Sami Toiviainen: ”Kauhajoki herättää suuria tunteita Salossa”

1.5.2022 10:15 Hallitseva Suomen mestari lähtee monissa papereissa finaalisarjaan hienoisena altavastaajana, mutta se sopii paremmin kuin hyvin salolaisjoukkueelle, joka runkosarjassa aiheutti Kauhajoella harmaita hiuksia.

Sami Toiviainen johdattaa Vilppaan toiseen peräkkäiseen finaalisarjaan. Kuva: Ville Vuorinen

Salossa Kauhajoki finaalivastustajana herättää tunteita. Joukkueet kohtaavat nyt kolmannen kerran finaaleissa edellisen neljän kauden aikana, kun Suomen mestaruuksia on kentällä ratkaistu. Kaksi ensimmäistä mestaruutta meni Kauhajoelle, mutta viime kaudella Vilpas otti omansa ja marssi seurahistorian ensimmäiseen mestaruuteen.

Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen myöntää, että päivät ennen finaaleja ovat olleet kiireellisiä, mutta tavallaan aika on silti kulunut hitaasti. Mielessä on jo ensimmäinen finaali ja siitä vauhdilla käyntiin lähtevä finaalisarja.

- Koko kautta peilaten olemme haastaja tässä finaalisarjassa. Molemmat joukkueet ovat kauden aikana osoittaneet, että pystyvät puolustamaan ja hyökkäämään korkealla tasolla, Toiviainen sanoo.

- Nyt näyttää siltä, että molemmat joukkueet pääsevät finaalisarjaan suhteellisen terveenä. Se ei ole viime vuosina ollut itsestäänselvyys. Tulossa on fyysinen ja tiukka finaalisarja.

Viime kaudella Toiviainen johdatti Vilppaan mestariksi juuri Kauhajokea vastaan. Toiviainen myöntää, että lopputulos on miltei ainoa asia, mitä tuosta ottelusarjasta kannattaa muistella. Kauhajoki on erilainen joukkue kuin viime kaudella, jolla on eri pelaajat ja jotka pelaavat muutenkin erilaista koripalloa. Suurin yhtäläisyys on oranssi pelipaita.

Kauden keskinäiset ovat menneet Vilppaalle 3–1, joten salolaiset ovat aiheuttaneet melkein puolet kauhajokisten kauden kaikista tappioista.

- Keskinäisissä olemme löytäneet ne jutut, jotka ovat toimineet. On mielenkiintoista nähdä, miten Kauhajoki taktisesti lähtee ottelusarjaan: miten he puolustavat esimerkiksi sisällä Jeremiah Woodia tai palloskriinitilanteita.

- Woodin merkitys on joukkueemme muille amerikkalaispelaajille todella suuri. Hän on johtanut joukkoa kokemuksellaan koko kauden. Hän tasan tarkkaan tietää, mitä finaalisarjalta kannattaa odottaa.

Kauhajoki eteni Vilppaan tapaan välieristä finaaleihin viidessä ottelussa. Toiviainen tiedostaa ne hetket, jossa tuleva finaalivastustaja on vaarallisimmillaan.

- Heidän puolustuksensa intensiteetti on ikävän korkea meidän kannaltamme. He ovat puolustusmoodissa jo siinä vaiheessa, kun heidän heittonsa lähtee. He menevät koko viisikolla hyökkäyslevyyn ja alkavat puolustamaan siitä. Tuossa kahden sekunnin aikaikkunassa he ovat todella hyviä ja meidän pitää olla valmis siihen, Toiviainen kertoo.

Ennakkoon finaalisarja on yksi mielenkiintoisimmista hetkeen: on yhteistä finaalihistoriaa paljon viime vuosilta, on tunnetta niin kentällä kuin katsomossa sekä huimat omien joukkueiden takana seisovat kannattajat, jotka eivät pelkää kuluttaa istumalihaksiaan Kantatie 44:n asfaltilla.

- Näemme finaalisarjassa kaksi laadukasta ja hyvin valmennettua joukkuetta, joista löytyy kokeneita kotimaisia pelaajia sekä tulevaisuuden tähtipelaajia yhdistettynä laadukkaisiin vahvistuksiin. Tästä tulee upea sarja.

- Kauhajoki vastustajana herättää suuria tunteita Salossa. Ei Kauhajokea kauheasti rakasteta Salossa, vaikka kunnioitetaankin. On upeaa, että meteli tulee varmasti molemmissa halleissa olemaan hurja, kun finaalit saadaan pelata täysille halleille.

Finaalisarja käynnistyy 2.5. Kauhajoen kotikentällä. Kauhajoen kotiotteluiden ennakkoliput ovat myynnissä täällä ja Vilppaan kotiotteluiden liput puolestaan löytyvät täältä. Jim näyttää ensimmäisen finaalin 2.5. vapaasti omalla kanavallaan.

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia