Korisliiga Tough Calls 2021–22 #2: Epäurheilijamaisia virheitä ja videotarkistuksia

24.11.2021 12:32 Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Tough Call 1 - Kuljettavan pelaajan tekemä virhe

A13 kuljettaa palloa etukentälle B4:n puolustaessa. Kun puolustaja yrittää tavoittaa palloa oikealla kädellään, vie hyökkäävä pelaaja oman kätensä puolustajan käden alle ja heilauttamalla sen pois estää tätä yrittämästä puolustaa pallollista pelaajaa. Kyseessä on hyökkäävän pelaajan sääntöjen vastainen käsien käyttö, josta erotuomari tuomitsee hyökkäävän joukkueen virheen.

Selite
Koripallon Pelisäännöt 33.11

Vastustajan koskettaminen käsin tai käsivarsin.
Kyseessä on pallollisen hyökkääjän virhe, jos hän:

  • koukkaa tai kietaisee käsivartensa tai kyynärpäänsä puolustajan ympäri hyötymistarkoituksessa
  • työntää puolustajaa pois tarkoituksena estää tätä pelaamasta tai yrittämästä pelata palloa tai saada enemmän tilaa itselleen
  • kuljettaessaan palloa käyttää ojennettua kyynärvartta tai kättä estämään vastustajaa pääsemästä käsiksi palloon.

Tough Call 2 – Kaksi epäurheilijamaista virhettä ja videotarkistus

Ottelun loppuhetkillä A-joukkue tekee korin ja pelikellossa on aikaa 1,5 sekuntia. Kun pallo on B-joukkueella vielä päätyrajan takana sisäänheittäjällä, aiheuttaa puolustaja A8 kontaktin tarttumalla oikealla kädellään hyökkääjän B14:n käsivarresta kiinni, josta tuomitaan välittömästi epäurheilijamainen virhe.

Samassa tilanteessa B14 reagoi A8:n aiheuttamaan kontaktiin ja nostaa vasemman kätensä aiheuttaen kädellään osuman A8:n pään alueelle.

Tilanteessa erotuomarit tarkastavat videolta, täyttyvätkö kaikki epäurheilijamaisen virheen kriteerit A8:n aiheuttaman kontaktin osalta. Samalla kansallisen tulkinnan mukaisesti erotuomarit tarkastavat, täyttääkö B14:n käden osuminen A8:n pään alueelle epäurheilijamaisen virheen kriteerit. Tilanteessa erotuomarit tulkitsevat, ettei B14:n käden aiheuttama osuma täyttänyt epäurheilijamaisen virheen kriteereitä, mikä on väärä tulkinta. B14:n käden osuma A8:n pään alueelle on kohtuuttoman kova kontakti, ja se olisi pitänyt tuomita epäurheilijamaiseksi virheeksi. 

Tilanteesta olisi siis pitänyt tuomita epäurheilijamainen virhe sekä A8:lle että B14:lle, jolloin kahden epäurheilijamaisen virheen rangaistukset olisivat kumonneet toisensa. Peliä olisi pitänyt jatkaa B-joukkueen pallonhallinnalla, sillä B-joukkueella oli pallo hallussaan sisäänheittoa varten sillä hetkellä, kun ensimmäinen sääntöjenvastainen kontakti syntyi. 

Selite

Koripallon pelisäännöt 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe

Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:

  • puolustaja aiheuttaa kosketuksen pelikentällä olevaan hyökkääjään, kun pelikellossa on 2:00 minuuttia tai vähemmän aikaa neljännellä neljänneksellä tai jatkoajalla, ja pallo on kentän ulkopuolella sisäänheittoa varten ja yhä erotuomarin käsissä tai sisäänheittäjän käytettävissä.

Kansalliset tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin

Toteamus: Videotarkistusta voidaan milloin tahansa pelin kuluessa käyttää mm. seuraavissa tilanteissa (sääntökohta 46.12):

  • kun on tuomittu henkilökohtainen, epäurheilijamainen tai pelistä erottava virhe, vastasiko tuomio sääntöjen määrittämiä kriteerejä, vai täytyykö tuomiota koventaa tai lieventää tai muuttaa se tekniseksi virheeksi

Esimerkki
On tuomittu henkilökohtainen, epäurheilijamainen tai pelistä erottava virhe, ja välittömästi ennen tätä virhettä tai sen jälkeen syntyy tilanne, jossa erotuomarien näkemyksen mukaan saattaa olla tehty yksi tai useampi epäurheilijamainen, tekninen tai pelistä erottava virhe (esim. tönimistä tai tahallista vastustajan ärsyttämistä).

Tulkinta
Jos erotuomarit tarkistavat videolta, täytyykö tuomiota koventaa tai lieventää tai muuttaa se tekniseksi virheeksi, he voivat samalla tarkistaa, tapahtuiko tilanteen yhteydessä muita epäurheilijamaisia, teknisiä tai pelistä erottavia virheitä.

Koripallon pelisäännöt 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe

Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:

  • aiheutetaan kohtuuttoman kova kontakti yritettäessä pelata palloa tai pelaajaa

Tough Call 3 – Virhe heittotilanteessa

A14 saa riiston omassa puolustuspäässä ja lähtee kuljettamaan vauhdikkaasti vastustajan korille. Kun pelaaja on aloittanut lay-upin, puolustaja B3 yrittää osua palloon takaa päin aiheuttaen samalla sääntöjen vastaisen kontaktin. Koska A14 on aloittanut lay-upin, ja heittotilanteessa eivät suunnavaihtopelin (transition) epäurheilijamaisen virheen kriteerit ole enää voimassa, eikä kyseessä ole kohtuuttoman kova kontakti, tuomitsee erotuomari tilanteesta normaalin kosketusvirheen, mikä on oikein.

Selite
Koripallon pelisäännöt 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe
Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:

  • puolustaja aiheuttaa tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäävän joukkueen etenemisen suunnanvaihtopelissä. Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä.


Tough Call 4 – Virheen näytteleminen

B40 kuljettaa pallon etukentälle ja ottaa kolmen pisteen heiton. Puolustaja A13 hyppää torjuakseen heiton pysyen omassa sylinterissään eikä aiheuta kontaktia heittäjään. Heittotilanteen loppuvaiheessa heittäjä tekee liioitellun liikkeen antaakseen vaikutelman tulleensa rikotuksi. Tilanteessa erotuomari näyttää välittömästi virheen näyttelemisen merkin ja kommunikoi annetun varoituksen seuraavan pelikatkon aikana virheen näytelleelle pelaajalle, joukkueen valmentajalle ja erotuomarikollegoilleen. Tästä eteenpäin varoitus koskee koko joukkuetta ja tilanteen toistuessa tuomitaan tekninen virhe.

Selite
Koripallon pelisäännöt 33.16 Virheen näytteleminen

Virheen näytteleminen/feikkaaminen (fake a foul) on pelaajan teko, jossa hän yrittää saada epäreilua etua teeskentelemällä, että häntä olisi rikottu, tai käyttämällä teatraalisia liioiteltuja eleitä saadakseen aikaan vaikutelman, että häntä olisi rikottu.


Tough Call 5 – Epäurheilimainen virhe suunnanvaihtopelissä

A4 saa levypallon ja lähtee kuljettamaan nopeasti kohti vastustajan koria. Puolustaja B0 pysäyttää pallollisen pelaajan etenemisen aiheuttaen kontakti sivusta. Erotuomari tuomitsee tilanteesta virheen ja keskusteltuaan toisen erotuomarin kanssa muuttaa tuomion epäurheilijamaiseksi virheeksi, joka vielä videotarkistuksella vahvistetaan.

Selite
Koripallon pelisäännöt 37.1.1
Epäurheilijamainen virhe
Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:
• puolustaja aiheuttaa tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäävän joukkueen etenemisen suunnanvaihtopelissä. Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä.

Koripallon pelisäännöt F.3.3
Videotarkistus on järjestelmä, jossa erotuomarit voivat tarkastella sääntöjen mukaisesti määriteltyjä pelitilanteita. He voivat muuttaa alkuperäisen päätöksen vain, jos on saatavilla selvä visuaalinen todiste.

 
2.12.2022 21:04 Korisliiga

Honka vahvisti johtoaan Korihaihin nähden keskinäisellä voitolla

Tapiolan Hongan ja Korihaiden kohtaaminen Espoossa päättyi kotijoukkueen 80–73-voittoon.

2.12.2022 15:00 Korisliiga

Korisliigojen kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan sekä naisten Korisliigan kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia.

30.11.2022 23:32 Korisliiga

Illan molemmat kamppailut ratkaistiin voittoheitolla – voittajina Pyrintö ja Kouvot

Miesten Korisliiga-illan voittajia tänään olivat Tampereen Pyrintö ja Kouvot, joista kumpikin varmisti pisteet nimiinsä vasta loppusummerin soidessa.

30.11.2022 23:27 FIBA Europe Cup

Kauhajoki raivasi tiensä FIBA Europe Cupin jatkopeleihin hienolla vierasvoitolla

Kauhajoki kohtasi keskiviikkona alkulohkon päätösottelussa portugalilaisen Sporting CP:n. Kaksijakoinen ottelu kääntyi Kauhajoen voittoon vahvan toisen puoliajan turvin lukemin 84–93 (45–34). Voitto varmisti samalla kauhajokisten lohkovoiton.

29.11.2022 20:33 Korisliiga

Seagulls jätti kolmannella jaksolla Nokian takapeiliin ja rynnisti voittoon

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian välinen kohtaaminen päättyi 94–73.

29.11.2022 19:39 Korisliiga

Jyri Lehtonen jatkaa Kouvoissa kauden jälkeenkin

Korisliigan kokenein aktiivinen päävalmentaja Jyri Lehtonen jatkaa työtään Kouvojen peräsimessä myös ensi kaudella.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

27.11.2022 21:06 Pääjuttu

Hongalle kolmas voitto – "Onnistuimme aloittamaan paremmalla energialla"

Tapiolan Honka haki vierasvoiton Lahdesta miesten Korisliigassa.

26.11.2022 22:28 Korisliiga

Kauhajoelle voitto kärkikamppailussa – myös KTP vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui viidellä ottelulla. Voittoihin illan peleissä ylsivät Kauhajoki, Seagulls, Pyrintö, BC Nokia ja KTP.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

23.11.2022 21:53 Pääjuttu

Jatkoa kolmelle voittoputkelle – juhlijoina Vilpas, Kobrat ja Seagulls

Miesten Korisliigassa voiton veivät tänään Salon Vilpas, Kobrat ja Helsinki Seagulls.

22.11.2022 20:42 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa – Kataja hätyyttelee sarjakärkeä

Miesten Korisliigassa sarjapisteet ottivat tänään KTP-Basket ja Kataja Basket.

19.11.2022 20:13 Korisliiga

Hannes Pöllä palasi kentälle ja laittoi tuulemaan – suomalaissenttereillä onnistunut ilta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin neljän ottelun edestä jännitystä. Voittajina maaliin tulivat Kouvot, Kauhajoki, Salon Vilpas ja BC Nokia.

18.11.2022 21:22 Korisliiga

Lassi Nikkarisella tehokas ilta Seagullsin voitossa – Kobrat jatkaa yhä sarjakärkenä

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua, joista voittajiksi selvisivät Helsinki Seagulls ja Kobrat.

16.11.2022 20:51 Korisliiga

Korisliiga palasi tauolta: Katajan Turnerille tuplatupla heti liigadebyytissä

Miesten Korisliigassa juhlivat tänään Kataja Basket ja sarjakärkeä hätyyttelevä Kauhajoki.

6.11.2022 19:43 Korisliiga

Severi Kaukiaisen johtamat hyökkäykset veivät Kauhajoen yli 30 pisteen voittoon

Kauhajoki kaatoi kotonaan Korihait luvuin 80–48. Severi Kaukiainen merkkautti tuplatuplan.

5.11.2022 20:25 Korisliiga

Kobrat vahvisti sarjajohtoaan – Kataja kunnioitti Leon Huffia seremonialla ja voitolla

Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat sarjakärki Kobrat ja viidettä sijaa pitävä Kataja. Joensuussa nautittiin lisäksi paidannostoseremoniasta.

4.11.2022 20:43 Korisliiga

Seagulls ja Kauhajoki jatkavat nousukiitoa – Vilppaalle vihdoin toinen peräkkäinen

Miesten Korisliigassa nähtiin voitot Helsinki Seagullsilta, Kauhajoelta ja Salon Vilppaalta.

3.11.2022 14:48 Korisliiga

Korisliiga-kauden ensimmäinen kuukauden pelaaja on Deshon Taylor

Kouvojen takamies Deshon Taylor on valittu lokakuun 2022 pelaajaksi. Toista kauttaan Suomessa pelaavalle Taylorille kunniamaininta on ensimmäinen.

2.11.2022 21:30 FIBA Europe Cup

Kauhajoen voittokulku jatkuu eurokentillä, Daniel Dolencin käsi jatkaa kuumana

Susijengin marraskuun MM-karsintaryhmään valittu Daniel Dolenc johdatti Kauhajoen neljänteen voittoon FIBA Europe Cupissa 22 pisteellään, kun joukkue voitti unkarilaisen Egis Körmendin vieraskentällä 89-90 (44–45).

Näytä lisää vastaavia