Final Four: Honka, Kataja, Lahti ja Vilpas

6.10.2002 Miesten Suomen Cupin neljän joukkueen lopputurnauksessa Final Fourissa nähdään 16.-17.11. espoolainen Honka, Kataja Joensuusta, Namika Lahti ja Salon Vilpas. Kyseinen nelikko varmisti Final Four –paikkansa sunnuntaisilla voitoillaan. Tapiolassa viime kaudesta nuorentunut Honka esitti pirteitä otteita kaataen BC Jyväskylän uusin asein lukemin 104-78.

Suurin ero Hongan viime kauden peliin on tempon nopeutuminen. Urheilullisilla pelureilla varustettu espoolaisryhmä pyrkii sekä aggressiiviseen hyökkäykseen että puolustukseen. Molemmat toimivat sunnuntaina ajoittain erinomaisesti.

- Olen tyytyväinen joukkueen suoritukseen. Tarkoituksena oli hyödyntää potentiaaliamme erityisesti hyökkäyslevypalloissa, kertoi Honka-luotsi Mihajlo Pavicevic pelisuunnitelmastaan.

Honka kuittasikin levyrikahinat itselleen 34-14. Hyökkäyspään irtopalloja Honka kävi hakemassa peräti 18. Hongan isosta kalustosta Heikki Zitting esiintyi edukseen. Hän teki ottelussa 22 pistettä ja oli ratkaisevassa roolissa Hongan karatessa BC Jyväskylältä.

- Roolini on luonnollisesti kasvanut, kun joukkueestamme lähti niin paljon ratkaisijoita (Kuisma, Matinen, Mäkelä). Meillä on joukkueessa nyt neljä hyvää isoa miestä. Tänään minulla meni hyvin – täytyy olla tyytyväinen, Zitting sanaili.

Hongan ja BC Jyväskylän välinen kamppailu oli ajoittain erittäin nautittavaa katsottavaa. Molemmat joukkueet esittivät nopeata ja näyttävää koripalloa sekä tukun saumattomia sommitelmia. Jyväskylän Petri Virtanen oli erityisesti ensimmäisellä puoliajalla virtuoosimaisessa vedossa. Hän aiheutti honkalaisille päänvaivaa paitsi nopeudellaan myös rohkeilla ajoillaan ja oivaltavilla syötöillään. Virtanen teki ensimmäisen 20 minuuttisen aikana 14 pistettä täydellisellä heittopelillä, jonka lisäksi hän antoi kolme syöttöä ja riisti kolmesti. Puhti kuitenkin loppui jälkimmäisillä jaksoilla ja BC Jyväskylän niska taittui viimeistään 32 peliminuutin kohdalla, kun Virtanen sai viidennen virheensä.

- Rupesi toisella puoliajalla jalat painamaan. Eilen tuli kuitenkin (Pyrbasketia vastaan) pelattua täydet minuutit, puuskutti Virtanen.

Hongan johto kävi avauspuoliskolla parhaimillaan 14 pisteessä (51-37). BC Jyväskylä tuli vielä kuuden pisteen päähän (69-63) Tero Ollilan ja Timo Naukkarisen kolmosilla, mutta lähemmäksi keskisuomalaiset eivät päässeet.

Hongasta Zittingin lisäksi loistivat Maurizio Pratesi ja nuori Tero Kuivalainen. Pratesi on vasta toipumassa selkävaivoistaan, mutta sunnuntaina nähtiin jo väläyksiä siitä mitä on luvassa. Kimmoisa Pratesi nakutti 17 pistettä. Vasta 18-vuotias Kuivalainen puolestaan esiintyi varsin ennakkoluulottomasti ja selviytyi pelinjohtotehtävistä kunnialla. Joukkoon mahtui muutamia hätiköintejä, mutta lupaava näytös ToPo:n kasvattamalta nuorten maajoukkuepelurilta. Kuivalaisen saldo 17 minuutissa oli yhdeksän pistettä.

Lahti tiivisti rivejään

Lahdessa Namika Lahden ja Pussihukkien kohtaaminen oli tasaista vääntöä kolmen jakson ajan. PuHu johti puoliajalla kahdella pisteellä (35-33) ja Lahti puolestaan pisteellä kolmen jakson jälkeen (57-56). Ratkaisevaa olikin päätösneljänneksen tapahtumat.

