Puolivälieräennakko 4/4: Kataja hamuaa revanssia BC Nokiasta

2.4.2017 Korisliigan viimeinenkin puolivälieräsarja saa alkunsa maanantaina, kun viime kevään tavoin pudotuspelien avauskierroksella kohtaavat Joensuun Kataja ja BC Nokia. Viime kevään kovimmasta yllätyksestä vastannut BC Nokia lähtee uusimaan viime kevään temppuaan, Katajan hamutessa paikkaa mitalipeleissä sekä tilien tasaamista näätäpaitojen kanssa. Ottelusarja alkaa 3.4.

Teemu Rannikko on jälleen kovan työmaan äärellä, kun BC Nokian takakenttä Niko Mattilan johdolla pyrkii hidastamaan konkarin vauhtia puolivälieräsarjan aikana.

Eldar Skamo tarjoaa Nokialle monipuolisen hyökkäyspelaamisen maestron ja harmaita hiuksia Katajan puolustukselle.

Daniel Mullings on lukeutunut koko kauden ajan Korisliigan kovimpien yksilöiden joukkoon. Puolivälierissä miehen merkitys Katajan hyökkäykselle tulee olemaan jälleen iso.

Ikäistään nuorempi Joni Harjula pelaa liigauransa viimeisiä Korisliigan pudotuspelejä, eikä tankkiin ole varmasti jäämässä tippaakaan bensaa kun kevään viimeinen summeri soittaa näätäpaidoille, tapahtuu se sitten puolivälierissä tai mitalipeleissä. Kuvat: Vesa Kuukka & Erkki Hautaviita

Joensuun Katajan raskas kausi eurokiireineen ehti vihdoin kevääksi tasaantua ja joukkue on päässyt jo hetken keskittymään vain Korisliigan valloittamiseen. Tulosten puolesta Kataja onkin ollut koko sarjan kuumimpia joukkueita, voittaen pudotuspeleihin lähtiessä kymmenestä edellisestä ottelustaan seitsemän.

BC Nokian aikakausi päävalmentaja Ville Tuomisen alaisuudessa alkoi yskähdellen, mutta myös näätäpaidat ovat parantaneet otteitaan kevään mittaan. Parhaana muistutuksena BC Nokian iskukyvystä toimivat joukkueen voitot kotona runkosarjan ykkösestä Salon Vilppaasta, sekä isonumeroinen vierasvoitto aina vaikeasta Kauhajoen liikuntahallista.

Joukkueet päättivät runkosarjan keskinäiseen kohtaamiseen, jossa ei kuitenkaan sen isompaa panosta enää ollut, molempien joukkueiden varmistettua runkosarjasijoituksensa ennen päätöskierrosta. BC Nokia vei alkulämpöinä toimivan kamppailun Nokian palloiluhallissa lukemin 84-65 ja vaikka ottelun panoksesta ei voida juuri edes puhua, näyttivät näätäpaidat kuitenkin jälleen vaarallisuutensa.

- Siihen nähden, että pelasimme noin 55 minuuttia alle tasomme ennen Kataja-ottelua, sen takia meille oli tärkeää saada hyvällä ilmeellä pelattu ottelu ennen pudotuspelejä. Mun mielestä onnistuttiin siinä ja se oli hienoa, toteaa BC Nokian päävalmentaja Tuominen.

- Aika vähän tuli kuitenkaan mitään taktisia juttuja, mistä oltaisiin voitu oppia jotain uutta vastustajasta. Aika perus korista pelattiin. Maanantaina alkavat sitten ne tärkeämmät kamppailut.

Katajan päävalmentaja Greg Gibson otti tappion varsin tyynesti. Puolivälieräsarja alkaa maanantaina ja katseet suunnattiin runkosarjan päätöksen jälkeen nopeasti ottelusarjan avausotteluun.

- Emme juuri murehdi tappiota, maanantaina siirrymme ihan eri maailmaan ja ne pelit ovat ihan oma tarinansa, Gibson muistuttaa.

- Taktisella puolella ei tässä kohtaa lähdetä kokeilemaan juuri. Ja toisaalta, jos joukkueet eivät tiedä miten pelaat 36, itseasiassa meidän tapauksessamme 56 ottelun jälkeen, eivät he tule tietämään sitä milloinkaan. Eikä meidän ottelutahdillamme ole mahdollista hirveästi tuoda uusia asioita pelaamiseemme. Tässä kohtaa kevättä henkinen puoli nousee isompaan rooliin ja perusasioita pitää pystyä toteuttamaan korkealla tasolla koko ajan.

