Vilpas ja Kataja taistelemaan mestaruudesta

1.5.2017 Korisliigan kausi 2016/17 on mitalikolmikon selvittämistä vaille valmis. Finaaleihin selvittivät likimain kaikilla mittareilla mitattuna liigan kaksi parasta joukkuetta, runkosarjan voittaja Salon Vilpas sekä eurokiireidensä jälkeen todella kovaan kevätkuntoon yltänyt Joensuun Kataja. Paras seitsemästä –finaalisarja pyörähtää käyntiin tiistaina.

Juwan Staten on Vilppaan hyökkäyksen moottori. Käykö kone täysillä kierroksille finaaleissa?

Jarekious Bradley oli Seagulls-sarjassa Katajan kovin pistetykki. Jatkuuko lento Vilpasta vastaan?

Juho Nenonen ja Vilpas ovat herkutelleet kotivoitosta toiseen pudotuspeleissä. Mikäli sama tahti jatkuu, juhlitaan Salossa mestaruutta kevään päätteeksi.

Mitä metkuja Greg Gibson keksii entiselle apuvalmentajalleen, Joonas Iisalolle? Kuvat: Ville Vuorinen

Runkosarjan voittanut Vilpas on tällä kaudella ollut keskimäärin 9,7 pistettä vastustajiaan parempi jokaista sataa pallonhallintaa kohden. Joensuun Kataja, runkosarjassa toiseksi sijoittunut joukkue, on voittanut vastustajansa 11,5 pistettä per 100 pallonhallintaa.

Seuraava joukkue on Kauhajoen Karhu, jonka lukema on +1,3.

On siis myös tilastollisesti täysin perusteltua, että Korisliigan finaalisarjassa todellakin kohtaavat koko sarjan kaksi parasta joukkuetta. Eurokiireiden täyttämän syksyn aikana Katajan suoritustaso vielä vaihteli, mutta kevään korvilla joensuulaiset ovat parantaneet pelaamistaan jatkuvasti. Pudotuspeleissä Kataja on kärsinyt vain kaksi tappiota – yhden puolivälierissä BC Nokialle ja yhden välierissä Helsinki Seagullsille.

Katajan menestyksen salaisuutta ei tarvitse lähteä sen kummemmin selvittämään. Joukkueen materiaali on leveä, kärkiosaaminen Teemu Rannikon johdolla kansainvälistä tasoa ja Kataja on päävalmentaja Greg Gibsonin johdolla muovannut puolustuksensa sellaiseen iskuun, ettei yksikään joukkue odota innolla kauden 2014/15 mestareiden kohtaamista.

Katajan työkalut takakentällä Rannikon (11,1/4,6 syöttöä pudotuspeleissä) takana ovat sarjan kärkipäätä. Räjähtävä taistelija Daniel Mullings (7,0/3,5/2,0 syöttöä) on ehtinyt pelaamaan pudotuspeleissä vasta kaksi ottelua loukkaantumisesta palattuaan, mutta helmikuun kuukauden pelaajaksi valittu mies kykenee ottamaan myös kokonaisia finaaliotteluita haltuunsa.

Mikäli sentteri Kervin Bristol on finaalien alkaessa pelikuntoinen, Katajan pelaava takakentän kolmikko täydentyy kahdella pelaajalla Darryl Bryantin (14,1/2,4 syöttöä), Jarekious Bradleyn (17,5/5,5) ja Rion Brownin (14,8/6,6/3,6 syöttöä) joukosta. Vielä kuukausi takaperin Bradley olisi saattanut olla todennäköinen huilaaja, mutta miehen pussitettua kolmesti 25 pistettä tai enemmän Seagullsia vastaan, on myös puolustuspäässä kunnostautunutta Bradleyta vaikea pitää kokoonpanon ulkopuolella.

Vilppaan vastaus Katajan laadukkaaseen takakentän kollektiiviin on kuitenkin vakuuttava. Sarjan nopeimman pelaajan tittelistä yhdessä Mullingsin kanssa taisteleva takamies Juwan Staten (13,6/4,5 syöttöä) on siirtymähyökkäyksissä vaarallisin pelaaja, jonka Korisliigan parketeilta löytää. Statenin kanssa pointin roolituksen jakaa hienoa kautta pelaava joukkueen kapteeni Michael Pounds (8,8/2,2 syöttöä).

Statenin vahvuuksien ympärille Vilpas on rakentanut menestyksensä pitkin kautta. Sarjan paras puolustusjoukkue Vilpas on antanut vastustajilleen vain 99,3 pistettä per 100 pallonhallintaa, eli on antanut vastustajiensa tehdä vähemmän kuin pisteen per pallonhallinta. Samalla Vilpas on repinyt vastustajiensa ohiheitot käsiinsä 75,9% ajasta, joka on sekin koko sarjan kovin lukema.

Käänteentekeviä seikkoja sarjassa tuleekin olemaan se, kuinka hyvin Kataja pystyy laittamaan painetta Vilppaan korirenkaalle levypallotilanteissa ja tätä kautta hidastamaan salolaisten hyökkäyksiin lähtöjä, samalla kuitenkin turvatessa oman selustansa. Puolen kentän hitaissa hyökkäyksissä joukkueiden puntit tasoittuvat huomattavasti, mutta avoimella laitumella kirmatessaan Vilpas on osoittanut olevansa sarjan paras joukkue.

Kaaren takana elantonsa tekevä Mikko Koivisto (9,4) tuo Vilppaan hyökkäyksiin leveyttä ja heittouhan, jonka kanssa Kataja saa olla jatkuvasti varpaillaan. Joensuulaisten riveistä samaan rooliin Seagulls-sarjassa nousi myös pallonkäsittelyvastuuta tasaisesti saava Ilari Seppälä (10,2), joka on pudotuspeleissä heittänyt kolmoset säkkiin käsittämättömällä 47,6% tarkkuudella.

