Korisliigan historia julkaistu laajempana kuin koskaan aiemmin

12.4.2013 11:01 Suomen Koripalloliiton monivuotinen historiahanke saavutti perjantaina 12.4. merkittävän virstanpylvään, kun liitto julkaisi Basket.fi-nettipalvelussaan Korisliigan historian esittelevät hakupalvelut, jotka kattavat sarjan vaiheet vuodesta 1939 nykypäivään. Samassa yhteydessä liitto jakoi uudelleen digitaalisesti tuhansia SM-mitaleita sarjan nykyisille ja takavuosien tähdille.

Korisliigan historiasta on julkaistu uusia, kattavia hakupalveluita, jotka tarjoavat mm. SM- ja cup-mitalistit kautta aikain. Kuvassa mestaruutta juhlii ToPo-legenda Kari-Pekka Klinga.

Liigaurallaan Panttereita, ToPoa, Honkaa, KTP:tä ja HNMKY:tä edustanut Greg Joyner tunnettiin kovana puolustajana, mutta voitti myös sarjan syöttötilaston.

Tilastotietojen ohella Korisliigan tietokantoihin on syötetty yli 4000 pelaaja- ja joukkuekuvaa. Kuvassa juhlii Kouvot mestaruutta vuonna 2004.

Historia-osiosta löytyy mm. valmentajatilastot laajempana kuin koskaan aiemmin. Niiden kärjessä on Kari Liimo, joka voitti valmentajana häkellyttävät 15 SM-mitalia ja pelaajana vielä 14.

Historiatiedot on tuotu myös nykypäivän tueksi. Uusi otteluennakko-näkymä summaa mm. joukkueiden keskinäisen liigahistorian. Miten esim. Damon Williamsin Pyrintö on pelannut kautta aikain tulevaa pudotuspelivastustaan Kauhajokea vastaan? Se ja monta muuta, aiemmin ainoastaan manuaalisesti laskemalla saatua faktaa löytyy valmiiksi esitettyinä Korisliigan tilastosivuilta. Kuvat: SKL-arkisto & Pentti Pekkala & Vesa Kuukka/Kuvanmaailma.

Korisliigan tuoreiden hakupalveluiden myötä sarjan kaikkien aikojen tilastot, marathon-taulukot, valmentajatilastot sekä SM-mitalitilastot päivittyvät ja ovat seurattavissa Basket.fi-palvelussa reaaliajassa. Lisäksi pelaajahaun avulla on löydettävissä kaikki Korisliigassa vuosien varrella pelanneiden yli 3000 pelaajan tilastotiedot sekä saavutukset. Ensimmäistä kertaa on kunkin pelaajan kohdalla nähtävissä saavutetut SM-mitalit, joita jaettiin digitaalisesti 981 pelaajalle ja valmentajalle.

- Kyseessä on maailmanlaajuisestikin merkittävä yksittäisen lajin tietopankki. Kun huomioidaan se, että olemme aiemmin julkaisseet täydellisen maaotteluhistorian ja naisten SM-sarjan vastaavat palvelut julkaistaan pian, ei tiedossamme ole kattavampaa kokonaisuutta urheilutilastoinnin syntymaan Yhdysvaltain ulkopuolella, kertoo Koripalloliiton viestintä- ja kehityspäällikkö Mika Mäkelä.

- Suomalaisella koripallolla on rikas historia ja olemme luonnollisesti tyytyväisiä, että olemme saaneet taltioitua sen eri vaiheet muotoon, jota kuka tahansa voi selailla maksutta milloin tahansa.

Koripalloliitto käynnisti historiahankkeensa vuonna 2010, jolloin peräti 41 koripallon vuosikirjaa Koripalloliitolle tehnyt Suomi-koriksen ”Grand Old Man” Pentti Salmi ilmoitti keskittyvänsä ansaittuihin eläkepäiviinsä.

- Tämä on tullut sanottua aiemminkin, mutta Pentti Salmen roolia on mahdotonta ylikorostaa suomalaisen koripallotiedon taltioijana. On hirmuisen tyydyttävää, kun tietää, että hänen elämäntyönsä on nyt turvassa. Samalla kun historiatietojen julkaisu on kunnianosoitus hänen työlleen, on se sitä myös kaikille niille tuhansille SM-sarjapelaajille, sadoille SM-sarjavalmentajille ja kymmenille SM-sarjaseuroille, Mäkelä sanoo.

