Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

17.5.2023 08:13 Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

Timo Heinosen mittava Korisliiga-ura alkoi kaudella 1999-2000 PuHun riveissä. Nyt 975 ottelun ja kymmenen himmeämmän mitalin jälkeen Pantteripatsas on löytänyt tiensä Timin käsivarsille. Kuva: Veera Suihko

Läpi Korisliigan finaalien Antti Kanervo näytteli rauhoittajan roolia tilanteissa, joissa hänen joukkuetoverinsa alkoivat tuuletella ennen aikojaan. Syykin tähän on selvä. Syksyllä 2008 alkaneen miesten pääsarjauransa aikana Äänekosken Huiman kasvatti on edennyt joukkueineen Korisliigan finaaleihin kolme kertaa vain vetääkseen lyhyemmän korren ja päättänyt kautensa pronssimitaleihin viisi kertaa.

Korisliigan kevään 2023 finaalit ratkaisseessa kuudennessa osaottelussa Kanervo uskalsi lopulta puhjeta tuuletuksiin, kun Lassi Nikkarisen kolmen pisteen heitto vei Seagullsin 88-63-johtoon minuutti ja 23 sekuntia ennen loppua.

- Moni aloitti juhlat jo minuuttia, pari aikaisemmin, mutta mä toppuuttelin, että ei vielä, ettei munata tätä hommaa. Kun Lassi pisti kolmosensa sisään, sitten padot aukesivat, eikä voinut enää pidätellä, Kanervo kertasi ottelun loppuhetkien tunnereaktiotaan.

Viimeisen viiden pudotuspelikevään aikana Seagulls päätti neljään kertaan kautensa pronssimitaleihin. Vuoden takaisen pronssin jälkeen organisaatio taustavoimineen lähti rakentamaan päämäärätietoisesti joukkuetta, jonka päätarkoitus oli peitota Karhu Basket seuraavan kevään finaaleissa.

Antti Kanervo pääsi ensimmäistä kertaa juhlimaan Suomen mestaruutta. Kuva: Veera Suihko
Antti Kanervo pääsi ensimmäistä kertaa juhlimaan Suomen mestaruutta. Kuva: Veera Suihko

Vaikka Kanervollakin on liipannut uransa aikana monesti mestaruus läheltä, talven 2022-23 kylmimpinä hetkinä hänestä alkoi tuntua siltä, että Seagulls voisi mennä päätyyn asti.

- Tämä on äärimmäisen hyvin koottu joukkue. Ihan kauden alussa pelimme ei toiminut ollenkaan, mutta keräännyttiin treenisalille ja tehtiin itsestämme vähitellen Korisliigan paras joukkue, hän uhkuu.

- Näissä finaaleissa me oltiin mun mielestäni viidessä pelissä kuudesta parempi joukkue, mutta pakko antaa isot krediitit Karhulle, joka ei suostunut antamaan periksi. Tänään olikin sitten sellainen näytös, ettei jäänyt jossiteltavaa.

Rene Rougeau toi veteraanin sydäntä

Kuudennen finaalin ensimmäisen viisitoistaminuuttisen aikana kentällä oli vain yksi joukkue, kun Seagulls mylläsi johtonsa parhaimmillaan 26 pisteeseen.

Vielä ennen pitkää taukoa Karhu Basket nosti fyysisyystasoaan pykälällä ja alkoi kuroa hiljalleen eroa umpeen. Vielä neljännen jakson puolenvälin tuntumassa kauhajokiset olivat kivunneet kummittelemaan kymmenen pisteen päähän. Urallaan kolme kautta Karhu Basketia edustanut ja viime syksynä Seagullsiin siirtynyt Rene Rougeau kertoi tuntevansa ylpeyttä siitä, miten hänen joukkueensa pystyi lopulta kellistämään hallitsevan mestarin.

- Sanoin finaalisarjan aikana kavereille monta kertaa, että ei väliä, kuinka paljon eroa on taulussa tai kuinka vähän aikaa kellossa on jäljellä, Karhu puree, jos heille antaa tilaisuuden. Tämäkin voitto tuli taistelun kautta ja joukkuetoverini ansaitsevat kaiken tunnustuksen siitä, että he pysyivät päättäväisinä vaikeinakin hetkinä.