Okko Järvi (10,3) tuo Vilppaalle 193-senttisellä varrellaan yhden pallonkäsittelijän lisää laiturin paikalle. Järvi on ottanut kauden aikana jälleen harppauksia pelillisesti, nousten välieräsarjassa Karhua vastaan yhdeksi joukkueen kantavista voimista. Vilppaan kovin lyömäase laiturin paikalla on vahvan kauden pelannut, mutta Katajan Mullingsin tapaan loukkaantumisesta pudotuspelien aikana kärsinyt Desmond Williams (9,7/5,9).

Isoimmat pelilliset pelipaikkakohtaiset erot joukkueiden välillä tulevat esiin finaaliparin etukenttiä tarkastellessa.

Katajan Bristol (8,1/6,7/1,9 torjuntaa), Tommi Huolila (2,1/2,9/0,8 torjuntaa) ja Vesa Mäkäläinen (7,7/3,0) ovat ensisijaisesti puolustuspään erikoisosaajia, joiden roolit hyökkäyspäässä ovat varsin selkeät. Kolmikosta Mäkäläinen omaa heittovoimaa aina kaaren takaa asti ja tuo monipuolisuutta Katajan hyökkäyspeliin syöttötaitonsa ansiosta. Bristol ja Huolila sen sijaan ovat erinomaisia palloskriini-senttereitä, jotka tuovat Katajan peliin korintekovoimaa riman yläpuolelle ja rimalle liikkuvan kohteen Rannikolle.

Vilppaan sisäpelaaja Al’lonzo Coleman on kenties koko sarjan monipuolisin pelaaja omalla pelipaikallaan. Tripla-tuplan runkosarjassa kirjauttanut Coleman on operoinut pudotuspelit vakuuttavilla 11,9 pisteen, 10,1 levypallon, 3,4 syötön ja 1,3 riiston keskiarvoilla. Brandon Edwards (8,7/6,5) edustaa Bristolin ja Huolilan tapaan enemmän modernia palloskriinisentterin tyyppiä, Matias Ojalan (7,1/3,2) ja Juho Nenosen (9,3/2,3) levittäessä kenttää heittouhkansa avulla, välillä levittäen myös siipiään ja haastamalla korirengasta kohti.

Kumpikaan joukkue ei varmasti materiaalin kapeuteen tule sarjaa häviämään. Tiivis ottelutahti asettaa omat haasteensa joukkueille, mutta kumpikin joukkue pystyy hyvällä omallatunnolla pyörittämään yhdeksän pelaajan syvyistä rotaatiota illasta toiseen, joka keventää oleellisesti pelaajien kuormitusta.

Kotiedun merkitystä ei sovi sarjaan lähdettäessä vähätellä, sillä Vilpas ei ole Salohallissa hävinnyt sitten helmikuun, eikä Katajakaan ole ehtinyt häviämään Mehtimäen Jäähallissa. Pelillisesti sarja muovautuu varmasti joukkueiden väliseksi shakkipeliksi, jossa molemmat pyrkivät ottamaan vastustajan vahvuudet pois niin hyvin kuin mahdollista.

Onnistuuko Kataja pitämään Vilppaan hyökkäyskoneiston matalilla kierroksilla ja poissa avoimelta kentältä, jossa Vilpas on tappavan tehokas? Onnistuuko Vilpas rajoittamaan Katajan hyökkäyksen pallon liikettä ja pitämään riittävää painetta Rannikossa, jotta taikuri ei onnistu pyörittelemään salolaisten puolustusta solmuun?

- Vilpas on pelannut loistavan kauden ja ”Coach Iisalo” on tehnyt erinomaista työtä, nostaen Vilppaan taistelemaan mestaruudesta. Vilpas tekee monia asioita hyvin ja heidän kaukoheittovoimansa pitää huolen siitä, ettei joukkue ole ikinä ulkona voittotaistelusta, pyörittelee Katajan päävalmentaja Gibson totutun kohteliaasti.

- Meidän täytyy pystyä pitämään pallosta huolta sekä ottamaan viisaita heittoja, sillä Vilpas on erinomainen siirtymähyökkäysjoukkue.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo tarjoilee entiselle päävalmentajalleen niin ikään kohteliaita huomioita.

- Kataja on kaikin puolin eirnomainen joukkue ja heidän voittamiseensa vaaditaan koko joukkueen onnistumista. Odotettavissa on hieno finaalisarja Korisliigan kahden parhaan organisaation välillä, Iisalo hehkuttaa.

- Lähdemme pelaamaan suurella itseluottamuksella seurahistorian ensimmäistä finaalisarjaa. Olemme näyttäneet runkosarjassa ja pudotuspeleissä, että meillä on kaikki työkalut voittaa mikä tahansa joukkue Korisliigassa.

 
1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

2.5.2023 20:24 Pääjuttu

Korisliiga-finaalit käyntiin: Seagulls ryöväsi Kauhajoen kotiedun välittömästi

Kauhajoki taipui kotikentällään Helsinki Seagullsille 54–70.

2.5.2023 07:54 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

29.4.2023 20:07 Korisliiga

Jatkoaika tarvittiin, mutta Kataja piti pintansa – Korisliigan pronssimitalit Joensuuhun

Korisliigan pronssiottelu päättyi Kataja Basketin hyväksi luvuin 107–96, vaikka Salon Vilpas olikin saada viime metreillä kiinni.

Näytä lisää vastaavia