Namika Lahti etenkin avauspuoliskolla palloja vastustajalle toden teolla. Taukoon mennessä joukkueen sarakkeessa oli hurjat 20 menetystä. Ryhdistystä tapahtui ja päätösjaksolle Namika Lahti sai puolustuksensakin hyvään iskuun. PuHu sai jaksolla aikaiseksi vain 13 pistettä, kun lahtelaiset tekivät ”konkariensa” johdolla 27. Sami Lehtoranta, Tom Gustafsson ja amerikkalaisvahvistus LaTaryl Williams käyttivät hyvin edukseen kokoylivoimaansa ja varmistivat Lahden 84-69-voiton. Williams ja Gustafsson heittivät 19 pistettä mieheen. Lehtoranta pussitti 15 ja repi peräti 15 levypalloa.

Pussihukat pelasi vielä Cupin Semi Final Fourissa ilman toista vahvistustaan, Ledaryl Billingsleytä. Hän potee loukkaamaansa polvea, mutta on jo toipumassa.

Vantaalaisista Erron Maxeyn (21/14) lisäksi väläytteli Elias Kajander, joka heitti 11 pistettä.

Kataja tyrmäsi

Lappeenrannassa sunnuntain ottelulta LrNMKY-Kataja oli suuret odotukset. Joukkueethan kohtasivat viime keväänä pudotuspeleissä ja sarja venyi viiteen otteluun, kunnes Kataja käänsi sen edukseen. Samanlainen hegemonia oli kuitenkin kaukana, kun joensuulaiset tarjoilivat kotijoukkueelle tyrmäystippoja heti ensiminuuteilla.

Vuoden pelaajana palkitun Jukka Toijalan ja Katajan uuden tulokkaan Juho Terhon johdattamana Kataja vei ensimmäisen jakson nimiinsä 35-15. Sekä Terho että Toijala heittivät avausjaksolla yhdeksän pistettä.

Moni jäi odottamaan lappeenrantalaisten nousua taistelemaan voitosta, mutta sellaista ei tullut. Kataja oli sunnuntaina parempi jokaisella osa-alueella. Puoliajalle mentäessä eroa oli jo 30 pistettä (57-27). Loppuun asti päästäessä vieläkin enemmän (99-61).

Katajan koko aloitusviisikossa teki kaksinumeroiset pistesaaliit. Andre Foremanin nimiin merkittiin eniten (24). Ihmeen vaisusta LrNMKY:stä vain Mika Haakana (17/2) nousi omalle tasolleen.

Vilppaan paikka myrkkyä KTP:lle

Kotkassa KTP:n ja Salon Vilppaan välinen tasatahti jatkui kolmannelle jaksolle saakka. Puoliajalta takaisin kentälle tultiin tasalukemista 44-44. Kolmannella jaksolla Vilpas siirtyi paikkapuolustukseen, joka ei kotkalaisille sopinut. Kotijoukkueelta olivat sivussa maajoukkuetakamiehet Roope Mäkelä ja Anssi Kinnaslampi, jotka pystyvät ajoillaan ja heitoillaan murtamaan hyvin paikkaa. Heille ei korvaajia löytynyt.

Loisto-ottelun salolaisista pelasi Vilppaan uusi amerikkalainen Donta Bright. Hän teki 26 pistettä ja vainusi levypalloja 12 tilastomerkinnän edestä. Myös Markku Koivisto (20/5) ja Ilpo Jalonen (11/1) olivat vedossa.

Vilppaan voittolukemat olivat lopulta 96-78.

Asiat

 
15.1.2023 19:14 Suomen Cup

ToPo on naisten Suomen Cupin mestari

Torpan Pojat jatkoi siitä mihin eilen jäi ja kaatoi finaalissa neljä edellistä Suomen Cupia nimiinsä vieneen PeKa:n. Mestaruuspokaali jäi Helsinkiin 76-51.

15.1.2023 12:06 Suomen Cup

Peli-Karhut ja Torpan Pojat kohtaavat naisten Suomen Cupin finaalissa klo 17

Naisten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa sunnuntaina, kun Peli-Karhut ja Torpan Pojat kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. PeKa tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

14.1.2023 19:41 Korisliiga

Kataja vei kultamitalit Hirvosen hurjien syöttötilastojen siivittämänä – miesten Suomen Cup -finaalia jännitettiin jatkoajalle asti

Kataja Basket kaatoi Helsinki Seagullsin jatkoajalla miesten Suomen Cup -finaalissa.

