Korisliiga Tough Calls 2021–22 #2: Epäurheilijamaisia virheitä ja videotarkistuksia

24.11.2021 12:32 Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Tough Call 1 - Kuljettavan pelaajan tekemä virhe

A13 kuljettaa palloa etukentälle B4:n puolustaessa. Kun puolustaja yrittää tavoittaa palloa oikealla kädellään, vie hyökkäävä pelaaja oman kätensä puolustajan käden alle ja heilauttamalla sen pois estää tätä yrittämästä puolustaa pallollista pelaajaa. Kyseessä on hyökkäävän pelaajan sääntöjen vastainen käsien käyttö, josta erotuomari tuomitsee hyökkäävän joukkueen virheen.

Selite
Koripallon Pelisäännöt 33.11

Vastustajan koskettaminen käsin tai käsivarsin.
Kyseessä on pallollisen hyökkääjän virhe, jos hän:

  • koukkaa tai kietaisee käsivartensa tai kyynärpäänsä puolustajan ympäri hyötymistarkoituksessa
  • työntää puolustajaa pois tarkoituksena estää tätä pelaamasta tai yrittämästä pelata palloa tai saada enemmän tilaa itselleen
  • kuljettaessaan palloa käyttää ojennettua kyynärvartta tai kättä estämään vastustajaa pääsemästä käsiksi palloon.

Tough Call 2 – Kaksi epäurheilijamaista virhettä ja videotarkistus

Ottelun loppuhetkillä A-joukkue tekee korin ja pelikellossa on aikaa 1,5 sekuntia. Kun pallo on B-joukkueella vielä päätyrajan takana sisäänheittäjällä, aiheuttaa puolustaja A8 kontaktin tarttumalla oikealla kädellään hyökkääjän B14:n käsivarresta kiinni, josta tuomitaan välittömästi epäurheilijamainen virhe.

Samassa tilanteessa B14 reagoi A8:n aiheuttamaan kontaktiin ja nostaa vasemman kätensä aiheuttaen kädellään osuman A8:n pään alueelle.

Tilanteessa erotuomarit tarkastavat videolta, täyttyvätkö kaikki epäurheilijamaisen virheen kriteerit A8:n aiheuttaman kontaktin osalta. Samalla kansallisen tulkinnan mukaisesti erotuomarit tarkastavat, täyttääkö B14:n käden osuminen A8:n pään alueelle epäurheilijamaisen virheen kriteerit. Tilanteessa erotuomarit tulkitsevat, ettei B14:n käden aiheuttama osuma täyttänyt epäurheilijamaisen virheen kriteereitä, mikä on väärä tulkinta. B14:n käden osuma A8:n pään alueelle on kohtuuttoman kova kontakti, ja se olisi pitänyt tuomita epäurheilijamaiseksi virheeksi. 

Tilanteesta olisi siis pitänyt tuomita epäurheilijamainen virhe sekä A8:lle että B14:lle, jolloin kahden epäurheilijamaisen virheen rangaistukset olisivat kumonneet toisensa. Peliä olisi pitänyt jatkaa B-joukkueen pallonhallinnalla, sillä B-joukkueella oli pallo hallussaan sisäänheittoa varten sillä hetkellä, kun ensimmäinen sääntöjenvastainen kontakti syntyi. 

Selite

Koripallon pelisäännöt 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe

Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:

  • puolustaja aiheuttaa kosketuksen pelikentällä olevaan hyökkääjään, kun pelikellossa on 2:00 minuuttia tai vähemmän aikaa neljännellä neljänneksellä tai jatkoajalla, ja pallo on kentän ulkopuolella sisäänheittoa varten ja yhä erotuomarin käsissä tai sisäänheittäjän käytettävissä.

