Valmentajakoulutuksen kehitystyö käynnissä

11.8.2020 14:37 Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteinen Parempia harjoituksia -prosessi on jatkunut kevään ja kesän aikana valmentajan peruskoulutuksen kehitystyön merkeissä. Valmentajan peruskoulutuksella tarkoitetaan Koripalloliiton järjestämää tasokoulutusta (tasot 1 - 3). Ensimmäiset uuden opetussuunnitelman mukaiset valmentajakoulutukset käynnistyvät syksyllä 2020.

Koripallon valmentajakoulutus on ollut yleisemminkin suomalaisessa urheilukentässä tunnettu laadukkudesta ja korkeasta vaatimustasosta. Nyt käynnissä olevan kehitystyön tarkoituksena ei olekaan täydellinen uudistaminen vaan ennen kaikkea edelleen kehittyminen.

- Tämän kehitystyön keskeisinä tavoitteina on ollut tarkentaa valmentajakoulutuksen oppimiskäsitystä ja korostaa suomalaisen koripallon arvoperustaa kaiken valmennustoiminnan lähtökohtana. Samalla olemme halunneet päivittää sisältömme strategiamme mukaisiksi ja rakentaa peruskoulutuspolustamme yhden loogisen kokonaisuuden, joka alkaa I-tasolta ja jatkuu aina HKVT-koulutuksen loppuun asti, selvittää koulutusvastaava Jussi Räikkä.

Valmentajakoulutukselle kolme kivijalkaa

Suomalainen koripallovalmentajan peruskoulutus pohjautuu kolmeen kivijalkaan. Kivijalat ovat yhteistoiminnallisuuteen pohjautuva oppimiskäsitys, ydinkeskeinen ajattelu siitä, että jotkut tekijät ovat painoarvoltaan suurempia kuin toiset sekä hyvän harjoituksen tuntomerkit.

Valmentajakoulutuksessa korostuu oppimiskäsitys, jossa oppiminen nähdään aktiivisena, yhteistoiminnallisena ja vuorovaikutteisena prosessina. Näin ollen itsearvioinnilla, parityöskentelyllä ja pienryhmätoiminnalla on keskeinen rooli oppimisessa.

Ydinkeskeisen ajattelun mukaan jotkut tekijät vaikuttavat lopputulokseen painoarvoltaan merkittävästi muita enemmän. Ytimen löytäminen ja olennaisten viestien tiivistäminen korostuu valmentajakoulutuksessa ja koripallovalmennuksessa.

Hyvä harjoitus - se hetki, jolloin peli, pelaajat ja valmennus kohtaavat -  on kaiken urheilutoiminnan perusta ja koripallovalmennuksen tavoitteena on synnyttää hyvien harjoitusten ketju.

- Koripallovalmennuksen tehtävä on auttaa pelaajia kehittymään kokonaisvaltaisesti niin yksilöinä kuin joukkueen jäseninä sekä valmentaa joukkuetta kilpailemaan menestyksekkäästi. Valmentajakoulutuksen tehtävä on puolestaan auttaa valmentajia ottamaan uusia askeleita. Uskon, että näiden kolmen kivijalan päälle rakentuvaa oppimisprosessia tukemalla meidän valmentajamme tulevat kehittymään entistä paremmiksi omassa työssään.

Sisällöt perustuvat konseptiajatteluun

Koripallo on monirakenteinen peli, jossa pelin eri vaiheet, roolit ja tehtävät sekä vaadittavat taidot ja ominaisuudet jatkuvasti sekoittuvat ja vaihtelevat. Tästä syystä on tärkeää, että myös valmentajakoulutuksessa pelin eri konsepteja opiskellaan monirakenteisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa yhden koulutusjakson aikana käsitellään kaikkia pelissä tarvittavia konsepteja. Teoreettisesti konseptit voidaan jakaa neljään pääluokkaan: Yhteen pelaamisen taidot, urheilijan taidot ja ominaisuudet, valmentajan taidot ja oppijan ja ajattelijan taidot.

- Pääkonseptit on vielä jaettu yhteensä yhdeksään alaluokkaan ja nämä alaluokat ovat valmentajakoulutuksen oppiaineita. Oppiaineiden sisältöjä käsitellään kaikilla valmentajakoulutuksen tasoilla, joten sisällöt muodostavat ns. langanpätkiä läpi peruskoulutuspolun. Langanpätkät kulkevat koulutuspolulla spiraalimaisesti, minkä seurauksena jokin sisältö on aina välillä esillä uutena asiana ja aina välillä kertauksena, selventää Räikkä ajattelua koulutussisältöjen taustalla.

Valmentajakoulutuksen koulutuslangat

Muutoksia myös koulutuskokonaisuuksien nimiin

Kehitystyön seurauksena koulutukset on nimetty uudelleen. Vanha tuttu numerointi säilyy edelleen, mutta aiemmat otsikot jäävät historiaan. Valmentajien lisenssijärjestelmän näkökulmasta aiemmin käytyjen koulutusten arvo ei kuitenkaan muutu, vaan ne pysyvät voimassa edelleen.

- Valmennusosaaminen koripallossa kehittyy ainakin kolmella eri tasolla. Ensinnäkin seuroissa ja joukkueissa, toiseksi peruskoulutuksessa ja kolmanneksi erilaisissa valmennusverkostoissa. Toivottavasti tämä rytminvaihto peruskoulutuksen puolella osaltaan auttaa meitä ottamaan seuraavan askeleen.

Jatkossa koulutukset on nimetty uudella tavalla.

 
3.4.2024 09:27 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden 1.3. kurssin Savonlinnassa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden 1.3. kurssin Savonlinnassa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

2.4.2024 13:04 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Salossa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Salossa yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

2.4.2024 12:55 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Vaasassa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Vaasassa yhteistyössä Vaasan Salaman kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

23.1.2024 13:20 Valmentajat

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Koulutukseen hyväksytään varmasti 20 ensimmäistä ilmoittautumista, jotka täyttävät koulutuskriteerit. llmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 11.3

5.1.2024 10:26 Valmentajat

Nuorisovalmennusseminaarin 12.-13.1.2024 ilmoittautuminen auki 8.1. asti

Nuorisovalmennusseminaari on osa Koripalloliiton tarjoamaa vuosittain järjestettävää valmentajakoulutusta. Seminaarin aiheet käsittelevät pääosin lapsi- ja nuorisourheiluvaiheen koripallovalmennusta. Ilmoittautuminen on avoinna 8.1. asti.

28.12.2023 09:45 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

20.12.2023 10:47 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

8.12.2023 14:03 Pääjuttu

NVS 2024: Jari Nykänen esiintyy Nuorisovalmennusseminaarissa

Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin esiintyjäkattaus on täydentynyt, kun Jari Nykänen liittyy mukaan joukkoon. Näin ollen seminaarin esiintyjät on yhtä vaille kaikki vahvistuneet.

29.11.2023 12:21 Pääjuttu

NVS 2024: Ensimmäiset esiintyjät ovat vahvistuneet

Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin ensimmäiset esiintyjät aiheineen ovat nyt selvillä, kun Ilkka Palviainen, Niko Nyholm ja Jani Heino ovat vahvistaneet esiintymisensä. Lisäksi viime kesänä neljänneksi EM-kisoissa sijoittuneen WU16-maajoukkueen valmennusryhmä esiintyy seminaarissa kokonaisuudessaan.

17.11.2023 16:45 Pääjuttu

Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen avattu

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 12. – 13.1.2024. Esiintyjät aiheineen julkaistaan marraskuun aikana. Ilmoittautuminen seminaariin on avattu.

Näytä lisää vastaavia