Viime kevään yllätyksen taustalta löytyi BC Nokian kyky väsyttää Katajan takakenttää, erityisesti Teemu Rannikkoa, Niko Mattilan (6,1/2,5/1,5 syöttöä/1,0 riistoa), Joni Herralan ja Henri Hirvikosken (4,7/2,0/1,3 syöttöä) johdolla. Kevään 2017 Kataja on edeltäjäänsä materiaalin puolesta hieman leveämpi, sillä Rannikon (12,3/6,9 syöttöä) lisäksi pelinrakentelusta vastuuta kantavat niin Ilari Seppälä (9,5/3,5 syöttöä) kuin monipuolinen takakentän taistelija Daniel Mullings (14,5/7,2/3,6 syöttöä/2,3 riistoa).

Rannikkon hidastaminen on edelleen varmasti Tuomisen joukkojen prioriteettilistan kärkipäässä ja uransa viimeisiä Korisliigan pudotuspelejä pelaava ikinuori Joni Harjula (4,6/1,6 syöttöä) on valmis antamaan kaikkensa tälle projektille, mutta tämän kevään Kataja pystyy olemaan tehokas myös Rannikon ollessa penkillä.

Hyökkäyspäässä BC Nokia tarjoaa Katajalle mielenkiintoisia haasteita. Javier Duren (13,0/5,5) on korintekovoimainen takakentän pommittaja ja kokenut kehäkettu Sefton Barrett (11,9/5,6/1,8 syöttöä) lämpenee kevätauringossa parhaimmilleen.

Omanlaisensa ongelmanratkaisutilanteen Katajalle tarjoaa myös näätälaituri Eldar Skamo (9,9/5,8/3,4 syöttöä) on nokialaisten syöttötilaston piikkipaikalla, eikä sattumalta. 198-senttinen, hyvin liikkuva laituri omaa riittävät työkalut rankaista pienempiään korin lähellä ja haastaa kankeampia nelospaikan pelaajia naama koria kohti. Nämä yhdistettynä Skamon käsittämättömään pallopeliälyyn ja 34% kolmen pisteen heittotarkkuuteen tekevät miehestä Nokian hyökkäyksen todellisen valttikortin.

Katajan korintekovoimainen vahvistuskatras Rion Brownin (18,6/6,5/3,2 syöttöä) ja Darryl Bryantin (18,0/3,5/2,8 syöttöä) johdolla aiheuttavat näätäpaitojen puolustukselle varmasti harmaita hiuksia läpi ottelusarjan, mutta oma mielenkiintonsa on myös joukkueiden etukenttien välinen taistelu.

Parhaimmillaan sarjan eliittiin kuuluva Papa Dia (14,2/6,8) operoi 50% osumistarkkuudella BC Nokian hyökkäysrenkaan ympärillä ja tarjoaa väkevillä skriineillään ja voimakkailla rullauksillaan Isaiah Wilkersonille (13,2/2,6 syöttöä) loistavan palloskriinipartnerin. Vastaavasti Kervin Bristolin (8,6/7,4/1,8 torjuntaa) saavuttua Joensuuhun, on joukkueen hyökkäyspelaamiseen löytynyt Rannikolle vahva rullaaja ja todellista uhkaa myös korirenkaan yläpuolelle.

Edellämainittujen herrasmiesten takana käydään oma kova taistelunsa. Kovaa nousua sarjan parhaiden kotimaisten isojen joukkoon tekevä Daniel Dolenc (8,5/3,4) ja Katajan mestaruuskevään komeetta Tommi Huolila (4,5/3,2/1,0 syöttöä) saavat varmasti paimentaa vastustajan ykkösnimiä, mutta erityisesti miesten keskinäiset väännöt tulevat olemaan komeaa seurattavaa kuumien puolivälieräotteluiden sisällä.

Ennakkosuosikin viitta sarjassa on helppo asettaa Katajan harteille, mutta viime kevät ja BC Nokian vahvat otteet kuluvan kevään edetessä herättävät ainakin toiveita viidenteen peliin etenevästä ottelusarjasta.

 
1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

2.5.2023 20:24 Pääjuttu

Korisliiga-finaalit käyntiin: Seagulls ryöväsi Kauhajoen kotiedun välittömästi

Kauhajoki taipui kotikentällään Helsinki Seagullsille 54–70.

2.5.2023 07:54 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

29.4.2023 20:07 Korisliiga

Jatkoaika tarvittiin, mutta Kataja piti pintansa – Korisliigan pronssimitalit Joensuuhun

Korisliigan pronssiottelu päättyi Kataja Basketin hyväksi luvuin 107–96, vaikka Salon Vilpas olikin saada viime metreillä kiinni.

Näytä lisää vastaavia