Korisliiga-ennakko: Salon Vilpas, Tampereen Pyrintö ja KTP-Basket

29.9.2022 18:30 Salon Vilpas saa vanhasta tutusta Jussi Savolaisesta uuden päävalmentajan ja uusia vivahteita peliinsä. Heittäjä-ässä Osku Heinonen luottaa Tampereen Pyrinnön kykyyn kilpailla alkavalla kaudella. KTP-Basket täydentää rivejään harvinaisen monipuolisella 213-senttisellä Mubashar Alilla.

Mubashar Ali on yksi Korisliiga-kauden mielenkiintoisimmista uusista tuttavuuksista. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka jatkuu nyt viime keväänä runkosarjassa kuudenneksi, viidenneksi ja neljänneksi sijoittuneilla joukkueilla.

Vilppaan päävalmentajaksi nouseva Jussi Savolainen ei halua korjata mitään ehjää

Salon Vilpas näytti viime keväänä jälleen kyntensä oikealla hetkellä. Kauteen hallitsevana mestarina lähtenyt varsinaissuomalainen seura jäi hieman yllättäen runkosarjassa vaatimattomalle sijalle kuusi. Se riitti kuitenkin vielä pääsyyn ylempään jatkosarjaan, jossa menestys alkoikin karttua tiuhemmin. Pudotuspeleihin Vilpas lähti kolmannelta sijalta ja eteni finaaliin saakka. Kaulaan ripustettiin lopulta hopeamitali.

Alkavalle kaudelle Vilppaassa on suoritettu kevyttä vallanvaihtoa. Edellinen päävalmentaja Sami Toiviainen on siirtynyt toiminnanjohtajan rooliin ja hänen apuvalmentajanaan työskennellyt Jussi Savolainen edennyt päävalmentajan tehtävään.

– Olen pelannut koko junioriaikani Salossa ja sen jälkeen yhdeksän vuotta edustuksessa, joista viisi viimeistä vuotta pääsarjatasolla. Lopetettuani pelaamisen olen valmentanut 16-, 17- ja 19-vuotiaita sekä viime kaudella yhtä aikaa kakkosjoukkuettamme ja tätä Vikingsiä apuvalmentajana. Eli on tässä nyt jokunen vuosi pyöritty maisemissa, Savolainen muistelee.

Savolaisen hyppy päävalmentajan paikalle ei tapahdu hyppynä tuntemattomaan. Ympärillä on tuttu toiminnanjohtaja Toiviaisessa, tutut apuvalmentajat Jere Anttilassa ja Teemu Rannikossa sekä kentällä yhä kotimaiset runkopelaajat Mikko Koivisto, Juho Nenonen ja Riku Laine.

– Siirtymä on tällä tavalla helpompi, kun ympärillä on tukiverkosto. Meillä on toimiva valmennustiimi, joka on saatu roolitettua mielestäni hyvin. Myös pelaajien osalta paketti on ollut kasassa jo hyvän aikaa, ja sieltä löytyy toimiva sekoitus korilleajajia ja heittouhkaa, Savolainen toteaa.

Tämä ei silti tarkoita, että kentällä nähdään tasan samat elkeet kuin viime vuonna. Savolaisen myötä ovat uudistuneet myös monet pelitaktiikan ulottuvuudet.

– Sekä hyökkäys- että puolustuskonseptimme on hyvin erilainen viime kauteen nähden. Se tulee viemään aikansa, että koko porukka omaksuu uuden systeemin, varsinkin siirtymäpelaamisessa. Mitä pelikirjaan taas tulee, niin tyhmäähän se olisi jättää käyttämättä niitä vanhoja asioita, jotka ovat toimineet hyvin.

Vilpas 22-23 pähkinänkuoressa


Pyrinnön Osku Heinonen: Vanha koiraa oppii uusia temppuja, kun työskentelee nuorten kanssa

Viime kaudella Tampereen Pyrintö pelasi itsensä tehokkaasti ylempään jatkosarjaan mutta sai heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella liian pahan vastuksen. Kautensa nousujohteisesti päättänyt Vilpas viiletti voittoon ja eteni lopulta finaaliin.

