Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

21.2.2023 09:56 Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

Edon Maxhuni on kasvanut Susijengin johtavaksi pelinrakentajaksi. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Maxhuni allekirjoitti ammattilaissopimuksen viimeisenä Susijengin pelaajana runsas viikko viime vuoden EM-kisojen päättymisen jälkeen. Saksaan päästyään Maxhuni soitti välittömästi isälleen Besimille ja kertoi, miten kausi tulee etenemään.

- Mä sanoin iskälle, että anna kolme viikkoa, niin mä olen jengin aloitusviisikon pointti. Iskä nauroi, että okei, mä tykkään sun itseluottamuksesta, Maxhuni naurahtaa.

- Toisaalta toi kuvaa mun asennetta. Korisammattilaisuudessa pitää olla kärsivällinen ja jaksaa odottaa omaa aikaansa, mutta kun paikka tulee, silloin on iskettävä. Mä näin, että mulla oli saumat todistaa, että mä kuulun Bundesliigaan. Ihan hyvin se on mennyt.

Suomen kentillä Maxhuni on tunnettu virtuoosimaisena korintekijänä, mutta kansainvälisellä tasolla hän on ollut koko uransa enemmän tai vähemmän tutkan alla. 186-senttisiä takamiehiä on joka maalla omasta takaa, mikä selittää sen, että kahden NCAA:ssa viettämänsä vuoden jälkeen Maxhuni on pelannut vähemmän tunnetuissa eurooppalaisissa sarjoissa, kuten Espanjan EBA-liigassa, Viron ja Latvian yhteisliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteisliigassa.

Omaan itseensä Maxhuni on kuitenkin uskonut koko ajan. Hän aloitti kautensa Bundesliigan Crailsheim Merlinsissä penkiltä, mutta kohosi jo kuukauden jälkeen joukkueensa aloittavaksi takamieheksi ja on kirjannut joukkueelleen 11,5 pistettä ja 3,7 syöttöä ottelua kohden.

- En voisi olla tyytyväisempi tähänastiseen. Otin sen stepin, mikä mun tässä vaiheessa uraa pitikin ottaa, ja nyt tavoitteena on ottaa seuraava steppi.

”Venaa niin mä näytän”

Hyvinkään Pontevan kasvatin arvonnousu alkoi oikeastaan viime kesänä Susijengin paidassa. Jamar Wilson oli lopettanut maajoukkueuransa helmikuun 2022 MM-karsintaotteluihin Sloveniaa vastaan ja Petteri Koponen puolestaan siirtynyt entistä korostetummin pelinrakentajan paikalta heittäväksi takamieheksi.

MM-karsinta- ja EM-kisakesään 2022 lähtiessä Maxhunin nimi ei herättänyt juurikaan huomiota vastustajajoukkueissa, mutta kisojen päätteeksi jopa sittemmin mestaruuden voittaneen Espanjan päävalmentaja Sergio Scariolo mainitsi erikseen, että puolivälieräottelussa hän rakensi joukkueensa puolustussuunnitelman sen varaan, että Lauri Markkanen, Sasu Salin ja Edon Maxhuni saataisiin kuriin.

- Mä pidin sitä haasteena, että vastustajat tuli meitä vastaan kentälle vähän sillä lailla, että kuka tää jätkä on. Mä olen balkanilaisen koripallokulttuurin kasvatti ja balkanilaisessa kulttuurissa jokaisella pelaajalla on ”venaa niin mä näytän”-asenne, Edon selvittää.

EM-kisojen parhaansa Maxhuni säästi Berliinissä pelattuun neljännesvälieräotteluun Kroatia vastaan. Maxhuni oli jo vajaata vuotta aiemmin naulannut ratkaisevan kolmosen MM-karsintojen kotivoitossa Kroatiaa vastaan. Berliinin derbyssä kosovolaistaustainen Maxhuni sivalsi Kroatiaa 16 pisteellä (vapaaheitot 7/7) ja kolmella syötöllä.

- Mä menin koko kisat sillä asenteella, että teen just sitä, mitä Susijengi multa tarvitsee ja näytän samaan aikaan eurooppalaisille jengeille, mihin musta on. Sitä kautta tuli lopulta tarjous Bundesliigasta. Kaikki asiat liittyy yhteen tavalla tai toisella.

Kuluva ammattilaiskausi on opettanut Edonille myös uutta. Edellisessä kahdessa joukkueessaan Maxhuni on ollut voittavan joukkueen ykköspelaaja – ensiksi Viron kevään 2021 hopeajoukkue KK Pärnussa ja viime kaudella Alankomaiden mestari Den Boschissa. Saksan Bundesliigassa Crailsheim Merlins on viimeisiä pudotuspelipaikkoja tavoitteleva alemman keskikastin joukkue, kun taas pelilliset vaatimukset useamman pykälän edellisiä komennuspaikkoja korkeammalla.

- Jokainen peli merkitsee Bundesliigassa niin paljon. Pärnussa tai Den Boschissa peräpään joukkueita vastaan pystyi menemään vähän puolivaloillakin, mutta Bundesliigassa jokainen ilta on taistelu, on vastassa sitten Bayern München tai Bonn tai joku alakastin jengi, Edon hymyilee.

- Tämän kauden ehdoton tavoite on vakiinnuttaa paikka Bundesliigassa ja pelata Merlins vielä pleijareihin asti. Seuraava steppi on johtaa peliä tämän tason liigassa top 6-tason jengissä.

”Oon saanut kuulla saksalaisilta ihan jatkuvasti”

Nyt, kun niin Jamar Wilson kuin Petteri Koponenkin ovat ripustaneet tossunsa naulaan, on Maxhuni yhtäkkiä Susijengin pitkän pelinrakentajajatkumon perinteenjatkaja.

Maaliskuussa 25 vuotta täyttävä Maxhuni on osoittanut viimeisen parivuotisen aikana olevansa valmis kantamaan kasvanutta vastuuta.

- Kun Petsku pelasi Euroliigaa Bayernissa, sain mun ensimmäiset opit Jammulta (Wilson), joka näytti mulle, miten Susijengissä kuuluu tehdä asioita. Petsku on sittemmin opettanut paljon paitsi puheilla, myös teoillaan. Iso rooli on ollut myös Ilari Seppälällä, joka on niin ikään muutamaa vuotta vanhempana kaverina opettanut paljon Susijengin tavasta hyökätä, Maxhuni kiittelee.

- Mulla on ollut tosi hyvät oppi-isät ja mä olen niiden ansiosta useamman kokemuksen rikkaampi ja valmiimpi ottamaan pelinrakentajana avaimet käteen ja auttamaan tätä jengiä.

Susijengi huipentaa puolitoistavuotisen MM-karsintarupeamansa vierasottelulla Israelissa ja ensi maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun joukkue hakee revanssia lohkojohtaja Saksasta.

- Jos mulla on ollut mitä tahansa Susijengi-kamaa päällä, niin oon saanut kuulla marraskuusta asti saksalaisilta ihan jatkuvasti, että ”Saksa muuten voitti teidät”. Nyt ois tarkoitus päästä hiljentämään ne.

Susijengi kohtaa helmikuun MM-karsintaikkunassa Israelin vieraskentällä pe 24.2. klo 14.30 ja Saksan kotikentällään Espoo Metro Areenalla maanantaina 27.2. klo 18.30. Nelonen ja Ruutu-palvelu esittävät ottelut suorana. Saksa-ottelun lipunmyynti on käynnissä täällä.

Henkilöt

 
24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

Näytä lisää vastaavia