Kansalliset tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin

Toteamus: Videotarkistusta voidaan milloin tahansa pelin kuluessa käyttää mm. seuraavissa tilanteissa (sääntökohta 46.12):

  • kun on tuomittu henkilökohtainen, epäurheilijamainen tai pelistä erottava virhe, vastasiko tuomio sääntöjen määrittämiä kriteerejä, vai täytyykö tuomiota koventaa tai lieventää tai muuttaa se tekniseksi virheeksi

Esimerkki
On tuomittu henkilökohtainen, epäurheilijamainen tai pelistä erottava virhe, ja välittömästi ennen tätä virhettä tai sen jälkeen syntyy tilanne, jossa erotuomarien näkemyksen mukaan saattaa olla tehty yksi tai useampi epäurheilijamainen, tekninen tai pelistä erottava virhe (esim. tönimistä tai tahallista vastustajan ärsyttämistä).

Tulkinta
Jos erotuomarit tarkistavat videolta, täytyykö tuomiota koventaa tai lieventää tai muuttaa se tekniseksi virheeksi, he voivat samalla tarkistaa, tapahtuiko tilanteen yhteydessä muita epäurheilijamaisia, teknisiä tai pelistä erottavia virheitä.

Koripallon pelisäännöt 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe

Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:

  • aiheutetaan kohtuuttoman kova kontakti yritettäessä pelata palloa tai pelaajaa

Tough Call 3 – Virhe heittotilanteessa

A14 saa riiston omassa puolustuspäässä ja lähtee kuljettamaan vauhdikkaasti vastustajan korille. Kun pelaaja on aloittanut lay-upin, puolustaja B3 yrittää osua palloon takaa päin aiheuttaen samalla sääntöjen vastaisen kontaktin. Koska A14 on aloittanut lay-upin, ja heittotilanteessa eivät suunnavaihtopelin (transition) epäurheilijamaisen virheen kriteerit ole enää voimassa, eikä kyseessä ole kohtuuttoman kova kontakti, tuomitsee erotuomari tilanteesta normaalin kosketusvirheen, mikä on oikein.

Selite
Koripallon pelisäännöt 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe
Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:

  • puolustaja aiheuttaa tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäävän joukkueen etenemisen suunnanvaihtopelissä. Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä.


Tough Call 4 – Virheen näytteleminen

B40 kuljettaa pallon etukentälle ja ottaa kolmen pisteen heiton. Puolustaja A13 hyppää torjuakseen heiton pysyen omassa sylinterissään eikä aiheuta kontaktia heittäjään. Heittotilanteen loppuvaiheessa heittäjä tekee liioitellun liikkeen antaakseen vaikutelman tulleensa rikotuksi. Tilanteessa erotuomari näyttää välittömästi virheen näyttelemisen merkin ja kommunikoi annetun varoituksen seuraavan pelikatkon aikana virheen näytelleelle pelaajalle, joukkueen valmentajalle ja erotuomarikollegoilleen. Tästä eteenpäin varoitus koskee koko joukkuetta ja tilanteen toistuessa tuomitaan tekninen virhe.

Selite
Koripallon pelisäännöt 33.16 Virheen näytteleminen

Virheen näytteleminen/feikkaaminen (fake a foul) on pelaajan teko, jossa hän yrittää saada epäreilua etua teeskentelemällä, että häntä olisi rikottu, tai käyttämällä teatraalisia liioiteltuja eleitä saadakseen aikaan vaikutelman, että häntä olisi rikottu.


Tough Call 5 – Epäurheilimainen virhe suunnanvaihtopelissä

A4 saa levypallon ja lähtee kuljettamaan nopeasti kohti vastustajan koria. Puolustaja B0 pysäyttää pallollisen pelaajan etenemisen aiheuttaen kontakti sivusta. Erotuomari tuomitsee tilanteesta virheen ja keskusteltuaan toisen erotuomarin kanssa muuttaa tuomion epäurheilijamaiseksi virheeksi, joka vielä videotarkistuksella vahvistetaan.

Selite
Koripallon pelisäännöt 37.1.1
Epäurheilijamainen virhe
Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan:
• puolustaja aiheuttaa tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäävän joukkueen etenemisen suunnanvaihtopelissä. Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä.

Koripallon pelisäännöt F.3.3
Videotarkistus on järjestelmä, jossa erotuomarit voivat tarkastella sääntöjen mukaisesti määriteltyjä pelitilanteita. He voivat muuttaa alkuperäisen päätöksen vain, jos on saatavilla selvä visuaalinen todiste.

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia