Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

17.5.2023 08:13 Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

Timo Heinosen mittava Korisliiga-ura alkoi kaudella 1999-2000 PuHun riveissä. Nyt 975 ottelun ja kymmenen himmeämmän mitalin jälkeen Pantteripatsas on löytänyt tiensä Timin käsivarsille. Kuva: Veera Suihko

Läpi Korisliigan finaalien Antti Kanervo näytteli rauhoittajan roolia tilanteissa, joissa hänen joukkuetoverinsa alkoivat tuuletella ennen aikojaan. Syykin tähän on selvä. Syksyllä 2008 alkaneen miesten pääsarjauransa aikana Äänekosken Huiman kasvatti on edennyt joukkueineen Korisliigan finaaleihin kolme kertaa vain vetääkseen lyhyemmän korren ja päättänyt kautensa pronssimitaleihin viisi kertaa.

Korisliigan kevään 2023 finaalit ratkaisseessa kuudennessa osaottelussa Kanervo uskalsi lopulta puhjeta tuuletuksiin, kun Lassi Nikkarisen kolmen pisteen heitto vei Seagullsin 88-63-johtoon minuutti ja 23 sekuntia ennen loppua.

- Moni aloitti juhlat jo minuuttia, pari aikaisemmin, mutta mä toppuuttelin, että ei vielä, ettei munata tätä hommaa. Kun Lassi pisti kolmosensa sisään, sitten padot aukesivat, eikä voinut enää pidätellä, Kanervo kertasi ottelun loppuhetkien tunnereaktiotaan.

Viimeisen viiden pudotuspelikevään aikana Seagulls päätti neljään kertaan kautensa pronssimitaleihin. Vuoden takaisen pronssin jälkeen organisaatio taustavoimineen lähti rakentamaan päämäärätietoisesti joukkuetta, jonka päätarkoitus oli peitota Karhu Basket seuraavan kevään finaaleissa.

Antti Kanervo pääsi ensimmäistä kertaa juhlimaan Suomen mestaruutta. Kuva: Veera Suihko
Antti Kanervo pääsi ensimmäistä kertaa juhlimaan Suomen mestaruutta. Kuva: Veera Suihko

Vaikka Kanervollakin on liipannut uransa aikana monesti mestaruus läheltä, talven 2022-23 kylmimpinä hetkinä hänestä alkoi tuntua siltä, että Seagulls voisi mennä päätyyn asti.

- Tämä on äärimmäisen hyvin koottu joukkue. Ihan kauden alussa pelimme ei toiminut ollenkaan, mutta keräännyttiin treenisalille ja tehtiin itsestämme vähitellen Korisliigan paras joukkue, hän uhkuu.

- Näissä finaaleissa me oltiin mun mielestäni viidessä pelissä kuudesta parempi joukkue, mutta pakko antaa isot krediitit Karhulle, joka ei suostunut antamaan periksi. Tänään olikin sitten sellainen näytös, ettei jäänyt jossiteltavaa.

Rene Rougeau toi veteraanin sydäntä

Kuudennen finaalin ensimmäisen viisitoistaminuuttisen aikana kentällä oli vain yksi joukkue, kun Seagulls mylläsi johtonsa parhaimmillaan 26 pisteeseen.

Vielä ennen pitkää taukoa Karhu Basket nosti fyysisyystasoaan pykälällä ja alkoi kuroa hiljalleen eroa umpeen. Vielä neljännen jakson puolenvälin tuntumassa kauhajokiset olivat kivunneet kummittelemaan kymmenen pisteen päähän. Urallaan kolme kautta Karhu Basketia edustanut ja viime syksynä Seagullsiin siirtynyt Rene Rougeau kertoi tuntevansa ylpeyttä siitä, miten hänen joukkueensa pystyi lopulta kellistämään hallitsevan mestarin.

- Sanoin finaalisarjan aikana kavereille monta kertaa, että ei väliä, kuinka paljon eroa on taulussa tai kuinka vähän aikaa kellossa on jäljellä, Karhu puree, jos heille antaa tilaisuuden. Tämäkin voitto tuli taistelun kautta ja joukkuetoverini ansaitsevat kaiken tunnustuksen siitä, että he pysyivät päättäväisinä vaikeinakin hetkinä.

Finaalien arvokkaimmaksi valittu Rougeau ja pala korisukkaa. Kuva: Veera Suihko
Finaalien arvokkaimmaksi valittu Rougeau ja pala korisukkaa. Kuva: Veera Suihko

37-vuotias Rougeau voitti mestaruudet Karhu Basketin kanssa vuosina 2017 ja 2018 ja palasi kahden Ranskassa vietetyn kauden jälkeen lakeuksille kaudeksi 2021-22, jolloin Karhu Basket peittosi Seagullsin Korisliigan välierissä ja haki ja kolmannen mestaruuden.

Rougeaun ällistyttävä mestaruusputki jatkui myös Helsingissä.

- Juuri näin tämän pitikin mennä. Aloitin Suomen vuoteni Jussin (Laakso) alaisuudessa Kauhajoella ja kun hän tahtoi minut Helsinkiin viime kesänä, en epäröinyt hetkeäkään. Tämä oli hänen viimeinen kautensa Seagullsin päävalmentajana ja olen onnellinen siitä, että sain auttaa häntä taas yhteen Suomen mestaruuteen.

Stadilaismestarien pelinrakentajat: Rauramo, Klinga ja Nikkarinen

Korisukkaa saatiin leikata edellisen kerran Helsingissä keväällä 1998, kun Kari-Pekka Klingan edustama ToPo haki kolmannen perättäisen mestaruutensa peitottuaan finaaleissa Kouvot.

Klinga oli puolestaan manttelinperijä Anssi Rauramolle, joka johdatti ToPon mestaruuksiin 1970- ja 80-luvuilla.

Tässä kontekstissa on vain osuvaa, että helsinkiläisen mestaruusjoukkueen kotimaiseksi tehokärjeksi kohosi helsinkiläislähtöinen ToPon kasvatti Lassi Nikkarinen, joka tyylitteli 16 pistettä, poimi viisi levypalloa ja jakoi seitsemän syöttöä Rauramon ja Klingan katsoessa ottelua paraatipaikoiltaan.

- Kyllähän se lämmittää mieltä, että joukkue uskoi minuun (pelinrakentajana) ja että olin luottamuksen arvoinen. Pitkän kauden vaikeissa hetkissä saattoi toisinaan nousta mieleen epäilyksiä, mutta palkinto on nyt makea, Nikkarinen hymyili.

Lassi Nikkarinen pelasi huiman finaalisarjan ja sai ansaitun palkinnon. Kuva: Veera Suihko
Lassi Nikkarinen pelasi huiman finaalisarjan ja sai ansaitun palkinnon. Kuva: Veera Suihko

- Erityisen paljon lämmittää se, että Karhulla oli koossa kaikkien aikojen joukkueensa, todella hieno ryhmä, joka pääsi europeleissäkin pitkälle. Heidän kaatamisensa kertoo paljon meistä.

Suomen mestaruus oli Lassi Nikkariselle aikuisissa ensimmäinen ja se tuli hänen toisella Seagulls-kaudellaan. Koripalloperheen kasvattina ja historiansa tuntevan nuorena miehenä hän ymmärsi, mitä mestaruus merkitsi niin joukkueelle kuin helsinkiläiselle koripalloyhteisöllekin.

- Kyllä tähän mestaruuteen toi ekstralatauksen se, että sain olla mukana pelaamassa Timi Heinoselle ja Antti Kanervolle heidän ensimmäisiä kultamitalejaan tietoisena siitä, mitä se heille merkitsee. Tai Rene Rougeaulle mestaruutta sen jälkeen, kun hän siirtyi Kauhajoelta Helsinkiin. Hieno tunne.

Timi Heinosen uralle viimein kruunu

Jos Antti Kanervo on jahdannut Suomen mestaruutta pitkään, vielä pidemmän korren vie ensi marraskuussa 42-vuotispäiviään viettävä Timo Heinonen, joka debytoi Korisliigassa kaudella 1999-2000, jolloin Martti Ahtisaari oli vielä Suomen presidentti ja maan valuutta oli markka.

Kolmen SM-hopean ja seitsemän SM-pronssimitalin jälkeen Pussihukkien kasvatti sai palkintokaappiinsa sen kirkkaimman mitalin.

- Vihdoinkin! ”Timi” tuuletteli ystävien ja lähipiirin ympäröimänä varttitunti ottelun taukoamisen jälkeen.

Peräti 975 pelatun pääsarjaottelun jälkeenkin Heinonen kertoo pelaavansa koripalloa siitä yksinkertaisesta syystä, että laji merkitsee hänelle niin paljon.

Joukkue vei Timi Heinosen ja päävalmentaja Jussi Laakson viileään suihkuun mestaruuden jälkeen. Kuva: Veera Suihko
Joukkue vei Timi Heinosen ja päävalmentaja Jussi Laakson viileään suihkuun mestaruuden jälkeen. Kuva: Veera Suihko

- Koris on kivaa ja tässä vaiheessa jo aika elämäntapa. Olen ollut sikäli onnekas, että olen päässyt pelaamaan tosi hyvien tyyppien kanssa ja tänäkin vuonna olen pysynyt nuorekkaana, kun olen pyörinyt treeneissä noiden 2002-03 syntyneiden kanssa, Heinonen naureskeli viitaten Seagullsin junioriketjun pelaajiin.

- Useimmiten uralla on ollut tosi kivaa, välillä on ollut ihan hirveää, mutta jostain on aina löytynyt se energia jatkaa.

Seagulls aloitti ensi kauden joukkueensa rakentamisen tutusta miehestä, kun Heinonen allekirjoitti maaliskuussa 1+1-vuotisen sopimuksen.

- Nyt ainakin nautitaan rauhassa muutama päivä, Heinonen naurahti kysyttäessä tulevasta kesäharjoittelusta.

 
17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

Näytä lisää vastaavia