Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

23.6.2022 18:38 Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

Topias Palmi uhkuu intoa maajoukkuekesää kohtaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi jätti viime kauden jälkeen italialaisseura Cremonan ja viime kauden loppu meni penkin alle koronan jälkitaudin takia. Toivuttuaan Palmi pääsi laittamaan itseään kuntoon kasvattajaseurassaan Pyrinnössä ja esiintyi alkukaudesta kymmenessä Korisliigan ottelussa. Joulukuussa hänelle tuli tarjous Limburg Unitedista ja hän päätti tarttua siihen.

- Minulla oli muutamia yhteydenottoja muilta seuroilta. Oli esimerkiksi Italian kakkossarjaa, mutta sitten tuli tämä Belgia. Kaikki tapahtui todella nopeasti, kun ensin agentti ilmoittaa, että on tällaista kiinnostusta ja sen jälkeen valmentaja soitti. Sen jälkeen he sanoivat, että katsovat lopulta viimeiseksi jääneen pelini Pyrinnössä Nokiaa vastaan. He halusivat nähdä minut pelaamassa ja sellaisessa tilanteessa, että tämä on se peli mitä he katsovat tarkalla silmällä. Ilmeisesti he tykkäsivät, sillä siitä kesti alle 24 tuntia, kun minulla oli jo nimet sopimuspaperissa, Palmi kertoo päätymisestään Belgiaan.

- Sitten alettiinkin katselemaan lentoja ja selvittelemään asioita Pyrinnön kanssa. Täytyy antaa isot kiitokset heille kuinka helppo ja pehmeä lähtö oli. Totta kai meillä oli sopimuksessa pykälät, jotka antoivat minun lähteä, mutta silti haluan kiittää heitä. Ensiksi he halusivat minut sinne syksyllä puolikuntoisena ja auttoivat minut sellaiseen kuntoon ja pelivireeseen, että Belgiaan lähtö mahdollistui. Erittäin iso kiitos siihen suuntaan, että antoivat minun lähteä ilman minkäänlaisia ongelmia ja mailan puristamisia.

Vaikean viime kauden jälkeen Palmi uhkui intoa palatessaan pelikentille.

- Kun olin sen reilut puoli vuotta pelaamatta, niin syksyllä lähdin mukaan pelkällä ilolla ja hirveällä toivolla, että pääsi taas pelaamaan. Vähän samanlaisilla fiiliksillä lähdin myös Belgiaan. Siinä mielessä erittäin hyvät fiilikset, että mitä tässä on vuoden aikana tapahtunut ja mihin on nyt päätynyt. Koripalloilullisesti en kuitenkaan ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen miten Belgiassa pelasin.

Topias Palmin kausi Belgiassa oli vaihteleva. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kausi Belgiassa oli Palmin osalta haasteellinen.

- Tuntui, että itselläni oli paljon hankaluuksia päästä osaksi pelisysteemiä ja sisäistää niitä asioita mitä valmentaja halusi minun tekevän. Se oli se isoin ongelma ja minusta tuntui, etten myöskään saanut valmennukselta niitä protipsejä mitä minun olisi omalla tekemiselläni pitänyt tehdä, jotta olisin pystynyt auttamaan joukkuetta enemmän.

- Minulla kesti monta kuukautta ennen kuin löysin oman latuni ja mitä joukkue minun ylipäänsä haluaa tekevän. Itse oletin tähän asti, että omat erityisosaamiseni ovat olleet hyökkäyspäässä, mutta tässä joukkueessa minun ei haluttu olevan niin täysin hyökkäyspainotteinen pelaaja, vaan enemmän sellainen yleisroolikaveri, Palmi avaa menneen kauden haasteita.

Loppukaudesta Palmi alkoi päästä paremmin peliin mukaan ja tulostakin syntyi. Kokonaisuudessaan hän tilastoi kauden tilastokeskiarvoikseen 7,6 pistettä ja 2,2 levypalloa noin 15 minuutin peliajalla. Myös Limburg United paransi peliään kauden edetessä. Se jäi Belgian ja Hollannin yhteisliigassa alempaan loppusarjaan, mutta pudotuspeleissä selvitti tiensä kolmannelle kierrokselle.

- Mitä pidemmälle kausi meni, niin sitä paremmin meni. Erityisesti tuntui siltä, että pudotuspeleissä pelasin parasta koripalloani tällä kaudella. Löysin sen tavan olla aggressiivinen ja jäi vähän sellainen fiilis, että nyt loppui kausi vähän liian aikaisin. Tuntui, että koris alkoi kulkea ja se oli pitkästä aikaa kivaa. Siinä mielessä jäi vähän harmilliset fiilikset, kun oma pelaaminen tuntui silloin parhaimmalta.

Peliaika vaihteli

Palmin peluutus vaihteli paljon ottelusta toiseen. Loistavaa ottelua saattoi seurata vain muutama minuutti seuraavassa pelissä. Paras esimerkki on, kun maaliskuussa Palmi takoi kauden ennätyspisteikseen 29 pinnaa. Seuraavissa peleissä tuli peliaikaa kuitenkin vain muutama minuutti. Peliajan heittelehtimiselle oli Palmin mukaan selkeä syy.

- Valmentajallamme oli sellainen erittäin erikoinen tapa peluuttaa, että hän peluutti mahdollisimman pitkään pelaajia joilla kulki. Jos kulki koko 40 minuuttia, niin ne kyseiset pelaajat eivät käyneet penkillä lepäämässä lainkaan. Itse aloitin suurimman osan peleistä penkillä, ja jos siinä sattui kakkos- tai kolmospaikan pelaajat pelaamaan hyvin, niin minulle ei periaatteessa annettu mahdollisuutta näyttää ollenkaan. Se oli valmentajamme filosofia, josta en rehellisesti sanottuna pitänyt yhtään. Enkä todellakaan ollut ainoa pelaaja, joka kärsi siitä. Varsinkin penkiltä tulevilta pelaajilta puuttui tasainen peluutus kokonaan. Aina kun lähdimme peliin, niin oli pienoinen mysteeri millaisia minuutteja tulee pelaamaan.

- Siinä oli sellainenkin asia koko ajan takaraivossa, että jos nyt pääsee kentälle, niin pakko onnistua ja näyttää heti vaihdon alkuun, että nyt kulkee ja toivottavasti valmentaja pitää minua kentällä. Jos siihen tulee muutama epäonnistuminen alle, niin hyvin nopeasti kentälle vaihdettiin takaisin se toinen pelaaja, johon valmentaja luotti enemmän, Palmi hämmästeli.

EM-kilpailut jo pitkään mielessä

Vaikean seurajoukkuekauden jälkeen Palmi on liittynyt mukaan Susijengin harjoituksiin. Hän kävi jo treenaamassa open gym –tapahtumissa ja on mukana, kun joukkue on aloittanut valmistautumisen kohti tulevia MM-karsintoja ja EM-kilpailuja.

- Kyllä huomaa, että kaikilla on hirveä hinku taistella siitä kesän lopun EM-kisapaikasta ja näistä karsintajoukkuepaikoista. Haippi on päällä, ja varsinkin tuollaisen vähän vaikean Belgia-keikan jälkeen, tuntui tosi hyvältä päästä taas tutun ja turvallisen Susijengin pariin. Innolla odotan, kun maaottelut alkavat.

Kauaa ei Palmin enää tarvitse odottaa, sillä pallo lentää ensimmäisen kerran ilmaan viikon kuluttua 30.6., kun Susijengi isännöi MM-karsintaottelussa Ruotsia. MM-karsintojen lisäksi Susijengillä on edessään turnauksen Tampereella ja Liettuassa sekä syyskuussa häämöttävät EM-kilpailut.

- Onhan tämä ihan poikkeuksellisen hieno kesä, joka kruunautuu EM-kisoihin. Oma maajoukkueura on kaikki nämä vuodet mitä tässä olen ollut mukana, jollain tavalla keskittynyt siihen, että kaikki tämä johtaa ja loppuu noihin EM-kisoihin. Enkä tällä todellakaan tarkoita sitä, että lopettaisin näihin EM-kisoihin maajoukkueurani, vaan nämä ovat isoin yksittäinen tähtäin mikä minun maajoukkueurallani on ollut. Nyt tehdään koko kesä pirusti hommia, että pääsee sitten edustamaan Suomea, Palmi toteaa.

Topias Palmin tilastot Belgian ja Hollannin yhteisliigassa

Henkilöt

 
23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

Näytä lisää vastaavia