Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

29.9.2020 11:59 Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

Jussi Turja on Kobrien ja lapualaisuuden ilmentymä Korisliigassa. Kuva: Ville Vuorinen.

Kobrilla siintää edessään jo yhdeksäs peräkkäinen kausi Korisliigassa, joka on vajaan 15 000 asukkaan Lapualle kova suoritus. Joukkueen kasaamisprosessissa on vaihtelevuutta: jonain vuosina kesällä lähdetään liikkeelle miltei nollista, mutta useimpina on jatkuvuutta.

– Amerikkalaispelaajia otetaan joka tapauksessa neljä kappaletta. Niiden skouttaamiseen valmentajat ja taustaryhmä käyttää aikaa. Suomalaispelaajien värväys kapeilta markkinoilta voi olla haastavaa, mutta silti kovia pelaajia on vuosien varrella löytänyt tiensä Lapualle. Kaikki on viihtynyt, harvempi on vain yhden kauden täällä ollut. Täällä on helppo keskittyä korikseen, kun ei oikein muuta ole, Turja hymyilee.

Jos Kobrien tarinalle etsii jonkinlaista yhtenevää tekijää aina kevään 2003 ykkösdivarinoususta nykypäivän Korisliiga-vakiojoukkueeseen, niin se on Turjan suku. Turjia on riittänyt pelaajina, valmentajina ja taustaryhmäläisinä. Nykyäänkin managerina toimii isä Markku Turja, kun taas valmennuksesta vastaa Ville Turja ja parketilla pelaamisesta Jussi.

1990-syntynyt Jussi Turja ei ehtinyt ikänsä puolesta pelata kakkosdivaria, mutta hän on ollut suuressa osassa edustusjoukkuedebyytistään 2005/06 tulevaan kauteen saakka. Tililtä löytyy jo seitsemän kautta ykkösdivaria ja kahdeksan kautta Korisliigaa. Jokainen Kobrien paidassa.

– Kobrat on tietenkin itselle iso asia, kun omalla kotipaikkakunnalla pääsee pelaamaan Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Kyllä meidän taustaryhmä on tehnyt kovaa työtä vuosien varrella. Tekijöitä on vähän, mutta he ovat pystyneet pitämään meidät liigassa.

Jos Antero Lehdon siirtyminen Tampereen Pyrinnöstä BC Nokiaan nostatti karvat pystyyn monilla, niin vielä suurempi jymypaukku olisi Turjan siirtyminen johonkin toiseen joukkueeseen. Onko hän itse edes ajatellut, että siirtyisi jonnekin muualle?

– En ole. Silloin divariaikoina oli jotain miettimistä, että jos menisi liigaan jonnekin. Sen jälkeen, kun noustiin liigaan, niin ei ole tullut mielenkään, Turja kertoo.

Mutta löytyy Turjalta yksittäinen lipsahdus Lapuan ulkopuolelle Virginia Lynchburgiin kaudelta 2011/12, mistä hän palasi kevääksi 2012 juuri sopivaan aikaan nostamaan Kobrat Korisliigaan divarista.

– Se oli aika pieni koulu, johon pääsin, mutta oli hienoa nähdä urheilukulttuuria Yhdysvaltojen puolella. Se oli aika erilaista. Siellä yliopistossa treenattiin todella kovaa, Turja muistelee.

”Hyvältä näyttää ainakin omissa papereissa”

Turjan mielestä heillä on kasassa hyvä joukkue tulevaksi kaudeksi. Kuva: Ville Vuorinen.

Tammikuussa kolmenkymmenen ikävuoden rajapyykin ohittaneelta Turjalta löytyy jo runsaasti kilometrejä. Viisitoista vuotta Suomen kahdella korkeimmalla sarjatasolla ovat vaatineet veronsa. Loukkaantumisia on tullut, mutta eivät missään vaiheessa pysäyttäneet uraa lopullisesti.

Päinvastoin tahti ei näytä hyytyvän. Turja rehki edelliskaudella 31 ottelua 22 minuutin parkettiajalla tilastoikseen 6,0 pistettä, 1,6 levypalloa.

– Tällä hetkellä otan päivä kerrallaan, mutta vielä täällä palloillaan, toivottavasti vielä on edessä ainakin muutama vuosi. Tietysti koko ajan kehonhuollon tietotaito kehittyy ja monen ura venyy.

Alkavan kauden kynnyksellä Kobrat on saanut kokoon mielenkiintoisen joukkueen. Jälleen kokoonpanosta löytyy jatkuvuutta Kobrat-ikoni Turjan ohessa edelliskauden Lapualla pelanneiden Antto Nikkarisen ja Juho Lehtorannan muodossa, mutta myös tuoretta verta: nimekkäimpänä Susijengin Viro-maaotteluissa häikäissyt Korisliiga-tulokas Remu Raitanen.

– Minä, Juho ja Antto olemme vähän vanhempaa kaartia ja toivottavasti heilläkin on vielä  parhaimpia vuosia jäljellä, Turja aloittaa.

– Remu on nuori, tekee kovasti töitä ja erittäin lahjakas. Ei pidä myöskään unohtaa Tuukka Härsilää, joka on pelannut nuorten maajoukkueissa ja näyttää kehittyneen todella paljon, sekä paluumuuttaja Peetu Drockilaa, joka on myös nuori pelaaja.

– Siihen vielä hyvät vahvistukset, niin kyllä ihan hyvältä näyttää ainakin omissa papereissa.

Päävalmentaja Kobrissa jatkaa Jussin isoveli Ville Turja, jolla on ollut monet saappaat jalassa lapualaisorganisaatiossa: pelaajana ja valmentajana sekä molempina myös yhtaikaa. Veljespari on jo tottunut tähän erikoiseen dynamiikkaan joukkueen sisällä.

– Villeen minulla on todella paljon luottoa. Vaikka välillä on sellaista veljesten välistä nahistelua, niin ne pidetään suljettujen ovien takana ja kentällä ollaan ammattilaisia. Hyvin se on tähän mennessä mennyt, Turja hymähtää.

Henkilöt

 
15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

Näytä lisää vastaavia