Korisliigan ennakko 2/3: Viihdyttävä Karhu, trendien vastainen Kouvot ja viime kauteen parannusta hakevat BC Nokia ja Kobrat

24.9.2017 Korisliigan kausi 2017/18 on jo ovella. Kausi pyörähtää vihdoin käyntiin tiistaina 27.9. kun sarjanousija Espoo United isännöi Uudenkaupungin Korihaita. Mitalisijojen ulkopuolelle jääneistä joukkueista Kauhajoen Karhu hamuaa mitalikantaan Jussi Laakson ja Kouvot mestarivalmentaja Jyri Lehtosen opeilla. Lars Ekström tuo uusia tuulia Lapualle ja Ville Tuominen jatkaa prosessia BC Nokian peräsimessä.

Eldar Skamo ja BC Nokia ovat myös tulevalla kaudella ikävä vastustaja ja korkealla intensiteetillä töitä tekevä joukkue.

Tuomas Hirvonen edustaa Kouvojen riveissä jatkuvuutta. Ottaako nuori takamies vielä yhden harppauksen kohti Susijengin takakenttää?

Tuttu parta, tuttu paita. Bojan Sarcevic ja Karhu jatkavat valtaosin tutuilla palasilla, vaikka palapelin kokoajana toimiikin uusi päävalmentaja, Jussi Laakso.

Tuomas Viertola ja Kobrat lähtevät kauteen tutulla kotimaisella rungolla. Kuvat: Ville Vuorinen & Erkki Hautaviita

BC Nokia lähtee alkavaan kauteen isoilta osin tutulla, mutta myös pykälän verran nuorentuneella rungolla. Näätäpaitojenkin mittarilla erikoisnäätä-statuksen itselleen pelannut Joni Harjula jätti liigaparketit viime kauden päätteeksi ja Aleksi Akpaso siirtyi sarjaporrasta alemmas, mutta tilalle Ville Tuomisen luotsaamaan ryhmään saapuivat Aapeli Alanen (201cm/21v) Korihaista, Nicolai Andersen (204/21) Kouvoista sekä kakkospaikan moniosaaja Thomas Laerke (194/26) tanskalaisesta Bakken Bearsista.

Näädät pääsevät ainakin paperilla lähtemään kauteen urheilullisella, monipuolisella, energisellä ja varsin laajalla ringillä. Näitä aseita Nokialla pyritään hyödyntämään läpi kauden.

- Tullaan tällä kaudella peluuttamaan ehkä laajemmin kuin muut joukkueet liigassa. Meillä tulee olemaan 11 tai 12 pelaajaa, jotka pystyvät pelaamaan Korisliigaa uskottavasti, päävalmentaja Tuominen linjaa.

- Tavoite on myös peluuttaa siten, että 10 jätkää pelaa joka matsissa ihan merkittäviä minuutteja. Sillä tavalla pidämme huolen siitä, että intensiteettimme pysyy jatkuvasti riittävän korkeana. Samalla varmistamme sen, että kaikki nuoremmat jätkät saavat varmasti paikan näyttää osaamistaan.

BC Nokian kotimaisen osaston kärkiryhmän muodostavat tutut kasvot. Takakentän rähinäosaston johtaja Niko Mattila (192/23) tekee vastustajien takamiesten elämästä edelleen tarpeettoman vaikeaa yhdessä kapteeni Henri Hirvikosken (191/31) kanssa. Eldar Skamo (198/30) on edelleen kävelevä matchup-ongelma ja Daniel Dolenc (205/24) partioi nokialaisten korirenkaan ympäristössä.

Aikaisemmasta poiketen, nousee Dolenc tulevalla kaudella lähtökohtaisesti näätäpaitojen aloittavaksi vitospaikan pelaajaksi. Miltä maailma näyttää Dunkin’ Daniel Dolencin silmiin näin alkavan kauden kynnyksellä?

- Hyvä meininki ja hienolla fiiliksellä päästään lähtemään kauteen. Sitä tässä on kyllä jo odotettukin, Dolenc toteaa.

- Harjulan Joni jätti kyllä aika ison aukon pukukoppiin, mutta Hirvikosken Henkka keksii varmasti jotain mukavaa. Hieno joukkuehenki on päässyt jo nyt kehittymään jengin sisällä.

BC Nokia lähtee kauteen kolmen ulkomaalaisvahvistuksen voimin. Vitospaikalle joukkue ei vahvistusta ainakaan lähtökohtaisesti hae, vaan Dolenc sekä Andersen ovat näätäpaitojen puolustuksen ankkureita. Lawrence Gilbert (200/30) tuo näköä ja kokoa, sekä kokemusta ison laiturin tontille ja Oklahoma Staten riveissä yliopistouransa päättänyt Leyton Hammonds (203/22) aloittaa ammattilaisuransa näätäpaidassa.

Vuoden verran huilannut ja itseään kuntouttanut Vincent Council (188/26) saapuu BC Nokian hyökkäyksen keihään kärjeksi takamiehen tontille. Council on harjoitusotteluissa ottanut isännän ottein nokialaisten hyökkäyksen haltuunsa ja pussitti joukkueen viimeisessä harjoitusottelussa Karhua vastaan 20 pistettä, ollen joukkueensa ykköstykki.

BC Nokian viimeinen harjoitusottelu päättyi kuitenkin tappioon, mutta valmennusjohto on nähnyt joukkueen pelaamisessa paljon hyviä merkkejä.

- Konseptimme on aika monimutkainen ja ollaan tuotu paljon asioita pelaamiseemme harjoitusotteluiden lomassa, Tuominen muistuttaa.

- Tästä syystä kaikki ei vielä voikaan toimia täydellisesti ja virheitä luonnollisesti tulee. Uskoa luo kuitenkin se, että meidän pelaamisemme hyvät jaksot ovat olleet oikeasti todella hyviä.

Iso ja ilkeä Kouvot

Kouvojen viime kausi päättyi varmasti kannattajien mielissä pettymykseen, kun mestaruuden jälkeisellä sesongilla joukkue ei hienoista esityksistä huolimatta päässytkään kamppailemaan mitalipeleihin. Tulevalle kaudelle Kouvot lähtee kuitenkin mestaruusmuistojen nosteessa, kun Jyri Lehtonen tekee paluun Kouvojen penkin päähän.

Kotimaisella osastolla Kouvot on menettänyt pykälän verran leveyttä Miikka Luosmaan, Nicolai Andersenin sekä Osku Heinosen vaihdettua kesän aikana maisemaa. Varsin mieluisa uutinen kouvolalaisnäkökulmasta on kuitenkin se, että Ville Kauniston (204/35) loukkaantumishuolet ovat selätetty ja mies on jälleen valmis uuteen liigakauteen.

- Kuntoutuminen on mennyt suunnitelmien mukaan, kaikki on oikein hyvin siltä osin. Treenimatseja on päässyt pelaamaan ja harjoittelemaan ihan normaalisti jo, Kaunisto summaa.

Miltä sitten maistuu tutun valmentajan paluu takaisin ”rikospaikalle” yhden välivuoden jälkeen.

- Hienoahan se on. Jyrillä on tietysti pitkä historia Kouvoissa, joten aika paljon tuttuja juttuja on mies tuonut mukanaan.

Kouvojen kotimainen osasto on kenties kaventunut, mutta kärkiosaaminen on edelleen Korisliigan mittapuulla varsin hyvillä kantimilla. Kauniston parina palloskriinipeleissä kirmaa edelleen liigaparkettien eliittitakamiesten joukkoon noussut Tuomas Hirvonen (181/21) ja leveyttä ovat tuomassa nuorten maajoukkueista tutut Arttu Saarijärvi (200/21), Teemu Knihtinen (194/18), Vili Nyman (198/19) sekä Severi Kaukiainen (185/19).

Ulkomaalaisvahvistusten puolella Kouvot luotti jatkuvuuteen, vanhoihin tuttavuuksiin sekä kokemukseen. Wayne Bernard (190/36) ja Jamie Skeen (203/29) edustavat kokemusta ja myös Seagullsia edustanut, viime kauden Kouvoissa päättänyt James Sinclair (194/24) jatkuvuutta.

Thomas Gipsonin läsnäolo vitospaikalla tuo ainakin Hirvoselle toisen tutun hahmon etukentälle syöttöjen kohteeksi, kun Saksassa viime kauden päättänyt Gipson tuo mestaruusvuodelta tutun keilapallon Kouvojen siirtymähyökkäysten ja palloskriinipelien keskiradalle.

Lehtonen vietti sapattivuotta viime kaudella, mutta laakereillaan mies ei ole levännyt. Päinvastoin.

- Oppi oli kovaa vuoden aikana ja se muistutti siitä, että työttömäksi ei kannata jäädä missään vaiheessa elämää. Tosi paljon tuli seurattua tietysti korista kauden aikana. Seurasin todella paljon Kouvojen harjoituksia ja Fanseatin arkistoista noin 80% Korisliigan matseista, Lehtonen paljastaa.

Minkälainen Kouvot sitten nähdään Manskarin parketilla kaudella 2017/18?

- Suurin oppi minkä viime kaudesta sain oli, että nyt mennään eteenpäin ehkä vähän trendien vastaisesti. Meillä on aika isokokoinen joukkue kasassa, Lehtonen pyörittelee.

- Olemme iso ja ehkä vähän ilkeäkin joukkue.

Vauhdikas, viihdyttävä ja vaarallinen Karhu

Kauhajoen Karhu siirtyi kesän aikana uuden, mutta ei tuntemattoman valmentajan vahtivan silmän alle. Sami Toiviaisen apuvalmentajana kaksi vuotta Kauhajoella toiminut Jussi Laakso jatkaa Karhun peräsimessä, eikä joukkue pelaajistonkaan osalta ole kokenut valtaisaa muutosta vaikka härkämäinen Devonne Giles lähtikin Toiviaisen mukana Tampereelle.

Juho Lehtoranta (195/28) jatkaa Karhun sveitsiläisenä linkkuveitsenä ja veljensä Joonas Lehtoranta (194/23) tuo sähköä sekä ajovoimaa takakentälle viime kaudesta tuttuun tapaan. Etukentällä Samuli Vanttaja (210/26) jatkaa murtautumistaan Korisliigan kotimaisten sisäpelaajien tähtikaartiin.

Isoin tekijä Karhun hyökkäyspelaamisen organisoinnissa on myös varsin tutun näköinen, parrakas hahmo.

Bojan Sarcevic (190/29) aloittaa jo viidennen kautensa Karhun takakentän kapellimestarina. Viime kaudella 10,0 pistettä ottelua kohden heittänyt Sarcevic nakutteli uransa korkeimman syöttökeskiarvon, 5,5 syöttömerkintää per ottelu. Koripalloilijan parhaassa iässä oleva Sarcevic on valmis tulevaan kauteen, vaikka uusi päävalmentaja on tuonut luonnollisesti omia mausteitaan Karhun pelaamiseen.

- Jussi toi meille oman filosofiansa ja meidän pelaajien tehtävänä on nyt ottaa se filosofia omaksemme ja toteuttaa sitä mahdollisimman korkealla tasolla illasta toiseen, Bojan toteaa.

- Tärkeintä meidän mahdollisen menestymisen kannalta on, vanhasta kokemuksesta todettuna, että olemme terveitä toukokuun koittaessa ja samalla parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Ennakkosuosikin viittaa Sarcevic lähtee asettelemaan kuitenkin viime kauden mitalikolmikon harteille.

- Ennakkosuosikkeina kauteen lähtevät varmasti Vilpas, Kataja sekä Seagulls. Me muut koitamme löytää kaikki mahdolliset keinot yllättää nämä joukkueet ja kamppailla mestaruudesta, Sarcevic muistuttaa.

Vahvistuksien rekrytoinnissa Karhu näyttää löytäneen sopivan balanssin pelipaikkojen sekä pelaajien vahvuuksien välille. Fuquan Edwin (198/26) ja Flenard Whitfield (201/27) tuovat urheilullisuutta ja monipuolisuutta laituriosastolle, Marcus Allenin (191/23) tarjotessa korintekovoimaisen takamiehen Sarcevicin ja Lehtorannan rinnalle. Korirenkaan läheisyydessä toimistoaan pitää tulevalla kaudella urheilullinen, 201-senttinen ja 24-vuotias Stephen Maxwell.

Miltä kauteen valmistautuminen on sitten Laakson silmiin näyttänyt päävalmentajan pallilla istuessa?

- Kyllähän kauteen valmistautuminen on eronnut aikaisemmasta paljon. Samoja, tuttuja asioita on koittanut ottaa mukaan mitä on matkan varrella oppinut päävalmentajilta, joiden apuna on saanut olla, Laakso runoilee.

- On tämä todella erilaista silti päävalmentajan paikalta katsottuna. Kokonaisuuden organisoinnissa tulee kaikenlaisia asioita eteen, joita ei ehkä osannut odottaa etukäteen.

Miltä Kauhajoen Karhun koripallo sitten näyttää kaudella 2017/18?

- Tämä on kai se kohta, missä pitää mainostaa meidän olevan vauhdikas, viihdyttävä ja vaarallinen joukkue, Laakso naurahtaa.

- Harjoitusottelut ovat tarjonneet paljon hyviä asioita, paljon korjattavia asioita ja tärkeintä on, että löydämme yhteisen kielen pelaajien kanssa. Siitä lähtee rakentaminen.

Kobrat uudistuneella joukkueella kauteen

Lapuan Kobrien viime kausi oli tuloksellisesti kirkkaasti sen paras Korisliigassa. Viidenneksi runkosarjassa sijoittunut joukkue joutui kuitenkin pettymään pudotuspeleissä, kun paikallisvastustaja Karhu jatkoi mitalipeleihin puolivälieristä.

Kesän aikana Kobrat on kokenut tuntuvia muutoksia niin pelaajistossa kuin penkin päässä. Lars Ekström palasi maailmalta takaisin Korisliigaan ja Lapualla onkin huhujen mukaan painettu kesällä hommia kovalla sykkeellä ja hyvässä hengessä.

Kobrien kotimainen osasto on jatkuvuuden näkökulmasta ihailtavan hyvillä kantimilla. Ville Turja (193/34), Jussi Turja (194/27) ja Tuomas Viertola (193/27) jatkavat kaikki viime kauden joukkueesta ja vuoden Uudenkaupungin reissun jälkeen Lapualle paluun tekee Panu Peltokangas (201/25). Nuoriso-osaston kirkkain tulevaisuuden lupaus on U16 maajoukkueen kantaviin voimiin lukeutuva Perttu Blomgren (193/16).

Kobrat lähtee kauteen neljän ulkomaalaisvahvistuksen voimin ja nelikosta löytyy jälleen monipuolisuutta sekä laatua. Pelinrakentajan paikalle Ekström rekrytoi 190-senttisen Lucas Woodhousen (23) ja silkkisen pehmeällä heitolla varustettu Maurice Creek (196/27) tarjoaa tulivoimaa Kobrien takakentälle.

Etukentällä Lapuan urheilutalon asiantunteva yleisö saa ihastella Christopher Ortizin (203/24) sekä Terence Jenningsin (208/28) edesottamuksia. Kaksikosta Jennings pelasi viime kaudella NBA:n kehitysliigassa Delaware 87ersin paidassa ja on viettänyt liigassa eri joukkueiden paidassa yhteensä kolme kautta, tehtaillen keskiarvoikseen 6,9 pistettä ja 4,3 levypalloa ottelua kohden.

Damon Williamsin ja Aubrey Conerlyn maiseman vaihdokset aiheuttavat Kobrille luonnollisesti haasteita. Creekin johdolla lapualaisten vahvistukset ovat kuitenkin jälleen valmiita nostamaan joukkueen pudotuspeleihin.

 
19.11.2022 20:13 Korisliiga

Hannes Pöllä palasi kentälle ja laittoi tuulemaan – suomalaissenttereillä onnistunut ilta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin neljän ottelun edestä jännitystä. Voittajina maaliin tulivat Kouvot, Kauhajoki, Salon Vilpas ja BC Nokia.

18.11.2022 21:22 Korisliiga

Lassi Nikkarisella tehokas ilta Seagullsin voitossa – Kobrat jatkaa yhä sarjakärkenä

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua, joista voittajiksi selvisivät Helsinki Seagulls ja Kobrat.

16.11.2022 20:51 Korisliiga

Korisliiga palasi tauolta: Katajan Turnerille tuplatupla heti liigadebyytissä

Miesten Korisliigassa juhlivat tänään Kataja Basket ja sarjakärkeä hätyyttelevä Kauhajoki.

6.11.2022 19:43 Korisliiga

Severi Kaukiaisen johtamat hyökkäykset veivät Kauhajoen yli 30 pisteen voittoon

Kauhajoki kaatoi kotonaan Korihait luvuin 80–48. Severi Kaukiainen merkkautti tuplatuplan.

5.11.2022 20:25 Korisliiga

Kobrat vahvisti sarjajohtoaan – Kataja kunnioitti Leon Huffia seremonialla ja voitolla

Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat sarjakärki Kobrat ja viidettä sijaa pitävä Kataja. Joensuussa nautittiin lisäksi paidannostoseremoniasta.

4.11.2022 20:43 Korisliiga

Seagulls ja Kauhajoki jatkavat nousukiitoa – Vilppaalle vihdoin toinen peräkkäinen

Miesten Korisliigassa nähtiin voitot Helsinki Seagullsilta, Kauhajoelta ja Salon Vilppaalta.

3.11.2022 14:48 Korisliiga

Korisliiga-kauden ensimmäinen kuukauden pelaaja on Deshon Taylor

Kouvojen takamies Deshon Taylor on valittu lokakuun 2022 pelaajaksi. Toista kauttaan Suomessa pelaavalle Taylorille kunniamaininta on ensimmäinen.

2.11.2022 21:30 FIBA Europe Cup

Kauhajoen voittokulku jatkuu eurokentillä, Daniel Dolencin käsi jatkaa kuumana

Susijengin marraskuun MM-karsintaryhmään valittu Daniel Dolenc johdatti Kauhajoen neljänteen voittoon FIBA Europe Cupissa 22 pisteellään, kun joukkue voitti unkarilaisen Egis Körmendin vieraskentällä 89-90 (44–45).

2.11.2022 21:02 Korisliiga

Pyrintö nappasi reilun voiton – Kobrille pisteet vähäkorisesta väsytystaistosta

Miesten Korisliiga-illassa sarjapisteet menivät Tampereen Pyrinnölle ja Kobrille.

1.11.2022 20:42 Korisliiga

Vilppaalle hurja jatkoaikavoitto Kouvojen Taylorin 47 pisteestä huolimatta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin kaksi jatkoaikatrilleriä, yksi roima voitto varsinaisella peliajalla ja Deshon Taylorilta 47 pisteen ilta.

30.10.2022 19:41 Korisliiga

Henri Kantosen käsi kuumana – Kauhajoen otteet paranevat peli peliltä

Kauhajoki kävi hakemassa sarjapisteet Lahdesta. Henri Kantonen pussitti 23 pistettä penkkivuorosta huolimatta.

29.10.2022 19:39 Korisliiga

Seagulls päihitti Katajan jännitysnäytelmän päätteeksi – päätähtinä Heinonen ja Nikkarinen

Kataja Basket kärsi kotitappion Helsinki Seagullsille 76–77.

28.10.2022 21:01 Korisliiga

Lindbom tehokkaana Hongan toisessa voitossa – Kymenlaaksoon kahdet sarjapisteet

Miesten Korisliiga-illassa voittoja napsivat Tapiolan Honka, BC Nokia, Kouvot ja KTP-Basket.

26.10.2022 21:52 FIBA Europe Cup

Kauhajoen eurotaival jatkui voittoisasti – Severi Kaukiainen kovassa iskussa

Kauhajoki nappasi jo kolmannen voittonsa yhtä monessa ottelussa, kun se kukisti portugalilaisen Sporting CP:n FIBA Europe Cupissa lukemin 104–85 (52–40). Kentän kunkkuna hääri 23 pistettä upottanut Severi Kaukiainen.

25.10.2022 20:23 Korisliiga

Ahonen ja Koivisto johtivat Vilppaan voittoon Seagullsista

Salon Vilpas taivutti Helsinki Seagullsin 12 pisteen erolla. Hyökkäyspäässä dominoivat Roope Ahonen ja Mikko Koivisto.

22.10.2022 21:04 Korisliiga

Kouvojen Joel Mäntysellä ennätysilta – KTP laittoi Kauhajoen koetukselle

Miesten Korisliigassa sarjapisteet menivät tänään Kouvoille, Kauhajoelle ja Korihaille.

21.10.2022 21:37 Korisliiga

Kobrat ja Lahti voittivat illan ottelut ja pitävät hallussaan Korisliigan korkeimpia sijoja – Lahdelle luvassa piakkoin lisävahvistus

Miesten Korisliiga-illan voittajia olivat sarjataulukon korkeimpia sijoja hallussaan pitävät Lahti Basketball ja Kobrat.

19.10.2022 21:29 FIBA Europe Cup

Kauhajoki viihtyi puolalaisessa saunassa – Daniel Dolenc ratkaisi huiman trilleri viimeisillä sekunneilla

Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan FIBA Europe Cupin lohkovaiheessa, kun se kävi nappaamassa toisen voiton. Tällä kertaa kauhajokisten vireen koki Anwil Wloclawek, joka taipui Daniel Dolencin onnistuneella nostolla 88–89 (43–46) vain kaksi sekuntia ennen loppua.

19.10.2022 21:15 Korisliiga

Lahti piti kiinni voitosta Korihaiden loppukiristä huolimatta – voitokkaina myös Kataja ja Pyrintö

Korisliigassa nähtiin kolme tiukkaa vääntöä, joiden voitot merkittiin Lahti Basketballille, Kataja Basketille ja Tampereen Pyrinnölle.

18.10.2022 20:59 Pääjuttu

Chrysostom Chukwuman huippuilta takasi Kobrille voiton – KTP Nokiaa vahvempi

Miesten Korisliiga-illassa voitot merkittiin Kobrille ja KTP-Basketille.

Näytä lisää vastaavia