Helsingin EM-alkulohkossa ennakkosuosikkeja ja mustia hevosia

28.8.2017 12:40 Vuoden 2017 koripallon EM-kisojen Helsingin alkulohko pyörähtää käyntiin torstaina Islannin ja Kreikan välisellä ottelulla. Moninkertainen EM-mitalisti Ranska sekä lajin suurmaa Kreikka ovat lohkon suurimmat ennakkosuosikit, mutta pirteästi pelannut Puola, tulivoimainen Slovenia, vaarallinen Islanti ja kotijoukkue Susijengi tähtäävät kaikki yllätykseen.

Nando De Colo on kohonnut Ranskan pelilliseksi johtajaksi.

"King Joffrey" Lauvergne mylvii Ranskan korien alla Rudy Gobert'n poissaollessa.

Thomas Heurtelin rooli Ranskan takakentällä on kasvussa.

Helsingissä - ja kenties Istanbulissa - nähdään Goran Dragicin joutsenlaulu maajoukkuetasolla.

Jaka Blazic kuuluu Dragicin lailla Slovenian kokeneeseen takamiesjaostoon.

Anthony Randolph tuo Slovenialle kokoa ja kokemusta.

Przemyslaw Karnowskista odotetaan Marcin Gortatin manttelinperijää Puolalle.

Mateusz Ponitka on ollut liekeissä Puolan valmistavissa maaotteluissa.

A.J. Slaughter on löytänyt roolinsa Puolan takakentällä.

Iso härkä Ioannis Bourousis on yksi Kreikan suurimmista kulmakivistä.

Giorgios Printezis piiskaa Kreikkaa takakentällä.

Tryggvi Hlinasonista odotetaan 2020-luvun runkopelaajaa Islannille.

ToPossa Korisliigaa kaudella 2006-07 pelannut tarkkakäsi Logi Gunnarson kuuluu Islannin kokeneeseen kaartiin. Kuvat: FIBA Europe.

Ranskalla käynnissä rakennemuutos

Kolmissa edellisissä EM-kisoissa mitalien värisuoran (kultaa 2013, hopeaa 2011, pronssia 2015) saalistanut Ranska saapuu Helsinkiin uudistuneella kokoonpanolla.

Joukkuetta jo yhdeksättä kesäänsä valmentavan Vincent Collet’n menneiden vuosien avainpelaajista Tony Parker, Mickael Gelabale ja Florent Pietrus lopettivat uransa maajoukkuetasolla, kun taas NBA-runkopelaajat Nicolas Batum ja Rudy Gobert käyttävät kesänsä vammoista toipumiseen.

Kärkiviisikon poissaolo sai ranskalaiset koripalloasiantuntijat raapimaan päitään hermostuksissaan, mutta valmistavien maaotteluiden perusteella Les Bleus’lla ei ole syytä huoleen. Joukkue rökitti Liettuaa, Belgiaa, Montenegroa ja Italiaa keskimääräisellä 25 pisteen voittomarginaalilla ja ryhmän hyökkäyspelaaminen vaikuttaa jopa aiempaa terävämmältä ja monipuolisemmalta.

Rutinoituneet takamiehet Nando De Colo ja Thomas Heurtel ovat Parkerin poissaolon myötä ottaneet jättiloikan eteenpäin joukkueen pelillisinä ja henkisinä johtajina kaiken nähneen kapteenin Boris Diaw’n rinnalla. Uutena aseena voidaan pitää myös NBA:n Orlando Magicissa viime kaudella 17,2 pistettä ottelua kohden raivonnutta Evan Fournieria, joka kantaa päävastuun joukkueen takakentän korinteosta.

Korin alla Gobert’n manttelinperijäksi nousee viimeiset kaudet NBA:ssa pelannut fyysinen taistelijasielu Joffrey Lauvergne. Lauvergne ei ole 216-senttisen Gobert’n veroinen veräjänvartija, mutta Ranska on pelannut Gobert’n poissa ollessa sumputtavaa, kovaotteista korinaluspuolustusta, johon joukkueen luontainen atleettisuus sopii kuin nakutettu.

Ranska on kaikkien kokoonpanomuutostensakin jälkeen yksi Helsingin EM-alkulohkon selkeistä ennakkosuosikeista. Vain aika näyttää, kuinka pitkälle nuorentunut joukkue etenee turnauksessa.

Susijengi kohtaa Ranskan EM-kisa-avauksessaan torstaina 31.8. klo 20:00.

Lisätietoja: Ranskan maajoukkue

Slovenia: veteraanin joutsenlaulu, nuoren lupauksen esiinmarssi

Slovenialaisen koripallon nykyhistorian suuruuden päiviä vietettiin vuosien 2009-13 välisenä aikana, jolloin joukkue ylsi EM-pronssiotteluun sekä isännöi EM-kisoja kotimaansa kamaralla.

Slovenialainen koripalloväki sai maistaa taivasta viime viikolla, kun joukkue päihitti loppuunmyydyllä Ljubljanana Stozice Areenalla Kroatian EM-kenraalissaan. Ottelun jälkeisenä päivinä Slovenia-koriksen ikoni ja NBA:ssa pitkän päivätyön tehnyt takamiesvelho Goran Dragic ilmoitti pelaavansa viimeistä kesäänsä maajoukkueessa. Eräs aikakausi on siis tulossa päätökseen.

Dragicin valmistautuessa uransa viimeisiin EM-kisoihin katsotaan Sloveniassa jo tulevaisuuteen. Maajoukkueen seitsemästä valmistavasta maaottelussa viidessä joukkueen parhaana pisteidentekijänä on toiminut vasta 18-vuotias Real Madridin suurlupaus Luka Doncic. Helsingissä sukupolvet lyövät kättä, kun Dragic ja Doncic juoksevat samaan viisikkoon yhteisen hyvän vuoksi.

Sloveniassa uskotaan muutenkin vahvasti mitaliin. Joukkue vahvistui heinäkuussa maan kansalaisuuden saaneella 211-senttisellä amerikkalaisella Anthony Randolphilla, joka on sopeutunut uuden maajoukkueensa pelitapaan yhä paremmin kesän vanhetessa. Randolph tuo atleettisuutta sekä korinalus- ja kaukoheittovoimaa Slovenialle, joka perinteisesti on ollut vahvempi takakentällä kuin kolmen sekunnin alueella.

Valmistavissa maaotteluissaan Slovenia ei ole yltänyt parhaimpaansa, mutta paperilla kyseessä on yksi alkavien EM-kisojen mahdollisista mustista hevosista. Dragic, Doncic ja Randolph muodostavat joukkueen iskunyrkin, mutta Edo Muricin, Jaka Blazicin ja Klemen Prepelicin kaltaiset pelaajat ovat myös osoittaneet tasonsa kansainvälisillä estradeilla.

Susijengi kohtaa Slovenian EM-kisojen toisessa ottelussaan lauantaina 2.9. klo 20:00.

Lisätietoja: Slovenian maajoukkue

Korinalusikonien puute ei hyydytä Puolaa

Puolalaisessa maajoukkuekoripallossa siirryttiin uuteen aikakauteen vuoden 2015 EM-kisojen jälkeen, kun joukkueen hyökkäys- ja puolustuspelin ankkuri, Marcin ”Puolan vasara” Gortat löi tossut naulaan maajoukkuetasolla.

Tänä kesänä joukkuetta odotti toinen valtava haaste, kun viime vuoden EM-karsintojen runkopelaaja, rutinoitunut iso laituri Maciej Lampe joutui kisoista sivuun loukkaantumisen johdosta.

Kokeneiden isojen pelaajien puute ei ole kuitenkaan näkynyt Puolan pelissä, päinvastoin. Päävalmentaja Mike Taylorin ryhmä on pelannut epäitsekästä, liikkuvaa ja huolellista koripalloa, jossa pallo ja miehet liikkuvat ja peliväline löytää vapaan pelaajan.

A.J. Slaughter upottaa tikareitaan kaukotaajuuksilta, Mateusz Ponitka esittää koko repertuaariaan, Damian Kulig ja nouseva lupaus Przemyslaw Karnowski ovat käyttäneet avautuneen tilaisuuden hyväksi lähietäisyyksiltä. Puolan iskukykyä ovat omakohtaisesti joutuneet todistamaan tänä kesänä Tshekki, Latvia, Saksa, Venäjä, Iso-Britannia sekä Unkari, joiden lisäksi Serbia, Liettua ja Israel saivat puolalaiset karistettua kannoiltaan vain heiton tai kahden erolla.

Helsingin alkulohkossa Puola ei lukeudu ennakkosuosikeihin Ranskan ja Kreikan, miksei Sloveniankin, ohessa. Varmaa kuitenkin on, että Puolan aliarvioivat joukkueet saavat tuta ennakkoluulonsa omissa nahoissaan.

Susijengi ja Puola iskevät yhteen Helsingin EM-alkulohkon ”puolimatkan krouvissa”, sunnuntaina 3.9. klo 20:00.

Lisätietoja: Puolan maajoukkue

Kreikka horjahti Antetokounmpon poisjäännistä, silti yksi ennakkosuosikeista

Kreikka on kuulunut vuosikymmenten ajan eurooppalaisen koripallon kirkkaaseen eliittiin, mutta siitä huolimatta mitalipelisijoitukset ovat karttaneet helleenejä jo pitkään. Edellisen arvokisamitalinsa Kreikka saalisti vuoden 2009 EM-kisoista.

Odotukset tällä viikolla alkavien EM-kisojen suhteen olivat kreikkalaisittain katossa heinäkuussa, kun NBA:ssa läpimurtonsa tehnyt Giannis Antetokounmpo ilmoitti olevansa päävalmentaja Kostas Missasin käytettävissä. Sitäkin suurempi oli pettymys kolme viikkoa sitten, kun Antetokounmpo ilmoitti jäävänsä kisoista pois terveyssyihin vedoten.

Antetokounmpon ilmoitettua poisjäännistään ei Kreikka ole yltänyt samanlaiseen vireeseen kuin varhain valmistavissa maaotteluissaan. Joukkue peittosi Iso-Britannian Lontoossa vain vaivoin, jonka jälkeen Georgia, Italia ja Serbia narrasivat kukin niukan voiton helleeneistä.

EM-alkulohkovastustajien on kuitenkin turha huokaista helpotuksesta. Kreikan kokoonpano on yhä paperilla kisojen kärkikaartia: Ioannis Bourousis, Giorgios Printezis, Kostas Papanikolaou, Kostas Sloukas ja Nick Calathes herättävät kunnioitusta kenessä tahansa, joka on seurannut eurooppalaista huippukoripalloa viime vuosina.

Kreikan saapuessa Helsinkiin kysymys kuuluukin, kuinka nopeasti joukkue saa karistettua Antetokounmpon poisjäännin aiheuttaman pettymyksen mielestään, ja kuka ottaa askeleen eteenpäin joukkueen pelillisenä johtajana.

Susijengi ja Kreikka taistelevat jatkopaikoista Helsingin alkulohkon toiseksi viimeisenä pelipäivänä, tiistaina 5.9. klo 20:00.

Lisätietoja: Kreikan maajoukkue

Islanti prässää ja pommittaa

Susijengi kohtaa ehkäpä arvaamattomimman EM-kisavastustajansa alkulohkon viimeisessä ottelussa, kun tuhatpäisen kannattajajoukkonsa lietsoma Islanti juoksee Hartwall Areenan parketille Suomea vastaan.

Islanti debytoi EM-kisatasolla kaksi vuotta sitten Berliinin EM-alkulohkossa. Joukkue lähti lohkoonsa selkeänä altavastaajana, mutta Islanti haastoi niin Saksan, Italian kuin Turkinkin tasaväkisiin taistoihin, joista Turkki onnistui peittoamaan haastajansa vasta jatkoajalla.

Jos Susijengi on hakenut tällä vuosikymmenellä arvokisamenestystä aggressiivisella joukkuepuolustuksella ja kaukoheittotulivoimallaan, on Islannin pelitapa monella tavalla samasta puusta veistetty.

Kansainvälisten huippusarjojen pelaajat ovat Islannilla vielä harvassa, mutta pelaajat ovat pelanneet yhdessä vuosikausia ja haastavat isompansa korkealla itseluottamuksella. Tänä kesänä Islanti on onnistunut peittoamaan Belgian kahdesti ja Unkarin kerran.

Nuoret herrat Haukur Palsson, Tryggvi Hlinason ja Martin Hermannsson tulevat muodostamaan Islanti-koriksen kärkikolmikon 2020-luvulla, mutta vanhemmat koripallon ystävät saavat iloa nähdessään yli Pohjoismaiden sarjoissa vuosia pelanneet veteraanit Hlynur Baeringssonin, Jon Stefanssonin ja Logi Gunnarsonin haastamassa isompiaan parketilla.

