Kuukauden vahvin, Zena Edosomwan: ”Korisliigan taso yllätti minut”

21.12.2022 08:50 Marraskuun 2022 vahvin pelaaja, Harvardin kasvatti Zena Edosomwan, arvostaa suomalaisen Korisliigan taktista pelitapaa mutta yllättyi siitä, kuinka fyysistä peli samalla on.

Kun Zena Edosomwan saapui tänä syksynä Helsinkiin ja liittyi Seagullsin riveihin, hänellä ei ollut kovin kattavaa käsitystä, mitä oli edessä. 29-vuotias kalifornialaissentteri oli pelannut sitä ennen kaikki uransa pelit Pohjois-Amerikassa, joten eurooppalainen koripallo oli tuntematon maaperä.

– Pelin fyysisyys oli jotain, mitä en alkuunkaan odottanut. Pelaajat pelaavat kovaa mutta kuitenkin samalla älykästä ja taktista koripalloa. Se on vaatinut minulta uudenlaista kärsivällisyyden tasoa, kun olen yrittänyt sopeutua pelitapaan ja ymmärtää kaikkia sen lainalaisuuksia.

Melko hyvin oppiminen on kuitenkin tuottanut tulosta. Hänet valittiin juuri marraskuulta 2022 Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi. Siihen oikeuttivat niin joukkueen voittoputki kuin pelaajakohtaiset tilastotkin: 13 pistettä, 12,7 levypalloa ja 2,3 torjuntaa ottelua kohden.

Edosomwan toteaa, että mikään ei silti tule vieläkään helpolla. Korisliigassa on todella vaikea voittaa otteluita, ja se näkyi kauden alussa myös Seagullsin kärsimissä tappioissa.

– Tasoero parhaiden ja huonoimpien välillä on erittäin häilyvä, joten kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Tässä sarjassa kohtaa paljon pelaajia, joilla on todella vakuuttavat ansioluettelot.

Edosomwan on syntyjään Los Angelesista, jossa hän kasvoi nigerialaisten maahanmuuttajien lapsena. Elämä oli kaukana yltäkylläisyydestä, joten kasvuympäristö vaikutti häneen ja hänen päämääriinsä elämässä huomattavasti.

– Vanhempani olivat kasvatuksessaan tiukkoja ja työskentelivät itse todella kovasti. He opettivat minutkin sellaiseen ajatusmalliin, että mitä ikinä teetkin, niin siinä on tehtävä kaikkensa, vaikka lopputulokset olisivat minkälaiset. Koskaan ei saa olla laiska, vaan itseään on haastettava olemaan paras mahdollinen versio itsestään.

Edosomwan on siirtänyt tämän mentaliteetin käyttöönsä myös koripallokentälle ja keskittyy aina pistämään peliin korkeimman mahdollisen vaivannäön tason. Ja se myös näkyy. Monet sentterin lahjat ilmenevät nimenomaan niin sanotussa likaisessa työssä: hän puolustaa ja tavoittelee aina energisesti irtopalloja.

– Olen oppinut nauttimaan sellaisesta pelaamisesta, koska se on se, mitä minulta odotetaan, jotta joukkue voi voittaa.

Ennen Suomeen siirtymistään Edosomwan pelasi yliopistokoripalloa Harvardissa ja ammattilaisena kahdessa kanadalaisseurassa. High school -tasolta Harvardiin siirtyessään hänet arvioitiin yhdeksi sadasta lupaavimmasta tulokkaasta Yhdysvalloissa. Siitä huolimatta hän kokee, että ei ollut lähellekään valmis pelaaja vielä tuossa iässä.

– Joka ikinen kerta, kun nousee sarjatasolta toiselle, pelaajat ympärillä muuttuvat isommiksi, vahvemmiksi, nopeammiksi ja urheilullisemmiksi. Silloin jouduin ensimmäisen kerran opettelemaan itselleni roolin, joka on oma vahvuuteni, ja se oli kriittisessä roolissa sen kannalta, mihin asti olen päässyt nyt.

Mutta tästäkin on päästävä eteenpäin. Se on selvää. Edosomwan toteaa, että mestaruutta tavoitellakseen Seagullsin on nyt keskityttävä kehittymään myös niissä asioissa, jotka ovat jo hallussa.

– Pitkän kauden aikana tulee aina nousuja ja laskuja. Ennen jokaista yksittäistä peliä on varmistettavaa, että joukkue pelaa korkeimmalla mahdollisella tasollaan. Se tarkoittaa, että on otettava päivä kerrallaan ja keskittyvä työntekoon.

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia