Joulukuun Valopilkku Jeremiah Wood: ”Joillekin tämä on pelkkää koripalloa, mutta minulle tämä on taidetta ja elämän tarkoitus”

21.1.2022 08:39 Triplatuplakone Jeremiah Wood tilastoi joulukuun aikana ottelukohtaisesti 13,8 pistettä, 10,5 levypalloa ja kymmenen syöttöä. Suomessa viihtyvä Salon Vilppaan korinalusjyrä puhuu avoimesti kehityksestään niin pelaajana kuin ihmisenäkin.

Kuukauden Valopilkkua ei joulukuussa 2021 ainakaan puhtaiden numeroiden valossa tarvinnut miesten Korisliigassa kauaa hakea. Salon Vilppaan korinalusjyrä Jeremiah Woodin onnistumiset näkyivät niin henkilökohtaisissa meriiteissä kuin joukkueenkin huimissa onnistumissa.

Wood merkkautti nimiinsä ottelua kohden 13,8 pistettä, 10,5 levypalloa ja tasan kymmenen koriin johtavaa syöttöä. Lisäksi hän johti joukkueensa joulukuun aikana neljään voittoon ilmaan ainuttakaan tappiota.

Wood pelaa Vilppaassa kolmatta kautta, ja hän on nakuttanut hurjia tilastorivejään Korisliigan historiaan jo peräti kolmella eri vuosikymmenellä. Hän pelasi nimittäin ensimmäiset kautensa Suomessa jo vuosina 2008–2011 edustaen Joensuun Katajaa ja Kauhajoen Karhua, minkä jälkeen kierteli Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa ennen kuin vakiinnutti paikkansa Vilppaan luottomiehenä.

– Ensimmäinen salaisuus onnistuneen triplatuplien takomisen takana on se, että pitää olla hyvät joukkuetoverit. He hoitavat sinulle palloa ja sinä heille. Ei ole kyse pelkästä vaivannäöstä vaan siitä, että kaikki uskovat toisiinsa. Yhden pelaajan triplatuplakin on lopulta vain osoitus joukkueen yhteisestä onnistumisesta, Wood toteaa.

Vuonna 1985 syntyneen Woodin polku koripallon parissa ei ollut ehtinyt vielä kovinkaan pitkäksi ennen hänen ensimmäistä saapumistaan Suomeen. Hän syntyi vain kuukauden erolla aivan samalla seudulla kuin tällä hetkellä luultavasti maailman tunnetuin koripalloilija LeBron James. Paikka oli Akronin kaupunki Yhdysvaltain Ohiossa, jossa Wood myös pelasi kaikki neljä yliopistokauttaan ennen kuin allekirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Katajaan.

– Aloitin koripallon erittäin myöhään. Pelasin amerikkalaista jalkapalloa suurimman osan nuoruudestani. Rehellisesti sanoen vaihdoin koripalloon tyttöjen takia. Näin, kuinka suosittuja ja ihailtuja koripalloilijat olivat, ja se sytytti minut. Ensimmäisessä ottelussani en päässyt edes kentälle, mutta olin ylpeä, kun sain pelkästään pitää joukkueen paitaa, Wood nauraa.

Ikää Woodille on kertynyt jo 36 vuotta. Siitä huolimatta mies painaa hommia Vilppaan sentterinä jo kolmatta kautta putkeen eikä näytä minkäänlaisia väsymisen merkkejä. Wood vaikuttaa viihtyvän yhä hyvin, vaikka onkin 7000 kilometrin päässä alkuperäiseltä kotiseudultaan. Sitä varmasti helpottaa, että hän nauttii niin paljon kylmästä, että kutsuu itseään jääkarhuksi.

Mutta kyse ei silti ole pelkistä keleistä. Salossa hänelle tärkeintä on yhä koripallo.

– Tunnen yhä sen poltteen sisälläni. Joillekin tämä on pelkkää koripalloa, mutta minulle tämä on elämän tarkoitus. Treenaan paljon kentän ulkopuolella, ja kentällä on kaiken sen työn näytönpaikka. Kun yleisö ja joukkuetoverit ovat onnellisia, se palkitsee. Tunnen olevani taiteilija, ja tämä on lajini.

Wood on toki kuluneiden vuosien varrella joutunut hienosäätämään pelityyliään huomattavasti sitä mukaa kuin ikää on kertynyt ja pelaamisen kulttuuri on muuttunut. Se ei silti ole vienyt lopputuloksia ainakaan yhtään heikompaan suuntaan.

– Nuorena olin vähän sellainen, että en kuunnellut ketään vaan painoin vain hurjalla energialla. Vanhempana sitä alkaa tajuta, että tässäkin on kyse paljon isommista asioista kuin vain omasta suoriutumisesta. Olen pelaajana kiertänyt maailmaa ja nähnyt paljon erilaisia kulttuureja ja katsomuksia. On tärkeää vain olla avoin kaikkia kohtaan ja kehittyä ihmisenä.

Henkilöt

 
28.1.2023 19:44 Korisliiga

Liigajumbo Korihait avasi alemman jatkosarjan näyttävällä voitolla

Korihait selätti Kobrat 25 pisteen erolla.

27.1.2023 21:16 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käynnistyivät – Heinonen ja Sajantila ottivat tiukassa väännössä kolmoskilpailun

Miesten Korisliigan ensimmäisenä jatkosarjailtana ylemmän portaan voitot menivät Kouvoille, KTP:lle ja Seagullsille. Alemmassa sen sijaan juhlivat Pyrintö ja Nokia.

26.1.2023 09:16 Korisliiga

Joulukuun vahvin Jeffrey Carroll: ”Täällä ei laiteta yhtä tai kahta kaveria voittamaan otteluita viiden puolesta”

Yhdysvaltalainen laituri Jeffrey Carroll valittiin joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi.

25.1.2023 22:19 FIBA Europe Cup

Hurja toinen puoliaika johdatti Kauhajoen vierasvoittoon – puolivälieräpaikka askeleen lähempänä

Kauhajoki jatkoi upeita otteitaan FIBA Europe Cupissa, kun se kaatoi slovakialaisen Patrioti Levicen vieraskentällä 55–86 (31–28). Kauhajoki jatkaa jatkolohkonsa kärjessä puhtaalla pelillä.

24.1.2023 16:00 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma on vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät perjantaina 27. tammikuuta. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

24.1.2023 12:00 Korisliiga

Oikeusturvalautakunta hyväksyi Korihaiden valituksen – uusintaottelua Korihait-Pyrintö ei pelata

Urheilun oikeusturvalautakunta käsitteli maanantaina 23.1. Korisliiga-joukkue Korihaiden tekemän valituksen Suomen Koripalloliiton hallituksen päätöksestä määrätä liigaottelu Korihait-Pyrintö uudelleen pelattavaksi. Oikeusturvalautakunta hyväksyi valituksen, jonka myötä tiistaille 24.1. aikataulutettua uusintaottelua ei pelata.

21.1.2023 20:45 Korisliiga

Kouvot otti Taylorin johdolla viimeisen paikan ylemmästä jatkosarjasta – Sarcevicin hurja tilastorivi toi Korihaille neljännen voiton

Miesten Korisliigassa pelattiin varsinaisen runkosarjan viimeinen kierros. Tiistai-iltana pelattavan Pyrinnön ja Korihaiden uusintaottelun jälkeen käynnistyvät jatkosarjat.

20.1.2023 20:46 Pääjuttu

KTP varmisti voitolla paikkansa ylemmässä jatkosarjassa – Vili Nyman kentän tehokkain

KTP-Basket jatkaa runkosarjan jälkeen pelejä ylemmässä jatkosarjassa. Yksi paikoista on yhä ratkaisematta.

20.1.2023 13:15 Korisliiga

Korisliigojen päätöskierroksilla riittää rutkasti panosta – näin eri skenaariot vaikuttavat paikkoihin jatkosarjoissa

Korisliigassa KTP-Basket ja BC Nokia eivät tarvitse apua muilta joukkueilta, vaan heille riittää ylempään jatkosarjaan voitto runkosarjan päätöskierroksen ottelusta. Naisten Korisliigassa Forssan Alku voi varmistaa paikkansa ylemmässä jatkosarjassa voittamalla oman ottelunsa.

20.1.2023 12:20 Korisliiga

Korihaiden ja Tampereen Pyrinnön Korisliiga-ottelu uusitaan

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kokouksessaan hyväksynyt Tampereen Pyrinnön valituksen Korisliigan ottelusta Korihait-Pyrintö 30.12.2022, jonka myötä ottelu pelataan uudelleen.

18.1.2023 20:36 Korisliiga

Nokia hukutti Pyrinnön haaveet ylemmästä jatkosarjasta – Vilpas varmisti oman paikkansa

Salon Vilpas ja BC Nokia ottivat kumpikin tärkeän voiton tavoitellessaan ylemmän jatkosarjan paikkoja tiukassa sumpussa. Voiton sai myös ykkössijansa jo varmistanut Kauhajoki.

17.1.2023 20:32 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa kovalla päänahalla – Kobrat kesti Korihaiden paineen

Miesten Korisliigassa viedään runkosarjan viimeisiä kierroksia. Tänään voiton ottivat KTP, Kobrat ja Honka.

14.1.2023 19:41 Korisliiga

Kataja vei kultamitalit Hirvosen hurjien syöttötilastojen siivittämänä – miesten Suomen Cup -finaalia jännitettiin jatkoajalle asti

Kataja Basket kaatoi Helsinki Seagullsin jatkoajalla miesten Suomen Cup -finaalissa.

14.1.2023 09:21 Suomen Cup

Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Suomen Cupin finaalissa klo 17

Miesten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa lauantaina, kun Helsinki Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Seagulls tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

13.1.2023 21:57 Pääjuttu

Seagulls ja Kataja miesten Suomen Cup -finaaliin – Tuomas Hirvosella tehokas ilta välierävoitossa

Kumpikin miesten Suomen Cup -välieristä ratkesi selkeällä erolla. Huomiseen finaaliin etenevät Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

12.1.2023 13:00 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina luvassa kaksi huimaa välierää

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan perjantaina ja lauantaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät BC Nokia, Helsinki Seagulls, Kataja Basket ja Kauhajoki.

10.1.2023 21:58 FIBA Europe Cup

Kauhajoki jatkaa hurjana eurokentillä – haki arvokkaan vierasvoiton Israelista lohkon kärkiottelusta

Kauhajoen vierassaldo FIBA Europe Cupissa pysyi puhtaana, kun joukkue kaatoi tiistaina jatkolohkon kärkiottelussa israelilaisen Hapoel Haifan 59–66 (30–41). Kauhajoki jatkaa lohkon kärjessä puhtaalla pelillä.

10.1.2023 20:30 Korisliiga

LJ Thorpen lähes koko kentän kolmonen siivitti Pyrinnön voittoon – Katajalle kotivoitto Nokiasta

Miesten Korisliigassa nähtiin tänä iltana kaksi kotivoittoa, kun sarjapisteet menivät Tampereen Pyrinnölle ja Kataja Basketille.

10.1.2023 12:00 Korisliiga

Seagullsin Jeffrey Carroll on Korisliigan Kuukauden vahvin

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia. Joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi valittiin Helsinki Seagullsin Jeffrey Carroll.

8.1.2023 18:55 Korisliiga

Kauhajoki otti vierasvoiton Kouvoista – pitää kiinni paalupaikastaan

Illan ainoa Korisliiga-ottelu päättyi Kauhajoen vierasvoittoon Severi Kaukiaisen johdolla.

Näytä lisää vastaavia