Susijengi ja Islanti kietovat Helsingin EM-alkulohkon pakettiin keskiviikon 6.9. iltaottelullaan klo 20:45.

Lisätietoja: Islannin maajoukkue
 
14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

18.1.2018 22:40 EM-kilpailut

”Me yhdessä!” – Susijengi, koripallon EM-kotikisat ja Lauri Markkanen keräsivät tunnustusta Suomen Urheilugaalassa

Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.

15.1.2018 14:00 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat toivat Helsinkiin yli 40 miljoonaa euroa

Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

20.11.2017 EM-kilpailut

PostNord on Susijengin ylpeä kumppani: ”Tässä on ollut tekemisen meininkiä”

Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.

27.10.2017 12:00 EM-kilpailut

EM-kotikisojen asiakkaat: ”Tunnelma lähes täydellinen”

Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.

9.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

20.9.2017 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat kokosivat lähes 88.000 katsojaa

Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

8.9.2017 14:50 EM-kilpailut

Susijengin jatkopelit alkavat – puolivälieräpaikan tiellä vanha, tuttu Italia

Helsingin EM-alkulohkossaan pelaamastaan viidestä ottelusta neljä voittanut Susijengi on asettunut Istanbuliin ja aloittaa EM-jatkosarjansa kohtaamalla lauantaisessa neljännesvälierässä Italian. Susijengi ja Italia ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kohdanneet 11 kertaa, ja kohtaamisissa kymmenestä Italia on onnistunut vääntämään voiton.

8.9.2017 12:55 EM-kilpailut

Koponen ja Koivisto EM-alkusarjan tilastokärkinä, Markkanen kovaa valuuttaa

Kun vuoden 2017 EM-kisojen alkusarjan ottelut ovat muuttuneet osaksi koripallohistoriaa, löytyy kisojen tilastokärkien joukosta tukku suomalaisnimiä. Petteri Koponen jakaa kisojen syöttökuninkaan tittelin, Mikko Koivisto komeilee kisojen tarkimpana kolmen pisteen heittäjänä ja Lauri Markkanen on tehnyt tuhojaan piste- ja tehotilastoissa.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

6.9.2017 13:35 EM-kilpailut

Susijengi ja Islanti mittelevät kentällä ja katsomossa Helsingin EM-alkulohkon päätöspelissä

Islannin urheiluhistorian toiset koripallon EM-kisat ovat sujuneet joukkueelta alakanttiin – neljä tappiota suurin numeroin. Susijengin apuvalmentaja Mikko Larkas kuitenkin varoittaa omiaan ylenkatsomasta keskiviikon vastustajaansa. Yli 2,000 maanmiehensä edessä pelaava Islanti pääsee otteluun paineitta ja janoaa suurta päänahkaa kisaisännästä.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

5.9.2017 EM-kilpailut

Susijengin katsojaennätys jälleen uusiksi

Suomen EM-kotikisojen ottelu Kreikkaa vastaan keräsi Hartwall Arenalle jälleen jättiyleisön, ja maajoukkueiden uusi katsojaennätys kirjataan nyt lukemiin 12 327.

4.9.2017 16:10 EM-kilpailut

Nuori Kreikka pelaa voimapalloa ja pyrkii lähelle koria

Jo kolmannen peräkkäisen trilleriottelun EM-kotikisayleisölle tarjonnut Susijengi jatkaa EM-alkulohkourakkaansa tiistain myöhäisillan derbyllä Kreikkaa vastaan. Kreikka murjoi kisa-avauksessaan Islannin, mutta on sittemmin taipunut niin Ranskalle kuin Sloveniallekin ja taistelee Suomea vastaan kynsin hampain mahdollisuudestaan edetä Istanbulin jatkopeleihin.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

3.9.2017 12:15 EM-kilpailut

Kookas Puola suojelee koria ja jauhaa settipelejä

Kohdattuaan EM-kotikisojen ensimmäisissä otteluissaan modernia vauhtikoripalloa pelaavat Ranskan ja Slovenian saa Susijengi sunnuntaina kokea tuulahduksen itäeurooppalaisesta koripallosta, kun Puola juoksee Suomea vastaan Hartwall Areenalla. Susijengin apuvalmentajan Mikko Larkaksen mukaan Puola-ottelun avain on huolellisuus.

Näytä lisää vastaavia