Tulevaisuuden työelämätaidot HBA:n opetussuunnitelman keskiössä

18.10.2022 13:09 Helsinki Basketball Academylle on luotu opetussuunnitelma, jonka keskeisenä ajatuksena on, että nuori kehittyy lukion aikana sekä opiskelijana että urheilijana. Nyt julkaistu koripallon ja HBA:n opetussuunnitelma on yksi ensimmäisistä lajiliittokohtaisista opetussuunnitelmista.

Viimeisen vuoden aikana Mäkelänrinteen lukion, Urhean ja HBA:n yhteistyön tuloksena syntynyt opetussuunnitelma ilmentää ajattelumallia, jossa ei ainoastaan tehdä yhteistyötä koulun ja urheilun kesken, vaan koripallo nähdään osana koulua. HBA-ohjelman päävalmentaja Juha Sten kertoo, että OPS-työn ensisijainen tarkoitus oli kirkastaa HBA-toimijoille mitkä ovat HBA:n tehtävät ja toimintatavat eri tilanteissa.

- Kuitenkin, mitä pidemmälle työmme eteni, sitä enemmän huomasimme ajattelumallissamme selkeitä yhtäläisyyksiä lukion opetussuunnitelmassa kirjattuihin asioihin. Itse ajattelen, että teemme koulun kanssa täysin samaa kasvatus- ja opetustyötä, meillä se tapahtuu koripallo-oppiaineen kautta, Sten kuvaa prosessia.

- Samalla haluttiin tehdä HBA:n toiminnasta entistä avoimempaa ja läpinäkyvämpää, hän lisää.

Työelämävalmiudet kehittyvät tavoitteellisessa urheilussa

HBA:n toiminnassa pyritään kasvattamaan urheilijoiden pääomaa kohti seuraavaa elämänvaihetta, eli siirtymistä työelämään ja ensimmäiseen ammattiin koripalloilijana. HBA:n opetussuunnitelma on luotu lukion yleisen opetussuunnitelman rinnalle.

- Lukioiden uusi opetussuunnitelma korostaa nuorten työelämävalmiuksia ja tätä tavoitteellinen urheilu tukee hienosti. Koripalloa pelaava nuori oppii esimerkiksi vuorovaikutustaitoja, päätöksentekoa, tunteiden hallintaa, eettisiä taitoja ja tulemaan toimeen erilaisissa ryhmissä, arvioi Mäkelänrinteen lukion rehtori Vesa Vihervä.

Urheilijoiden valmiuksia myös urheilu-uran jälkeisessä elämänvaiheessa halutaan tukea.

- Koripallosta tulee monelle nuorelle ensimmäinen ammatti. Uskomme, että siihen ammattiin valmistautuessa ja sen aikana opitut taidot auttavat joustavassa siirtymisessä mahdolliseen uuteen ammattiin, Vihervä jatkaa.

Helsinki Basketball Academy on Koripalloliiton, Mäkelänrinteen lukion ja Urhean koripallo-ohjelma, joka auttaa pelaajia kehittymään aikuisten maajoukkuepelaajiksi. HBA:n toiminnassa pyritään maksimoimaan yksittäisen pelaajan urakehitys niin, että koripallosta tulee pelaajan ensimmäinen ammatti. Urheilullisen kehittymisen lisäksi antaa mahdollisimman hyvät edellytykset urheilu-uran jälkeiseen urasiirtymään sekä yksilön kasvua kohti koko elämän mittaista oppimista.

Mäkelänrinteen lukio on yleislukio ja yksi Suomen 15 virallisesta urheilulukiosta. Märsky on ollut maamme ensimmäinen luokaton ja kurssimuotoinen lukio sekä myös ensimmäinen urheilulukio. Märsky on kiinteä osa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa Urheaa ja tekee yhteistyötä Olympiakomitean ja monien lajiliittojen ja urheiluseurojen sekä pääkaupunkiseudun oppilaitosten kanssa. Koulu on osa Urheakampusta ja Olympiavalmennuskeskus Helsinkiä.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia eli Urhea on yhteistyöverkosto, joka auttaa nuoria, huipulle tähtääviä ja jo kansainvälisellä huipulla olevia urheilijoita matkalla kohti heidän tavoitteitaan. Urhea tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilun ja koulutuksen yhdistämisessä sekä tuo valmennuksen asiantuntijapalvelut urheilijan ja valmentajan arkeen. Urhean johtoajatus on ”Parempi arki tuo paremman tuloksen”.

Linkki Urhean verkkosivuille ja opetussuunnitelmaan >

 
26.3.2024 15:29 Seura tiedottaa

OP Uusimaa School's Out Camp -leirin ilmoittautuminen on avattu

OP Uusimaa ja LePy järjestävät yhteistyössä kesän hauskimman leirin 2010–2018 syntyneille tytöille ja pojille. Leirille ovat tervetulleita sekä aloittajat että jo korista harrastavat lapset ja nuoret.

26.3.2024 13:01 Seura tiedottaa

Tervetuloa Keravalle Sherwoodin 3X3 -turnaukseen 18. toukokuuta

Tule mukaan viettämään kivaa korispäivää hyvän tuulen turnaukseen Keravalle!

26.3.2024 11:20 Pääjuttu

Koripalloliiton strategiatyö etenee – vastaa kyselyyn ja vaikuta suomalaisen koripallon tulevaisuuteen

Suomalainen koripallo on vahvalla pohjalla, mikä näkyy hyvänä kehityksenä ja kasvuna lajin eri osa-alueilla. Palloa ei siis tarvitse keksiä uudestaan, mutta koripallon ympärillä on paljon muuttuvia tekijöitä, jotka täytyy huomioida lajin kehittämisessä. Osana strategiatyötä Koripalloliitto kutsuu kaikki sidosryhmänsä antamaan oman näkemyksensä siitä, millainen on paras mahdollinen tulevaisuus suomalaiselle koripallolle.

26.3.2024 08:00 Seura tiedottaa

Sykki etsii valmentajia

Helsingissä Haagan alueella toimiva Koripallo Sykki ry etsii kaudelle 2024–2025 valmentajia ja ohjaajia erityisesti nuorempien pelaajien joukkueisiin. Tarjolla on sekä pää- että apuvalmentajien paikkoja.

18.3.2024 10:07 Seura tiedottaa

Drive Basketballille mestaruus EYBL-lopputurnauksessa

Drive Basketball Academy voitti sunnuntaina päättyneen kansainvälisen European Youth Basketball Leaguen 20-vuotiaiden lopputurnauksen Tallinnassa. Joukkue voitti sarjan Superfinals-lopputurnauksessa kaikki neljä otteluaan ja kukisti finaalissa Inter Bratislavan Slovakiasta luvuin 69-53.

12.3.2024 17:29 Seura tiedottaa

BC Nokia hakee juniorijoukkueiden ja akatemian valmentajia

BC Nokiassa pelaa yli 500 lasta ja nuorta. Seura tarjoaa vahvan pelaajapolun aina pallokoulusta aikuisten pääsarjoihin. Lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä Nokian Koripalloakatemian valmennuksessa. Haemme nyt laajenevaan toimintaamme motivoituneita, innostavia ja osaavia juniorijoukkueiden sekä akatemian valmentajia.

11.3.2024 10:29 Seura tiedottaa

Virnex Group ja Lahti Basketball Juniorit jatkavat yhteistyötä lasten ja nuorten liikuttamiseksi

Lahti Basketball Juniorit ry ja Virnex Group Oy ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen yhteistyölle, jolla pyritään liikuttamaan yhä useampaa lasta ja nuorta sekä kannustetaan lahjakkaita pelaajia tukemalla pelaajien maajoukkuetoimintaa. Tuella on vaikutettu jo lähes 150 lapsen harrastamiseen.

11.3.2024 10:08 Seura tiedottaa

Puhu Juniorit ry hakee toiminnanjohtajaa

PuHu Juniorit ry on yksi Suomen suurimmista koripalloseuroista, jonka ensisijaisena tarkoituksena on edistää koripalloharrastusta Vantaalla. Seura hakee nyt toiminnanjohtajaa vastaamaan seuratoiminnan johtamisesta, hallinnosta ja seuran kehittämisestä.

11.3.2024 10:01 Seura tiedottaa

Janne Stude lopettaa PuHun toiminnanjohtajana kauden 2023-2024 jälkeen

PuHu Junioreiden toiminnanjohtajan tehtävää kesäkuusta 2021 alkaen hoitanut Janne Stude jää pois seuran johtotehtävistä vaiheittain kevään ja kesän 2024 aikana. Seura käynnistää uuden toiminnanjohtajan rekrytoinnin välittömästi ja tarkempi aikataulu muutoksille selviää, kun uusi henkilö tehtävään on löydetty.

29.2.2024 15:07 Seura tiedottaa

Opiskelu ja harjoittelu Tampereella

Tampereella voi helposti yhdistää opiskelun ja harjoittelun. Tampereen seutu on yksi Suomen nopeimmin kasvavia keskuksia, joka tarjoaa valtavasti opiskelumahdollisuuksia yläkoulusta toiselle asteelle ja korkeakouluun asti.

Näytä lisää vastaavia