14.1.2023 15:36 Suomen Cup

PeKa ja ToPo ratkaisevat naisten Suomen Cupin voiton

Naisten Suomen Cupin finaalissa nähdään uusinta viime vuodelta, kun Peli-Karhut ja ToPo kohtaavat finaalissa. Ottelu alkaa huomenna sunnuntaina klo 17 ja on nähtävissä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

14.1.2023 09:21 Suomen Cup

Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Suomen Cupin finaalissa klo 17

Miesten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa lauantaina, kun Helsinki Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Seagulls tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

13.1.2023 21:57 Pääjuttu

Seagulls ja Kataja miesten Suomen Cup -finaaliin – Tuomas Hirvosella tehokas ilta välierävoitossa

Kumpikin miesten Suomen Cup -välieristä ratkesi selkeällä erolla. Huomiseen finaaliin etenevät Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

13.1.2023 14:57 Naisten Korisliiga

Naisten Suomen Cupin välierät lauantaina Helsingissä - luvassa kova taistelu mestaruudesta

Naisten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan lauantaina ja sunnuntaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät Peli-Karhut, Vimpelin Veto, Torpan Pojat ja Tampereen Pyrintö.

12.1.2023 13:00 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina luvassa kaksi huimaa välierää

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan perjantaina ja lauantaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät BC Nokia, Helsinki Seagulls, Kataja Basket ja Kauhajoki.

28.12.2022 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin mestaruudet ratkeavat tammikuussa, liput nyt myynnissä

Naisten ja miesten koripallon Suomen Cup huipentuu tammikuun 13.–15. päivä Urhea-hallissa Helsingissä pelattavaan Final Fouriin. Koriksen superviikonloppu pitää sisällään sekä naisten että miesten välierät sekä finaalin.

17.12.2022 20:05 Korisliiga

Korihait kauden kolmanteen voittoon Trey Niemen johdolla – Kauhajoelle pisteet poikkeuksellisesta yhdistelmäottelusta

Miesten Korisliigassa pelattiin niin runkosarjaotteluita kuin Suomen Cupiakin – yhdessä ottelussa jopa kumpaakin samaan aikaan.

11.12.2022 19:33 Pääjuttu

Severi Kaukiainen loisti illan Korisliiga-ottelussa – Seagulls puolestaan jatkoon Suomen Cupissa

Illan aikana pelattiin kaksi miesten ottelua. Korisliigan puolella Kauhajoki haki sarjapisteet vieraista, kun taas Helsinki Seagulls selvitti Suomen Cupin puolivälierät.

10.12.2022 20:59 Pääjuttu

Kataja kirkkaasti välieriin miesten Suomen Cupissa

Kataja Basketin ja Salon Vilppaan puolivälieräkohtaaminen päättyi Katajan roimaan voittoon.

10.12.2022 20:11 Suomen Cup

Final Four joukkeet selvillä – Pyrintö vastasi päivän suurimmasta yllätyksestä

Naisten Suomen Cupin välieräjoukkueet ovat selvillä. Tiensä jatkoon selvittivät ToPo, PeKa, Pyrintö sekä ViVe. Lopputurnaus pelataan 14-15.1.2023.

9.12.2022 20:32 Korisliiga

Nokia vei Suomen Cupin ensimmäisen puolivälierän – kapteeni Lehto vedossa

BC Nokia eteni ensimmäisenä joukkueena miesten Suomen Cupin välieriin.

2.12.2022 14:09 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin puolivälierien aikataulu on vahvistettu

Naisten ja miesten Suomen Cupin puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella. Voittajat selviytyvät Urhea-hallissa tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

16.1.2022 20:33 Suomen Cup

Suomen Cup jälleen Kotkaan

Kotkan Peli-Karhut uusi Suomen Cupin voittonsa, kun se kukisti jännittävien vaiheiden jälkeen ToPo:n 77-64.

15.1.2022 19:35 Korisliiga

Suomen Cup -finaali äityi jännäriksi, mutta Seagulls otti jälleen voiton

Helsinki Seagulls saalisti kolmannen perättäisen Suomen Cup -mestaruutensa, vaikka Salon Vilpas antoi loistavan vastuksen.

15.1.2022 16:36 Suomen Cup

ToPo ja Peli-Karhut Suomen Cupin finaaliin, ToPon Bronson hurjasteli tripla-tuplan

Sunnuntaisessa naisten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Torpan Pojat ja hallitseva cup-mestari Peli-Karhut. Välierät tarjosivat kaksi jännää ottelua, jotka ratkesivat vasta päätösneljänneksellä.

Näytä lisää vastaavia