Tulevaan kauteen Pyrintö lähtee Pantteri ajatuksissaan. Kapteeni Osku Heinonen haluaa edetä tällä kertaa niin pitkälle kuin eteenpäin vain pääsee ja vaikuttaa pelien alkua odotellessa olemukseltaan tyyneltä.

– Meillä on hyvä valikoima keskenään erilaisia pelaajia sekä suomalaisten että ulkomaisten osalta. Heittovoimaa ja puolustusosaamista löytyy ainakin reippaasti. Rooleja täytyy vähän vielä hioa ja sovitella, kun tässä harjoitellaan, mutta en ole mistään huolissani.

Pyrintö on pelannut päävalmentaja Miikka Sopasen aikana huomiota herättävällä pelityylillä. Liigan kaikista muista joukkueista poikkeavaa hyökkäystä tullaan varmasti näkemään tälläkin kaudella, sillä sekä valmennus että kotimaiset runkopelaajat ovat kutakuinkin ennallaan.

Viime vuonna tulokset olivat riittävän hyviä viemään Pyrintö jatkoon runkosarjasta viidennellä sijalla, joten onnistumisia tuli reippaasti. Matka kuitenkin tyssäsi ennen mitalipelejä, joten Heinonenkin tiedostaa, että jotain on tehtävä eri lailla.

– Sellainen kehitysaskel, jota itse kaipaan viime vuoteen nähden, on tietynlainen tasaisuus. Meillä tuli kentällä aikamoisia ylä- ja alamäkiä nopeasti vaihdellen. Viime vuonna toki asiaa vaikeutti se, että kauden alussa vahvistuksemme vähän myöhästyivät ja tuli kaikkea sähläämistä yhä koronan kanssa. Nyt pitäisi olla ihanteellinen tilaisuus saada alusta asti vähän parempi draivi päälle.

Oma rooli joukkueessa on Heinoselle käynyt vuosien varrella jo tutuksi. Hän pyrkii kentän vanhimpana johtamaan esimerkillään ja nyt, kun David Gonzalvez on astunut sivuun, vastuu on entistä enemmän hänen harteillaan.

– Pyrin pitämään huolta, että joukkueessa pysyy yhtenäisyys yllä. Kai tässä kolmekymppinen jätkä voi jonkinlaisena isähahmona jo ollakin tälle porukalle. Ja oppiihan siinä vanha koira uusiakin temppuja, kun nuorempiensa kanssa työskentelee. Välillä nuorten juttuja kuunnellessa on naama melkoisella kysymysmerkillä, mutta sehän on pelkästään hyvä.

Pyrintö 22-23 pähkinänkuoressa


KTP:n tuore joka paikan höylä Mubashar Ali lupaa joukkueeltaan salamannopeaa koripalloa

Mubashar Ali syntyi ja kasvoi lapsuutensa Helsingissä, mutta hän ei varmasti ole kotimaiselle koripalloyleisölle tutuin nimi – vielä. 25-vuotias sentteri aloitti pelaamisen paikallisseura Warriorsissa ja edusti viimeisenä juniorivuotenaan 2014–15 A-poikien SM-sarjassa Vantaan Pussihukkia. Sen jälkeen tie vei Yhdysvaltoihin, ensin high schooliin ja sieltä yliopistoon.

Pelattuaan viime kaudella ammattikoripalloa sekä Turkin kakkosliigassa että Perussa hän sai tarjouksen KTP-Basketilta ja päätti tarttua sopimukseen.

– Turkissa en päässyt kunnolla edes minuuteille, vaikka olisin kyennyt auttamaan joukkuetta. Valmentajan päätökset tuntuivat usein vähän jopa poliittisilta. Sen jälkeen vietin kaksi kuukautta Perussa, koska tarvitsin lisää kokemusta ja maisemanvaihtoa puhdistaakseni mieltäni. Olen käynyt koripallon kanssa läpi paljon kaikenlaista ja halusin kokea taas positiivisen kokemuksen.

Kotkassa Alilla on ympärillään päävalmentaja Roope Mäkelän luotsaama nippu, johon liittymisestä tuore sentteri on vilpittömän innoissaan. Viime kaudella joukkue selvisi runkosarjan neljänneksi, mutta playoffeissa matka katkesi ensimmäisellä kierroksella. Kevään haasteista huolimatta, niin Alin kuin KTP:nkin osalta, nyt palaset tuntuvat loksahtaneen paikoilleen.

– Roope on valmentaja, joka antaa pelaajiensa käyttää kentällä vaistojaan. Harjoitusotteluiden perusteella näyttää siltä, että kokoonpanomme on erinomaisesti koottu, enkä sano tätä vain mainostamisen takia. Uskon tosissani, että vakavissaan meidän kanssamme kilpailevat vain Kauhajoki, Seagulls ja Vilpas. Meiltä voi odottaa tällä kaudella erittäin nopeaa ja vapaata run and gun -hyökkäystä ja erittäin tiukkaa puolustusta sekä sisällä että ulkona.

Ali on 213 senttiä pitkä ja harvinaisen ulottuva pelaaja eli varsin poikkeuksellinen yksilö suomalaisessa koripallossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mies on palkattu KTP:n korin alle seisomaan paikoillaan ja vain lätkimään palloa. Hän on nimittäin kokoonsa nähden ainutlaatuisen liikkuva ja monipuolinen vitospaikan pelaaja ja näin ollen istuu lupailemaansa KTP:n pelityyliin erittäin hyvin.

– Kuuntelen peliä ja kykenen ottamaan sen roolin, jonka tilanne vaatii. Jos minulta tarvitaan fyysistä puolustusta ja heitontorjuntaa, teen sitä. Jos minun täytyy levittää kenttää ja astua kaarelle, teen sitä. Olen saanut jopa NBA-kykyjenetsijöiltä erinomaisia arvioita myös monista sellaisista tärkeistä asioista, jotka eivät välttämättä näy tilastokorteissa.

KTP-Basket 22-23 pähkinänkuoressa

 
30.9.2023 20:54 Korisliiga

Nike Sibande johdatti Katajan kotivoittoon - Seagulls aloitti mestaruuden puolustamisen vahvasti

Korisliigassa pelattiin kauden avauskierros. Päivän aikana pelattiin viisi ottelua. Voittotilinsä avasivat Kouvot, KTP, Seagulls, BC Nokia ja Kataja.

29.9.2023 09:00 Korisliiga

Tomi Lommi ei koe KTP:ssä tarvetta hitaalle etenemiselle – ”Meillä on kaikki avaimet kamppailla suoraan mestaruudesta”

Kotkalainen KTP-Basket lähtee kauteen mitalipelejä tavoitellen. Seura on saanut riveihinsä tervetulleen paluumuuttajan, sillä oma kasvatti Tomi Lommi pukee vihervalkoisen paidan ensi kertaa sitten juniorivuosien.

29.9.2023 07:50 Korisliiga

Lassi Kilpinen täydentää Kobrien takakentän – ”Uuteen ympäristöön siirtyminen opettaa vielä vanhallekin uutta”

Kobrat valui viime kauden lopussa pudotuspelien ulkopuolelle, mutta uutena joukkoon liittyvä takamies Lassi Kilpinen vakuuttaa, että joukkuepeliä teroittamalla seura pystyy vaikka mihin.

28.9.2023 19:00 Korisliiga

Aapeli Alanen juoksee kenttää tänä vuonna Kouvot-paidassa – ”Pelityylimme vaatii sopeutumista ja poikkeuksellista ratkaisukykyä”

Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.

28.9.2023 13:00 Korisliiga

Bisons pelaa trendejä vastaan – tuore päävalmentaja Juri Heinämäki on kerännyt ympärilleen kookkaan kokoonpanon

Bisons Loimaa lähtee jälleen yrittämään paikkansa vakiinnuttamista Korisliigassa. Operaatiota luotsaamaan on palkattu Juri Heinämäki, joka hakee etuja kaikella muulla kuin muita matkimalla.

28.9.2023 08:00 Korisliiga

Fiifi Aidoo tuo energiaa kentälle BC Nokian paidassa – ”Toivottavasti Korisliigaan palaa erilainen pelaaja kuin joka täältä lähti”

BC Nokia kamppailee jälleen noustakseen ensimmäisen kerran mitaleille sitten vuoden 2016. Tänä syksynä joukkue on saanut riveihinsä paluumuuton Suomeen tehneen Harold ”Fiifi” Aidoon.

27.9.2023 21:00 Korisliiga

Vastoinkäymiset ovat herättäneet Topias Palmin voitonnälän – ”Kaikin puolin pidän Kauhajoella pelaamista askeleena ylöspäin”

Kauhajoki lähtee viimekeväisten hopeamitalien jälkeen metsästämään jälleen mestaruutta niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin. Takakentälleen joukkue on saanut rajujen kokemusten kouliman korintekoekspertin Topias Palmin.

27.9.2023 15:00 Korisliiga

Salon Vilppaan Luukas Vaara painottaa identiteetin merkitystä – ”Meidän pitää alusta asti tietää, keitä olemme ja mitä teemme”

Salon Vilpas nappasi Saksasta itselleen sentteri Luukas Vaaran, joka ei ole koskaan aiemmin pelannut miesten Korisliigaa. Sekä joukkueella että pelaajalla nälkä on viime kausien jäljiltä kova.

27.9.2023 08:53 Korisliiga

Kataja Basketin pelitapa ruokkii puolustusekspertti Thomas Tumban vahvuuksia – ”Täällä pystyn parhaiten parantamaan pelaamistani”

Kataja Basket ylsi viime keväänä Korisliigan pronssimitaleille ja voitti Suomen cupin. Yksi nousukiidon avainpelaajista oli laituri Thomas Tumba.

26.9.2023 17:30 Korisliiga

Antero Lehto palaa hyvin erilaiseen Pyrintöön kuin josta lähti – ”Pelit ratkaistaan onneksi pelaamalla eikä paperilla”

39-vuotias Korisliiga-veteraani palaa kasvattajaseuraansa ja alkaa johtaa nuorentunutta joukkuetta. Hän kokee silti oppivansa työssään yhä itsekin uusia asioita.

26.9.2023 08:55 Korisliiga

Bojan Sarcevic löytää motivaatiota Korihaiden korkeista tavoitteista – ”Aion pelata kuin kausi olisi viimeiseni, vaikka lopullista päätöstä en olekaan tehnyt”

Korihait on kokenut kovia vuosia ja kamppailut enemmän sarjapaikasta kuin Korisliigan kärkisijoista. Veteraanipelinjohtaja Bojan Sarcevic pyysi joukkuetta asettamaan tavoitteen korkealle, jotta hän sai kesän harjoittelukauteen motivaatiota.

25.9.2023 17:00 Korisliiga

Erik Sajantila on ottanut oppia kokemuksistaan Lahti Basketballissa – ”Uskon, että olemme kaikki kasvaneet paljon haastavien viime vuosien aikana”

Lahti Basketballin nuoret suomalaispelaajat ovat jälleen valmiita kovaan työhön. Kotimaisen rungon kovin pisteidentekijä oli viime kaudella Erik Sajantila, joka tahtoo nyt kehittää pallollisia taitoja ja fysiikkaa.

25.9.2023 09:45 Korisliiga

Helsinki Seagullsin René Rougeau on valmis tekemään lisää historiaa – “Viime kauden finaalit olivat urani vaikeimmat”

Helsinki Seagulls lähtee uuteen kauteen halukkaana toistamaan viimekautisen mestaruutensa. Joukkoja kentällä johtaa Suomeen juurtunut veteraanipelaaja René Rougeau.

23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

21.8.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

Millpoint Koripalloliiton ja Korisliigan yhteistyökumppaniksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen mainos- ja liikelahjamaailman syövereissä vaikuttavan Millpointin kanssa. Millpoint tulee avuksi kehittämään Koripalloliiton virallista verkkokauppaa.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

Näytä lisää vastaavia