”Hyödynnettäväksi tarkoitettu”

Koripalloliitto ei hankkeellaan halua kuitenkaan vain katsoa historiaan, vaan myös edistää historiatietojen avulla nykytoimintaa.

- Ajan tasalla oleva tieto avaa valtavasti mahdollisuuksia, erityisesti koripallotapahtumien markkinointiin. Erilaisten rajapyykkien seuranta on tästä lähtien helpompaa ja kun historiatiedot on käytettävissä, luovat ne ikään kuin itsestään lisäjännitteitä.

Sunnuntaina käynnistyvien Korisliigan puolivälieräotteluiden kohdalla on ensi kertaa nähtävissä uudistettu otteluennakko-näkymä, jossa joukkueiden kauden esityksiä vertaillaan kattavasti. Tarjolla näkymässä on myös otteluparin yhteinen liigahistoria, ensimmäisestä kohtaamisesta viimeiseen; voittojen määrät, suurimmat voitot sekä aiemmat playoff-mittelöt.

- Faneille palvelu on varsinainen aarrearkku, mutta toivottavasti niin seurat kuin mediakin tarttuu palvelun tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tiedot on tallennettu hyödyntämistä varten. Koskaan ei ole esimerkiksi ollut median edustajalle helpompi hankkia taustatietoja henkilöjuttua varten tai seuran tehdä otteluennakkoa tulevasta pelistään, Mäkelä vinkkaa.

Koripalloliiton historiaprojekti pähkinänkuoressa

 • Käynnistettiin vuonna 2010 tavoitteena jatkaa 40 vuosikymmentä ilmestyneen Koripallokirjan viitoittamalla tiellä. Tavoitteena kattaa suomalaisen huippukoripallon historia sen alkujuurilta vuodesta 1939 nykypäivään ja saada tiedot päivittymään Internetissä reaaliajassa.
 • Ensimmäisenä julkaistiin vuonna 2011 uusi maajoukkuesivusto, josta löytyy Suomen kaikkien maajoukkueikäluokkien kaikki maaottelut ottelutilastoineen sekä kilpailutietoineen (1939-).
 • Korisliigan kausikohtaiset tiedot (tulokset ja pelaajatilastot) julkaistiin 2012.
 • Naisten SM-sarjan kausikohtaiset tiedot (tulokset ja pelaajatilastot) julkaistiin 2013.
 • Miesten Suomen cup –finaalien historia julkaistiin 2013. Naisten cup-finaalien historia on työn alla.
 • Kausikohtaiset tiedot yhteen niputtavat Korisliigan historiaraportit julkaistiin 12.4. Samassa yhteydessä jaettiin kaikki takavuosien SM-mitalit uudelleen digitaalisesti kullekin henkilölle. Naisten SM-sarjan osalta historiaraporttien julkaisu viikolla 16.

Mitä uutta on tarjolla?

Pikaohje raporttien käyttöön löytyy tämän artikkelin lopusta PDF-tiedostona.

 • Historia-raportti Esittelee sarjan avainlukujen kehityksen, joukkueiden SM-marathon-taulukon, pelaajien ja valmentajien henkilökohtaiset palkinnot ja SM-mitalit, seurojen mitalitilastot, seuran liigahistoriat sijoitusgrafiikkana, valmentaja-tilastot, pelaajien ja joukkueiden ottelu- ja kausiennätykset.
 • Lopulliset sarjasijoituksetVanhojen pelikausien avausnäkymään on lisätty lopulliset sarjasijoitukset, mitalistijoukkueet kertova raportti, jota värittää mahdollisuuksien mukaan mestarijoukkueen kuva.
 • Pelaaja-hakuHakukenttä, jonka avulla löytyy pelaaja kuin pelaaja vuosien varrelta. Näkymästä saatavissa myös lista kaikista Korisliiga-pelaajista kautta aikain sekä seurakohtaiset listaukset.
 • Pelaajien mitalit ja muut saavutuksetPelaajan uratietoihin on lisätty liigatilastojen ja maaottelutietojen rinnalle SM-mitalit, palkinnot sekä tilastot ulkomailla pelatuista kausista.
 • Kaikkien aikojen tilastotPelaajatilastot-näkymä on laajennettu kattamaan kaikki pelikaudet. Historian parhaat ottelukohtaiset suoritukset sekä pelaajaurien yhteismäärät ovat haettavissa sarja- ja seurakohtaisesti. Seurakohtaisissa kaikkien aikojen tilastoissa esitetään nimenomaan pelaajien tilastot ko. seuran väreissä pelatuista otteluista.
 • Otteluennakko Uusittu otteluennakko tarjoaa joukkueiden kuluvan kauden vertailut sekä yhteenvedot ja vertailut joukkueiden liigakohtaamisista vuosien varrella. Tarjolla on myös lista tutuista kasvoista (edustanut aiemmin vastustajaa). Hauskat faktat –välilehden tietosisältö täydentyy lähiaikoina tarjoten mielenkiintoisia faktoja ottelun seuraamista varten.

Mitä liigahistoriasta on kausittain tarjolla?

 • Seuraavassa yhteenveto siitä, mitä Korisliigan pelikausista on Basket.fi-palvelussa tarjolla.  
 • 1940 – 1941 – Sarjataulukot
 • 1944 – 1951 – Ottelutulokset, sarjataulukot
 • 1952 – 1985 – Pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot
 • 1985 – 2006 – Ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot
 • 2006 – 2013 – Ottelukohtaiset extra-tilastot (pelitapahtumien kulku, heittokartat), ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot

Miten ottelutilastointi on kehittynyt?

Seuraavassa yhteenveto siitä, milloin on aloitettu eri tilastokategorioiden kirjaaminen.

 • 1952 – Pisteet, virheet
 • 1979-80 – Levypallot
 • 1981-82 – Kahden pisteen heitot, vapaaheitot
 • 1984-85 – Kolmen pisteen heitot
 • 1986-87 – Koriin johtaneet syötöt, riistot, torjunnat, menetykset
 • 1992-93 – Peliminuutit
 • 2009-10 – Kohdistuneet virheet, torjunnat

 

Korisliigan historiatiedot löytyvät osoitteesta www.basket.fi/korisliiga. Eri historiatietoja sisältävien raporttien lyhyet esittelyt löytyy alta ladattavasta PDF-ohjeesta.  

Lisätiedot: Korisliigan tilastot 
 
25.4.2016 Pohjoinen alue

Koripalloliitto hakee seura- ja kilpailutoiminnan johtajaa sekä Korisliigan kehitys- ja myyntijohtajaa (päivitetty 25.4.)

Suomalainen koripallo on ollut viime vuodet valtavassa nosteessa. Suomi on noussut maailman rankinglistalla viidessä vuodessa 51 sijaa. Lisenssipelaajien määrä on kasvanut edellisestä vuodesta noin 11 prosenttia. Toiminta on muuttunut kaikilla tasoilla ammattimaisemmaksi. Suomen Koripalloliiton budjetti on kuluvan kauden aikana noin 7 milj. € ja EM –kisavuonna 2017 sen arvioidaan olevan noin 11 milj. €.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

Korisliigojen tunnukset, koripallon yleisilme uudistuvat

Alkavalla viikolla (2.10.) käynnistyvät Korisliiga ja Naisten Korisliiga saavat uudet tunnukset, jotka on julkaistu. Kyseinen julkistus on ensimmäinen lajin yleisilmeen laajemmasta uudistuksesta, jonka myötä myös muiden sarjojen, brändien ja Koripalloliiton tunnukset uudistuvat.

16.6.2015 10:11 Liittoa koskeva tiedote

Elisa Viihde näyttää kaikki Korisliigan ottelut

Elisa Viihde tarjoaa ensi syksystä alkaen huippukoripalloa esittämällä kaikki Korisliigan runkosarjan ja pudotuspelien ottelut suorina lähetyksinä. Koripalloliiton ja Elisa Oyj:n solmima sopimus on mallia 3+1 vuotta.

URHOtv:n jakelu keskeytyy 1.4.

Suomen Koripalloliitto vastaanotti perjantaina pitkäaikaisen televisiointikumppaninsa URHOtv:n ilmoituksen, jonka mukaisesti URHOtv:n jakelu keskeytyy tiistaista 1.4.2014 alkaen. URHOtv:n on määrä näyttää loppukevään aikana kaksi Korisliigan runkosarjaottelua sekä pudotuspelejä.

Koripallon pääsarjoissa pelataan Wilson-palloilla 2012-15

Suomen Koripalloliitto ja maailman suurimpiin urheiluvälinevalmistajiin kuuluva Amer Sports ovat solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen myötä Amer Sportsin Wilson Solution -koripallosta tulee Korisliigan ja naisten SM-sarjan virallinen pelipallo pelikausiksi 2012-15.

5.5.2012 Pohjoinen alue

Koripalloon valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset

Suomen Koripalloliitto ottaa valtakunnallisissa sarjoissaan käyttöön valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset. Päätöksen myötä valmentajalta edellytetään kullakin sarjatasolla tietyn koulutustason suorittamista, jonka lisäksi saavutettua koulutustasoa pidetään täydennyskoulutuksella. Vaatimustason nosto koskee niin aikuisten kuin nuortenkin sarjoja.

13.4.2012 15:17 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga-historian kaikki pelikaudet tietoineen, pelaajien uratilastot julkaistu

Basket.fi-nettipalvelu jatkaa historian kirjoittamista – kirjaimellisesti. Korisliiga-kauden huipentuessa Suomen Koripalloliitto on julkaissut miesten pääsarjahistorian kaikkien pelikausien tiedot tuloksineen ja tilastoineen. Samalla on julkaistu pääsarjassa kautta aikain esiintyneiden pelaajien uratilastot.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

Korisliigan lähetykset käyntiin, URHOtv-tilaajina jo yli 100 000 kotitaloutta

Syksyllä aloittanut, laadukkaaseen huippu-urheiluun erikoistunut maksu-tv-kanava URHOtv on ylittänyt sille asetetut odotukset kaikilla mittareilla mitattuna. URHOtv:n lähetyksiä seuraavia kotitalouksia on jo pitkälti yli 100 000 kappaletta. Korisliigan tv-pelit käynnistyvät keskiviikkona 2.12. ottelulla Namika Lahti – KTP-Basket.

BasketVoice-manageripeli rantautui Suomeen ja Korisliigaan

Suomen Koripalloliitto on julkaissut kansainvälisen BasketVoice-manageripelin Suomessa. BasketVoice-pelissä fanit pääsevät manageroimaan omia, Korisliigan pelaajista koottavia virtuaalijoukkueitaan. Internetissä toimivassa, suomenkielisellä käyttöliittymällä varustetussa ja käyttäjille ilmaisessa pelissä pyritään kasvattamaan oman joukkueen arvoa sekä kisaillaan tehokkaimman joukkueen tittelistä.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

15.3.2007 Pohjoinen alue

Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

2.11.2006 Pohjoinen alue

Koripallon TV-näkyvyys taattu vuoteen 2009 saakka

Suomen Koripalloliitto on mukana kattavassa yhteistyösopimuksessa, joka julkistettiin torstaina Helsingissä. Kuuden palloilulajin, YLEn, Urheilukanavan ja Veikkauksen muodostama yhteistyörintama takaa mukana oleville lajeille kattavan TV-näkyvyyden maksuttomilla kanavilla vuoteen 2009 saakka.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

Joukkuelajiliitot vetosivat kulttuuriministeri Tanja Karpelaan

Joukkuelajiliittojen johto tapasi Palloliiton puheenjohtajan Pekka Hämäläisen johdolla kulttuuriministeri Tanja Karpelan eduskunnassa ja vetosi alla olevalla kirjelmällä kulttuuriministeriin, jotta joukkueurheilumuotojen asema yhteiskunnan rahoituksessa huippu-urheilun osalta saatettaisiin samalle tasolle kuin yksilölajien tuki.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

10.11.2021 10:00 Korisliiga

Korisliiga etsii urheilumyynnin ammattilaista

Suomen Koripalloliitto Ry:n omistama markkinointiyhtiö ProBasket Oy hakee työsuhteeseen myyntipäällikköä, joka vastaa miesten Korisliigan myynnistä yhdessä Korisliiga seurojen kanssa.

Näytä lisää vastaavia