Finaalien arvokkaimmaksi valittu Rougeau ja pala korisukkaa. Kuva: Veera Suihko
Finaalien arvokkaimmaksi valittu Rougeau ja pala korisukkaa. Kuva: Veera Suihko

37-vuotias Rougeau voitti mestaruudet Karhu Basketin kanssa vuosina 2017 ja 2018 ja palasi kahden Ranskassa vietetyn kauden jälkeen lakeuksille kaudeksi 2021-22, jolloin Karhu Basket peittosi Seagullsin Korisliigan välierissä ja haki ja kolmannen mestaruuden.

Rougeaun ällistyttävä mestaruusputki jatkui myös Helsingissä.

- Juuri näin tämän pitikin mennä. Aloitin Suomen vuoteni Jussin (Laakso) alaisuudessa Kauhajoella ja kun hän tahtoi minut Helsinkiin viime kesänä, en epäröinyt hetkeäkään. Tämä oli hänen viimeinen kautensa Seagullsin päävalmentajana ja olen onnellinen siitä, että sain auttaa häntä taas yhteen Suomen mestaruuteen.

Stadilaismestarien pelinrakentajat: Rauramo, Klinga ja Nikkarinen

Korisukkaa saatiin leikata edellisen kerran Helsingissä keväällä 1998, kun Kari-Pekka Klingan edustama ToPo haki kolmannen perättäisen mestaruutensa peitottuaan finaaleissa Kouvot.

Klinga oli puolestaan manttelinperijä Anssi Rauramolle, joka johdatti ToPon mestaruuksiin 1970- ja 80-luvuilla.

Tässä kontekstissa on vain osuvaa, että helsinkiläisen mestaruusjoukkueen kotimaiseksi tehokärjeksi kohosi helsinkiläislähtöinen ToPon kasvatti Lassi Nikkarinen, joka tyylitteli 16 pistettä, poimi viisi levypalloa ja jakoi seitsemän syöttöä Rauramon ja Klingan katsoessa ottelua paraatipaikoiltaan.

- Kyllähän se lämmittää mieltä, että joukkue uskoi minuun (pelinrakentajana) ja että olin luottamuksen arvoinen. Pitkän kauden vaikeissa hetkissä saattoi toisinaan nousta mieleen epäilyksiä, mutta palkinto on nyt makea, Nikkarinen hymyili.

Lassi Nikkarinen pelasi huiman finaalisarjan ja sai ansaitun palkinnon. Kuva: Veera Suihko
Lassi Nikkarinen pelasi huiman finaalisarjan ja sai ansaitun palkinnon. Kuva: Veera Suihko

- Erityisen paljon lämmittää se, että Karhulla oli koossa kaikkien aikojen joukkueensa, todella hieno ryhmä, joka pääsi europeleissäkin pitkälle. Heidän kaatamisensa kertoo paljon meistä.

Suomen mestaruus oli Lassi Nikkariselle aikuisissa ensimmäinen ja se tuli hänen toisella Seagulls-kaudellaan. Koripalloperheen kasvattina ja historiansa tuntevan nuorena miehenä hän ymmärsi, mitä mestaruus merkitsi niin joukkueelle kuin helsinkiläiselle koripalloyhteisöllekin.

- Kyllä tähän mestaruuteen toi ekstralatauksen se, että sain olla mukana pelaamassa Timi Heinoselle ja Antti Kanervolle heidän ensimmäisiä kultamitalejaan tietoisena siitä, mitä se heille merkitsee. Tai Rene Rougeaulle mestaruutta sen jälkeen, kun hän siirtyi Kauhajoelta Helsinkiin. Hieno tunne.

Timi Heinosen uralle viimein kruunu

Jos Antti Kanervo on jahdannut Suomen mestaruutta pitkään, vielä pidemmän korren vie ensi marraskuussa 42-vuotispäiviään viettävä Timo Heinonen, joka debytoi Korisliigassa kaudella 1999-2000, jolloin Martti Ahtisaari oli vielä Suomen presidentti ja maan valuutta oli markka.

Kolmen SM-hopean ja seitsemän SM-pronssimitalin jälkeen Pussihukkien kasvatti sai palkintokaappiinsa sen kirkkaimman mitalin.

- Vihdoinkin! ”Timi” tuuletteli ystävien ja lähipiirin ympäröimänä varttitunti ottelun taukoamisen jälkeen.

Peräti 975 pelatun pääsarjaottelun jälkeenkin Heinonen kertoo pelaavansa koripalloa siitä yksinkertaisesta syystä, että laji merkitsee hänelle niin paljon.

Joukkue vei Timi Heinosen ja päävalmentaja Jussi Laakson viileään suihkuun mestaruuden jälkeen. Kuva: Veera Suihko
Joukkue vei Timi Heinosen ja päävalmentaja Jussi Laakson viileään suihkuun mestaruuden jälkeen. Kuva: Veera Suihko

- Koris on kivaa ja tässä vaiheessa jo aika elämäntapa. Olen ollut sikäli onnekas, että olen päässyt pelaamaan tosi hyvien tyyppien kanssa ja tänäkin vuonna olen pysynyt nuorekkaana, kun olen pyörinyt treeneissä noiden 2002-03 syntyneiden kanssa, Heinonen naureskeli viitaten Seagullsin junioriketjun pelaajiin.

- Useimmiten uralla on ollut tosi kivaa, välillä on ollut ihan hirveää, mutta jostain on aina löytynyt se energia jatkaa.

Seagulls aloitti ensi kauden joukkueensa rakentamisen tutusta miehestä, kun Heinonen allekirjoitti maaliskuussa 1+1-vuotisen sopimuksen.

- Nyt ainakin nautitaan rauhassa muutama päivä, Heinonen naurahti kysyttäessä tulevasta kesäharjoittelusta.

 
12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

21.8.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

Millpoint Koripalloliiton ja Korisliigan yhteistyökumppaniksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen mainos- ja liikelahjamaailman syövereissä vaikuttavan Millpointin kanssa. Millpoint tulee avuksi kehittämään Koripalloliiton virallista verkkokauppaa.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

17.7.2023 13:06 Korisliiga

Ilmari Toikkanen siirtyy Tanskaan

Viime kaudella Kouvoja Korisliigassa edustanut Sykki-kasvatti Ilmari Toikkanen, 26, siirtyy Tanskaan. 207-senttisen ja kuusi kautta Korisliigaa tahkonneen Toikkasen uusi seura on Tanskan pääsarjassa pelaava Svendborg Rabbits.

14.7.2023 12:00 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2023-2024 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 25.5.2024. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

5.7.2023 17:57 Mestarien liiga

Kauhajoen Mestarien liigan karsintaturnausjoukkueet arvottu

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaturnausten joukkueet arvottiin torstaina. Karhu Basket Kauhajoki kohtaa puolueettomalla kentällä Turkin Antalyassa 25.9. israelilaisen roni Hay Motors Ness Zionan.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

4.7.2023 09:00 Korisliiga

Tomas Murphy aloittaa ammattilaisuransa Korisliigassa ja liittyy BC Nokian riveihin

BC Nokian Korisliiga-joukkue on tehnyt kaksivuotisen pelaajasopimuksen tänä kesänä Susijengi Risings Starsissa pelanneen Tomas Murphyn, 25, kanssa. 204-senttisen Murphyn sopimuksen toisessa vuodessa on ulkomaanoptio.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

9.6.2023 10:26 Susijengi

Mestaruus toi lisämotivaatiota Lassi Nikkariselle

ToPo Junioreiden kasvatti Lassi Nikkarinen, 26, sai kunnian tuoda Pantteri-patsaan Helsinkiin neljännesvuosisadan tauon jälkeen, kun Helsinki Seagulls peittosi Karhu Basketin Korisliigan finaaleissa. Tuoreen Suomen mestarin aloittava pelinrakentaja ja Korisliigan kotimaisen kaartin kärkinimi tähyää nyt seuraavaa kehityspaikkaa urallaan Susijengi-kesän merkeissä.

4.6.2023 09:59 Korisliiga

Mikael Laihonen siirtyy Puolaan

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen, 29, siirtyy Puolaan. 202-senttisen ja viisi kautta Korisliigaa pelanneen Laihosen uusi työnantaja on Puolan divarin välieriin keväällä yltänyt perinteikäs Rosa Radom.

Näytä lisää vastaavia