Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

2.3.2022 14:11 Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

Henrik Dettmannin näkemys Susijengin tulevaisuudesta on valoisa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

- Petteri Petersenillä oli aikanaan tapana sanoa, että ”mitäs minä sanoin”. Ehkä tässä kohtaa minulla on oikeus hymähdellä hiljaksiin jotain samankaltaista, Dettmann naurahti maanantaina Susijengin siirryttyä MM-karsintalohkonsa kärkeen kolmannella voitollaan neljästä ottelusta.

- Vuosien ajan olen korostanut sitä, että jos koripallo nähdään investoimisen arvoisena lajina, edessämme on paljon parempi tulevaisuus kuin menneisyys. Nyt tukijat ja laji-ihmiset näkevät, että koripalloon on kannattanut investoida.

Sloveniaa vastaan käydyissä otteluissa suomalainen urheiluyleisö sai nähdä, että Susijengiin on tullut leveyttä ja laajuutta kuin varkain. Todellisuudessa kyse on pitkäjänteisen työn aikaansaannoksesta.

- Kaksi eniten minuutteja pelannutta ja yleisen mielipiteen mukaan kaksi parasta pelinrakentajaamme (Edon Maxhuni, Petteri Koponen) putosi kokoonpanosta sairastumisen vuoksi päivää ennen ensimmäistä karsintaottelua, mutta yhtenäisyytemme osoitti, että meillä on aina käytössämme paras, toiseksi paras ja kolmanneksi paras pelaajamme kullekin pelipaikalle. Pelaajat kasvavat lennosta rooleihinsa, Dettmann ylistää.

Sitoutuminen hehkui koko joukkueesta, sen kahdettatoista pelaajaa myöten.

- Sanoin Remulle (Raitanen) Koperin matsin jälkeen, että olin lähellä laittaa sut tänään kentälle Alex Murphyn viidennen virheen myötä, mutta viime hetkessä päätin, että tässä kohtaa peliä mennään kokeneemmalla. Remu vastasi, että ”ei se mitään, mä kannustin sitäkin enemmän”. Kun joukkueella on tällainen asenne, voi seurata vain hyviä asioita.

Pelitavan evoluution seuraava aste

Susijengi saavutti 2010-luvun arvokisamenestyksensä vuosien 1980–1991 välillä syntyneellä ”alkuperäisrungollaan”, unohtamatta Hanno Möttölää (s. 1976), Joonas Cavénia (s. 1993) ja Lauri Markkasta (s. 1997).

Käynnistyneissä MM-karsinnoissa Edon Maxhunista (s. 1998), Elias Valtosesta (s. 1999) ja Mikael Jantusesta (s. 2000) on tullut kantava osa Susijengiä. Ensimmäinen alle täysi-ikäinen maajoukkuedebytantti neljännesvuosisataan, Miro Little (s. 2004), väläytteli rajoitetuissa peliminuuteissa omaa potentiaaliaan Sloveniaa vastaan.

- Mehän olemme erinomaisessa tilanteessa. Sasu Salin on 30-vuotiaana parhaassa peli-iässään, jonka lisäksi meillä on avainrooleissa useampi vähän päälle parikymppinen pelaaja.

Pitkäjänteisen työn esimerkkinä Dettmann nostaa esille läpimurtokauttaan Espanjan ACB:ssa pelaavan Elias Valtosen.

- Elias oli kesän 2017 nuorten MM-kisoissa ikäluokkansa parhaita pelaajia. Sen jälkeen hänelle tuli terveyssyistä vuoden tauko, jota seurasi vauhdin hakeminen alemmista sarjoista. Nyt viestit maailmalta ylistävät, että meillä on kasvamassa korkean tason kolmospaikan Euroliiga-pelaaja.

Dettmann vie keskustelun laajemminkin käsittelemään pelaajia, jotka eivät ole olleet MM-karsinnoissa Susijengin käytettävissä.

Cleveland Cavaliersin Lauri Markkasta (s. 1997) odotetaan takaisin Susijengiin ensi kesänä, mutta myös NCAA-liigassa kasvaa korkoa useampi Suomi-koriksen tulevaisuuden avaintekijä, kuten Jacob Grandison (s. 1998), Andre Gustavson (s. 1999), Olivier Nkamhoua (s. 2000), Ville Tahvanainen (s. 2000) ja Mustapha Amzil (s. 2001).

- Ihan jääkiekon kaltaista runsaudenpulaa meillä ei ole, mutta nyt näkyy, että koripallo on kaikkea muuta kuin marginaalilaji. Voisi sanoa, että Slovenia-otteluista meiltä puuttui käytöstä kaksi viisikollista kansainvälisen tason pelaajia.

Eikä kyse ole vain sattuman kaupalla kansainvälisen tason tekijöiksi kohonneista nuorista pelaajista, Dettmann huomauttaa, vaan määrätietoisesti vuosien ajan huolella tehtäväänsä valmistelluista pelaajista.

- Kollektiivisen pelitavan evoluutio on mahdollinen vasta, kun pelaajat ovat siihen valmiita. Yksilötasolla pelaajamme alkavat olla sillä tasolla, että pystymme pelaamaan jatkossa entistä liikkuvampaa, nopeampaa, ketterämpää ja monipuolisempaa susikoripalloa.

Hyvin hoidettu talo

FIBA:n vuoden 2017 päätös siirtää arvokisakarsinnat seurajoukkuekauden ajalle on vähentänyt maaotteluiden määrää radikaalisti viimeisen viiden vuoden aikana. Kaksi vuotta kestänyt koronaviruspandemia vaikeutti tilannetta entisestään.

Liian monen tyhjän maaottelukesän jälkeen vuorossa on valonpilkettä, sillä kesästä 2022 alkaen maaotteluita on tiedossa merkittävissä määrin. Kesä-heinäkuun taitteessa Susijengi kohtaa perättäisissä MM-karsintaotteluissa Ruotsin ja Kroatian. Paikka MM-jatkokarsinnoissa on Susijengiltä vielä varmistamatta, mutta jatkokarsintaottelut alkavat elokuussa, josta siirrytään suoraan Prahan ja Berliinin EM-kisoihin syyskuussa.

- Joukkueen koheesion rakentaminen yhden viikon maaotteluikkunassa on vaikeaa. Se ,että maaotteluiden määrä kasvaa jatkossa lähes entiselle tasolle, on koheesion kannalta ilman muuta tärkeä asia, Dettmann linjaa.

Kun yhteiset harjoitusviikot ovat puuttuneet, on Susijengi hakenut koheesiota sieltä, mistä sitä on saatavilla – viimeksi yhteisellä kuusituntisella bussimatkalla Koperista Milanoon.

- Meillä oli tietysti vaihtoehto lennättää pelaajat Koperin lähilentokentiltä, mutta sen sijaan halusimme varata tilaisuuden viettää aikaa yhdessä. Sekin oli riskipeliä, koska tappion jälkeen fiilis tuollaisella bussireissulla olisi ollut ihan erilainen kuin voiton jälkeen. Katto kuitenkin kannattaa laittaa korkealle.

Seuraavat kuukaudet tuovat tullessaan seurajoukkuekauden 2021–22 huipentuman, jonka jälkeen vuorossa on MM-karsinta- ja EM-kisakesä 2022. Tiedossa on suuria muutoksia myös valmennuspuolella, kun Lassi Tuovi, 35, nousee Susijengin päävalmentajaksi toistaiseksi tarkemmin määrittelemättömällä aikataululla.

- Ajatukseni on jo parikymmentä vuotta sitten ollut, että jätän seuraajalleni talon parempaan kuntoon kuin missä sen itse vastaanotin. Ilolla voin sanoa, että näin on käymässä, kun aika tulee, Dettmann hymyilee.

Susijengi kohtaa vuosien 2021–23 MM-karsintojen III ikkunassa 30.6. kotonaan Ruotsin ja 3.7. vieraissa Kroatian.

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia