Korisliigan ennakkokatsaus 1/4: Honka tähtää pudotuspeleihin, Lahden ja Lapuan tavoite parantaa viime kaudesta

1.10.2013 11:00 Perinteikäs Tapiolan Honka kesti Divarin ennakkosuosikin paineet ja palasi kokeneen päävalmentajansa Pekka Salmisen johdolla viime keväänä liigaparketeille. Liigakaudella 2013/14 Hongan tavoitteena on pudotuspelipaikka. Ilkka Palviaisen Namika Lahti ja Terence Stansburyn Korikobrat pyrkivät myös kevääseen 2013 nähden pykälää korkeammalle.

Anthony Tucker johdattaa liiganousija Hongan pudotuspelikamppailuun.

Hongan nuoren Anton Odabasin otteita kannattaa pitää silmällä.

Vesa Heinosen Namika Lahti on tällä kaudella "urheilullinen ja tasapainoinen".

Kauhajoelta siirtynyt Eldar Skamo tuo Namikaan monipuolisuutta.

Lahdesta siirtynyt Cedric Latimer on Korikobrien kotimainen syömähammas.

Jussi Turja kuuluu lapualaisten kotimaisiin nimimiehiin. Kuvat: Francois Perthuis, Tytti Nuoramo & Kai Kilappa.

Hongan liigajoukkueen paidassa on koko tukku divarinousun takuumiehiä aina 57 miesten maaottelun Tuomas Iisalosta (195 cm/31 v) puolustuspään erikoismies Tero Laitiseen (201/25) ja divarikonkari Ilkka Sirolaan (198/27). Pistenikkari ja Honka-kasvatti Villematti Kopion (182/21) paluu Uudestakaupungista Espooseen tuo Hongalle heti kosolti tulivoimaa.

 

Ulkomaalaisosastolla laituri Ronnie Clark (195/32) on jo monivuotinen tuttu liiga- ja divarikentiltä, kun taas takamies Anthony Tucker (193/24) ja huippuatleettinen bahamalaissentteri Jaraun Burrows (203/28) ovat uusia miehiä Espoossa.

 

– Paljon on tuttuja aineksia viime kaudesta, mutta pelimme on varmasti erilaista viime kauteen verrattuna, paluun Korisliigaan tekevä Tuomas Iisalo arvioi.

 

– Yritämme käyttää materiaaliamme mahdollisimman paljon hyödyksemme, eli haluamme pitää pelin leveänä. Puolustuksessa pyrimme nopeudella verottamaan vastustajien kokoylivoimaa.

 

Oman mielenkiintonsa kauteen tuo myös lahjakkaiden kotimaisten pelaajien esiinnousu. Viime kaudella Euroliigan Fenerbahce Istanbulin junioriakatemiassa oppia hakenut Anton Odabasi (206/18) on mielenkiintoinen tuttavuus liigakartalla, ja mm. 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen avauspelinrakentaja Joni Herrala (191/18) on pelannut harjoitusotteluissa lupaavasti.

 

– Kyllä Hongalla junioreita riittää – sinänsä turha nostaa erikseen tapetille nuorten miesten nimiä. Luodaan kuitenkin vähän paineita tätä kautta sanomalla, että Odabasia kannattaa pitää silmällä, Hongan päävalmentaja Pekka Salminen sommittelee.

 

Lisätietoja: Tapiolan Honka

 

Suurhalliin siirtyvällä Namikalla ”urheilullinen, tasapainoinen” joukkue

 

Namika Lahden paikka Korisliigassa varmistui vasta viime runkosarjakevään aivan viimeisillä kierroksilla, mutta lahtelaisjoukkueen tilanne on tällä hetkellä parempi kuin vuosiin.


Namika siirtyy Lahden perinteikkäältä Urheilutalolta uuden, hulppean Suurhallin suojiin ja voi marssittaa kentälle yllätyskypsän joukkueen. Nuoret Vesa Heinonen (194/22) ja Aleksi Alanen (194/22) näyttivät kyntensä viime kaudella ja Valtteri Mäkäläinen (190/21) on pelikuntoinen.

 

Vilppaasta siirtynyt Tommi Huolila (198/20) on nakuttanut kovia pistelukemia harjoituspeleissä ja Kauhajoelta matkannut kaksikko Ilkka Vuori (181/27)-Eldar Skamo (198/26) on moneen kertaan näyttänyt kyntensä liigatasolla.

 

Kun estradille vielä marssitetaan hyväksi havaitut amerikkalaispelaajat Robert Arnold (198/24), Storm Warren (200/24) ja Dan Oppland (203/29), on Namikalta lupa odottaa paljon.

 

– Meillä on parempi tiimi kuin viime kaudella ja pyrimme jatkamaan siitä mihin viime keväänä jäätiin. Itselläni on tavoitteena nousta seuraavalle tasolle ja kehittää joukkuetta entisestään, Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana viime keväänä palkittu Vesa Heinonen arvioi.

 

– Joukkueemme on huomattavasti viime kautta urheilullisempi ja tasapainoisempi. Puolustuksessa tulemme olemaan paljon parempia. Hyökkäyksessä aiomme pitää vauhtia ja olemme hankkineet Eldar Skamon kaltaisia luovia pelaajia porukkaan. ”Ede” on toistaiseksi kiittänyt saamistaan vapauksista erinomaisilla otteillaan, päävalmentaja Ilkka Palviainen kertoo.

 

Namika Lahden kauden alkua varjostaa joukkueen kapteenin Ilkka Vuoren loukkaantuminen, josta kuntoutuminen vie seuran antamien ennakkotietojen mukaan kuukausia. Namika kartoittaa paraikaa mahdollisia muutoksia kokoonpanoonsa.

 

Lisätietoja: Namika Lahti

 

Lapualla odotetaan joukkueen yhteensulautumista

 

Lapuan Korikobrat sai vuosi sitten takaportin kautta paikan Korisliigassa ja onnistui kasaamaan liigaparketeille Samuel Haanpään johtaman tulivoimaisen joukkueen, joka käväisi parhaimmillaan kevättalvella pudotuspeliviivan paremmalla puolen.

 

Viime kauden joukkueesta poissa ovat Korisliigan arvokkaimpana pelaajana palkitun Haanpään lisäksi koko amerikkalaisnelikko sekä Aleksi Huuskonen, joten palapelin rakentaminen on alkanut lakeuksilla tavallaan alusta. Uutena miehenä Korikobrien penkin päässä nähdään aiemmin Äänekoskella ja Jyväskylässä valmentanut Terence Stansbury.

 

– Meillä on nuori ja nopea jengi. Pelaamme kovaa, pyrimme juoksemaan mahdollisimman paljon. Vähän on ollut syksyn mittaan loukkaantumisia, mutta hyvin on muuten lähtenyt käyntiin, mestari-Bisonsista Lapualle siirtynyt Emil Djeen (183/18) arvioi.

 

Haanpään paikan joukkueen kotimaisena syömähampaana on ottanut monipuolinen Cedric Latimer (198/26), joka hakee uransa ensimmäistä paikkaa Korisliigan pudotuspeleissä.

 

Amerikkalaiset Brad Reese (199/25) ja Lawrence Kinnard (203/27) saavat Latimerin lisäksi suomalaisosastolla rinnalleen nopeiden hyökkäyksen viimeistelijän Tuomas Viertolan (193/23), nuorten maajoukkuesentteri Marcel Liukon (200/21) ja viime keväänä Korisliigan vuoden tulokkaana palkitun Jussi Turjan (194/23).

 

Lisäksi eksotiikkaa Lapualle tuovat Georgian nuorten maajoukkuepelaajat Givi Bakradze (180/22) ja Archili Puluzashvili (202/18), joista Bakradzelle on kaavailtu avauspelinrakentajan paikkaa.

 

– Haluamme pelata kontrolloitua, järjestelmällistä ja nopeaa koripalloa. Joukkueessa on 8-9 täysin uutta pelaajaa ja jos haluamme edetä pudotuspeleihin, on amerikkalaistemme onnistuttava illasta toiseen, Latimerin ja Viertolan kannettava vastuunsa joukkueen kokeneimpana suomalaisina ja Bakradzen osoitettava tasonsa pelinrakentajana, Stansbury tuumailee.

 

– Tähtäimemme on pudotuspeleissä, mutta sitä ennen uusien pelaajien on sulauduttava yhteen ja tultava joukkueeksi.

 

Lisätietoja: Lapuan Korikobrat
 
4.6.2023 09:59 Korisliiga

Mikael Laihonen siirtyy Puolaan

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen, 29, siirtyy Puolaan. 202-senttisen ja viisi kautta Korisliigaa pelanneen Laihosen uusi työnantaja on Puolan divarin välieriin keväällä yltänyt perinteikäs Rosa Radom.

4.6.2023 09:39 Korisliiga

Syrjämäki ja Hollo jatkavat nousija-Bisonsissa

Miesten Divari A:n mestaruuden keväällä voittanut ja Korisliigaan vuoden tauon jälkeen palannut Bisons on solminut kaksi jatkosopimusta. Loimaalaisjoukkueen ensimmäiset pelaajakiinnitykset liigakauteen 2023-24 ovat sentteri Aapeli Syrjämäki ja oma kasvatti Eemeli Hollo.

2.6.2023 20:45 Pääjuttu

Severi Kaukiainen jatkaa Kauhajoella, Karhu Basketille sopimuksia

Päättyneellä kaudella niin Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP) kuin vuoden kuudentena pelaajanakin palkittu Severi Kaukiainen, 25, on solminut kaksivuotisen jatkosopimuksen SM-hopeamitalisti Karhu Basketin kanssa. Karhu Basket julkisti samalla Joona Hakamaan ja Eero Innamaan jatkosopimukset sekä Eemi Luukkosen ja Oliver Kandénin saapumisen Kauhajoelle.

2.6.2023 10:39 Korisliiga

Lassi Nikkarinen jatkaa mestari-Seagullsissa, Gullsin valmennusjohtoon vahvistuksia

Hallitseva Korisliigan mestari Helsinki Seagulls on solminut kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen (2023–25) pelintekijänsä, ToPo Junioreiden kasvatin Lassi Nikkarisen kanssa. Seagullsin mestaruuden takuumiehiin kuulunut 26-vuotias Nikkarinen on edustanut helsinkiläisjoukkuetta kahden kauden ajan.

1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

Näytä lisää vastaavia