueensa voittoihin Slovakiassa ja Italiassa.

9.10.2023 07:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin teki upeaa seurahistoriaa

Sasu Salinista tuli lauantaina Teneriffan onnistuneiden kolmen pisteen heittojen ennätysmies, kun hän auttoi joukkueensa kauden avausvoittoon. Ranskassa Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo juhlivat derby-pelin voittoa.

8.10.2023 14:00 Susijengi

Edon Maxhunin ura jatkuu Ranskan liigassa

Susijengin avainmiehistöön lukeutuva pelinrakentaja ja Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 25, on solminut syyskauden kattavan sopimuksen Ranskan liigaa pelaavan Le Portelin kanssa. Maxhunin sopimus sisältää molemminpuolisen option kevätkaudesta 2024.

7.10.2023 08:43 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan LEB Oro alkoi suomalaiskohtaamisella

Espanjassa saatiin LEB Oro käyntiin ja Remu Raitasen ja Alex Murphyn joukkueet pääsivät heti ottamaan mittaa toisistaan. Mikael Jantunen puolestaan loisti EuroCupin avauksessa.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

2.10.2023 10:22 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäellä vahva debyytti Bundesliigassa

Aatu Kivimäki esiintyi vahvasti ensiesiintymisessään Saksan Bundesliigassa ja Anton Mirolybov ja Samuli Nieminen pääsivät heti nostelemaan pokaalia Itävallassa.

30.9.2023 08:50 Suomalaiset ulkomailla

Iisalon ja Jantusen Paris Basketball historialliseen voittoon

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen edustama Paris Basketball otti historiansa suurimman voiton Ranskan ProA:ssa ja jatkaa puhtaalla pelillä. Saksassa ja Sloveniassa puolestaan saatiin sarjakausi korkattua.

24.9.2023 18:53 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset pääsivät tositoimiin Euroopassa

Kilpailukaudet ovat hiljalleen käynnistymässä Euroopassa ja sarjakausi käynnistyi Espanjassa ja Slovakiassa sekä Saksassa pelattiin cupia. Henri Kantonen puolestaan debytoi Liettuan liigassa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

Näytä lisää vastaavia